Rakete oborene nad ruskim gradom

Raketa
20 komentara

Ruske snage protivvazdušne odbrane odbile su raketni napad na oblast Belgorod, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov. Četiri projektila su oborena iznad glavnog grada pokrajine i okoline, rekao je on. Grad se nalazi oko 35 km od ukrajinske granice.

Lokalni zvaničnici tek treba da u potpunosti procijene incident koji se dogodio u ponedjeljak ujutro, rekao je guverner. Prema preliminarnim izvještajima, neki ostaci su pali na privatne kuće u blizini Belgoroda, uzrokujući štetu i ranivši jednu ženu. Hitna pomoć ju je prevezla u bolnicu sa potresom mozga, za koji se smatralo da je bio umjerene težine, dodao je guverner.

Ukrajinske trupe redovno vrše napade na ciljeve u Belgorodskoj oblasti. U sličnom incidentu prošlog ponedjeljka, tri projektila ispaljene su na grad Novi Oskol, koji se nalazi nekih 50 km od granice. Oborile su ih ruske trupe, izvijestio je tada Gladkov.

Krajem februara, ostaci tri bespilotne letelice pronađeni su u Belgorodu. Zrakoplov je navodno bio opremljen eksplozivom britanske proizvodnje, a Ukrajinci su ga lansirali kao “kamikaze dronove” na energetsku infrastrukturu grada.

Regionalne vlasti proglasile su vanredno stanje u pograničnom području, koje je u dometu ukrajinske artiljerije, i evakuisale oko 250 porodica iz naselja koja su najosjetljivija na napade.

Belgorodrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
1 godina prije

Kad se Rusija povukla iz Kijeva i Harkova, nazvali su to gest dobre volje, ne bi li doslo do pregovora.. na pregovorima u Istanbulu su ih odjebali. Onda se Rusija povukla iz Izjuma, Limana i Krupjanska.. skocili su Kadirov i Prigozin sa kritikama i napadima na Lipina. Tako se ne ratuje, kukavicluk i mogu se sloziti sa njima. MO je to nazvao “pregrupisavanje”. Ministarstvo odbrane, sama rec kaze odbrana je glavni zadatak.. Sojguovo ministarstvo treba preimenovati u ministarstvo pregrupisavanja. Mesec dana posle toga, napusta se desna obala Dnjepra.. Zelenski sutra ulazi u oslobodjeni Herson i daje izjavu, u fazonu, mozda je vreme za mir… Vec po povratku u Kijev menja plocu i govori kako nema pregovora dok je Putin na celu Rusije. Ovog puta, Kadirov i Prigozin hvale Surovikina za hrabru odluku da se povuce.. Zakljucuje se samo da oni nisu bili upoznati da odlukom za povlacenjem koje je sproveo… Čitaj više »

prika
1 godina prije

A rakete nisu oborene u Siriji jertamo šugavi rusi imaju sporazum sa židovima kada su u pitanju rakete… Zalosno i iz tog se i vidi da su interesi broj jedan.

Kosir i Bat
1 godina prije

Zapadni mediji govore da je zelenski javio da su zadnjih dana pogubili 1100 ruskih vojnika oko Bahmuta….

Max
1 godina prije

Trebalo je spriječiti to raketiranje.

Ivan
1 godina prije

Sada odmah jednu takticku nuklearnu na Kijev pa da glumcu sprze mater blesavu..

Gojko
1 godina prije

Kako se rat mijenja. Do prije godinu dana predviđao se kratki rat i rusko osvajanje cijele Ukrajine, a sad se Rusi brane na svom teritoriju. I da stvar bude gora to ističu kao uspjeh. Bilo bi smiješno da nije tragično.

Lucija, prva
1 godina prije

Malo o raketama: “Rakete vazduh-vazduh R-37M su jedno od najefikasnijih sredstava ruske PVO, i razvijene su specijalno za presretače MiG-31BM i MiG-31BSM… Sama raketa je cenjena zbog svog veoma velikog dometa – 400 km, velike bojeve glave težine 60 kg i brzine od 6 maha“, napominju eksperti. Recenzenti „MILITARY WATCH-a“ su naveli, da R-37M nema premca u svetu u svojoj klasi po dometu. Ruska raketa je daleko bolja, od najbolje američke rakete vazduh-vazduh, AIM-120D, koja ima domet od samo 160 km, bojevu glavu od 20 kg i brzinu od 4,5 maha. Važno je napomenuti, da je R-37M počeo da se koristi u kombinaciji sa lovcima Su-57. Raketa je pokazala visoku efikasnost upotrebe. Konkretno, uz njegovu pomoć, ciljevi su pogođeni na udaljenosti od preko 200 km. Trenutno je proizvedeno desetak Su-57 koji su prebačeni vojsci Rusije. Ove letelice se koriste za mnogo širi spektar zadataka, nego bilo koji drugi lovac pete… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Rusija uvodi nove vrste jedrećih bombi: “Донедавно су Руси имали на располагању авионске бомбе КАБ-500С конструисане 2000-их. Активно су коришћене у Сирији, где су показале високу прецизност. Међутим, крајњи домет им је био 9 км.          Са новим једрећим бомбама руска авијација ће моћи да напада без уласка у зону у домету противваздушне одбране непријатеља.          Руски војни конструктор Виктор Јељецки наглашава да је важна предност једрећих бомби у томе што је знатно јефтиније од навођених ракетних пројектила, а имају „упоредиву прецизност“. Поред тога, могу да носе масивније експлозивне главе.          Војни историчар Дмитриј Болтенков указује:          „Довољно је да пилот постигне потребну висину, лансира бомбу и брзо се удаљи од могуће ватре противничке ПВО. Бомба ће, захваљујући свом систему навођења, све урадити сама“. Јељецки, који је творац ракете 9М338 за систем Тор-М2, посебно наглашава:          „Једреће бомбе су тешка мета за противваздушну одбрану. Тор-М2 може да се ефикасно супротставе… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI