Emmanuela Macrona raskrinkalo smanjenje vojnog proračuna  

Pierre de Villiers
15 komentara

Prošlog tjedna je Donald Trump posjetio Francusku, gdje ga je ugostio novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron. Američkom predsjedniku je ova posjeta dobro došla da se odmakne od neprestanog pritiska u domovini zbog navodnih veza s Rusijom, te da pokaže kako nije međunarodno izoliran, kako se želi predstaviti.

Susret protekao u srdačnoj atmosferi, ali samo zato što je Donald Trump prešutio pitanje vojnog proračuna i izdvajanja za NATO, iako je ključna tema njegove predizborne kampanje i sastanka čelnicima NATO pakta bilo izdvajanje 2% BDP-a svih zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza za obranu.

Naime, Emmanuel Macron je u prijedlogu proračuna dodatno smanjio izdvajanja za obranu, iako su francuski vojni izdaci u odnosu na BDP posljednjih pet godina izgledali ovako:

  • 2012. godine – 2,24%
  • 2013. godine – 2,22%
  • 2014. godine – 2,24%
  • 2015. godine – 2,1 %
  • 2016. godine – 1,78%

No, obzirom na BDP, 2015. je godišnji vojni proračun Francuske bio 31,4 milijarde eura, dok su, iako umanjena u postotku, tijekom 2016. neto izdvajanja za obranu bila 32,08 milijarde eura, a za 2017. je vojska dobila 32,7 milijarde eura.

Ako Macron ispuniti svoja obećanja za iduću godinu, francuska vojna potrošnja u 2018. će iznositi 34,2 milijarde eura, ali kada bi francuska vlada do 2025. Podigla proračun na traženih 2% BDP-a, on bi trebao iznositi 50 milijardi eura.

General Pierre de Villiers, načelnik Glavnog stožera francuske vojske je ogorčen. Pitanje proračuna za obranu bi u narednim tjednima moglo postati sjeme razdora u Francuskoj, ali i između Francuske i Njemačke, te Francuske i NATO pakta u cjelini.

Postoje naznake da se to već događa. 12. srpnja je pred Odborom za obranu francuske Nacionalne skupštine načelnik Glavnog stožera francuske vojske, general Pierre De Villiers, zaprijetio da će podnijeti ostavku, ako Ministarstvo financija ustraje u zahtjevu da proračun za obranu smanji za 850 milijuna eura.

Dana 13. srpnja je održan sastanak Vijeća ministara Francuske i Njemačke, uglavnom posvećen pitanjima obrane. Podudarnost ova dva događaja ukazuje na to da postoje ozbiljni problemi, ali i ozbiljne rasprave o tom pitanju u svim instancama vlasti.

Problem koji je izazvao bijes načelnika Glavnog stožera, generala Pierrea De Villiersa, je što je on tražio da proračun za obranu bude 40,8 milijarde eura, jer na mirovine, naknade i troškove već odlazi 32,6 milijardi eura, a to nije dovoljno da bi oružane snage opstale u svom sadašnjem obliku. Postoje ozbiljni problemi u održavanju najučinkovitijih vozila, zrakoplova i helikoptera, a tu je i kašnjenje u zamjeni dotrajalih vozila ili jednostavno da se prevladaju sadašnje prijetnje. General Pierre De Villiers je svemu dodao i operacijama u inozemstvu, poznate kao OPEX, koji gutaju sve više novca.

U bilješci objavljenoj krajem 2016. godine se procjenjuje da bi 2,44% BDP-a, odnosno 48 milijardi do 50 milijardi eura, bili troškovi održavanja statusa Francuske kao vojne sile.

General Dominique Trinquand, bivši šef vojne misije pri Ujedinjenim narodima i NATO paktu, koji je pomogao u izradi programa za obranu Emmanuela Macrona, rekao je “kako razmišlja o ponovnom uvođenju služenja vojnog roka, jer društvu prijeti razdor”.

Jacques Sapir je rekao kako nema razloga ne vjerovati generalu Trinquandu, budući da njegov zahtjev zvuči logičan, jer ovakva obrana nije nikakva obrana.

No, ono što se razumjelo iz rasprave načelnika Glavnog stožera, generala De Villiersa, jest da je on bio vrlo uzrujan najavom novih rezova u proračunu koje je najavio ministar Darmanin.

Godinama su se vlade Nicolasa Sarkozyja i Françoisa Hollandea igrale najavama i njihovim neiskrenim proračunima. Sada je kap prelila čašu i to baš u vrijeme kada se odvijala drama na francusko-njemačkom Vijeću ministara u Elizejskoj palači, uglavnom posvećena obrani.

Pretpostavlja se da je tom prigodom Emmanuel Macron pokušao preuzeti odgovornost Njemačke ili se izravno uključiti u operacije na jugu Sahela u Africi, odnosno financirati troškove proračuna ovih operacija.

Njemačka je prihvatila osnivanje jezgre europske obrane, ali sama drastično ograničava proračun. Vjerojatno je kancelarka Merkel na ova pitanja dala površne odgovore, ne želeći preuzimati nikakve konkretne obveze koje štete Njemačkoj.

Naime, Angela Merkel ima vrlo visoku ideju o suverenitetu Njemačke, dok jadni Emmanuel Macron ne zna ni što znači ideja suvereniteta. Ne samo da ne treba očekivati povećanje proračuna, nego ništa ni od Njemačke, koja će još uvijek radije igrati na kartu američkog nuklearnog odvraćanja, nego se oslanjati na francuski nuklearni arsenal. To znači da Francusku s Macronom na čelu ne čeka ništa dobro.

“Tragedija”, uvjetno rečeno, za Francusku je da će nova smanjenja proračuna, po tko zna koji put, utjecati na njenu sposobnost da brani vlastiti suverenitet, što objašnjava bijes i “viku” generala De Villiersa. On i vojni vrh se boje da će vlada slijediti jednostavan put, te da će se skrivati iza zvučnih izjava, a provodit će politiku čije posljedice mogu biti tragične. Tako bi se Macron ponašao poput njegovih prethodnika i pokopao posljednje nade da bi Francuska mogla voditi drugačiju politiku.

No, ovdje postoji jedan sitni detalj, javna tajna koja se ne smije izreći, koja potvrđuje da se general Pierre De Villiers obraća na pogrešnu adresu. Naime, Emmanuel Macron se pojavio niotkuda i u Elizejsku palaču ga je doveo Jacques Attali.

“Emmanuel Macron je moje stvorenje. Ja sam vrlo sretan. Njegova pobjeda je bila  neočekivan rezultat sve do prije nekoliko tjedana”, rekao je Jacques Attali, vladar iz sjene, jedan od najvećih stratega sustava eura i EU, te po vlastitom priznanju član super lože “Three Eyes“.

U tom smislu se pitanje vojnog proračuna Francuske treba promatrati u kontekstu neofeudalnog ustroja i ultraliberalnih politika Europske unije, a ne francuskog suvereniteta, koji Macronu nikada ništa nije značio, niti će ga zanimati.

Obvezno pročitati: Supermason Macron je ‘političko mrtvorođenče’

Francuska vojskaPierre de Villiersrezanje proračuna
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
6 godine prije

Vojska i oruzje mora biti svedena na minimum. Zamislimo da je samo dio vojnog proracuna ulozen u druge segmente zivota kao zdravstvo, obrazovanje, undustriju, poljoprivredu…gdje bi covjecanstvu bio kraj.

Ana
6 godine prije

Brat ovog generala je trn u oku “naprednima”. Bivsi je politicar, iznosi i neznanu prljavstinu tih krugova, a istovremeno je internacionalno izuzetno uspjesan sa tematskim zabavnim parkovima. Francuski vojnik ima placu nesto vecu od minimalne (za casnike ne znam) a ako idu u misije onda im je placa dupla, s tim da jednu godisnju placu potrose na kupovinu opreme- ili to ili gubiti glavu. Za socijalu i imigrante se daje sve vise, istovremeno vojska i policija u sve gadnijoj poziciji-ekonomski ii kako god hocete. I onda ova individua dodje i kaze-JA sam vas sef, upravo kao da je Luj XIV. Vec se smatra bogomdanim na tom polozaju, kao da nije POSTAVLJEN, od glupih ovaca tj manjine biraca, i to privremeno.

dalmata
6 godine prije

Ako je “ANA” u pravu,onda je jedino Francuskoj vojsci ostalo da obucu suknje,kako bi Svabe bile zadovoljne.ili da uskrsnu ideologiju De gola,da streljaju one koji su ih doveli da budu,kako rece Viktor “Jadnici”,da se okrenu sebi i optet budu Francuzi.Doslo je vrime ili,ili

alan ford
6 godine prije

Macron je Rotschildova lutkica i sve ono što čini, čini, što mu je naređeno. Macron je kao ona jedna lutka u koju lutkar-trbuhozborac zabije svoju ruku i pokreće je, otvara joj usta, a trbuhozborac govori umjesto lutke… a pošto trbuhoznorac pri tome drži usta zatvorena, čini se kao da lutka govori… Eto tako je i sa Macronom, Rotschild i Soros ga drže rukom za muda i pokreću i otvaraju mu usta, ono što dolazi iz njegovih usta, to ustvari izgovaraju oni. Mislim da bi Trump osobno doista želio uspostaviti normalizaciju sa Sirijom i Rusijom, ali cionistička bagra koja vlada sa SAD-om i koja je izazvala cijelu pizdariju na Bliskom istoku i Ukrajini, stalno ga drži pod pritiskom, ta bagra, takozavni neokonzervativci, koji kontroliraju američku vanjsku politikku tamo negdje od 1990. do danas, oni po svaku cijenu žele održati dosadašnju agresivnu američku politiku prema Siriji i Rusiji, Vidimo, da Trump ima… Čitaj više »

An-je
6 godine prije

Thre Eyes
a sto je Five Eyes?

Habana
6 godine prije

Jacques Attali je napisao knjigu god. 2006 pod imenom
A Brief History of the Future.

U toj knjigi on tvrdi da u slijedecih 50 godina ce se dogoditi
– Pad americkog imperija, tamo oko godine 2035.
Poslije tog ce uslijediti policentrik svijet.

Ako je tako izgledalo godine 2006 da US-rani nece uspjeti smazati Rusiju onda gledajuci iz godine 2017 ima jos manje sanse.

Jirźi
6 godine prije

Macron jebe staru babu naravno da nije normalan ali to je francuska stvar sami su ga birali smije malo i njih ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI