Britanija protiv slanja zapadnih trupa u Ukrajinu

Velika Britanija i Ukrajina
19 komentara

Slanje britanskih ili drugih NATO čizama na teren u Ukrajini ne bi imalo smisla, ali postoje i drugi načini da se pomogne Kijevu, rekao je britanski ministar odbrane Grant Shapps.

Neki zvaničnici u Kijevu predložili su slanje zapadnih vojnih veterana kao civilnih izvođača za obuku ukrajinskih vojnika unutar zemlje kako bi se brzo prikupilo dovoljno brigada za nadoknađivanje gubitaka na bojnom polju. „Ne želim da pređem preko te linije koja stavlja britanske, na neki način, trupe na teren u Ukrajini. Mislim da to nema smisla raditi. Ali ono što mislim da je razumno je potencijalno približavanje treninga”, rekao je Shapps u srijedu, govoreći za Telegraph podcast o situaciji u Ukrajini.

“Možda postoje i drugi modeli koje bismo mogli pogledati. Trenutno nije nešto u šta bih želeo da ulazim u detalje”, dodao je ministar odbrane.

Istakao je da je Velika Britanija već obučila 65.000 ukrajinskih vojnika od 2014. godine, većinu od februara 2022., te da je posvećenost Londona Kijevu “apsolutno čvrsta”. Shapps je priznao da je situacija sjeverno od Harkova prilično teška za ukrajinsku vojsku i za to okrivio “civilizirani svijet” koji ne obraća pažnju.

“Mislim da je svijet skrenuo pogled s lopte”, rekao je Shapps za Telegraph, ali dodao: “Mislim da je to moguće spasiti, u ovoj fazi.”

Prema Shappsu, druge “civilizirane” zemlje trebale bi slijediti primjer Velike Britanije i poslati još više novca Kijevu, kako bi osigurale da Ukrajina ima svo oružje, obuku i opremu koja joj je potrebna da porazi Rusiju. Ranije ove sedmice, Shapps je za Times Radio rekao da London ne vidi “uopšte nema smisla” u uvjeravanju ili “snažnom prisiljavanju” Kijeva da prihvati bilo kakve mirovne uslove i “ustupi dio svoje teritorije” Moskvi.

Boris Johnson, koji je u to vrijeme bio britanski premijer, iznio je sličan argument tokom svoje posjete Kijevu u aprilu 2022. godine, što se smatralo ključnim u uvjeravanju Ukrajine da odbije predloženo primirje s Rusijom i nastavi borbu.

Shapps je prošlog avgusta imenovan za ministra odbrane. Za razliku od svog prethodnika Bena Wallacea, on nema vojnog iskustva, budući da je prije ulaska u politiku bio prodavač tiska. Služio je na raznim pozicijama u vladi u nekoliko torijevskih vlada, od stanovanja i transporta do ministarstva unutrašnjih poslova i neto nula.

Grant ShappsUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Jedni političari pozivaju na direktnu akciju, drugi na suzdržanost tako da mogu da biraju čije izjave će da koriste u određenoj situaciji.
Sa druge strane, ovakvim “šamaranjem” populacije “ubacuju im mozak u centrifugu” gde ni najstaloženiji ne mogu da odrede gde ih i kako lažu. Malo je onih koji su spremni da prihvate krivicu svoje strane i kao takvi su idealan objekat manipulacije.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Izgleda da je jedini način prestanka rata da Ukri sami smijene svoju vlast – što bi već i napravili da su održani redovni parlamentarni i predsjednički izbori – jer se Zapad očigledno želi boriti do posljednjeg Ukrajinca kontra Rusije.
Kakvo će samo razočaranje Ukra biti kada prestane rat uz sve nužne kompromise koje će morati napraviti, a koji će biti puno veći nego prije rata.

tihobl
2 mjeseci prije

Француска је прогласила ванредно стање у Новој Каледонији, где су стотине грађана повређене, а троје погинуло током протеста. Француска је послала трупе у Нову Каледонију, блокирала ТикТок …

Samo U Prolazu
2 mjeseci prije

A mogu pomoci Ukraini mirovnim pregovorima(svaki zivot vrijedi), kome treba prazna zemlja?

Gad
2 mjeseci prije

Lažete čim zinete.

anik
2 mjeseci prije

nema proizvodnje oružja ni municije u NATO zemljama za slanje trupa. Oni može ratovati samo ćobanima Afganistana ili Jemena.

fabrike municije se postavljaju v tom trenutku. Trebat će barem 5 godina.

xyz
2 mjeseci prije

Nebi Britanci slali svoje vojne snage ali bi vrlo rado slati tuđe vojnike. Još su uvjek uvjereni, da mogu obnoviti svoj raspadajuči imperij.

Noname
2 mjeseci prije

Rusija, uz pomoć elektroničkog ratovanja, učinkovito neutralizira zapadno oružje u Ukrajini, piše češka publikacija Lidovky.
“Prije samo nekoliko dana Amerikanci su izvijestili da je visokoprecizno oružje koje su poslali u Kijev doslovno odmah onesposobljeno”, navodi se u publikaciji.
Članak citira zamjenika za nabavu i naoružanje u američkom Ministarstvu obrane, Williama LaPlantea, koji je rekao da nova modifikacija neimenovane američke precizno navođene rakete nije uspjela pogoditi ciljeve, uključujući i zbog elektroničkog ratovanja koje je vodila Moskva.
Napominje se da za suzbijanje zapadnih projektila ruske oružane snage koriste ometače, zbog kojih se gubi signal sa satelita o lokaciji.
“Ali zapadne rakete vrijedne desetke tisuća dolara na ovaj su način “neutralizirane”, piše publikacija.
Mediji su više puta primijetili učinkovitost ruskih sustava za elektroničko ratovanje. Tako je The New York Times napisao da ove instalacije uspješno obaraju ukrajinske dronove.

xyz
2 mjeseci prije

Trenutno zapad i nema što poslati. Zapadne vojske su postale LGBT društva i centri za drogeraše.

Max
2 mjeseci prije

Progledali su.

Tjeskoban Jelačić
2 mjeseci prije

Kao i sa covid potvrdama, na početku svi govorili da nema šanse jer nije demokratski.

Tupko
2 mjeseci prije

Jamie Oliver diplomacija, prvo na naglo onda lagano

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Pametni Britanci 😁 👍 ! Fiendish clever Brits 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI