Kineski brodograditeljski kapacitet je 232x veći od američkog

Kineska mornarica
29 komentara

Nedavno procurili obavještajni podaci američke mornarice pokazuju da je kineski brodograditeljski kapacitet trenutačno 232 puta veći od američkog, što je vrlo zabrinjavajuća statistika jer mornarica Narodne oslobodilačke vojske (PLA) nastoji proširiti svoj globalni doseg.

Ova brojka dolazi iz slajda brifinga američke mornarice koji je procurio. Glasnogovornik mornarice potvrdio je za Fox News Digital da je slajd autentičan.

To pokazuje da dok američka brodogradilišta trenutno imaju kapacitet ispod 100.000 tona, kapacitet kineskih brodogradilišta premašuje 23,2 milijuna tona.

Glasnogovornik je rekao da, iako slajd nudi određeni uvid u brodograđevni kapacitet komunističke zemlje, ne treba ga tumačiti kao temeljitu procjenu kineske komercijalne brodograđevne industrije. Umjesto toga, to je bio dio šireg općeg kratkog opisa strateškog natjecanja.

Kina je prioritet dala jačanju svojih pomorskih sposobnosti. Trenutačno se može pohvaliti najvećom mornaricom na svijetu i imala je više od 355 brodova u svojoj floti od 2021. Štoviše, projekcije Pentagona procjenjuju da će njihova flota doseći 400 brodova do 2025. i 440 brodova do 2030. SAD, nasuprot tome, ima flota od samo 296 brodova.

Međutim, dok je kineska flota možda najveća na svijetu, američka mornarica općenito se smatra najmoćnijom na svijetu. Zapravo, Mark Esper, američki ministar obrane u to vrijeme, rekao je 2020. da čak i da Amerika danas prestane graditi brodove, Kini će trebati godine da dosegne točku u kojoj će njihova pomorska moć biti usporediva s našom. To je zato što američka mornarica ima superiorne tehnološke sposobnosti i iskustvo.

U govoru na događaju Rand Corporation 2020., Esper je primijetio: “Brojevi brodova su važni, ali ne govore cijelu priču.”

Kina koristi svoju pomorsku prisutnost da zastraši susjede

Nekada za koju se smatralo da je “mornarica zelenih voda” koja se držala blizu svojih obala, Kina je jasno pokazala svoju namjeru da proširi svoj doseg. Porinula je niz ambicioznih plovila, uključujući amfibijske jurišne brodove i velike razarače s vođenim projektilima.

Kina je nedavno pokazala svoje pomorske mišiće u regiji, posebno oko Tajvana, za koji Peking tvrdi da je njegov teritorij. Kina je rekla da će ga jednog dana zauzeti, upotrijebivši silu ako bude potrebno. Ministarstvo obrane Tajvana izvijestilo je o povećanju upada kineskih brodova i ratnih zrakoplova. U razdoblju od 24 sata ranije ovog mjeseca, tajvansko ministarstvo obrane otkrilo je 10 mornaričkih brodova i 68 zrakoplova oko otoka. Jedan od uključenih brodova bio je kineski nosač zrakoplova Shandong.

Neki analitičari vjeruju da je ovaj potez dio šireg nastojanja Kine da se suprotstavi američkom utjecaju u azijsko-pacifičkoj regiji, napominjući da je Kina izvela svoje najveće ratne operacije oko Tajvana nakon putovanja Nancy Pelosi u Taipei prošlog kolovoza dok je još bila na čelu Predsjedavajući doma. Ovog travnja izvedena je još jedna vojna vježba koja je simulirala okruživanje otoka.

Kina je također tražila podršku za mjesta na kojima može napuniti gorivom svoje brodove za plavu vodu i napuniti zalihe kada je daleko od kopna. Dio ovog nastojanja za pristup luci ih je vidio kako pomažu u izgradnji pomorske baze u Kambodži i traže vojne ispostave još dalje, poput atlantske obale Afrike. Trenutno imaju samo jednu operativnu prekomorsku pomorsku bazu, na Rogu Afrike u Džibutiju.

Izvješće Zaklade za obranu demokracija upozorilo je: „Širenje PLA-ovog globalnog otiska i odgovarajuća sposobnost provođenja šireg spektra misija, uključujući ograničeno ratovanje, nosi velike rizike za Sjedinjene Države i njihove saveznike u Indo-Pacifiku, kao i druga operativna kazališta.”

Filipinski ministar obrane Gilberto Teodoro Jr. upozorio je da se svijet treba suprotstaviti teritorijalnom širenju koje Kina pokušava u Južnom kineskom moru, nazivajući zemlju nasilnikom i optužujući je da šalje brodove “pomorske milicije” i krši njihov teritorij. On vjeruje da neće stati dok ne kontroliraju “cijelo Južno kinesko more”.

BrodogradnjakinaMornaricaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
6 mjeseci prije

….tsko su Ameri mislili i za Rusr, te ovo te ono, a vidi sada…..sjebat će se i s Kinezima ako započmu, a sve govori da bi moglo.

xyz
6 mjeseci prije

Kineska je več danas glavna pomorska sila.

tihobl
6 mjeseci prije

Nije problem sto su kineska brodogradiliosta 232x veca, vec je problem sto kinezi 10x brze grade brodove. A ima jos jedan problemcic – ameri mornarici predaju nedovrsene brodove pa kasnije otklanjaju kvarove. To sto je kineska flota pretekla americku ne znaci nista, problem je u tome sto kinezi mogu uvecavati flotu brzo, ameri ne mogu proizvesti dovoljno da zamjenjuju dotrajala plovila. U slucaju sukoba amirama bi trebalo 10 godina da zamjene potopljene brodove, a kinezima godina. To je i Htlera zeznulo – dok svabe naprave jednog tigra rusi nastancaju 12 T-34.

tihobl
6 mjeseci prije

Њујорк Тајмс

Због ограничења извоза компоненти за дронове које је увела Кина и која су ступила на снагу 1. септембра, у Украјини влада оштар недостатак дронова.

noppo
6 mjeseci prije

Značajka USA je ipak da je tamo sve višestruko naduvano. Tako njihov BDP i njihov industrijski kapacitet.

6 mjeseci prije

Osjetno kmečanje…

“Strategija “štamparskog stroja“, kao i cijeli financijski sustav Zapada, održiva je točno onoliko koliko SAD i njeni sateliti vode nove kolonijalne ratove. “- Petrušev
Tekst gore i izjava petruševa ukazuju na vrlo brz sukob , biće proxy s tajvanom..

Max
6 mjeseci prije

Impresivno u svakom smislu.

Andrija
6 mjeseci prije

Hebala ih Amerika koji vole nju vise nego Hrv

tuf
6 mjeseci prije

Na prvu se čini kao napumpana brojka ali ako uzmemo u obzir da su Kinezi za infrastrukturne projekte u proteklih 20 godina utrošili više betona nego SAD u cijelom prošlom stoljeću – onda se više ne čini tako nemogućim. Puno toga mi o njihovim kapacitetima ne znamo, što zbog već tradicionalne azijske samozatajnosti – što zbog informacijske izoliranosti (pogledajte zapadne medije, kad ste zadnji put pročitali nešto o Kini a da nije vezano za Tajvan, Ujgure ili Tibet).

HRvoje
6 mjeseci prije

Znači po toj logici, oni svoje nosače zrakoplova i velike desantne brodove očito grade negdje drugdje. Samo zadnji nosač kojega su pustili u pogon ima punu istisninu toliko koliko je navedeno, a još dva se trenutno grade istovremeno. SAD ima više nosača zrakoplova na svijetu, nego sve druge države zajedno i to im je udarna šaka sa kojom pljačkaju, ubijaju i šire svoju izopaćenu demonkraciju!

Lire
6 mjeseci prije

Hipersonićna oružja umanjuju učinkovitost ratnih brodova

kakoto
6 mjeseci prije

narodne oslobodilacke vojske….

xyz
6 mjeseci prije

Samo na rijeki Jangce Kinezi grade sedam nuklearnih nosača aviona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI