Britanska nuklearna podmornica izbjegla katastrofu! Malo je nedostajalo da se sudari s trajektom nakrcanim putnicima!

podmornica
15 komentara

Britanska podmornica na nuklearni pogon bila je izložena “ozbiljnom riziku od sudara” s putničkim trajektom, koji je bio nakrcan stotinama putnika, nakon što je zapovjednik donio odluke koje su zasnovane na “netočnim informacijama”, otkrila je istraga.

Izvješće koje je provela Podružnica za istraživanje morskih nesreća (MAIB), objavljeno u četvrtak, utvrdilo je da su dva plovila tijekom incidenta od 6. studenoga 2018. došla na udaljenost od 50-100 metara jedno od drugog. Istraga je otkrila da je to bio treći put u četiri godine da je podmornica Kraljevske mornarice zamalo doživjela sudar s nekim drugim plovilom.

Trajekt ”Stena Superfast V11” putovao je od Belfasta do Cairnryana u Škotskoj, kada je bio prisiljen poduzeti „neposredne akcije“ i promijeniti svoj smjer, kako bi spasio 215 putnika i 67 članova posade, koji su bili na brodu, jer je brod primijetio podmornicu koja je bila udaljena od njega samo 229 metara. Podmornica je pogrešno izračunala udaljenost od 1.000 metara, zbog čega je trajekt morao naglo promijeniti smjer. Katastrofa je zamalo izbjegnuta. To je bio opasan događaj koji je doveo putnike i posadu trajekta, kao i podmornicu i njenu posadu, u neposrednu opasnost.

Izvještaj kaže da je tim kontrolne sobe plovila Kraljevske mornarice “precijenio domet trajekta i podcijenio njegovu brzinu”. Nadalje piše da su zapovjednik i njegov prvi časnik donijeli “sigurnosno-kritične odluke”, koje su se u to vrijeme možda činile racionalnim, ali su u stvari “zasnovane na netočnim informacijama”.

Podmornica koja je stacionirana u Faslaneu u Škotskoj, dio je britanske flote s nuklearnim pogonom, iako nije otkriveno je li to bila jedna od četiri podmornice koja nosi nuklearne rakete.

MornaricaPodmornicaRoya Navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
3 godine prije

Izgleda da je Horvatinčić dobio posao u kraljevskoj mornarici.

Kile
3 godine prije

Blek Stena Superfast V11 bi ju pregazio ko plitak potok 😀

Kajzer Soze
3 godine prije

Normalno za ovo će optužiti Ruse,Rusi im hakovali podmornicu ili satelit odakle dobijaju podatke treće nema !

dobagan rogić
3 godine prije

Pa taj “tim iz kontrolne sobe” je najvjerojatnije na kokainu kao i obično.

Sparkling
3 godine prije

A niste pomislili da bi to mogao biti F-35 tkzv. podvodni nevidljivi od milja zvani.

Krkan
3 godine prije

a di je megan…?

Riddick
3 godine prije

Kako mislite tek Ruske nuklearne podmornice da ulovite u severnom Atlantiku kada ne možete da akustički detektujete zvuk propelera jednog trajekta.
Za ovo će leteti otkazi i premeštaj u neku pripizdinu po kazni.

Max
3 godine prije

Srećom izbjegnuta katastrofa , Na što je spala nekoć slavna Britanska flota.

Ad astra
3 godine prije

Ovaj tekst je pun rupa. Navode se neki neprovjereni podatci. Svatko tko ima imalo pojma o pomorstvu može zaključiti da je opis “incidenta” diletantski i smiješan. Da li je podmornica bila u površinskoj plovidbi ili u zaronu? O kojem tipu podmornice se radi? Ako je u pitanju Astute klasa ta podmornica ima elektronički periskop s trenutnim prikazom slike od 360 stupnjeva. Taj tip podmornica nema klasični periskop i nema potrebu ploviti na dubini periskopa jer ima nuklearni pogon. Ako plovi na površini koja onda greška u računu. Ukratko, autor teksta proba poniziti britansku mornaricu. To je legitimno ali ne treba podcjenjivati vojnu moć britanske ratne mornarice.

Venator
3 godine prije

Churchill se okrece u grobu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI