Prvo javno testiranje hipersoničnog ruskog projektila Avangard (Video)

Prvo javno testiranje ruskog Avangarda
120 komentara

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je objavilo video prvog javnog  lansiranja hipersoničnog projektila Avangard.

Testiranje je obavljeno na dalekom istoku Rusije dok su Vladimir Putin i Sergej Šojgu sve posmatrali iz kontrolnog centra koji se nalazi u zgradi ministarstva odbrane u Moskvi.

Avangard predstavlja jedno od 5 novih oružja koje je Putin najavio u martu ove godine.

Projektil je lansiran iz baze Dombarovski u kojoj se nalazi 31. raketna armija ruskih strateških nuklearnih snaga (RVSN)a koja je locirana u Orenburgskoj oblasti na jugu Urala.

Projektil je pogodio metu na poluostrvu Kura na Kamčatki.

Avangard se trenutno nalazi na završnim ispitivanjima a sam sistem bi trebao biti primljen u naoružanje krajem sledeće godine.

Do kraja 2019.godine u naoružanje bi trebao biti primljen jedan puk koji se sastoji od dvije rakete UR-100NUTTH (NATO code SS-19) sa po jednim Avangardom na svakoj raketi.Nakon čega je predviđeno da se broj raketa poveća na 6 po puku i da drugi puk postane operativan do 2027. godine.

Raketa UR-100NUTTH predstavlja jednu od najstarijih raketa koje trenutno koristi Rusija, razvijena je od strane biroa NPO Mashinostroyeniya a za pogon koristi tečno raketno gorivo.

UR-100NUTTH lansira se iz silosa pomoću toplog starta što znači da se prva faza rakete koju čine 3 motora RD-0233 i 1 RD-0234 pale unutar silosa i rakta napušta silos koristeći sopstvene motore.

Rusija trenutno posjeduje oko 30 ovih raketa.

Prema poslednjim informacijama Avangard se kreće brzinom od 20 maha i sposoban je da vrši manevre u završnoj fazi leta što ga čini neuhvatljivim za bilo koji trenutni sistem protivraketne odbrane.

VIDEO- Prvo javno testiranje hipersoničnog projektila Avangard

Povezani tekstovi:

Vladimir Putin procjenjuje ulogu novog ruskog oružja u svijetu

Rusija i Kina su ipak “korak ispred” – Pentagon traži novac za nove nadzvučne projektile

VIDEO – Prvi put prikazano lansiranje ruskog projektila “Avangard”

Kineski odgovor na nadzvučnu utrku – Testirana letjelica “Xingkong” (VIDEO)

Avangardhipersonična raketahipersonično oružjenovo oružjePeresvetPosejdonUR-100NUTTH
Pretplatiti se
Obavijesti o
120 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
5 godine prije

Izgleda da je Saa usla u Manbij(jos nepotvrdjena informacija).

čitalac
5 godine prije

“Testiranje je obavljeno na dalekom istoku Rusije… Projektil je pogodio metu na poluostrvu Kura na Kamčatki.”
Lansirana je sa dalekog istoka na daleki istok (Kamčatka)???
U stvari je raketa lansirana kao i sve ostale pri testiranju, sa juga Rusije (poligon Kaputsin Yar, Astrahanska oblast)
Inače na raznim portalama možete naći skoro oprečne podatke o tom oružju, o brzini dometu, tip raketa…
Koja konfuzija.

giordano bruno
5 godine prije

No, vojni ekspert za Rusiju, Pavel Felgenhauer, kazao je za BBC da su nove rakete ‘čista propaganda’.

– Sustav Avangard koristi kliznu rampu koja se već prije koristila kako bi se zbunili obrambeni sustavi. No, taj dizajn ima velik rizik od raspada i nije baš precizan. Taj novi sustav uopće ne doprinosi ruskoj nuklearnoj sili. – jutarnji hr

Pavel Eugenievich Felgenhauer is a Russian military analyst known for his publications about Russia’s political and military leadership. Born: Moscow, Russia

Trubadur
5 godine prije

Avantgard ima neke nove karakteristike, koje če bitno promijeniti razmišljanje vojnih stratega….. 1. nema nuklearnog punjenja, pošto zbog brzine, sami kontakt, razara sa jačinom kinetičke energije oko 2.5 kilotone, što je sasvim dovoljno, za uništenje Minutmanovog silosa….2. ako Minutmani, preko severnoh pola na Rusiju lete 23 minute, a Avantgardi na USA 13 minuta onda je jasno o čemu se radi…3. zbog brzine se u atmosferi prouzrukuje plazma oko objekta, tako, da je kod Avantgarda glavno postignuče materijal ( priča se, da je to cirkonovo staklo ), koji može, da izdrži strašne temperature a manje tehnologija ….Što sve to znači….. Znači, da sa napredkom hipersoničke tehnologije dobijamo, kombinaciju velike brzine i težkih metala, što ima za cilj razaranje, koje je skoro jednako sa nuklearnim ali bez zračenja….

did
5 godine prije

dide vladika, deder gruni jednu u moju avliju

pera detlic
5 godine prije

Mozda ce nekome biti interesantno.
Krajem 50-ih godina dvadesetog stoljeca znanstvenici u sssr-u i sad-u, a mozda i jos negdje pokusavali su iskoristiti ispusne plinove, koji su produkt sagorevanja raketnog goriva, za sam rad raketnog motora, ne bi li mu povecali snagu i efikasnost. Problem koji je trebalo rjesiti je visoka temperatura plinova koju tada poznati materijali nisu mogli podnijeti. Nakon 10-ak godina truda amerikenjci su “shvatili” da je takav materijal nemoguce napraviti i odustali su od tog pravca razvoja, smatrajuci ga kao beskorisno trosenje resursa i vremena. Medjutim netko je nastavio u tom smjeru i sledecih 50-ak godina. I sada imamo to sto imamo u raketnoj nauci i industriji.
Ako vas zanima zasto rusi imaju najbolje rakete na svijetu (balisticke, krstarece ,pzo svejedno) mozda se odgovor krije tu negdje.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Ante
5 godine prije

Vidio sam snimku Američke bespilotne letjelice na Youtubu koja je letjela brzinom od čini mi se MAH šest, na krilima i cijelom trupu letjelice su bila oštećenja od velike brzine. Letjelica je izgledala kao da je prolazila kroz pijesak. Sada si mogu samo zamisliti kako bi ta Američka letjelica izgledala da je letjela brzinom od mah 20, zapravo bi se potpuno raspala pri toj brzini.

Mister ?
5 godine prije

Rusi se usrali i sad fol imaju tehniku za odbranu. A amer sve blize moskvi…

Georgij Žukov
5 godine prije

I nakon 50 -tak pomno procitanih komentara , nisam uspio shvatiti tko na kraju ima vecu raketu Putin ili Trump ?
I gdje je u toj prici Kim Jong-un, pa i on ima svoju omiljenu raketicu . 🙂

Lesinar
5 godine prije

Bankstersi sa wall streeta cupaju kosu od ludila.
Cestitajmo svim krscanima Bozic u slobodnoj Siriji. Vlado hvala sta si glavosjece potjerao.

Bruno
5 godine prije

Želim mu sretan let. Neke po neprijatelje Rusije bude nesretan.

marko
4 godine prije

ovo sto je rusija napravila je sam putin kaze ono sto je radio prvi dolazak rusa na mesec SF TEHNOLOSKI ISKORAK. naravno vojna tajna ostaje kako na koji nacin su to uspeli rusi kad nisu n i amerikanci pocevsi od 1950 godine i prek o 12 godina trazenja sto i kako uspeli. tajna octio jedna lezi u odredenoj vrsti kristala kojoj ne zna se mu ime pravo neki izvori kazu da taj kristal postoji samo u rusiji i sAmo mali broj rusa uopste zna koji je to kristal u odbrani samo nekoliko ljudi drugi uopste ne znaju i niti ce ikad zNati VOJNA TAJNA .no tu ocito ima i drugih elemenata osim temperature sam sistem rakete. naravno nato i amerikanci nece nikad moci napraviti ovu raketu pitat ce netko ZASTO pa zato sto osim matematickih novih proracuna sienergije hemije fizike matematike i aerodinamike oni ne mogu nabaviti ovaj retki kristal… Čitaj više »

marko
4 godine prije

i ono sto rusi znaju od sssr do jeljcina kad je rusija bila puna spijuna nato pakta nisu uspeli nikako doci do vojnih tajni iz oblasti vojne tehnologije bilo koje vrste, bilo je nekog uspeha jednog spijuna ali ocito nije uspeo tjanu otkriti ubil i su ga vesto.sad tajne sluzbe zapada pokusavaju na sve nacine provaliit tajne ovih raketa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI