Rusija se vraća projektu “Carskog torpeda” sudnjeg dana?

Podvodno rusko oružje
36 komentara

Rusija se vraća projektu podvodnog torpeda s nuklearnom bojevom glavom akademika Saharova, kojim se mogu uništiti obalni objekti i neprijateljska infrastruktura pomoću tsunamija, prenosi Express. Kako piše britanski list, torpedo će biti opremljen nuklearnom bojevom glavom snage 100 megatona, više tisuća puta snažnijom od one koja je bačena na Hirošimu(15 kilotona), što je izvorno bila ideja projekta T-15

“Sada postoji opći trend da se vratimo nerealiziranim idejama”, vjeruje vodeći razvojni programer ruskih projektila Šamil Alijev.

Prema Alijevu, modernizirani projekt akademika Saharova je zapravo ideja stvaranja manjeg torpeda, duljine 24 metra, promjera 1,5 metara s nuklearnom bojevom glavom snage 50 megatona.

Takvi torpeda bi mogla uništiti objekte na obali eksplodirajući u vodi, čime bi se izazvao razorni tsunami.

Britanski list pogrešno citira ruske medije i navode kako bi torpedo bio opremljen nuklearnom bojevom glavom snage 100 megatona.

Alijev je naglasio da je odluka da se odustane od plana Saharova i stvaranja torpeda T-15 ’50-ih godina prošlog stoljeća donesena isključivo zbog nedostatka financijskih sredstava, a ne zato što projekt nije bio dobar.

Međutim, Saharov u svojim memoarima tvrdi da je sovjetska vojska odbila ideju proizvodnje takvog torpeda, koju je nazvala je “čistim kanibalizmom”.

VIDEO: Eksplozija Car bombe snage 50 megatona

https://www.youtube.com/watch?v=aMYYEsKvHvk

Kontraadmiral Peter Fomič Fomin, koji je sa Saharovom raspravljao o projektu, jednostavno je bio šokiran pri pomisli kakvo bi krvoproliće uzrokovalo ovo oružje.

Rekao je Saharovu da su mornari navikli na borbe s naoružanim neprijateljem u fer i otvorenim bitkama na moru i bila mu je odbojna ideja da se mornarica koristi za masovna ubojstva civila. Admiral Fomin je bio dobro upoznat sa svim strahotama rata i mnogi su životi ugašeni pred njegovim očima, stoga se oštro usprotivio ideji masakra nevinih ljudi. Znanstvenik, koji bez sumnje nikada nije primirisao barut, bio je spreman počiniti masovni pokolj nevinih ljudi.

“Nakon razgovora s Fominom sam se sramio i nikad više nisam raspravljao o ovom projektu”, napisao je akademik Saharov, koji je kasnije prebjegao na Zapad i postao ikona “borbe za ljudska prava i demokraciju”.

Izravni nasljednik “Carskog torpeda”, kako su ga znanstvenici voljeli zvati, navodno je novi projekt “Status-6” za kojeg se saznalo 2015. godine.

Stvaranje ove bespilotne nuklearne podmornice je riješilo tehničke probleme mogućeg lansiranja nuklearnog torpeda, što je bio problem kojeg su, navodno, ’50-ih godina prošlog stoljeća bezuspješno pokušavali riješiti sovjetski znanstvenici .

U stranom tisku se “Status-6” naziva se oružjem “Sudnjeg dana”. Takav sustav može prenositi bojeve glave kapaciteta od 50 megatona i uzrokovati valove čija visina može doseći 100 metara. Te su priče potvrđene u Rusiji. Na primjer, dopisni član Ruske akademije znanosti i stručnjak za projektile i topništvo, kapetan prvog reda u mirovini Konstantin Sivkov, tvrdio da  “Status-6” može uništiti ne samo obalne gradove, već cijeli sjevernoamerički kontinent.

“Da, “Status-6” je oružje “Sudnjeg dana”. Njegova primjena u blizini Sjedinjenih Država ne samo da bi uzrokovala razorne tsunamije, nego bi vjerojatno aktivirala i neke od vulkana, a ako bi eruptirao supervulkan Yellowstone, šteta bi bila nesaglediva i sjevernoamerički kontinent bi prestati postojati”, rekao je Konstantin Sivkov.

Admiral Kuznjecov
FOTO:Ilustracija, ruski nosač aviona “Admiral Kuznjecov”

Rusija je početkom ove godine prezentirala novu bespilotnu podmornicu službenog imena “Posejdon”. Tijekom obraćanja Saveznoj skupštini u ožujku ove godine je Vladimir Putin najavio da su u Rusiji razvijeni bespilotne podmornice koje se mogu kretati u velikim dubinama i imaju interkontinentalni domet. Brzina ovih podmornica je višestruko veća od podmornica s posadom i nosi najmodernija torpeda koja mogu uništiti sve vrste površinskih brodova, uključujući one najbrže.

Govoreći o oružju kojeg je Vladimir Putin prezentirao, Šamil Alijev je istaknuo kako nijedna obavještajna služba nije zanijekala njihovo postojanje.

“Pretjerivanje ili umanjivanje je posao diplomata. Ali kada Rusija govori o oružju, cijeli svijet zna da Rusija zna kako ga učiniti. Sirija je najbolji dokaz toga”, dodao je Šamil Alijev.

Naravno, iz ruskog političkog vrha i vojske nema potvrde da će se najnovije bespilotne podmornice opremiti nuklearnim projektilima kako je zamislio “inženjer smrti” Andrej Saharov, koji je kasnije postao nobelovac i borac za ljudska prava.

Podmornice “Posejdon” bi svakako mogle provesti ovakav napad, jer mogu prići američkim obalama i lansirati nuklearna torpeda, koja bi eksplodirala u vodama blizu američkog kontinenta, ali nema potvrda da se radi na ovim torpedima.

Opširnije o projektu Andreja Saharova i kako je postao ikona borbe za ljudska prava: Andrej Saharov: Kako je “inženjer smrti” postao nobelovac i borac za ljudska prava

Andrej SaharovNATOPosejdonŠamil AlijevStatus-6Yellowstone
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Pošto sa “zapadnim partnerima” ne vredi lepim rečima jedino je rešenje zaustaviti ih strahom.
Zalosno je što je civilizacija došla u ovu fazu ali ovce su oduvek završavale na isti način. Još je zalosnije što ovce nemaju mogućnost uticaja na svoju sudbinu dok smo mi dobrovoljno pristali na nju.

IVE Oldtimer
5 godine prije

Kauboji reagiraju strahom samo kada su sigurni da neko moze potegnuti brze od njih ili da ima veci pistolj.

Laki Topalović
5 godine prije

Iskreno sumnjam da će Rusi ikada ovo koristiti, ali bespilotne podmornice s ovih projektilima, koji bi se ispalili iz međunarodnih voda, a ovaj disident je sve izračunao koliko trebaju eksplodirat od obale za tcunami, to bi bila kataklizma. Sivkov je rekao da su imali problema u mornarici koje bi plovilo nosilo te projektile, ali su oni akademika Saharova bili puno veći, a sad nikakav problem. Dakle, samo znati da imaju takvo što, kao i nuklearno oružje, dovoljno je za mir. A ako veli ovaj Alijev, što je načelnik odjela za projektile , onda ne vjerujem da se šali.-

Ante
5 godine prije

Na što spade zapadna borba protiv terorizma na kraju? Na to da podržavaju terorizam kojim pokušavaju cijeli svijet učiniti svojom kolonijom. Još gore je da ih se ne može nikako zaustaviti nego samo silom.

Alen
5 godine prije

Mislim da nikakvo oruzje nije garant mira , samo opasnost da se unistimo…
Luzeri ne znaju da podnesu poraz , u tom je problem..
A i odmazda ostalih kojima su zlo cinili koja ih ceka kad dotaknu dno sigurno im je na pameti….

17 novembar
5 godine prije

imao je sovjetski savez i prije ovi torpeda razne satane i nuklearne projektile pa se raspao kao kula od karata . ova oruzja sluze velikom bratu kao propaganda . dok putin prica o sigurnosti rusije da imaju oruzje za odbranu . zapad rovari iznutra .

Neko iz mase
5 godine prije

Rusi ovo, rusi ono … mokri snovi. I ne …ne interesuju me ni amerikanci.

Ivo Lola
5 godine prije

Zašto o ruskim torpedima čitamo prenešeno iz britanskog obajveštajnog žutila? Zar u Rusiji nitko ne piše o tome? Britanci su šupci i razbojnici isto k’o ameri, pa pogledajte samo kako im se party omladina ponaša na Jadranu. K’o da su pleme primitivnih pećinskih praljudi bez kulture i dostojanstva. Užas. A kad im vidiš omladinu, izgubiš želju upoznavati ih uopće.

Weteran
5 godine prije

Sjajno oružje za odvraćanje!
Nekoliko “parkiranih” ovih monstruma pored Zapadne i Istočne obale? Neuništivih, uspavanih ali spremnih!?
Nema tih divizija koje mogu da prete Moskvi iz Poljske, Turske, Norveške, ….
Danas besne proxy ratovi, rat u sferi finansija, ekonomije, sporta, ……
Konačnu Pobedu će odneti Vera, Duh, Ideja !

proleter
5 godine prije

Mogu si i jedni i drugi i treci ta torpeda nabiti u dupe , to su samo bla bla pricice za malu djecu , pre dobro je ruskim oligarsima i americkim neoliberalnim kapitalistima da bi se medjusobno unistavali , ako i dodje do rata to ce biti rat stoke sitnog zuba , kao i obicno hladnim i vatrenim oruzjem , pa kad se potamane oni koji se nikada okom nisu vidjeli , generali i politicari koji se jako dobro poznaju sjesti ce opet za isti stol na kojem su dogovorili rat i potpisati mir .

Siniša
5 godine prije

100 mgt? Sitnica,bacis na Dubicu unistis BL i ZG.

Sarka
5 godine prije

Valovi izazvani jednom takvom explozijom ne mogu se usmjeriti u jednom pravcu.
Ako bi to roknulo kod Amerike ni Evropa ne bi bila postedjena. Cunami koji je pokosio Tajland napravio je istu stetu na drugoj strani.
Nastradala je i Indija.
Val od 100 metera…pa to bi potopilo i Patagoniju dole.
Znaci to se ne upotrebljava. Ili se upotrebljava u onom stanju “ma boli me @u#ac za sve”

Nagard
5 godine prije

Pa samo bombe propadanje Rusija Amerika kina ko da nama na Balkanu neko misli dobro dajte tema o zivotu naroda ovde kad ode jedan osvajač dodje drugi a ko je bolji nijedan veselimo se padu Amerike ko da bi Kina Rusija bile bolje malo vise tema o zivotu balkanskih naroda prezivljavanje a ove avione bombe to je suplja prica velike sile se uvijek dogovore na stetu malih svako dobro svima

Ivi tz
5 godine prije

Jupiiiiiii……

Balad
5 godine prije

“Andrej Saharov ili punim imenom Andrej Dmitrijevič Saharov, ruski fizičar, disident i borac za ljudska prava.” https://sh.wikipedia.org/wiki/Andrej_Saharov Mnogi borci za “mir i ljudska prava” u osnovi su nevješto prikrivenim nacionalizmom impregnirani ratni huškači, koje je prvenstveno Zapad uzdigao i popularizirao kao humaniste. Zamolio bih vatrene katolike, da prilikom dolaska pred sv. Petra i propuštanja u Raj (što je posve neupitno!), priupitaju akademika, što misli o ljudskim pravima onih koje bi tako proizvedeni tsunami poslao nebu pod oblake; nevinih domorodaca i turista – čak i spomenutih Hrvata katolika. Dozna li tko odgovor, neka nam što prije javi! 🙂 🙂 🙂 Eh, što ti je “domoljubna” optika: zbriše li moj narod s lica svemira ostatak planete, to je domoljubno. Učini li to ostatak planete sa zločincima i huškačima, to je – genocid, nego što. To vrijedi za sve narode svijeta, listom zaraženih nacionalizmima, još od starojudejskih vremena kad je bog učinio Židove… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI