fbpx

Francuska podmornica gorjela je ”neviđenom žestinom” 14 sati

podmornica klase Rubis

Jedna od šest francuskih podmornica klase Rubis, Perle, gorjela je 12. lipnja na suhom doku, više od 14 sati „u plamenu neviđene žestine“, dok je bila podvrgnuta većim prepravkama koje je obavljala Naval grupa, koja su trebala završiti u veljači 2021. godine.

“Na brodu nije bilo apsolutno nikakvog nuklearnog goriva niti bilo kakvog oružja. Zapravo, podmornica je bila ogoljena”, dodala je francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly 13. lipnja, tijekom putovanja u francusku pomorsku bazu Toulon, koja se nalazi na obali Sredozemlja, kako bi proučila štetu.

“Ovo je bio požar, nije bila nuklearna nesreća”, dodala je.

Požar je izbio u 10:35 sati po lokalnom vremenu na pročelju podmornice, a podmornica se nalazila u slivu br. 3 u Missiessy zoni luke. Radnici su prvo primijetili dim na dijelu donjih paluba.

Izvori koje citira francuski dnevnik Le Monde kažu kako se čini da je požar izbio na sličan način kao i na katedrali Notre Dame; radovi i aktivnosti lemljenja započeli su nekoliko dana ranije, što je možda na neki način uzrokovalo požar. Komadići drva i ulja, svojstveni ovoj vrsti radova, mogli su doprinijeti uzrokovanju i širenju požara.

“Gašenje požara na podmornici uopće nije tako jednostavno, osobito onda kada je dim vrlo gust”, izjavila je Parly nakon što je pohvalila mornare i civilne službe, koje su u ranojutarnjim satima, 13. lipnja ugasili vatru.

Francuska mornarica kaže kako je potrebna flota od šest podmornica, kako bi dvije ili tri od podmornica bile neprestano prisutne na moru kako bi služile kao pratnja floti, za prikupljanje obavještajnih podataka i raspoređivanja osoblja. Ali nakon ovog požara, od šest podmornica klase Rubis, koje su ušle u službu između 1983. i 1993., danas su dostupne samo tri. Prva iz klase Rubis također je na održavanju, dok je Saphir otklonjena iz službe u lipnju 2019. Dijelovi podmornice Saphir mogli bi biti dostupni za sanaciju štete na podmornici Perle.

Perle je operativna od 7. srpnja 1993., a tekuće obnove bile su osmišljene s ciljem kako bi produžile djelatno razdoblje do 2030. godine.

”Trebat će najmanje mjesec dana istrage kako bismo shvatili je li čelični trup toliko oštećen zbog čega bi podmornica bila neupotrebljiva”, tvrde službenici Naval grupe. Čelik može izdržati vrlo visoku temperaturu vatre određeni broj sati, no inženjeri će morati provjeriti je li održao elastičnost, koja je potrebna za izdržavanje velike razlike u tlaku, koja nastaje kada je podmornica pod vodom.

Klasu Rubis zamijenit će šest podmornica klase Suffren, od kojih je prva pokrenuta 12. srpnja 2019. godine, s time da ona još uvijek prolazi ispitivanja mornarice i neće ući u službu do sljedeće godine. Duga 73.6 metara, i teška 2.500 tona, podmornica klase Rubis najkompaktnija je podmornica s nuklearnim pogonom na svijetu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nekoime
Gost
nekoime
3 mjeseci prije

“Komadići drva i ulja, svojstveni ovoj vrsti radova,…” A jedra, gdje su jedra?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
3 mjeseci prije

To su specijalna podvodna i ona ne gore za razliku od željeza i čelika.

Kako da ne
Gost
Kako da ne
3 mjeseci prije

Jedra, potonula sa Kurskom

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Otkad se lemi sa drvom i uljem? Koji je vama ku*ac?
Ko da su galiju popravljali…

Vilmo
Gost
Vilmo
3 mjeseci prije

Ono kad autor članka samo zna copy-google translate-paste a nema blage veze o tematici o kojoj piše a poznavanje stranih jezika je nula i dobiješ ovakav nerazumljiv članak.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
3 mjeseci prije

Lijepo, zahvaljujući ovom “stručnom” prijevodu teksta sad “znamo” jednu vojnu tajnu. To je “strogo povjerljiv podatak” o lemljenju! Znači, Francuzi jedini na svijetu imaju bakrenu podmornicu! Alal vera prevoditelju… (Ajme, kad bi to bilo istina, koliko bi se kazana za rakiju dalo napraviti od tog materijala)…

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Da, pod welding se vjerojatno mislilo na varenje. Ali ni to se ne radi sa drvom i uljem, jbg…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 mjeseci prije

Vari se mošt, čelik se zavaruje.

Stock
Gost
Stock
3 mjeseci prije

U moj vakat se govorilo-variti-kada bi se dooobro zapili.
Sljedeće jutro smo izgledali baš kao da smo varili cijelu noć.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Mošt vrije 🙂
Varenje, zavarivanje, varioc, zavarivač… nije li to potpuno isto?

Stock
Gost
Stock
3 mjeseci prije

Na stranu prevod texta i nebuloze u istome.
Ako je istina da jedna podmornica gori “Nevidjenom žestinom” 14 sati onda tu mora biti nešto gore od “ulja i treščica”.

Kako da ne
Gost
Kako da ne
3 mjeseci prije

Zašto bi bilo nešto neobično ako jedna ogromna cijev sa samo jednim otvorom puna elektronike, mašina, maziva i goriva gori 14 sati. To uopće nije nešto neobično. Ali ovdje vjerojatno netko misli da “glupi Francuzi” skladište neku tajno dugogoreće streljivo ravnomjerno u svim odjelima u cijeloj podmornici.

putnik83
Gost
putnik83
3 mjeseci prije

“Na brodu nije bilo apsolutno nikakvog nuklearnog goriva niti bilo kakvog oružja”
Moš mislit…

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Dobro su prošli..

sobravia
Gost
sobravia
2 mjeseci prije

Logično, volim i čitam vas.
No, ovo bih i ja bolje napisao.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x