Rusiji je potrebno više ratnih brodova “sada”

Brod Moskva
15 komentara

Rusija treba da ojača svoje pomorske snage “sada”, rekao je šef nacionalne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov. Vojna kampanja u Ukrajini pokazala je da sve najbolje inovativne ideje treba odmah implementirati, dodao je.

“Specijalna vojna operacija je pokazala da moramo da ubrzamo”, rekao je načelnik Mornarice u sredu TV kanalu Zvezda, govoreći na marginama Međunarodnog sajma pomorske odbrane u ruskom gradu Kronštatu. „Sve najbolje ideje treba usvojiti ne samo uskoro nego odmah“, rekao je on, pozivajući na skraćivanje „dugog“ dizajna i razvoja, kao i faza istraživanja i inženjeringa.

Ruska crnomorska flota učestvuje u kampanji u Ukrajini. Prema riječima komandanta flote, viceadmirala Viktora Sokolova, brodovi flote izveli su ukupno 180 raketnih udara na ključne ukrajinske vojne objekte.

Jevmenov je takođe rekao da ruska odbrambena industrija planira da unapredi svoje brodograditeljske kapacitete kako bi mogla da proizvodi tri broda klase čistač mina godišnje umesto jednog. Samo ove godine, ruska mornarica očekuje da će dobiti 44 nova broda, uključujući i ratne i pomoćne.

Ranije u srijedu, predsjednik Vladimir Putin rekao je da dalje jačanje ruskih oružanih snaga ostaje jedan od glavnih prioriteta zemlje. Prema planovima unapređenja i modernizacije, očekuje se da će mornarica dobiti više hipersoničnih protivbrodskih projektila Cirkon, kao i nove nuklearne podmornice klase Borei i Borei-A, koje su opremljene sa po 16 interkontinentalnih balističkih projektila.

Ruska mornarica trenutno ima ukupno šest podmornica klase Borei i Borei-A. Prvi brod klase Borei-A stupio je u vojnu službu 2020. godine, dok je još jedan trenutno na pomorskim ispitivanjima. Očekuje se da će se njihov broj u budućnosti povećati na 12.

Admiralove izjave stigle su usred nastavljene ukrajinske kontraofanzive koja je započela ranije ovog mjeseca. Ukrajinski i zapadni zvaničnici su mjesecima navijali za operaciju, ali nije donijela nikakvu značajnu promjenu na linijama fronta tokom proteklih sedmica. Prema ruskom ministarstvu odbrane, ukrajinske snage su pretrpjele velike gubitke prilikom napada na ruske položaje.

MornaricaNikolaj Jevmenovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Podmornica 😎

Max
5 mjeseci prije

To se čini prije rata.

MNK
5 mjeseci prije

Brodovi oligarha su skuplji i ima njih više nego ruskih brodova ratne mornarice 🙂 tako dalje Putlere! 🙂

MNK
5 mjeseci prije

Ne ma više anglosaksonskog Lend Lease za Ruse kao u 2 svjetskom ratu i mongoloruska armija sve više manja i slabija iz dana u dan. Bravo Vlado! Tako dalje! 😀 Gdje su tvoji prijatelji Kinezi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI