Pentagon pronalazi partnera za hipersonično istraživanje

Hipersonicna letjelica
8 komentara

Pentagon se složio da radi s Japanom na pronalaženju novih načina za odbranu od hipersoničnog oružja, jer Sjedinjene Države žure s proizvodnjom projektila kako bi se nadmetale sa sličnim platformama koje se razvijaju u Kini, a koje je već postavila Rusija.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin susreo se sa svojim japanskim kolegom Yasukazuom Hamadom u sjedištu Pentagona u srijedu, gdje su razgovarali o budućoj vojnoj koordinaciji između dvije nacije i fokusirali se na kineske “akcije prisile” prema Tajvanu posljednjih sedmica.

„Ministri su se složili da će Japan i Sjedinjene Države dodatno ubrzati saradnju u oblasti opreme i tehnologije kako bi osigurale tehnološku prednost alijanse“, uključujući „zajedničku analizu kontrahipersonične tehnologije“, navodi se u saopštenju japanskog ministarstva odbrane .

Ministarstvo je istaklo da će Washington i Tokio “blisko i neprimjetno sarađivati” kako bi spriječili bilo kakvu “jednostranu promjenu statusa quo” u indo-pacifičkoj regiji, gdje američki ratni brodovi često provode misije “slobode plovidbe” kroz sporne vode na koje polaže Peking.

I Ostin i Hamada su “snažno osudili kinesko lansiranje balističkih projektila početkom avgusta”, a Tokio je tvrdio da su neki od projektila pali unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone (EEZ). Njih dvojica su također optužili Peking za provokativne vojne vježbe u blizini Tajvana – koji Kina smatra dijelom svoje teritorije – nakon prošlomjesečne posjete ostrvu predsjednice američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

U Pentagonovom čitanju sastanka u srijedu, Austin je obećao da će “modernizirati američko-japanski savez, ojačati integrirano odvraćanje i dalje sarađivati ​​s partnerima koji isto misle kako bi osigurali slobodan i otvoren Indo-Pacifik”, iako se u saopštenju ne spominje hipersonični tehnologije.

Dok su razni dizajni hipersoničnih projektila dugo bili u razvoju od strane američkog odbrambenog establišmenta, nijedna platforma nije usvojena u upotrebu. Nakon testiranja hipersoničnog AGM-183A zračnog oružja za brzo reagiranje (ARRW) prošlog maja, zračne snage su ga proglasile “velikim postignućem”, iako projektil nije uspio postići svoju teoretsku maksimalnu brzinu od 20 maha (ili 20 puta brzina zvuka).

Kina, takođe, radi na hipersoničnoj municiji, koju je testirala u nekoliko navrata, dok je ruski hipersonični Kh-47M2 Kinzhal u upotrebi već nekoliko godina, videvši svoja prva operativna raspoređivanja u stvarnom svetu tokom sukoba sa Ukrajina.

hipersonično oružjeJapanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ameri predvidjaju da ce do kraja iduce godine preci 5 maha. A vec 2028 mogli bi krenuti sa serijskom proizvodnjom ako uspiju da rijese neke probleme u razvoju.

Sa druge strane Kina je odustala od hipersonicnih torpeda koja bi od kineske obale do Holivuda stizali za dva sata. Previse je problema koja bi trebali rijesiti i zato su odustali od 10 godina razvoja. Tehnoloski razvoj nije na tom nivou da bi uspjesno zavrsili projekat.
Ali zato su razvili novu raketu – na hiperosnika su stavili krstarecu raketu koja leti par metara nad vodom, a na nju kavaticioni torpedo. Prvih 200 km leti velikom brzinom, zatim se spusta do povrsine mora narednih 50 km, a zadnjih 20 km ide pod vodom. Napravili su kombinaciju ruske rakete i provjerenog ruskog torpeda. Odbrane od ovoga nema, jedna kineska podmornica moze da pocisti citavu flotu i kad plovi u sasirenoj formaciji.

Max
1 godina prije

Japan jest tehnološki razvijen ali na vojnozehničkom polju to nije slučaj. Svo Japansko oružje je američke proizvodnje ili njihova kopija istog. Kina Rusija i S Koreja su ispred njih.

Nekoime
1 godina prije

Razvit će protu-hipersoničnu katanu i svečano je uručiti Chucku Norrisu. Zajedno sa hipersoničnim avionom Toma Cruisea, bit će nepobjedivi.

Dokurčilomi
1 godina prije

Kako tako napredna nacija, zemlja i vojska traže partnere za nešto što zaostali Rusi i Kinezi imaju već odavno.

Ringo10
1 godina prije

Ne ide im to dobro pa zovu Japan u pomoć

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI