Kineski odgovor na nadzvučnu utrku – Testirana letjelica “Xingkong” (VIDEO)

Hipersonična raketa Kinjal
16 komentara

Kina je uspješno testirala svoju novu hipersoničnu letjelicu “Xingkong”, piše Asia Times. Ovaj proizvod kineskih znanstvenika može nositi više nuklearnih bojevih glava. Teoretski, zbog svoje velike brzine i nepredvidljive putanje može izbjeći sve poznate proturaketne sustave.

Kako prenosi list, kinesko oružje je dizajnirano na temelju prvog nadzvučnog strateškog bombardera američke proizvodnje XB-70, ili “Valkyrie”, na kojem su američki stručnjaci radili sve do šezdesetih godina. Prema planovima, američki zrakoplov je morao razviti brzinu 3 Macha letjeti na nadmorskoj visini od 21 kilometar. Uspjeh ovog programa bi za SAD u to vrijeme značio da bi dobili zrakoplov kojeg bi bilo gotovo nemoguće presresti, pomoću drugih zrakoplova ili projektila. Međutim, SAD su odustale od programa zbog više incidenata tijekom testiranja, kao i pomaka ravnoteže snaga u utrci u naoružanju između Washingtona i Moskve.

Sada je Peking testirao svoju verziju hipersoničnog zrakoplova kojeg se nazvao “Xingkong”, na kineskom znači “zvjezdano nebo”.

Na projekti su radili Kineska akademija zrakoplovne aerodinamike i državni konglomerat China Aerospace Science and Technology Corp.

U petak je “Xingkong” lansiran s testnog područja u pustinji sjeverozapadne Kine.

Tijekom svog prvog leta, “Xingkong” je dosegnuo nadmorsku visinu od 30 kilometara, pri brzini od 5,5 do 6 Macha, odnosno 7,344 km/h. Prema akademiji, aktivna faza leta “Xingkonga” je trajala više od 400 sekundi, okrećući se i provodivši manevre na visokim nadmorskim visinama.

Akademija je također testirala niz najsuvremenijih tehnologija, kao što je domaći sustav toplinske zaštite i zadovoljeni su svi zadani parametri.

Kada dosegne brzinu pet puta veću od zvuka, ili čak više, ova vrsta letjelice je neranjiva. Postojeći obrambeni sustavi u svijetu mogu samo presresti projektile koji dolaze pri manjim brzinama i čije se putanje lako mogu predvidjeti.

Kineski list People’s Daily izvještava “kako bi ova letjelica, koja se približava takvim velikim brzinama, mogla doći do bilo kojeg željenog mjesta iznimno promjenjivom putanjom i proći kroz sve postojeće sustave proturaketne obrane”.

Kineski vojni analitičari kažu da “Xingkong” može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, ali se i sam, zbog svoje ogromne kinetičke energije, može upotrebiti za udar i uništavanje željenog cilja.

Asia Times dodaje kako će i Rusija do kraja ove godine ili početkom 2019. implementirati svoje hipersonično oružje “Avangard”, koje će biti montirano na tešku interkontinentalnu balističku raketu “Sarmat”.

VIDEO – Testiranje kineskog nazvučnog projekta “Xingkong”

 

AvangardChina Aerospace Science and Technology CorpRS-28 SarmatXingkong
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Hehehe, americki gradjani su jos uvijek pod impresijom svojih SF filmova (sponsored by Pentagon) pa tvrde da ovo nije istina, da Kinezi nemaju tu tehnologiju, usporedjuju s nekvalitetnim kineskim proizvodima… Valjda kada ih jedan upikne u oko budu povjerovali.

Tupko Glupko
5 godine prije

Dobro je dok su sve suprotstavljene nuklearne sile otprilike na istom tehnoloskom nivou, to ih medjusobno odvraca od napada. Bravo za Kinu.
Da Iran ima nesto ovakvo sa nuklearnim bojevim glavama, citav svijet bi mirnije spavao – ne bi ga se usudili napasti ni odabrani ni izuzetni.

Pravim se mutav ...
5 godine prije

… lako je vama …

Jaran..
5 godine prije

Zalosno je kada moras razvijati samoubilacku tehnologiju da bi prezivio…mislim na ljudsku vrstu…ocito nagon za ubijanjem nije nestao silaskom covjeka sa drveta prije vise milijuna godina..

Fidel
5 godine prije

Vrlo sporo, S500 to skida bez problema, 2,04 km/s je dosta mala brzina…tako da ništa od toga, S500 skida sve do brzine 8 km/s…

Undertaker
5 godine prije

Ruska ICBM Topol-M ide preko Mach 22+… Isto otprilike ide i YARS MIRV…. Njih je nemoguće presresti. Tako da je ne vidim ništa posebno u ovoj kineskoj raketi. Osim ako nije krstareća kao i Kinžal…

Zare
5 godine prije

Oni koji misle da kad se Kinezi ojacaju da neece biti drugi hegemon gadno se varaju, bit ce oni jos gori nego Amerika..btw. radio sam s njima na vojnom podrucju, to su nacionalisti jos veci od ovih na Balkanu…e pa samo im vi aplauzirajte, od soft power brzo ce oni preci na hard…

Piretis
5 godine prije

Meni samo nije jasno kako to da Kinezi nisu kadri napraviti učinkovit usisavač ili solidnu automobilsku gumu a sad rade hipersonične rakete?

Grdi
5 godine prije

“With a little help from my friends” …….(Beatles pjesma) …………sa sjevera ……..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI