Operacije Britanskih komandosa u Ukrajini

Velika Britanija i Ukrajina
21 komentar

Visoki američki vojni zvaničnik očito je nehotice priznao medijima da britanski komandosi tajno djeluju u Ukrajini. Komentar je kasnije uklonjen iz originalnog članka.

General Bryan Fenton, komandant američke komande specijalnih operacija, dao je intervju za Associated Press o lekcijama koje njegove snage uče iz sukoba.

U originalnoj verziji priče objavljene u nedjelju kaže se da Amerikanci te lekcije dobivaju “uglavnom kroz oči naših partnera za specijalne operacije u Velikoj Britaniji”, koji tamo testiraju nove pristupe. Kao primjer, rekao je da su britanske snage za specijalne operacije koristile iskustvo pilota RAF-a za savjete o korištenju dronova i “način na koji brod u Crnom moru plovi”.

Tekst je od tada redigovan kako bi se uklonilo bilo kakvo spominjanje uloge britanske vojske u ukrajinskom sukobu.

Ruska vojska već dugo upire prstom u Veliku Britaniju, tvrdeći da njeno vojno osoblje igra glavnu ulogu u navodno ukrajinskim operacijama. Na primjer, Ministarstvo odbrane optužilo je “britanske stručnjake” da su pomogli Kijevu u planiranju i izvođenju napada pomorskih dronova na rusku Crnomorsku flotu krajem oktobra 2022. Ranije ove godine, njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je da britanski i francuski planeri pomažu Ukrajini da pokrene napade raketama srednjeg dometa koje su dvije zemlje dostavile Kijevu. Njemačka nije spremna da se uključi na sličan način, rekao je zvaničnik javnosti, objašnjavajući zašto Berlin ne bi donirao svoje rakete Taurus ukrajinskim snagama.

Zapadne zemlje su priznale da drže mali broj vojnog osoblja u Ukrajini za poslove kao što su zaštita diplomatskih prostorija ili savjetodavne uloge, ali su negirale tvrdnje da su učestvovale u borbama.

Na pitanje o Fentonovoj primjedbi, britansko ministarstvo obrane je izjavilo za novinsku kuću Business Insider da je “dugogodišnja politika uzastopnih vlada da ne komentarišu britanske specijalne snage”.

Moskva smatra da je sukob u Ukrajini posrednički rat koji su pokrenule SAD protiv Rusije, u koji su Vašington i njegovi saveznici sve dublje uključeni. Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je ranije ovog mjeseca da Kijev “ima pravo” da napadne mete duboko u Rusiji oružjem koje je obezbijedila njegova nacija. Kao odgovor, Moskva je upozorila da će, ako se to dogodi, gađati britanske vojne ciljeve u Ukrajini i šire.

komandosiUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

U filmovima su puno uspješniji.

goran
2 mjeseci prije

ako su tamo britanski komandosi onda se dobro vidi da od njih ništa hahahahahahaha

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Normalno da su ameri prvo gurnuli Britance u mašinu mljevenog mesa. Tako su i u Iraku Brite tj. SAS gurnuli u Faludžu gdje je bilo najtvrđe.

tihobl
2 mjeseci prije

Spoljna politika SAD treba da bude takva da nas naši prijatelji vole, naši rivali poštuju, a da naši neprijatelji strepe od nas. Umesto toga, naši prijatelji se plaše našeg samouništenja, rivali nas prestižu, a neprijatelji pucaju na nas bez posledica.

Erik D. Princ je bivši oficir mornaričkih foka i osnivač privatne vojne kompanije „Blekvoter

Rusi ubijaju nekaznjeno anglosakone, a francuze izgone metlom.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Je, Rusi su zbilja iznenedjeni prisustvom britanskih ili francuskih nato placenika u ukrajini, evo ovo im je privi glas, covjek ih izdao a oni se tako dobro sakrili :))))

Pa rusi ih lopataju vec dvije godine po ukrajini, sto se oni vise zamaskiraju doleti im jos veca ruska ljopata.

Kalle balle
2 mjeseci prije

Vec su mrtvi u vlaku do kantine. Kreteni cionista. Zaustavite ovo sotonsko slavlje. Ne mozete jeebat medu.. ROSSIJA IGRA NA DOMACEM TERENU HIJENE

vlad
2 mjeseci prije

SAS je bio angažovan na Kosovu 1999 kada su obučavali pripadnike UČK i učestvovali u njihovim napadima

Josip
2 mjeseci prije

Koliko ono treba za sprziti London pa ce se otocki stakori primititi?

Bruno
2 mjeseci prije

Živio Orvel. Odjel za brisanje povjesti.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“General Bryan Fenton, komandant američke komande specijalnih operacija, dao je intervju za Associated Press o lekcijama koje njegove snage uče iz sukoba. U originalnoj verziji priče objavljene u nedjelju kaže se da Amerikanci te lekcije dobivaju “uglavnom kroz oči naših partnera za specijalne operacije u Velikoj Britaniji”, koji tamo testiraju nove pristupe. Kao primjer, rekao je da su britanske snage za specijalne operacije koristile iskustvo pilota RAF-a za savjete o korištenju dronova i “način na koji brod u Crnom moru plovi”. Ruska vojska već dugo upire prstom u Veliku Britaniju, tvrdeći da njeno vojno osoblje igra glavnu ulogu u navodno ukrajinskim operacijama. Na primjer, Ministarstvo odbrane optužilo je “britanske stručnjake” da su pomogli Kijevu u planiranju i izvođenju napada pomorskih dronova na rusku Crnomorsku flotu krajem oktobra 2022. Dva puta su Britanci pogodili i Krimski most, Ukrajinci jednom gađali i promašili. Ranije ove godine, njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI