Novi život projektila R-36M2 Vojvoda

S-28 - Sarmat korišten za svemirski program
2 komentara

Raketa R-36 i njeni derivati služe od 1970-ih kao okosnica ruskih strateških snaga. Sa završetkom hladnog rata, zalihe projektila postepeno su se smanjivale u skladu sa sporazumima o naoružanju. U narednim godinama Moskva planira postepenu zamenu R-36 sa novom raketom RS-28 Sarmat.

Ruske zalihe R-36M2 Vojvoda (Nato oznake SS-18 Satana) mogle bi se koristiti u civilne svrhe, objavio je generalni direktor Roskosmosa, Dmitrij Rogozin.

“Postoji metod spašavanja poznat kao “spašavanje lansiranjem”, mogli bismo lako prilagoditi projektile tipa Vojvoda za lansiranje civilnih letelica u orbitu” rekao je Rogozin.

Pitanje se razmatra, ovaj metod se posebno treba proširiti na odlaganje svih raketa koje su povučene sa borbene dužnosti rekao je Rogozin.

Prema rečima načelnika Roskosmosa, koncept tehnološkog životnog ciklusa koji uključuje upotrebu posle penzionisanja trebalo bi namerno uvesti u najnovije ruske raketne sisteme, uključujući Sarmat koja treba zameniti Vojvodu na borbenom dežurstvu za oko 2 godine.

R-36RS-28 Sarmat
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Od svog pojavljivanja, ova raketica, Vojvoda je ‘dooms day’ oružje.
Strateški odlučujuće. I Sarmat.
Postojala su takva oružja u povjesti…engleski dugi luk, npr.

m.ivanisevic
4 godine prije

Evo javio se Rogozin, stručnjak za sve živo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI