Tjedan dana nakon Putinovog govora, SAD žele pregovarati o oružju

Iskander
40 komentara

Moskvu je iznenadila želja američkih senatora da odjednom žele raspravljati o oružju o kojem je Vladimir Putin govorio tijekom svog nedavnog obraćanja Saveznoj skupštini. Za početak se takav dijalog nudi s državnim tajnikom Rexom Tillersonom. No, kako bi i dalje izgledalo da Sjedinjene Države nikoga ništa ne mole, Washington je opet optužio Moskvu za kršenje ugovora o balističkim projektilima i najavio “kako ima vojni put za uništenje Rusije”. Je li moguć dijalog u tako “prijateljskoj” atmosferi i kakav bi on trebao biti?

SAD, tjedan dana nakon što se ruski predsjednik obratio poručio Saveznoj skupštini, želi raspravljati o pitanjima o stvaranju jedinstvenog sustava s Rusijom. Tada je ruski vođa prigovorio da do stvaranja novih oružja Moskvu “nitko nije slušao”. “Slušajte sada”, dodao je Putin.

Nakon toga su senatori Demokratske stranke Edward J. Markey, Jeff Merkley, Dianne Feinstein i nezavisni senator Bernie Sanders uputili poziv državnom tajniku Rexu Tillersonu da pokrene strateški dijalog s Moskvom. Tekst pisma objavljen je  na internetskoj stranici američkog Senata.

Kao što pišu senatori, “nove vrste ruskog nuklearnog oružja, uključujući krstareće projektile i podvodne dronove, nisu ograničena ugovorom START, iako destabiliziraju situacija ako budu razmještena”. Stoga se dijalog treba pokrenuti kako bi se ažurirao START i proširio na one vrste oružja koja njime nisu obuhvaćena.

“Nema jamstva da ćemo moći naći zajednički jezik s Rusijom o ovim brojnim pitanjima. Međutim, čak i na vrhuncu Hladnog rata su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez uspjeli zajednički raditi u području strateške stabilnosti”, zaključili su senatori.

Nijedan od autora pisma ne vodi nikakav odbor Senata, niti su ih podržali republikanski zastupnici. Ranije je američki zamjenik ministra obrane John Rood izjavio da je Pentagon razočaran Putinovim izjavama o novom oružju.

Iskander 9T250
FOTO: Sistem-Iskander; vozilo-9T250

Tijekom govora, Putin je detaljnije govorio o raketnom kompleksu “Sarmat” i krstarećim projektilima nadzvučne brzine “Bodež”, koji mogu manevrirati u letu i učinkovito izbjegavati postojeće raketne obrambene sustave. Putin je govorio o podvodnim dronovima, koji mogu biti opremljeni konvencionalnim i nuklearnim streljivima. Svi ovi projekti su uključeni u državni program oružja do 2027. godine i svi su u skladu s međunarodnim sporazumima i jamstvo su mira.

U međuvremenu je i Rusija izrazila spremnost za dijalog sa Sjedinjenim Državama, ali s nekim rezervama. Kao što je rekao voditelj Odbora za obranu Državne Dume Vladimir Šamanov, Rusija, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, provodi Sporazum o uklanjanju projektila srednjeg i kraćeg dometa (INF).

“Stoga smo spremni za profesionalni razgovor i analizu. A oni to kategorički odbijaju”, objasnio je Šamanov.

S druge strane, predsjednik informacijske politike Vijeća Federacije Aleksej Puškov je također primijetio aktivnost svojih američkih kolega.

“U američkom Senatu po prvi put netko poziva na pregovore s Rusijom o nuklearnom oružju. Ponekad je korisno reći koje oružje imate. Otrežnjujuće”, napisao je Puškov na Twitteru.

Prema Aleksandru Perendžievu, veteranu vojne službe, danas višem predavaču Odsjeka za političku znanost i sociologiju na “Sveučilištu Plehanov”, apel senatora ukazuje da Amerikanci priznaju svoje zaostatke u vojnoj sferi i “odmah su se sjetili međunarodnog prava i ugovora koje su sami podmuklo kršili”.

ss 18
FOTO: Balistička raketa R-36 Satana NATO oznaka SS-18

“Pismo senatora kaže da se Rusija ponaša ispravno. Ali što učiniti s njima? Moskva je govorila o potrebi uklanjanja američkih raketnih objekata s ruskih granica i vraćanju na ugovor iz 1972. godine, iz kojeg su se SAD povukle jednostrano, što im je omogućilo stvaranje nove infrastrukture u blizini Rusije. No, umjesto toga, SAD govore o ugovoru INF, iako je on izravno povezan s Ugovorom o balističkim projektilima iz 1972. godine. Prvo, SAD moraju ukloniti svoju proturaketnu obranu iz Europe, a tek tada Rusija može započeti razgovore o smanjenju strateškog oružja”, rekao je Aleksandar Perendžiev.

Istaknuo je kako Rusija želi sigurnost u svijetu i suživot sa Sjedinjenim Državama bez sukoba.

Vratimo se punopravnim pregovorima i starom sigurnosnom sustavu, ugovoru iz 1972. godine. Bez toga, nema smisla voditi daljnje pregovore. Uostalom, novo oružje je stvoreno samo kako bi prevladalo američku raketnu obranu, tako da ona više nije prepreka za napad u slučaju agresije protiv Rusije”, zaključio je stručnjak.

Rusija ulazi u novu fazu razvoja u kojoj ne isključuje obrambeni rat

Putin i ruski vojni odgovor: “Nitko nas nije slušao, slušajte sada”

NATOSankcijeSTART
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

@lisac:Ponisteno jer sam sve zabrljao(komentar samoubojica)!USA treba da se razoruza prije nego sto se ozlijedi.

Mölltaler
6 godine prije

Povijest se ponavlja. Amerikanci su do prve polovice 70-ih odbijali svaku mogućnost pregovora o smanjenju nuklearnog naoružanja. Sve dok nisu saznali da sovjeti imaju najveću balističku raketu ikad napravljenu (ss-18, još uvijek je najveća) , tada započinju prve pregovore. Drugim riječima razumiju samo jezik sile.

1.komentar
6 godine prije

Znali su sve o onom podvodnom dronu, jer je pre par meseci u jednom vojno tehnoloskom Americkom casopisu izaslo sve o “oruziju sudnjega dana”, jer moze da nosi termonuklearnu bojevu glavu od 100 megatona(5000 puta udara jace nego ona u Hirosimi).Takav dron se kaci ispod kopna, i bukvalno unistava kopno i pravi cunami.Visina talasa je oko 500 metara, i voda je radioaktivna.
Za NATO je prava misterija Sarmat i pre svih Avangard, odnosno napredne tehnologije koje koriste.Meni je prava misterija kako se uopste ne prica o tome.Spin je u tome kako je ovo blef pred izbore, verovatno je GRU i zeleo takvu reakciju, poruku samo kaubojci treba da procitaju.Ali niko ono lasersko oruzije nije ni pomenuo.Istorija ovih oruzija je izuzetno zanimljiva.Niko se nije zapitao koliko treba znanja, strucnosti, napredne tehnologije iz vise nauka.Da li su pripadnici Hrvatske vojske i dalje na granicama Rusije?

Nena
6 godine prije

Došla maca na vratanca. .bit će toga jos

Tarzan
6 godine prije

Lijepa riječ se daleko čuje. Bravo!

antun comb
6 godine prije

jes, uplasili se amerikanci of Putinovih crtanih filmova.

Sinisa
6 godine prije

Hm…a ko njih ista pita ali,osvjezavajuce je sto je medju njima Berni Sanders.

Tabasco
6 godine prije

Hehe, stara narodna, netko bi spolno opcio al da mu ne udje… 🙂 🙂

John
6 godine prije

29 država ujedinjeno u vojni pakt, od koga se brane? Neka ga prvo raspuste pa onda pregovori. Bilo bi logično da se Estonija i Letonija ujedine u vojni pakt, ili Hrvatska i Srbija, to bi isto imalo smisla. Manje zemlje da se lakše brane.

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Šuplje priče.
Pravi profesionalci u Pentagonu znaju da nemaju obrane od ovih stvari.
Ali, onaj tko potegne prvi imati će čast da pogine drugi.

tedi
6 godine prije

“nitko nije slušao”. “Slušajte sada”, rece Putin.Ovaj pristanak SAD na razgovor je kapitulacija u visokom stilu.Sada ima da potpisuju redom list po list,da im ruka otpadne,a dokumenti su vec svi na stolu.Ima da propisaju i majcino mlijeko.Koji je to mat potez za Rusiju,Brezinski se vrti u grobu,jer sve sto je napisao u knjizi”Velika sahovska ploca” Rusija je dobro prostudirala i njihovim oruzjem ih dotukla.
P.S.podneta je rezolucija u UN da se Filipinski predsjednik Duterte privede na psihijatrijski pregled.Ala im se sada smije,mos mislit,

Kenan
6 godine prije

Psi rata razumiju samo režanje.Stvarno vode politiku s ”kao” više pozicije odnosno jače,a ne shvaćaju da ne postoji jači jednom kad rokne prva atomska. Putin im je jasno dao do znanja još u Munchenu tamo 2007. g ,apelirao na sve prisutne da unipolarno vode svijet u smjeru ne obračajući pozornosti na posljedice koje bi mogle biti katastrofalne za cjelokupno čovječanstvo.Kada gledam vijesti i svijet u kojem smjeru ide(moderni roboovlasnički sistem),možda je i bolje i/ili vrijeme za Veliki Reset. A možda su tek sada 11 godina nakon Putinovoga govora neokonsi i cionistički entitet napokon shvatili da nema više vrdanja gore,dolje,lijevo,desno po kugli kak im se hoće,već da ipak moraju razmišlljati prije vrdanja hoće li slijedeće godine u ovo vrijeme dočekat prolijeće ili nuklearnu zimu.

Ive
6 godine prije

Amerikenjatorski djubretari bi sada pregovarali, moze ali moraju prethodno u UN kleknuti na koljena i lijepo zamoliti. Prema onoj: koga je moliti nije ga kuditi.

čitatelj portala
6 godine prije

Amerikanci mijenjaju ploču tek kad im se zubi pokažu!

Bruno
6 godine prije

Tresla se brda, rodio se miš. Razvijaju se strašna, moćna oružja, hvale se tko ima većega… A i dalje se najviše gine od dobrog starog Kalasnjikova.

Našili
6 godine prije

ovaj zdrug loš drug troši gadnu lovu na internet reklamiranje

Ante
6 godine prije

Kad će SAD-u , Rusija, Kina, itd.. uključit pitanje globalnih izvora droge npr. kolumbija, te se obračunat sa pravim zlom? za tu namjenu, upotreba nuklearnog naoružanja, opravdava svrhu. Ali stvarno čudno da svi sve znaju i prave se glupi!!

Tonci
6 godine prije

Rusija jos nije pokazala sto ima zato postoji vojna tajna mi smo sitna riba koja treba samo da slusa i treba se kaniti poslova koje trebaju rijesavati drugi,povuci nase momke da ne ratuju za tudje interese

tuf
6 godine prije

Rusi su valjda do sada prihvatili spoznaju da se s teroristima ne pregovara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI