Francuski se kontingent iz Sirije može povući samo uz pomoć Rusije

Francuski kontingent
33 komentara

Proteklih dana je sirijska vojska brzo napredovala u sva područja nekada pod kontrolom kurdskih milicija i izbila na granicu s Turskom. Iako su mediji izvijestili da su se američki, francuski i britanski vojnici povukli iz sjeveroistoka arapske zemlje, francuski kontingent se nije uspio evakuirati iz Tabqe, grada, zrakoplovne baze i brane južno od Raqqe, kao ni iz drugih područja, što znači da Francuzi ovise o ruskoj pomoći.

Raspravlja se o vojnoj suradnji Francuske i Rusije, rekla je Sylvie Bermann, veleposlanica Francuske u Rusiji, koja je izrazila nadu da će ruski predsjednik uvjeriti turskog kolegu da prekine neprijateljstva na sjeveroistoku Sirije.

Emmanuel Dupuy, predsjednik Instituta za perspektivu i sigurnost Europe (IPSE), objasnio je za agenciju Sputnik kako se u svjetlu nedavnih događaja može razvijati vojna suradnja Pariza i Moskve.

Sputnik: Koji su stvarni razlozi za prisustvo francuskih specijalnih snaga u Siriji? Usput, nije li to bio razlog da Turci nisu napali kurdske baze na sjeveru Sirije?

Emmanuel Dupuy: Prisutnost francuskih specijalnih snaga nema nikakve veze s tim. Francuska ne priznaje tursku operaciju koja dovodi u pitanje borbu protiv ISIL-a. Francuska vojska nije tu da se bori protiv Turske, već da iskorijeni posljednje centre otpora „kalifata“. Siguran sam da će Francuska preraspodijeliti trupe u Siriji. Bojim se da će Francuska zbog nedostatka američke potpore, budući da su se Sjedinjene Države odlučile povući iz Sirije, kao i druge zemlje sa specijalnim snagama, posebno Njemačka, biti prisiljena premjestiti svoje trupe. Zamislite situaciju da koalicijski helikopter koji prevozi francuske specijalne jedinice cilja turske trupe na području Kobanija, a da Francuzi budu prisiljeni na reakciju. Ako se to dogodi, dvije članice NATO-a bi u „samoobrani“ pucale jedna na drugu.

Sputnik: Kakve su mogućnosti za imati francusku vojsku u ovom slučaju? Da se povuče na teritorij susjednog Iraka?

Emmanuel Dupuy: Ne znam. Ako ne bude aktivnih napora za zaustavljanje napretka Turske, Francuzi bi mogli završiti između dviju zaraćenih frakcija. Francuska će morati pratiti tijek događaja, tiho promatrati kurdski masakr i dopustiti Turskoj da “diktira uvjete”. Nema drugog izbora nego učiniti isto što su učinili Amerikanci. Ovo nije poželjna opcija, već nam je nametnuta.

Sputnik: Što mislite o suradnji Francuske s Rusijom?

Emmanuel Dupuy: Smatram to pozitivnim. To potvrđuje potrebu za bliskim udruživanjem snaga s Rusijom u stvaranju novih sigurnosnih sustava za Europu. Rusija može biti primjer. Nadamo se da će biti usvojena francusko-njemačka inicijativa oko pristupanja dvije zemlje procesu Astana. Francuska diplomacija to predviđa.

Sputnik: Neki bi bili iznenađeni očekivanjima Francuske od Rusije. Sjetite se da su, osim činjenice da zapadne zemlje nisu htjele sudjelovati u procesu u Astani, bile sigurne da neće uspjeti. Podsjećamo i na neprijateljske izjave francuskog ministarstva vanjskih poslova i Elizejske palače protiv Moskve, kada je Rusija počela sudjelovati u neprijateljstvima u Siriji. U to je vrijeme Francuska govorila o mogućim sankcijama protiv Rusije. A danas Pariz moli Moskvu za pomoć.

Emmanuel Dupuy: Strateški kontekst se puno promijenio. Toga je svjestan i Emmanuel Macron. Shvatio je da je vrijeme za zaustavljanje pogrešne strategije koju su predložili neki visoki francuski dužnosnici. Tvrdili su da moramo podržati one koji nisu bili najjači na sceni. Ali treba imati na umu da sirijska vlada, prihvaćamo li je mi ili ne, postupno preuzima kontrolu nad tim dijelom zemlje. Sada smo suočeni s činjenicom da oni koje smo podržali u borbi protiv ISIL-a, a do sada smo govorili da smo u Siriji da se borimo protiv „kalifata“, nisu zatražili pomoć. Znaju da ih ne možemo obraniti. Oni traže pomoć od Bashara Al-Asada, kojeg smo u početku smatrali izvorom destabilizacije u zemlji. Zarobljeni smo u paradoksu koji odražava suštinu našeg nedjelovanja. Nemamo izbora. Morat ćemo biti na strani onoga tko može utjecati na turskog predsjednika. To nisu ni Sjedinjene Države, ni Njemačka ili mi Francuzi, nego Rusija.

Sputnik: Govoreći o paradoksu, podržali ste Kurde. Njihovi su se predstavnici sastali s Emmanuelom Macronom u Elizejskoj palači u ožujku 2018. Nakon toga je došlo do diplomatskog incidenta kada su neki od tih predstavnika najavili da će Francuska poslati trupe da “zaštite” Manbij od Turske. S druge strane, mi nikada nismo htjeli uvrijediti Ankaru, primjerice, čak i kada je podržala islamističke militante u Idlibu. Da li Francuska danas plaća cijenu dvostruke igre u Siriji?

Emmanuel Dupuy: Francuska je u Siriji uvijek igrala dvostruku igru. Zbog toga je politika Pariza sada u potpunoj suprotnosti sa strateškom stvarnošću. Situacija se mijenja iz dva razloga. Prije svega, SAD nas više ne podržavaju. Drugo, Sjedinjene Države su se odlučile pobrinuti za sebe. Ako netko igra dvostruku igru, onda to nije Francuska, čak ni Turska, već Sjedinjene Države. Sjedinjene Države igrale su dvostruku igru na principu pridržavanja međunarodne koalicije. Na diplomatskoj razini bili smo spremni istaknuti da je uz intervenciju koju je odobrila Arapska liga, osim intervencije koju je odobrila Rusija, postojala i međunarodna koalicija. Srušila se kada se predsjednik Sjedinjenih Država izjasnio kako se oslanja na turski plan. S tog stajališta smo pali u klopku naših saveznika.

Sputnik: Znači li to da Francuzi ostaju nezaštićeni ne samo zbog Kurda, već i Amerikanaca?

Emmanuel Dupuy: Apsolutno. Kurdi su prepušteni svojoj sudbini na početku turskih operacija još u kolovozu 2016. Činjenica da su francuske snage prisutne u Kurdistanu ne znači da ćemo ih braniti i da ćemo “službeno” jamčiti neovisnost Demokratske federacije Kurdistana u Siriji. Mislim da to nije u interesu ni Turske, niti Bashara Al-Assada. Sa zabrinutošću sam promatrao kako se kurdske želje za autonomijom pretvaraju u želju za neovisnost. Sada se sve radikalno promijenilo. Da podsjetim, odlučili smo podržati dvije skupine, kurdske milicije u Siriji i kurdsku Stranku demokratske unije (PYD) u borbi protiv terorizma „Islamske države“ i čuvanje tisuća stranih boraca i njihovih obitelji koje su Sirijske demokratske snage zarobile i još uvijek ih drže. Usput, prema nekim informacijama, oko 74 000 ljudi je još uvijek u kampu Al-Hol, a predviđeno je da primi maksimalno 5000 ljudi. Međutim, nije jasno kako je oko 800 terorista i njihovih članova obitelji pobjeglo iz logora Ain Issa. Je li se to dogodilo zato što su stražari logora raspoređeni na frontu ili zato što su Kurdi namjerno otvorili logor? Rezultat je očit i izaziva ozbiljnu zabrinutost. Tri Francuskinje, koje su pobjegle iz logora i bile su bliske teroristima, već su „zarobljene i vraćene“. Ovo potvrđuje strah Pariza da će se teroristi raspršiti. Uskraćujući Kurdima našu potporu, kojima smo „naredili“ da nadziru 3000 militanata iz 54 zemlje zatočenih u Siriji i Iraku, moramo razumjeti mogućnosti koje sada imaju naše ubojice. Zatražili smo od Kurda da ih kontroliraju, a Iračanima da im sude kako im se ne bi moralo suditi u Francuskoj. To se tiče žena i 150 djece terorista, koje Francuska nije htjela vratiti. Trenutno se predlažu pregovori o mogućoj repatrijaciji u Francusku ili u iračke kampove.

Sputnik

Francuska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Vietnam se svakome mogao dogoditi, ali od svih kojima se dogodio samo su franceki zadrijemali u Siriji.

mars
4 godine prije

Ma nema veze koliko su Francuzi u Siriji u gabuli, oni nece prihvatiti rusku pomoc bez svojih uslova – prvo neka Krim ponovo daju pod suverenitet Ukrajine, zatim se svima javno izvine zbog njegove prethodne okupacije (da, moraju upotrijebiti izraz okupacija), isplate novcanu odstetu Ukrajini za taj period, ukine protusankcije naspram EU i mirno prihvati sankcije EU kao kaznu za svoje djelovanje. Tek tada ce se stvoriti preduslovi da razmisle o prihvatanju ruske pomoci koju im ovi gotovo molecivo nude. Tako to rade nepokolebljive velicine zapadne superiorne politicke i svake druge moralnosti, kojih je Francuska jedna od perjanica.

FATIH
4 godine prije

EHHH, OPET NAPOLEON NA KOLJENIMA….

Ivo
4 godine prije

Francuzi… Svi komentari o tim luzerima mi se redovno brišu bez izuzetka, pa ću samo reći – francuzi…

Ante
4 godine prije

Neka Rusi puste da se sami izvlače odande. Ako nalete na kojeg ISIS člana e fućkaj ga onda, malo će za promjenu da osjete te svoje demokracije na dijelu.

Mölltaler
4 godine prije

Jel ima neka karta na kojoj se vidi koja su područja pod nadzorom vladinih snaga u Siriji?

DažBog
4 godine prije

Neka sada posalju dole one humoriste iz Charlie Hebdo-a da im crtaju karikature. U Bgd-u ce im ope’ paliti svijece.

Rus
4 godine prije

Kako su dosli? Neka tako i odu

Sparkling
4 godine prije

Aloooo!! Stani malo. Pa kad je to Francuska javno rekla da ima svoje vojnike na prostoru jedne nezavisne države? I tko ih je pozvao na teritorij Sirije? Oni nisu tamo. A ako jesu – sami došli i sami če otič. Nisu Rusi spasilačka služba. A Makron je veliki prijatelj s “žutim” pa neka mu pomogne.
LP

samo tako
4 godine prije

Prepustiti ih sudbini, koje spašavanje…

Frodo
4 godine prije

Ovo je tragikomično.

Ivi.tz
4 godine prije

Najveći Licemjeri na svijetu su ovi zapadni lešinari…

burt
4 godine prije

dobro je da je turska strana potisnula SDF iz Rais al Aina i tako su turska vojska i FSA sad spojili dva podijeljenja područja koja su zauzeli na turskoj granici, još su to lokalni prodori jer većinu tzv. turske demilitarizirane zone kontroliraju SDF i SAA ali Erdogan nije nasjeo na diletantizam i kaos koji svojim nesnalaženjem i neznanjem šire Trump i neki američki i EU političari koji su ostali iznenađeni kurdskim pozivanjem SAA u svoje područje tako da su mnogi Assadove ulaske u to područje i američkim povlačenjem iz nekoliko baza proglasili Assadovom konačnom pobjedom u ratu ali upravo traje bitka i pobjednik još nije odlučen jer zna se što hoće Assad i IRGC vratiti stare unitarističke odnose i vratiti kotač povijesti unatrag

Euro
4 godine prije

Sad ce Štrumpf i Pomeo u punoj bojnoj stici u pomoc

Stjepan Vujec
4 godine prije

Francuzima kao logistićarima terorista trebalo bi omogučiti povlačenje autostopom po njihovoj želji, dakle kao dio teroristićke falange, zapljena sve opreme !!??XX

Snicla
4 godine prije

Ma jednostavno mi nedostaju Italijani. Stvarno šteta što oni nemaju svoje specijalce dole.

semafor ne radi
4 godine prije

Francuski umjereni ili ljuti glavosjece? Koliko su jada napravili skupa sa englezima po arabiji. Sve na goli otok ili Sv. Jelenu.
Slava Rossiji i demokratskom bipolarnom svijetu. Amen

Francuzi - neće rusku pomoć
4 godine prije
samo tako
4 godine prije

Dupuy se kandidirao za ljigavca stolječa, degutantno ga je i ćitati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI