Test britanske nuklearne podmornice neuspješan

USS Nebraska raketa Trident II D5
30 komentara

Neaktivirani projektil Trident pao je u Atlantski ocean nekoliko trenutaka nakon što je ispaljen iz podmornice

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) priopćilo je da je došlo do “anomalije” tijekom probnog ispaljivanja projektila Trident s britanske nuklearne podmornice u blizini obale američke savezne države Floride prošlog mjeseca, što je izazvalo zabrinutost o učinkovitosti nuklearnog odvraćanja britanske vojske. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila je u srijedu da je vježba, za koju se u izvješćima navodi da ju je promatrao ministar obrane Grant Shapps bila neuspješna, ali se inzistiralo na tome da ovo nije ništa ozbiljno i da bi vježba bila sigurno uspješna da je projektil nosio nuklearnu bojevu glavu. U priopćenju se navodi da neće biti dani daljnji detalji iz razloga nacionalne sigurnosti.

Britanski tabloid The Sun, koji je prvi izvijestio priču, rekao je u utorak da je projektil, koji je bio opremljen lažnim bojevim glavama, ispaljen natrag u ocean nakon lansiranja s HMS Vanguarda. Najsuvremenija nuklearna podmornica nije oštećena kada je projektil težak 58 tona pao u Atlantski ocean.

Prema izvješću, “anomalija” se dogodila kada se prvi stupanj pojačivača projektila nije uspio zapaliti nakon lansiranja. “Lansiran je iz podmornice, ali samo je pljusnuo, odmah pokraj nje”, list je citirao anonimni izvor.

Shapps je u srijedu dodao kako “nema implikacija u pogledu pouzdanosti raketnih većeg opsega i zaliha Trident projektila”, za koje je rekao da “i dalje ostaju najpouzdaniji sustav naoružanja na svijetu”.

Na posljednjem testu projektila Trident koji se dogodio 2016. godine isto je bio neuspješan. Projektil je skrenuo sa smjera, izvijestio je BBC, dodajući da se procijenjena cijena svakog projektila procjenjuje na 17 milijuna funti (21,5 milijuna dolara). Nakon izvješća o neuspjehu u siječnju, laburistički ministar obrane u sjeni John Healey napisao je u utorak na društvenim mrežama da je događaj “zabrinjavajući” i pozvao vojno vodstvo Ujedinjenog Kraljevstva neka “uvjeri parlament da ovaj test nema utjecaja na sposobnost nuklearnog odvraćanja Ujedinjenog Kraljevstva”.

U svojoj izjavi u srijedu, Shapps je rekao da “odlučnost i sposobnost Ujedinjenog Kraljevstva u pogledu upotrebe svog nuklearnog oružja, budemo li to ikada morali učiniti, ostaje na visokoj razini”. HMS Vanguard jedna je od četiri britanske nuklearne podmornice, s najmanje jednom koja je stalno na moru. Trident projektili američke proizvodnje može pogoditi ciljeve udaljene do 4000 milja i može putovati brzinom većom od 13 000 km/h, priopćila je britanska mornarica. Svaka podmornica klase Vanguard može držati čak 16 interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), osam projektila Trident i do 40 nuklearnih bojevih glava.

PodmornicaTridentUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
2 mjeseci prije

znači, do glave je, Logično.. onda dobro.

25.ura
2 mjeseci prije

Svjedočimo kroz danas aktualne ratne uvjete, kako i koliko je razvikana operabilnost i kvaliteta vojnoga oružja i oružanih sustava Zapada pouzdana, efikasna i ratno upotrebljiva…. Vojna industrija Zapada je privatizirana i korumpirana i onda nije čudo da su proizvodi te industrije precijenjeni kako u tehničkom tako i u cjenovnom smislu. U tehničkom smislu su komplicirana i presložena iz razloga da bi održavanje i reparacije bile što skuplje i zahtjevale specijalističke alate i skupe stručnjake jer servisiranje je nekada (danas u pravilu zbog komercijalnoga probitka) je preskupo da bi se prisililo na kupnju noovih oružja i oruđa (sustava). Zato pogledajmo paradoks sukoba u Ukraini…. Milijarde vojne potrošnje (uništene opreme u općem i širem smislu) od strane jeftinijih i učinkovitijih borbenih sustava i opreme proizvedene u drzavnim (nacionalnim) firmama u suprotnosti sa borbenom opremom proizvedenom u privatnim (interesnim) korporacijama Zapada… Zato nikakvo iznenađenje da (u oovom slučaju mornarice UK) rakete ne lete… Čitaj više »

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Kad jim Putin potopi njihov gusarski otok, bit če kasno za njihove tridente. A i onako jih lakočom obara ruska protiv-raketna obrana.

Max
2 mjeseci prije

Kao u seriji Da Premijeru.

tuf
2 mjeseci prije

Koji galaktički blam najnapuhanije nacije na svijetu.
Prvo im jedan nosač zrakoplova ne može otići na NATO vježbe. Pa se drugi isto nešto malo pokvario. Pa vježba lansiranja nuklearnih projektila ne prolazi već 12 (!) godina.
Njima bi bilo bolje smanjiti pompoznost, pokriti se ušima i ne zazivati ratove. Znam, navika je navika, ali pobogu pomalo vas u uspješnim lansiranjima prestiže Sjeverna Koreja.

tatamata
2 mjeseci prije

da objasnimo nasim prodanim dusama nazijima i nasem hiberu sto misle da im je Charles kralj….i kako tumaciti ovaj neuspjeh … Gospodo to vam je kao da se najedete dotrajalog parizera kojim vam tove svaki dan pa vas napuse i vi se napinjete i napinjete u nadi da ce se tresti prozorska stakla kad opalite ,,,, kad ono samo nekakav jadan puchhhh., skorto nit da cujes ….. e to vam je u prevodu bilo sa ovom podmornicom..

Гавран
2 mjeseci prije

Zapad više nema atomsku trijadu. Možda dvijadu.
Preostala su ćebad zaražena velikim boginjama i bio laboratorije..
.
Rusi su u orbitu izbacili antiSatelit koji na principu elektromagnetnog impulsa uništava protivničke.
.
Nastala je kuknjava da rusi A. bombu hoće da izbace u orbitu.

Tupko
2 mjeseci prije

martin ga uvalio englezima

tihobl
2 mjeseci prije

Naslov bi trebao da glasi: Opet britancima propao test.
Ima snimak proslog ispaljivanja pa pogledajte – ko kineska nova godina u Sangaju.
Ovaj put umalo nisu pogodili admirala koji se nalazio na podornici. Izdao je zvanicno saopstenje o kojem sam jutros pisao.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

”Samo bez panike, nismo na Titanicu !!”
Smireno, u najboljem maniru engleskog gentlemena, zapovjedniku podmornice je rekao britanski ministar obrane Grant Shapps…
Nakon što je balistička raketa, umjesto negdje u Altantski ocean, zamalo pala njemu na glavu.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Ako probaju sa lopatama koje su navodjene ukrajinskim cipovima iz ukradenih ves masina, mozda ce biti uspjesniji. Na kraju krajeva, britanski institut za rat koji je bay the way pogodio i predvidio ama bas sve sto ce se dogoditi u ukrajini:))),tvrdi da su britanske sluzbe,odnosno MI5 u posjedu jedne Ruske lopate koja nije eksplodirala, te su je azovci predali britanskim agentima. Nista se o toj lopati nije znalo sve dok se neki dan nije javio susjed od borisa jonsona,doticni Sir Oliver, koji je javio uglednom engleskom glasilu miror,i kazao da je lopata kod njega i da zena stiha vrt,na pitanje zasto novinarske kuce da li je siguran da je to ruska super lopata, odgovorio je da jest, jel na drzci ima ugraviranu posvetu ispisanu zlatnim slovima, S ljubavlju dragom borisu od zelenskog. Eto reko da preduhitrim novi imebexov tekst o toboze uspjesnom lanisiranju tridenta britanske ratne mornarice.:)) P.S. Sad bez… Čitaj više »

Najpraviji Draco
2 mjeseci prije

Prije par godina su pirgavci lansirali nekakvu test raketu, koja je trebala a ode prema istoku, a ona odleti suprotno, na zapad, pa pade negdje na USA.

Izgleda da su im rakete pametnije od njih, pa znaju ko je istinski neprijatelj Evropi.

MladenSt
2 mjeseci prije

Prvi se mačići u vodu bacaju .(more)

vrlodrag
2 mjeseci prije

Divno,divnije ,najdivnije što bi rekli u Alan Fordu.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Zbilja mislim da Engleskoj treba revolucija. 🤨

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI