Podmornica Belgorod na testovima od 2020. godine

Status-6 Posejdon podmornica
3 komentara

Ruska specijalna nuklearna podmornica, Belgorod, koja će biti prvi „nosač“ podmornica Posejdon, ući će na morska ispitivanja u junu 2020., a biće puštena u upotrebu tokom septembra, rekao je u ponedeljak generalni direktor brodogradilišta Sevmaš, Mihail Budničenko.

“Podmornica je već započela ispitivanja”, rekao je Budničenko. “Pored toga, imamo raspored koji je odobrilo Ministarstvo odbrane i posao se izvodi u striktnom skladu sa ovim rasporedom.”

Generalni direktor Sevmaša je rekao da će Belgorod isploviti 15. juna 2020. godine.

“U skladu s rasporedom, ugovor o razumijevanju treba da bude potpisan u septembru iste godine”, dodao je Budničenko.

U decembru 2012. godine, brodogradilište Sevmaš je započelo izgradnju podmornice za posebne namjene, pod nazivom Projekat 09852. Zasnovana je na podmornici Projekta 949A (klase Oscar II). Nema raspoloživih podataka o tehničkim karakteristikama podmornice Belgorod.

U svom obraćanju 1. marta prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin je prvi put pomenuo napore te zemlje da razvije nuklearno podvodno vozilo sa nuklearnim pogonom koje može biti naoružano i konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama, sposobno da uništi neprijateljske infrastrukturne objekte, grupe nosača aviona i druge ciljeve.

Posejdon zajedno sa svojim nosačima – podmornicama na nuklearni pogon čini dio takozvanog okeanskog višenamjenskog sistema. Bespilotna podmornica je dobila ime prema rezultatima otvorenog glasanja na stranici ruskog Ministarstva odbrane.

Izvor iz odbrambene industrije ranije je rekao da bi Posejdon mogao nositi nuklearnu bojevu glavu jačine do 2 megatone kako bi bio sposoban za uništavanje neprijateljskih mornaričkih baza.

Prema prijavljenim podacima, Posejdon će imati autonomiju koja će mu omogućavati mogućnost dolaska do bilo kojeg mjesta na Zemlji pri operativnoj dubini većoj od 1 km.

BelgorodPosejdonStatus-6
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Čini se immpresivno ali premalo podataka,

Mishko
4 godine prije

Bilo bi super kad bi posejdon imao mogucnist pratiti tryovacki brod u njegovom sumu do neprijateljskih voda i tu cekao veliko finale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI