fbpx

Britanska nuklearna podmornica izbjegla katastrofu! Malo je nedostajalo da se sudari s trajektom nakrcanim putnicima!

podmornica

Britanska podmornica na nuklearni pogon bila je izložena “ozbiljnom riziku od sudara” s putničkim trajektom, koji je bio nakrcan stotinama putnika, nakon što je zapovjednik donio odluke koje su zasnovane na “netočnim informacijama”, otkrila je istraga.

Izvješće koje je provela Podružnica za istraživanje morskih nesreća (MAIB), objavljeno u četvrtak, utvrdilo je da su dva plovila tijekom incidenta od 6. studenoga 2018. došla na udaljenost od 50-100 metara jedno od drugog. Istraga je otkrila da je to bio treći put u četiri godine da je podmornica Kraljevske mornarice zamalo doživjela sudar s nekim drugim plovilom.

Trajekt ”Stena Superfast V11” putovao je od Belfasta do Cairnryana u Škotskoj, kada je bio prisiljen poduzeti „neposredne akcije“ i promijeniti svoj smjer, kako bi spasio 215 putnika i 67 članova posade, koji su bili na brodu, jer je brod primijetio podmornicu koja je bila udaljena od njega samo 229 metara. Podmornica je pogrešno izračunala udaljenost od 1.000 metara, zbog čega je trajekt morao naglo promijeniti smjer. Katastrofa je zamalo izbjegnuta. To je bio opasan događaj koji je doveo putnike i posadu trajekta, kao i podmornicu i njenu posadu, u neposrednu opasnost.

Izvještaj kaže da je tim kontrolne sobe plovila Kraljevske mornarice “precijenio domet trajekta i podcijenio njegovu brzinu”. Nadalje piše da su zapovjednik i njegov prvi časnik donijeli “sigurnosno-kritične odluke”, koje su se u to vrijeme možda činile racionalnim, ali su u stvari “zasnovane na netočnim informacijama”.

Podmornica koja je stacionirana u Faslaneu u Škotskoj, dio je britanske flote s nuklearnim pogonom, iako nije otkriveno je li to bila jedna od četiri podmornice koja nosi nuklearne rakete.

16
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
16 Komentatori
VenatorMaher008Ad astraMaxAmazon Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mölltaler
Gost
Mölltaler

Izgleda da je Horvatinčić dobio posao u kraljevskoj mornarici.

Kile
Gost
Kile

Blek Stena Superfast V11 bi ju pregazio ko plitak potok 😀

*Ime
Gost
*Ime

Lako je moguće da bi podmornica nahebala više od broda…

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Normalno za ovo će optužiti Ruse,Rusi im hakovali podmornicu ili satelit odakle dobijaju podatke treće nema !

dobagan rogić
Gost
dobagan rogić

Pa taj “tim iz kontrolne sobe” je najvjerojatnije na kokainu kao i obično.

*Ime
Gost
*Ime

Radari, sonari, GPS, ništa?

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec

Potrebno se znati služiti sa tim stvarima, a po mogučnosti biti i trijezan.

Amazon
Gost
Amazon

Hahahahaha pa male barke od 7m imaju danas sonare i neke veće od 10m radare a ova šklopocija iz razjedinjenog kraljevstva 100m duga izgleda nema ništa ni periskop. Hahahahaha ja ne mogu vjerovat kakvi su to pomorci u toj podmornici MikulaMali je za njih admiral flote.

Maher008
Gost
Maher008

Ne mogu imati radar i sonar jer onda neprijateljske podmornice mogu detektirati elektromagnetske valove i otkriti im lokaciju, čime cijela poanta da ostane skrivena pod vodom postaje nebitna, osim toga oni brod jesu detektirali na druge načine ali s obzirom na to da su posade u podmornicama visoko trenirane vrlo je vjerovatno da je kvar bio u opremi koju su koristili.

Sparkling
Gost
Sparkling

A niste pomislili da bi to mogao biti F-35 tkzv. podvodni nevidljivi od milja zvani.

dragi 1905
Gost
dragi 1905

Crveni mundiri.Naravno,Rusi ,oni su krivi.

Krkan
Gost
Krkan

a di je megan…?

Riddick
Gost
Riddick

Kako mislite tek Ruske nuklearne podmornice da ulovite u severnom Atlantiku kada ne možete da akustički detektujete zvuk propelera jednog trajekta.
Za ovo će leteti otkazi i premeštaj u neku pripizdinu po kazni.

Max
Gost
Max

Srećom izbjegnuta katastrofa , Na što je spala nekoć slavna Britanska flota.

Ad astra
Gost
Ad astra

Ovaj tekst je pun rupa. Navode se neki neprovjereni podatci. Svatko tko ima imalo pojma o pomorstvu može zaključiti da je opis “incidenta” diletantski i smiješan. Da li je podmornica bila u površinskoj plovidbi ili u zaronu? O kojem tipu podmornice se radi? Ako je u pitanju Astute klasa ta podmornica ima elektronički periskop s trenutnim prikazom slike od 360 stupnjeva. Taj tip podmornica nema klasični periskop i nema potrebu ploviti na dubini periskopa jer ima nuklearni pogon. Ako plovi na površini koja onda greška u računu. Ukratko, autor teksta proba poniziti britansku mornaricu. To je legitimno ali ne treba podcjenjivati vojnu moć britanske ratne mornarice.

Venator
Gost
Venator

Churchill se okrece u grobu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik