Francuska se s Macronom sprema za rat

leclerc tank
22 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron provodi reformu francuskih oružanih snaga i preimenovanje resora za obranu sugerira da Elizejska palača ide ka novim ratovima i kampanjama.

Kao što je poznato, većina vlada ima Ministarstvo obrane koja nacionalnu obranu vidi kao pasivnu zaštitnu mjeru teritorija i suvereniteta zemlje.
Termin Ministarstvo rata, kako bi bilo primjereno nazvati ovo državno tijelo, više nije u modi. Čak ni u Sjedinjenim Državama, koje nikako ne mogu reći da se brane od vanjske agresije, a čini se da se sada to mijenja i u Francuskoj.

Kao što smo rekli, čak i SAD imaju Ministarstvo obrane, iako je zemlja u stalnom ratnom stanju, a Pentagon je najmanje zadužen za obranu domovine i  jedina mu je zadaća zaštita američke globalne hegemonije.

Emmanuel Macron je bivše Ministarstvo obrane (Ministère de la Défense) pretvorio u Ministarstvo oružanih snaga (Ministère des Armées).

Ovo je znakovito, jer je jasno da Macron mnogo aktivnije želi koristiti francusku vojsku. Ovdje više ne govorimo o obrani zemlje, nego vojne nazočnosti i vraćanju Francuskoj statusa svjetske supersile, što će za zaštitu svojih interesa dobro platiti Macronovi “prijatelji” u arapskom svijetu. Ako je potrebno, Francuska će im pomoći i vojno, poput Sjedinjenih Država.

Što možemo očekivati? Hoće li Macron slijediti put generala Charlesa de Gaullea, koji je neko vrijeme dao to ime ministarstvu prije nego što je 1969. postalo Ministarstvo nacionalne obrane (Ministère de la Défense nationale)? Hoće li ponovno bivše francuske kolonije u Africi vratiti kući, u Francusko Carstvo?

Ovo zapravo i nije neka novost, obzirom da je u obnovu kolonijalnog carstva projektom Françafrique krenuo bivši predsjednik Nicolas Sarkozy. No, jesu li Nicolas Sarkozy, čak i François Hollande, a nakon njih Emmanuel Macron svjesni da oni nisu i ne mogu biti general Charles de Gaulle, uz sve mane bivšeg francuskog vođe i što mu s povijesnim odmakom možemo prigovoriti?

Najveće nasljeđe Hollandea je kriminalni projekt “Françafrique”

Migranti, brod Aquarius i plan Francafrique – Ono što ne znamo ili ne želimo znati

Francuska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

A ko se danas ne sprema..

Jačanje ekonomskih sankcija protiv Rusije može se tumačiti kao objava ekonomskog rata, zbog čega je i neophodno reagovati svim metodama — i ekonomskim i političkim, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

tuf
5 godine prije

Hoce i Macron dignuti u zrak pokoji autobus pun djece. Ne zeli ostati bez nominacije za Nobela.

put in
5 godine prije

anglo-saksonci hoće od francuske da naprave državu sličnu njemačkoj. njemačka je gospodarski div ali je vojno-politički patuljak jer nesmije razvijati svoje oružane snage. s obzirom da francuska ima nuklearni arsenal i da je stalna članica vijeća sigurnosti sa pravom veta anglo-saksonci u tome vide prijetnju. dakle, baš kao što su i njemce, gurnuli u drugi suludi rat tako bi vjerojatno željeli gurnuti i francuze u neki novi rat u kojem bi francuska bila poražena i ponižena kao što je to doživila i sa napoleonom. poslije toga eventualnog rata vjerojatno bi i francuska bila kao i njemačka zemlja koja ne ugrožava anglo-saksonski poredak i služila bi anglo-saksonskim gospodarskim interesima

Željko
5 godine prije

Nermine, uz dužno poštovanje, promašen vam je tekst!

17 novembar
5 godine prije

niko francuze ne zeli gurnuti u rat . nego jednostavno oni i ostali zapadni dio evropljana ima u svojim glavama urodjeno da su super rasa . i da ostatak svijeta mora biti njihov sluga . a sto se tice generala banane de gola koji je pobjegao iz francuske .o njegovim hrabrim djelima govori se u knjizi alzir .

nizzde
5 godine prije

Baš me zanima kako bi se Francuska danas provela protiv Alžira

Ante
5 godine prije

Neka za svaki slučaj svakom vojniku izdaju bijelu zastavu kao standardnu opremu, da vojnicima olakšaju patnju traženja bijelih plahti ako se budu trebali predavati. Pošto se francuska vojska može boriti samo slabo nenaoružanih vojnika.

Ivo
5 godine prije

Francuzi se spremsau za rat? Trebace im mnogo bijele tkanine za njihove najcesce koristene ratne zastave..

Anton
5 godine prije

Skim ce da oni ratuju ? Nema vise kolonija i bijede da mogu da se izivljavaju .
Kada su napali Libiju sa britancima nakon sedam dana nisu vise imali bombi te su zvali amere u pomoc .
To su bjednici , probali Ruse pa im Rusi umarsirsli u pariz .

opet ja
5 godine prije

Hmm ne znam za šta se tačno spremaju, ali njihove vojne snage su smešne, pogotovo ako se uzme u obzir kopnena vojska i tehnika koju imaju. Posebno mislim na količinu borbenih tenkova, oko ili ispod 400 Leclerc tenkova. Ako imaju na umu rat na istoku Evrope bolje da se ne igraju. Što se tiče avijacije po nekim podacima borbeno je upotrebljivo do 20 Rafala, ostali su na raznim remontima. Jedan nosač aviona sa 20 Rafala, opet zbog remonta i skupog održavanja. Jedino podmornice sa nuklearnim raketama igraju neku ozbiljniju ulogu, sve ostalo može da se koristi samo protiv malih i slabih država. A što se tiče borbenog morala, tu tek nema neke ozbiljne priče, zamislite Francuze koji bi branili npr. Ukainu ili Poljsku kada navale ruske oklopno mehanizovane divizijetine. A da li mi verujete da je u Nemačkoj situacija još gora?

Ana
5 godine prije

Zapovjednika oruzanih snaga koji je jasno i glasno ukazao na jadno stanje francuske vojske, “Jpiter” predsjednik je izvrijedjao javno i prostacki. Moze davati imena kakva zeli. Za ulagati u vojsku moze samo uzimati nove i nove kredite (do kada?) jer Francuska vec 14 godina vise uvozi nego izvozi. Uglavnom i nazalost, za ekskiviranje paznje uvijek moze prstom pokazivati Mjesec. Onih koji gledaju u prst, a ne u Mjesec, u Francuskoj je ogroman broj. “Quand le sage désigne la lune, l’idiot regarde le doigt.” U tom je ne samo mudar, nego i majstor

Oko
5 godine prije

Za vreme ww2 je vise Nemaca u Francuskoj izbaceno iz stroja zbog polnih bolesti nego u borbama za okupaciju . Vise se Nemaca ozenilo u Francuskoj nego sto ih je poginulo. Franciski vojnik je vise zena oshishao do glave 45-te nego sto je metaka u ratu ispalio. Ameri imaju tonu viceva o Francuskom ratovanju a BBC ih je ismejavao prikazivajuci pokret otpora kao cure u suknjama u legendarnoj seriji alo alo.

Lala
5 godine prije

A sa kim će da ratuju, da pobede, a ne da izgube.

Jurišić maja
5 godine prije

možda svjedočimo rađanju novog napoleona

Euro
5 godine prije

Nasmijava nas sve taj Makaron. Igra se zove “ko je gluplji!”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI