State Department strahuje da bi ruski dronovi Posejdon mogli progutati američke gradove radioaktivnim tsunamijem

Tsunami
18 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je u ožujku 2018. autonomnu bespilotnu podmornicu-lanser torpeda Posejdon s nekoliko novih strateških sustava, čiji je cilj jamčenje sposobnosti Moskve uzvraćanja u slučaju velikog neprijateljskog udara. Rusija se obvezala da neće koristiti svoje strateško oružje, osim ako ne bude napadnuta.

Ruske nuklearne bespilotne podmornice Posejdon prijete uništenjem američkih gradova sličnim kako je opisano u biblijskim knjigama o posljednjim vremenima i daju povod za ispitivanje predanosti Moskve međunarodnom pravu, izjavio je pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost i neširenje oružja Christopher Ford.

U radu koji je u petak predstavljen Institutu za globalnu sigurnost i Američkoj odvjetničkoj komori, Ford je nazvao Posejdon “uznemirujućim” oružjem, jer vjeruje da Rusija ima namjeru “opremiti ih multi-megatonskim nuklearnim glavama i lansirati ih preko oceana u ratno vrijeme, ne bi li američki obalni gradovi bili preplavljeni radioaktivnim tsunamijem.”

„Vrlo operativni koncept Posejdon, koji uključuje izuzetno razornu bojnu glavu otpremljenu bez mogućnosti opoziva na prekooceanski put koji bi mogao potrajati danima, postavlja ozbiljna pitanja u kojoj mjeri bi se mogao koristiti, u skladu s primjenjivim međunarodnim pravnim pravilima i principima,” tvrdi Ford.

”Mrtva ruka” također problem

Ford je izrazio sličnu zabrinutost zbog automatiziranog nuklearnog sustava za lansiranje iz sovjetske ere “Perimeter”/”Dead Hand” (Mrtva ruka), za koji je Rusija 2011. godine potvrdila da je operativan.

„Ako se pretpostavi da taj sustav stvarno postoji i funkcionira kako je prijavljeno, ako ga u vrijeme krize uključi vrhovno zapovjedništvo, Perimeter bi očito automatski lansirao nuklearni arsenal zemlje ako otkrije nuklearne eksplozije u Rusiji, a njegov računalni mozak nakon toga ne može uspostaviti komunikacijske veze s Glavnim stožerom,” rekao je Ford, objašnjavajući princip rada sustava.

„Za sve koji se bave moralom nuklearnog oružja, Perimeter zasigurno postavlja uznemirujuća pitanja. Može li Rusija reći za Perimeter nešto drugo osim da je taj sustav dio osvetoljubive i barbarske vizije koji bi mogao poslužiti za nuklearnu osvetu? Čini se da Rusija ima puno toga za objasniti“, dodao je visoki dužnosnik.

U svom je radu Ford također napao kinesku nuklearnu poziciju, unatoč pekinškom zalaganju ”Not First Use” (NFU) ili doktrine u nezapočinjanju nuklearnog napada i prvom pristupu “minimalnom odvraćanju”, hvaleći pritom SAD kao “daleko najistaknutijeg među posjednicima nuklearnog oružja, kada je riječ o pitanjima doktrina, držanja, politika, proračuna i budućih planova.”

Kina je, tvrdio je, “izvanredno neprozirna” u pogledu svoje nuklearne doktrine dok je proširivala svoje arsenale, a “malo stranih promatrača ozbiljno shvaća NFU.”

Zajamčeni ruski protuudar

Moskva je započela s radom na višestrukom oružju ‘Sudnjeg dana’ 2000. godine, nakon što su Sjedinjene Države jednostrano ukinule Ugovor o protubalističkim projektilima i počele stvarati i raspoređivati proturaketne sustave u Istočnoj Europi, navodno za ciljanje “iranskih projektila”. Ruska zabrinutost pojačana je Pentagonovim konceptom “Brzi globalni udar”, koji je ideja masovnog konvencionalnog udara precizno navođenim oružjima, kako bi se obezglavilo vodstvo i obrana neprijatelja te kako bi se onemogućila njegova nuklearna reakcija.

2019. administracija Trumpa jednostrano se povukla iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, rusko-američkog sporazuma o zabrani dizajniranja, proizvodnje i uporabe kopnenih raketnih sustava u rasponu od 500 do 5.500 km. Ruski dužnosnici sada traže od Washingtona obnovu Novog ugovora o smanjenju strateškog naoružanja iz 2010. ili Novi START, prije njegova isteka; ugovor ističe početkom 2021. Novi START posljednji je glavni ugovor o strateškom naoružanju između nuklearnih velesila.

Spuštanje praga

U kolovozu je ruski Glavni stožer objavio ažuriranu nuklearnu doktrinu, s dokumentom kojim se obvezao kako Moskva nikada neće biti ta koja će započeti nuklearni sukob i da će svoj nuklearni arsenal koristiti samo u slučaju agresije koja bi prijetila ”uništenjem Ruske Federacije kao države.”

Dokument poziva američku stranu neka odmah obnovi novi START, nazivajući ugovor učinkovitim načinom za “omogućivanjem objema stranama kontroliranja strateškog nuklearnog oružja, osiguranja transparentnosti tog oružja i kao rezultat toga, omogućivanje predviđanja njihove pouzdane borbene sposobnosti unutar određenog razdoblja, dok se u isto vrijeme radi na ograničavanju nuklearnih arsenala putem novih sporazuma.”

Sjedinjene Države nastavljaju raditi na 30-godišnjem programu nuklearne modernizacije koji će iznositi 1,5 bilijuna dolara. Nakon Pregleda nuklearnog stanja 2018., Trumpova administracija osigurala je dodatna financijska sredstva za taj program, uključujući izgradnju novih taktičkih i pomorskih nuklearnih oružja, kao i spuštanja praga za njihovu upotrebu, kako bi im se omogućilo raspoređivanje protiv nuklearno naoružanog protivnika.

U ožujku je rusko Ministarstvo obrane najavilo da će ruske nuklearne snage dostići stopu modernizacije od 87 posto do kraja 2020. godine.

PosejdonSTART
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
qints
3 godine prije

How dare Russia defend herself?

Istražuj
3 godine prije

Ovo je samo cisto supljiranje Cio-satanisticke mocvare.
Skretanje paznje…
NIkakva “vijest”.

Kažun d.d.
3 godine prije

“▲ ▼ ‘Kanyon’, prema desničarskoj Zakladi za nasljeđe, navijačici za vojnu potrošnju, mamut je nuklearni uređaj od 100 megatona koji nosi bespilotna podmornica. Ovo čudovišno oružje dizajnirano je za detonaciju na zapadnoj obali SAD-a, uništavajući luke San Diego, Los Angeles i San Francisco. Uređaj je navodno prekriven kobaltom, radi maksimalnog radioaktivnog učinka.

Sličan uređaj pokrenut iz Atlantskog oceana opustošio bi istočnu obalu SAD-a, ostavljajući ga generacijama pod smrtonosnim pokrovom.

Ako su ta izvješća istinita, svaka nada koju imaju neki američki generali u borbi i pobjedi u ‘ograničenoj’ nuklearnoj razmjeni s Rusijom ili Kinom (nema veze s Indijom) apsurdna je. Ali zapravo bi svaka ozbiljna nuklearna razmjena između velikih sila bila smrtna kazna za čitav planet, omotavši nas smrtonosnim pokrovom nuklearne zime.”

Ufo
3 godine prije

Oružje, ratovi samo, bomba ovakova i onakova, pušta koja sama puca itd…..Čemu sve to?….muče se s jednim virusom.
Zašto nebi bilo pronađen lijek za ovo i ono, dijeljenje hrane najpotrebitijima, izgradnja skloništa potrbitima itd..Samo bolesni umovi razmišljaju o ratovima, oružju i drugim nedaćama.

AJeTo
3 godine prije

Osvetoljubivi barbari… Toliko o taktici prvog udara. Rusku strategiju možemo nazvati Svijet je bure baruta, svejedno je tko upali šibicu (mi nećemo).

rfnverwntverwtvwtrtr
3 godine prije

Kome služe i za koga rade i što su planetu i zemljanima uradili drugo nisu ni zaslužili, obje obale potopiti valovima pravde…………….

nekoime
3 godine prije

Tko o čemu, kurva o poštenju, Amerikanci o međunarodnom pravu.

rfnverwntverwtvwtrtr
3 godine prije

Valokraciji du valovi došli glave, bukvalno!!!

Max
3 godine prije

Da taj Ruski sustav je vrlo opasan Jer je brz nečujan i vrlo razoran te bi mogao prići Američkim gradovima i izazvati nuklearnu eksploziju koja bi prouzročila snažan i fatalan tsunami koji bi potpuno uništio Američke gradove.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Potpuno shvaćam zabrinutost tog tipa čiji “miroljubivi” generali svako malo “junački” razmatraju mogućnost kako da oni prvi napadnu Ruse i onesposobe ih do te mjere da se ovi ne mogu braniti i potpišu kapitulaciju. Na kraju svake analize vide da je Ruse nemoguće pobijediti bez potpunog uništenja cijelog svijeta (a Rusi i tada ne bi potpisali kapitulaciju, što nikako ne ide u “bistre” zapadnjačke generalske glave). To naravno nije odgovor koji zadovoljava vladajuću bankstersku zapadnu oligarhiju, pa ta oligarhija svako malo opet traži da ti “miroljubivi” generali ponove analizu i dobiju analizu s ljepšim ishodom za zapadnu vladajuću oligarhiju (kao npr.: “Zapad pobijedio, Rusi strpani u rezervate kao Indijanci, zapadne multikorporacije isparcelirale i eksploatiraju Sibir s ogromnim profitima. Idila…”) No, svaka nova analiza opet pokaže da se “miroljubivi” Zapad ne može obraniti od ruskih oružja kao što je jedno opisano u gornjem tekstu. Poslije toga opet mjesecima kmeče i zapadni… Čitaj više »

JumpingJackFlash
3 godine prije

Zamisli koju čovjek ima funkciju:
“pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost i neširenje oružja Christopher Ford.”
Koja ono država prodaje najviše oružja po svijetu, San Marino, Andora ili netko treći?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI