Iran je razvio hipersonično oružje

Iranska balisticka raketa
28 komentara

Iran je razvio balističku raketu sposobnu da leti hipersoničnim brzinama, rekao je novinarima u četvrtak visoki vojni oficir.

Sistem oružja je dizajniran da uništi neprijateljsku protivraketnu odbranu i može manevrisati unutar i izvan atmosfere, što ukazuje na njegov relativno veliki domet.

Vijest je stigla od Amira Ali Hajizadeha, komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde islamske revolucije (IRGC). On je razgovarao s novinarima na marginama komemorativnog događaja posvećenog njegovom prethodniku, Hassanu Tehrani Moghadamu, koji je zaslužan za pokretanje iranskog programa balističkih projektila dugog dometa.

Hajizadeh je naglasio da je malo vjerovatno da će tehnologija presretanja hipersoničnih projektila biti razvijana decenijama, ali nije ponudio dalje detalje o navodnom novom sistemu oružja.

Hipersonično oružje dolazi u različitim dizajnima, ali su sva sposobna da izdrže ekstremne uslove letenja kroz atmosferu pri brzinama koje prelaze pet puta brzinu zvuka. Samo nekoliko nacija, poput Rusije, Kine i SAD, ima naprednu tehnologiju neophodnu za izradu takvog oružja.

Iran je mnogo investirao u razvoj raketnih kapaciteta od svog decenijskog rata sa Irakom 1980-ih. Teheran kaže da je njegov arsenal oružja sredstvo odvraćanja od moguće agresije od strane SAD-a ili njihovih regionalnih saveznika, uključujući Izrael i Saudijsku Arabiju. Washington je Iranu uveo niz jednostranih sankcija, od kojih su neke direktno povezane s njegovim raketnim testovima.

hipersonično oružjeiranRaketni Program
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Izgleda da su svi protivnici SAD dobili licencu za hipersonično oružje. USA nema hipersonično oružje. Čudno. Sada će nosače aviona da presele u muzej.

1 godina prije

Odlicno!jos da zastite vlastite znanstvenike od zio terorističkih napada i na miru su.hvala.

tihobl
1 godina prije

Rusija, Kina, Indija, S. Koreja, a sad i Iran.
Kako je krenulo i Venecuela ce razviti hipersonike prije SAD.
Jadnici bas im se neda. Svaki put kad se pohvale da su i oni razvili hipersonicnu raketu otkriju da na testu da nesto ne radi.

LZN
1 godina prije

SADisti će okriviti ruje i opaliti im sankcije……….a u izrahellu panika….
Klasika….

borjana
1 godina prije

Još posla za zaštitarsku tvrtku usa corporation, diskretne i pouzdane kvalitete u dugogodišnjem iskustvu u poslovima promicanja i zaštite slobode.

Dalmatinac
1 godina prije

Iranci rade sa kinezima oni bukvalno od rusa nemaju sta traziti sem nuklearnog ako rusi budu prodavali ostalo prevazidjeno.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Kad ce netko na svijetu izmislit oruzije u kojem ce stradavati superbogatasi i politicari a ne sirota raja?

Lucija, prva
1 godina prije

Sitna opaska: u Ruske probleme ne ulazim…to “pod jednom šljivom” se pojavilo u samo jednom izdanju Kremanskih proročanstava. Zagrebačkom.
Primjer manipulacije proročanstvima.

Zato do Nostradamusovih nije lako…tookci ih ne znaju tumačiti.

Netko pametniji eventualno vidi kada se nešto dogodi, da je to predskazano.

P.S. Naravno, pišem zbog čitatelja.

neutralan
1 godina prije

Iranci su pokazali da su narod koji se neda pokoriti a to sto su slali rusima pomoc govori ko su rusi i koliko su jaki ali isto Iran rusima nece zaboraviti ni Siriju ni S 300 koji su dugo drzali kod sebe a placen im . Ovaj napredak u raketnoj tehnologiji nema veze sa rusima znaci odjebaus rusadijo.

Amar
1 godina prije

Nadam se da ce ih ubrzo i testirati,Jeruzalem, Tel Aviv,Haifa…

duki
1 godina prije

Dakle “Božiji narode” više nemate “čeličnu kupolu” već čelično sito ! E jbg. Dosta je bilo vaših sranja po Siriji,Libanonu i dalje !!

Max
1 godina prije

Takvo oružje je strateška prednost Irana.

Sardelino
1 godina prije

Teheransko sveučilište je jedno od 10 najprestižnijih sveučilišta na svijetu.
Tako da Iranu ne manjka stručnjaka svih profila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI