Rusija i Kina su ipak “korak ispred” – Pentagon traži novac za nove nadzvučne projektile

Hipersonična raketa Kinjal
23 komentara

Kako bi “nadoknadile zaostatak” za Rusijom i Kinom, koje već posjeduju to oružje , Sjedinjene Države namjeravaju izdvojiti stotine milijuna dolara za razvoj projektila nadzvučne brzine, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Osim toga, Washington planira ukinuti ograničenja stranim zemljama za kupnju bespilotnih letjelica, “kako ovo tržište u razvoju ne bi prepustio Kini”.

Trenutno je američko ratno zrakoplovstvo kompaniji Lockheed Martin osiguralo 928 milijuna dolara za razvoj nadzvučnih projektila. Ugovor uključuje razvoj svih elemenata projektila koji bi bili lansirani iz vojnih zrakoplova, potvrdio je Pentagon.

Dakle, SAD su ovom odlukom potvrdile brzi razvoj takvog oružja u Rusiji i Kini i sada traže odgovore kako bi nadoknade zaostatak u tom području vojne tehnologije.

Prema riječima predstavnika Pentagona, Peking već ima “prilično razvijen sustav” nadzvučnih projektila raketa s letovima od nekoliko tisuća kilometara.

Kao što je u predstavljanju novih ruskih oružja rekao ruski predsjednik Vladimir Putin, nadzvučni projektili su sposobni zaobići konvencionalne sustave proturaketne obrane, budući da tijekom leta mijenjaju putanju.

U ožujku je Rusija izvijestila da je uspješno testirala ovo oružje. Prema riječima Vladimira Putina, raketa može razviti deset puta veću brzinu od zvuka i imuna je na sve postojeće proturaketne sustave.

Kako bi američki vojno-industrijski kompleks osigurao dodatni profit, američka vlada je najavila promjenu politike s ciljem povećanja izvoza i radnih mjesta u proizvodnji oružja. Konkretno, bit će ukinuta ograničenja na kupnju američkih bespilotnih letjelica stranim kupcima,  “kako ovo tržište u nastajanju ne bi preuzela Kina”.

Prema američkom State Departmentu, “gotovo u svakom telefonskom razgovoru s čelnicima savezničkih zemalja je Trump inzistirao na povećanju prodaje američkog oružja”.

VIDEO – Ruski nadzvučni projektil “Avangard”

 

AvangardNATOState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
6 godine prije

Koja lova ide na oruzje. nema se za skolovanje, nema se za zdravstvo, za napredne znanstvene projekte…a za ubijanje uvik ima. Koliko je bolesno ovo drustvo….

eu kolonija
6 godine prije

baš me dirnulo. kao u basni o “cvrčku i mravu”, samo što ovaj mrav više liči na geparda:)

Riddick
6 godine prije

Samo se vi uzdajte u Lokid Martin oni su vas više puta preveslali.
Putin je više puta napomenuo da nova oružija koja proizvodimo neće dugo ostati jedinstvena u svetu i da će i druge države imati slična , ali nikada neće imati vojnike kao naše , i pomenu onog specijalca koji je dao svoje kordinte artiljeriji da ga bombarduju kada je bio opkoljen.
Zaista taj nivo požrtvovanja i hrabrosti nećete naći u US army .

Troglavski
6 godine prije

Zapadna stampa nikad nece reci “Rusija korak ispred” Moraju da kamufliraju pa kazu “Rusija i Kina”

Sto se tice vojne tehnologije Kina je 10-20 godina iza Rusije i Amerike.

Ana
6 godine prije

A USA imaju koliko puta veci budzet za naoruzanje od Rusije?

mmne
6 godine prije

ruski (sovjetski!!!) kosmicki programi(rakete, motori,projektili itd) je za oko 15 godina ispred americkoga a jos vise ispred kineskog…tako da vidimo da ameri pokusavaju da to iskopiraju ali treba para, znanja i vremena,,,para od vestacke privrede nema znaci ratovi i otimanje ( samo dokle ce to…hm?)…znanje……vise nema istocno evropskih mozgova prebega koji su hranili americke projekte sad je tamo zabokrecina….a vreme?…vreme leti za svaku godinu kasnjenja…konkurencija ide brze napred….

Sunseeker
6 godine prije

Kako ste zlobni s komentarima….,pa amerikanci se moraju braniti od kineza pogotovo od Rusije. To oružje je za samoobranu i zaštitu demokracije.

Globalista
6 godine prije

Globalisti Ameriku i cjeli západ odpisuju na svim poljima,jasno kao dan

Tomica
6 godine prije

Nemojte misliti da je to neki ozbiljan “zaostatak”. SAD nikad nisu težile niti htjele vojnu ravnotežu. Ono s čim su napredovali i radili po svijetu šta hoće je upravo vojna dominacija. Srećom, Rusija je fantastično napredovala i gotovo eliminirala njihovu dominaciju. U nekim sustavima su SAD još uvijek naprednije ali to je sve manje a ponegdje je Rusija već i u prednosti. Neograničeni iznosi u dolarima će već to poništiti ali svijet će biti bar korak bliže samouništenju. U jednom trenutku, velike sile su shvatile da su se malo zaigrale i pokušale su smanjiti razinu i mogućnost totalnog uništenja a danas se opet sve otelo kontroli. Rusija, Sjeverna Koreja, Iran, možda i Kina sigurno ne teže dominaciji nego pokušavaju da ne zaostanu ali i njihovo pariranje tjera SAD da pokušava sačuvati dominaciju. Trenutna situacija ne ostavlja izbor za SAD, bez vojne dominacije kola idu nizbrdo – velikom brzinom. Vrijeme nije… Čitaj više »

Dostojevski
6 godine prije

Ipak se radi o bolesti cjelokupne ljudske zajednice. Šačica sadista s jedne i hrpa mazohista s druge strane. Kako drugačije objasniti ove izljeve idiotizma.?

Dopizdilomi
6 godine prije

Normalno da traže lovu. Pa sve su spiskali i više na “mrežni”, “nevidljivi” avion koji je spor, malo tereta nosi, slabe manevarske sposobnosti………………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI