Ukrajina je predstavila novi mini-robot-mitraljez Terminator koji bi trebao pomoći u borbi protiv Rusije

Mini Terminator
31 komentar

Ukrajina je predstavila novi, lokalno izrađeni robotski izviđač bojnog polja poznat kao GNOM, koji bi trebao pomoći u borbi protiv ruske invazije.

Mini robot Terminator, kojeg proizvodi tvrtka Temerland i veličine je standardne mikrovalne pećnice, moći će mitraljezom davati informacije o ruskim položajima i vatrenoj potpori. Očekuje se da će prvi roboti krenuti u rad sljedeći tjedan.

Zemaljska vozila bez posade (UGV), koja su u biti daljinski upravljani roboti, do sada nisu igrala veliku ulogu u sukobu. Međutim, prijenosni radio-frekvencijski ometači sve više ruše bespilotne letjelice, a GNOM Ukrajini pruža način otporan na smetnje za prikupljanje informacija na daljinu. Štoviše, činjenica da operateri GNOM-a ne koriste radio uređaje, znači da ih je artiljeriji teže otkriti i gađati na način na koji bi to učinili s bespilotnim letjelicama.

Svaki GNOM ima četiri velika kotača, teži oko 50 kg, uz tihi električni motor od pet konjskih snaga i 4×4 pogon. Tu su i stabilne platforme za paljbu opremljene mitraljezima kalibra 7,62 mm, koji mogu pogoditi mete s izuzetnom preciznošću.

Iako je većina UGV-ova radijski kontrolirana, GNOM namotava optički kabel iza sebe kako bi pružio širokopojasnu vezu koja je otporna na radijske protumjere.

“Operator ne postavlja kontrolnu stanicu s antenom i ne razotkriva svoj položaj”, istaknuo je izvršni direktor Temerlanda Eduard Trotsenko. “Kabel nije vidljiv, a također ne stvara toplinsko zračenje koje bi moglo vidjeti termovizijska kamera.”

Kabel daje GNOM-u domet od oko 2 kilometra. Ako kabel pukne, vozilo će se automatski vratiti na unaprijed određeno mjesto. Također je sposoban za određenu autonomnu navigaciju, unatoč tome što se njime upravlja daljinskim upravljačem.

Pripremaju se i druge varijante GNOM-a

Prema Trotsenku, GNOM se može braniti zahvaljujući mitraljezu i također može ponuditi vatrenu podršku u situacijama koje bi mogle biti previše opasne za osoblje. Postoje i druge verzije GNOM-a, koje se mogu koristiti za sabotažu, inženjering, prikupljanje obavještajnih podataka i logistiku. Tvrtka je također najavila druge potencijalne varijante, koje bi opsluživale nosače bespilotnih letjelica.

Još jedan agresivniji GNOM može isporučiti protutenkovske mine TM62. Na videu objavljenom na internetu može se vidjeti kako vozi ispod neprijateljskog vozila i detonira. Sedam kilograma teško eksplozivno punjenje mine može uništiti i najveće tenkove, ali samo približavanje njemu bilo bi dovoljno da ga ošteti i imobilizira.

Trenutačni GNOM, međutim, iskoristit će svoju gotovo tihu prirodu i niski profil za obavljanje izviđačke dužnosti, prateći ukrajinske snage dok su na neprijateljskom teritoriju. Kada je opremljen kamerom od 360 stupnjeva, može pružiti detaljan pogled na okolinu. Također može isporučiti zalihe poput streljiva na prve linije. Kada je opremljen posebnom prikolicom, također je mogao evakuirati ozlijeđene vojnike i dovesti ih na sigurno.

Taktički roboti često se mogu koristiti za držanje vojnika izvan vatrene linije, smanjujući žrtve dok drže neprijatelja izbliza, a GNOM bi mogao odigrati vrijednu ulogu u pružanju pogleda na ruske snage i vođenju topničke vatre, bez ugrožavanja života svoje vojske.

GNOMnovo oružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
1 godina prije

To bi bio dobar naziv za njihovog predsjednika.

1 godina prije

Amigooo!!javii seee!!🤖 Hvala.

tihobl
1 godina prije

I sta kazu gdje ce ga proizvoditi kad im je polupana namjenksa industrija?
Zelenski i njegova propaganda.
Najnoviji izum njegove vojne industrije koji se koristi je mitraljez maksim na gradjevinskim tackma. Sad mitraljeska odjeljenja mogu brzo manevrisati.

C.F.
1 godina prije

Svaki GNOM ima četiri velika kotača, teži oko 50 kg, uz tihi električni motor od pet konjskih snaga i 4×4 pogon

Po karakteristikama odgovara mojoj kosilici za travu.

nekoime
1 godina prije

Čak je i fotomontaža neuvjerljiva. Kao i originalni Zeleni Gnom.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ovo je sjajno za sataniste, moci ce ga koristit na jesen kad krenu s novim lockdownima!
Tko nema masku, ovaj samo pocne odbrojavat 10,9,8,7…

Emiliano Zapata
1 godina prije

Poruka za Gorana (FESa): ” dobro upamti ovog jer ce te trazit po sumi skupa s dronovima! “

mrdo
1 godina prije

Vidjet’ će Rusi kako Musa dere jarca kad ukropi za par dana provozaju “novi mini-robot-mitraljez Terminator” na Crvenom Trgu u Moskvi.

Kum
1 godina prije

Ako me sjećanje ne vara jedan od osnovnih zakona robotike je da robot ne smije nauditi čovjeku?Da nije i taj zakon krivo protumačen kao i božiji zakoni?Borci za ljudska prava okreću bit zakona kao ringišpil.

tuf
1 godina prije

Ključni izraz: “trebao pomoći” – svi ti gadgeti se na surovom bojnom polju pokažu suviše osjetljivima i ovisnima. Toliko reklamirani NLAW su Ukrajinci na kraju popljuvali zbog elektronike i baterija. Ovaj robotić me podsjeća na onu vrstu kakva se koristi za inspekcije u nuklearnim elektranama jer moraju biti otporni na EM smetnje. Koliko su ih samo Japanci izgubili u Daiichi-u, svih vrsta sa svih strana svijeta. Rikne baterija, naleti na zapreku iz koje se ne može izvući, zaplete se kabel, rikne elektronika i više ne napravi reboot. I to u kontroliranim uvjetima s dugo planiranim rutama. A sad zamislite na bojnom polju. Ovo malo zujalo na baterije ide, ide – s druge strane ga buraz skine s običnim AK47. Ne mora nešto posebno ni gađati, samo ovaj bubanj s lomljivim optičkim kabelom.

Trgup
1 godina prije

Putin na aparatima 😂

1 godina prije

Jaaaaa, noch mehr Wunderwaffen! 😀
Ovo me podsjeća na ono kad su početkom ’91 na HTV objavljivali vaginarije o proizvodnji novog transportera u splitskom škveru i slično. Koji je bio karikatura vojnih transportera, ali je TV prilog, sasvim suprotno od karikiranja, implicitno proglasio splitski škver vojnim objektom, i legitimnim ciljem artiljerije i avijacije JNA. Sva sreća da su u JNA (tada još uvijek, a što je bilo kasnije, znamo) bili pamentniji i moralniji nego što su nam ih htjeli prikazati.

MKD
1 godina prije

Jel ispravan , jel radi uopce a? Ili opet dali budalama smece kao i obicno.

eduard
1 godina prije

Ovo nije u redu ..
Kako će Zelenovski sada voditi poene o suzama što ne prestaje liti za TOPOVSKIM MESOM naroda kojeg tjera da ginu za ‘njegovu stvar’.

(ako se plaćenici mogu smatrati narodom)

ECI PECI PEC
1 godina prije

Tko je glavni idiot u rukovodstvu Ukraine?

tata mata
1 godina prije

gnom pashe uz urke ,trolove popt djure i astre i jos par upljuvaka imamo ovdje ,znaci ekipa potpuna

Max
1 godina prije

Sve lijepo izgleda na slikama. Nema dokaza efikasnoti na bojištu.

TIKTAKTIKATAKATAK
1 godina prije

“Naša vojska napad čeka,spremili smo malog topa,joj……” Ima zgodnih citata iz Ko to tamo pjeva.

Bobi
1 godina prije

Otkvačili maljutku sa kabla i spojili autić.
Ne može se detektirati, kao elektromotor se ne grije?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI