Francuska podmornica gorjela je ”neviđenom žestinom” 14 sati

podmornica klase Rubis
15 komentara

Jedna od šest francuskih podmornica klase Rubis, Perle, gorjela je 12. lipnja na suhom doku, više od 14 sati „u plamenu neviđene žestine“, dok je bila podvrgnuta većim prepravkama koje je obavljala Naval grupa, koja su trebala završiti u veljači 2021. godine.

“Na brodu nije bilo apsolutno nikakvog nuklearnog goriva niti bilo kakvog oružja. Zapravo, podmornica je bila ogoljena”, dodala je francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly 13. lipnja, tijekom putovanja u francusku pomorsku bazu Toulon, koja se nalazi na obali Sredozemlja, kako bi proučila štetu.

“Ovo je bio požar, nije bila nuklearna nesreća”, dodala je.

Požar je izbio u 10:35 sati po lokalnom vremenu na pročelju podmornice, a podmornica se nalazila u slivu br. 3 u Missiessy zoni luke. Radnici su prvo primijetili dim na dijelu donjih paluba.

Izvori koje citira francuski dnevnik Le Monde kažu kako se čini da je požar izbio na sličan način kao i na katedrali Notre Dame; radovi i aktivnosti lemljenja započeli su nekoliko dana ranije, što je možda na neki način uzrokovalo požar. Komadići drva i ulja, svojstveni ovoj vrsti radova, mogli su doprinijeti uzrokovanju i širenju požara.

“Gašenje požara na podmornici uopće nije tako jednostavno, osobito onda kada je dim vrlo gust”, izjavila je Parly nakon što je pohvalila mornare i civilne službe, koje su u ranojutarnjim satima, 13. lipnja ugasili vatru.

Francuska mornarica kaže kako je potrebna flota od šest podmornica, kako bi dvije ili tri od podmornica bile neprestano prisutne na moru kako bi služile kao pratnja floti, za prikupljanje obavještajnih podataka i raspoređivanja osoblja. Ali nakon ovog požara, od šest podmornica klase Rubis, koje su ušle u službu između 1983. i 1993., danas su dostupne samo tri. Prva iz klase Rubis također je na održavanju, dok je Saphir otklonjena iz službe u lipnju 2019. Dijelovi podmornice Saphir mogli bi biti dostupni za sanaciju štete na podmornici Perle.

Perle je operativna od 7. srpnja 1993., a tekuće obnove bile su osmišljene s ciljem kako bi produžile djelatno razdoblje do 2030. godine.

”Trebat će najmanje mjesec dana istrage kako bismo shvatili je li čelični trup toliko oštećen zbog čega bi podmornica bila neupotrebljiva”, tvrde službenici Naval grupe. Čelik može izdržati vrlo visoku temperaturu vatre određeni broj sati, no inženjeri će morati provjeriti je li održao elastičnost, koja je potrebna za izdržavanje velike razlike u tlaku, koja nastaje kada je podmornica pod vodom.

Klasu Rubis zamijenit će šest podmornica klase Suffren, od kojih je prva pokrenuta 12. srpnja 2019. godine, s time da ona još uvijek prolazi ispitivanja mornarice i neće ući u službu do sljedeće godine. Duga 73.6 metara, i teška 2.500 tona, podmornica klase Rubis najkompaktnija je podmornica s nuklearnim pogonom na svijetu.

Francuska vojskaPodmornicaPodmornica klase Rubis
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

“Komadići drva i ulja, svojstveni ovoj vrsti radova,…” A jedra, gdje su jedra?

*Ime
3 godine prije

Otkad se lemi sa drvom i uljem? Koji je vama ku*ac?
Ko da su galiju popravljali…

JumpingJackFlash
3 godine prije

Lijepo, zahvaljujući ovom “stručnom” prijevodu teksta sad “znamo” jednu vojnu tajnu. To je “strogo povjerljiv podatak” o lemljenju! Znači, Francuzi jedini na svijetu imaju bakrenu podmornicu! Alal vera prevoditelju… (Ajme, kad bi to bilo istina, koliko bi se kazana za rakiju dalo napraviti od tog materijala)…

Stock
3 godine prije

Na stranu prevod texta i nebuloze u istome.
Ako je istina da jedna podmornica gori “Nevidjenom žestinom” 14 sati onda tu mora biti nešto gore od “ulja i treščica”.

putnik83
3 godine prije

“Na brodu nije bilo apsolutno nikakvog nuklearnog goriva niti bilo kakvog oružja”
Moš mislit…

Max
3 godine prije

Dobro su prošli..

sobravia
3 godine prije

Logično, volim i čitam vas.
No, ovo bih i ja bolje napisao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI