fbpx

Rusija ulazi u novu fazu razvoja u kojoj ne isključuje obrambeni rat

Putin - Rusija - zrakoplov

Prije neuobičajeno oštrog govora Sergeja Lavrova 28. veljače na Konferenciji o razoružanju u Ženevi i Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini u Moskvi u kojem se dotaknuo razvoja novih ruskih oružja, rusko Ministarstvo za izvanredne situacije, koje je godinama prije nego je postao ministar obrane vodio general Sergej Šojgu, objavilo je analizu vojnih prijetnji za Rusiju. Zašto to čini Ministarstvo za izvanredne situacije (MIS), a ne Ministarstvo obrane i što sadrži ova analiza?

Rusija se priprema za rat na svom teritoriju?

Ministarstvo za izvanredne situacije Rusije je izradilo ovaj dokument i on govori o postupcima ovog resora u slučaju rata i što MIS treba učiniti na području Ruske Federacije. Dokument je dopuna drugim strateškim dokumentima koji su usvojeni na drugim razinama, prije svega vojna doktrina i neki tajni dokumenti koje je Ministarstvo za izvanredne situacije uzelo u obzir planirajući svoje aktivnosti na teritoriju Rusije.

No, dokument je vrlo znakovit, jer pokazuje za kakav se rat Rusija službeno priprema. To je rat na njenom teritoriju. Razrađeni su planovi za rat protiv velikog broja terorističkih skupina, nešto poput Sirije, kao i za rat s mogućom lokalnom uporabom nuklearnog oružja. Međutim, ne spominje se specifičan neprijatelj iako se zna da u slučaju rata koji je opisan u dokumentu iza njega mogu stajati samo SAD i jasno da je ovaj rat moguć samo protiv Sjedinjenih Američkih Država. Ali u isto vrijeme nije bilo potrebno to navoditi i napisati kako SAD napadu Rusiju, a ona se brani.

Osim toga, borba protiv terorističkih skupina bi značila da bi SAD mogle koristiti strategiju takozvane “Slobodne sirijske vojske” i tvrditi, kao u Siriji, da se protiv vladinih snaga ne bori američka vojska nego “lokalna oporba”.

Dakle, predviđa se da to neće biti rat protiv Sjedinjenih Država, nego rat protiv njihovih satelita. Naravno, Washingtonu odgovara takav rat i spreman je boriti se s Rusijom koliko god poželi. No, je li stanovništvo Ruske Federacije spremno na gubitak desetaka milijuna ljudi u ratu poput sirijskog?

Zapravo, Ministarstvo za izvanredne situacije je razradilo plan za isti rat kao onaj u Siriji, iza kojeg stoje intervencionističke sile, ali se rat vodi na ograničenom teritoriju i svaki dan godinama može ginuti stotine Sirijaca, Rusa, mogu obarati zrakoplove i činiti sve što žele, a da prođu apsolutno nekažnjeno. Takav odgovara Sjedinjenim Državama i one su za njega spremne.

To se vidi u dokumentima u kojem je scenarij da SAD ne napadnu izravno, nego da ga, uključujući i nuklearno oružje, pokrenu američki sateliti u Europi, na Dalekom istoku ili bilo gdje drugdje. Ovo je čisto vazalna strategija u kojoj se okupirana zemlja ne usuđuje suprotstaviti vladaru.

Do promjene može doći samo provedbom reformi i pružanjem jasnog odgovora Sjedinjenim Državama na bilo koji znak invazije protiv Rusije.

U tom kontekstu treba shvatiti i Putinov govor pred saveznom skupštinom, koji je ujedno bio poruka da je jasno tko je agresor i da se neće dirati samo dijelovi američkog carstva, kao krakovi nezavisni od glave hobotnice. Samo u tom slučaju neće biti potrebe provoditi nikakve unutarnje pripreme za pobunu i borbu protiv terorizma.

U ovom dokumentu se da naslutiti kako se Rusija priprema da će SAD udariti na njen teritorij s posredničkim snagama. Međutim, čak i takav bi Rusiju koštao ne samo uništenja uspostave multipolarnog svijeta, nego i desetke milijuna žrtava među ruskim stanovništvom, a SAD bi kao agresor prošle nekažnjeno.

Upravo toga su svjesni Putin i Lavorov, koji su pooštrili retoriku proteklih dana.

Vladimir Putin to nije morao činiti u kontekstu predizborne kampanje, koju ne mora ni voditi, stoga izjave ruskog predsjednika i njegovog ministra vanjskih poslova proteklih tjedan dana nisu nikakvo pokazivanje snage uoči predsjedničkih izbora.

Iako dokument ruskog Ministarstva za izvanredne situacije, kao što je slučaj sa sličnim dokumentima Washingtona, ne proziva izravno SAD, na primjer, ako dođe do scenarija kao 2008., kada su američki generali u rat gurnuli Gruzijce, Rusija će morati reagirati.

Naravno, Rusija je u tom slučaju u nepovoljnoj situaciji, jer ne može udariti na mjesta gdje je raspoređena američka vojska. Ne može automatski napredovati prema američkim vojnim bazama, što stoji u dokumentu kojeg je objavilo rusko ministarstvo.

Međutim, pogrešno je ovaj dokument tumačiti tako da ruska vojska ne smije dirnuti američke snage, čak ni ako SAD protiv Rusije pokrenu nuklearni napad s teritorija europskih zemalja, kako su neki protumačili dio plana u slučaju rata Ministarstva za izvanredne situacije.

Putinovo obraćanje Saveznoj skupštini

Obraćanje Vladimira Putina Saveznoj skupštini je pogodilo cijeli svijet, što nikako nije pretjerivanje. Unatoč činjenici da je govor u ovom formatu održan po 14. put, on je potpuno drugačiji od svih prethodnih.

Na govoru su bili prisutni svi zastupnici Državne Dume, članovi Vlade, čelnici Ustavnog i Vrhovnog suda, regionalni guverneri, predsjednici zakonodavnih tijela, čelnici tradicionalnih vjerskih zajednica, javne osobe i mnogi drugi. Od čelnika države nisu slušali banalno izvješće, nego posebnu državnu strategiju i program djelovanja za naredne godine.

Nekoliko sati nakon završetka govora ruskog predsjednika vodeći mediji su bili potpuno zbunjeni. Američki State Department i britansko ministarstvo vanjskih poslova su doslovno prokuhali od bijesa i razvili zajednički stav kojeg su prenijeli njihovi vodeći televizijski kanali i mediji. Odmah nakon što su dogovorili zajednički stav, na naslovnicama glavnih medija su eksplodirale poruke “Rusija je proglasila novi Hladni rat Zapadu” i “Moskva zapadnom svijetu prijeti s neranjivim nuklearnim projektilima“.

Iako Putin je više puta u svom govoru naglasio da Rusija jača samo oružje kao odgovor na jednostrano američko povlačenje iz Ugovora o balističkim projektilima i zbog raspoređivanja ovih sustava, kako u Sjedinjenim Državama, tako i izvan njihovih granica, zapadni mediji su to drugačije prenijeli.

Prvo su se svijetu obratili američki, potom britanski i mediji ostatka Europe, a tek onda manja izdanja. Zbog ove piramidalne strukture, zapadni su mediji uvijek jednoglasni.

U stvari, glavno u govoru Vladimira Putina je izjava “kako će sljedećih 10 godina biti odlučujuće za Rusiju”. Dakle, to je vremenski rok koji je postavljen nakon završetka prve faze obnove Rusije.

Rusija se uspješno brani protiv bilo kakve vanjske strateške prijetnje, osigurala je sigurnost na južnom boku od američke 6. flote i NATO snaga, što je velikim dijelom postignuto uspostavom baza i vojnom kampanjom u Siriji. Znatno je ojačala granice na Dalekom istoku, stavljajući sve što je potrebno na Kurilskim otocima i izgradila niz drugih vojnih objekata. Potpuno je blokirala NATO i Pentagon u zapadnom smjeru, budući da je Krim nepotopljivi nosač zrakoplova, a Kalinjingrad je pretvoren u moćni proturaketni bedem. Uz pomoć Crnomorske flote i flote koja “patrolira” Sredozemljem se izbjegla nametnuta međunarodna izolacija.

Odbijen je napad na gospodarstvo zemlje, unatoč činjenici da je od 2014. pritisak bio znatno veći nego 2008. godina, kada se od pritiska zbog intervencije u Gruziji i svjetske krize rusko gospodarstvo skoro urušilo.

Rusija vlada oceanom i ledenim morima na sjeveru, a Arktik je ekskluzivno područje ruskih interesa. Po prvi put u povijesti je potpuno zatvorena cijela ogromna teritorija zemlje kupolom radarskih sustava i aktivnih i pasivnih sustava upozorenja. Po prvi put u novom stoljeću je vraćena gotovo potpuna neovisnost prehrane.

Nedavno je cijeli svijet napokon shvatio činjenicu da je strateški i vojni potencijal Rusije dovoljan da pobijedi sve konkurente, a zemlja za naredne godine, možda i desetljeća, ima neprobojnu obranu.

Vladajuća jezgra državnog aparata je u isto vrijeme uspješno razvila mehanizam elitnog liječenja. Korupcija se iskorjenjuje na vrhu i uhićuju se ministri, čelnici zapadnih agencija, pukovnici milijarderi i druge osobe posebne težine, a ne policajac ili liječnik koji će uzeti mito od nekoliko stotina rubalja. Zemlja je naučila i kako se ispravno oduprijeti medijskim napadima. Jednom riječju, završila je faza velike rekonstrukcije države, koju je cijela zemlja od Putina i očekivala.

Rusija danas ima snage i sposobnosti za dramatičan tehnološki skok i unaprijed planira nove tehnološke modele. Sada počinje faza tranzicije, jer je zemlji zajamčena sigurnost u nadolazećim godinama, tako da nitko neće spriječiti taj razvoj.

Sada je vrijeme i da se Rusija bavi unutarnjim problemima i to je dio zbog kojeg je Ministarstvo za izvanredne situacije izradilo plan djelovanja u slučaju rata na državnom teritoriju, a ne priznavanje nadmoći Sjedinjenih Država i “povlačenje u svoje granice”.

Zemlja je uspjela zadržati prosječnu razinu blagostanja građana, unatoč činjenici da je pod pritiskom bez presedana i da je država bila prisiljena trošiti novac na obranu, razvoj vraćenog Krima, podržavati Donbas, voditi vojnu kampanju u Siriji, zbog čega su neki od socijalnih programa bili na čekanju. No, usprkos neviđenom pritisku od strane Zapada, Rusije se neočekivano nastavila razvijati.

Sada sebi može priuštiti da riješi stare probleme, bez prijetnji pokušaja provedbe “Obojenih revolucija“. Rusija je dobila puno i sada počinje najzanimljivije, na Putinov način.

Cjelokupna poduzetnička elita u Rusiji, bio njihov novac ukraden ili ne, mora raditi u zemlji i naći će se na “Listi Kremlja“. Dodavanje novih imena na taj popis će na iznenađenje Washington biti poticaj da rade za zemlju, htjeli to ili ne.

Učinkovitost upravnog aparata će početi nalikovati učinkovitosti domaće obrambene industrije, koja je uspjela osigurati paritet s obrambenom industrijom Sjedinjenih Država, unatoč činjenici da je ruski vojni proračun sve ove godine bio 10 puta manju nego američki.

Birokracija, znanost, obrazovanje, vojska, sve strukture države u narednih šest godina čeka “čišćenje” kakvo Ruska Federacija u novijoj povijesti još nije vidjela.

Kao što je čelnik Kremlja rekao u jednom od njegovih govora: “Moramo shvatiti da bez moderne zdravstvene skrbi, obrazovanja, infrastrukture, bez moderne znanosti, bez moderne tehnologije, bez robotike, genetike, biologije nećemo moći opstati kao suverena država. Mi smo na rubu promjene tehnološkog poretka i svatko tko kasni u ovom natjecanju će ovisiti o drugima. Želim to ponovno naglasiti – takva će zemlja postati potpuno ovisna o liderima tog procesa. Ne možemo dopustiti da se to dogodi. Čak i više od toga, imamo sve sposobnosti i sve što je potrebno da postanemo jedan od lidera tog napretka. To je ono čega bi svaki građanin trebao biti svjestan. Ali za to moramo eliminirati sve što sprječava ovo napredovanje. Bez obzira koliko se netko želio pridržavati nečega što nam se čini poznato i blisko, sve što nas sprječava da idemo naprijed mora se eliminirati.”

Možda mnogi to još nisu shvatili, ali poruka Putina je putokaz za zemlju. Rusija doslovno ide naprijed u svim smjerovima. Povijesno gledano, ta je zemlja je uvijek uspijevala u takvom mobilizacijskom razvoju, eksplozivnom rastu i oštrom oporavku. Danas su se za to ponovo razvili najpovoljniji uvjeti.

Na Zapadu je Rusija i dalje “najneuspješnija zemlja na svijetu”, ali po reakcijama se čini da bi zapadni lideri više voljeli da je tako, nego što stvarno vjeruju u to što govore. Naravno, Rusija će sve učiniti da ih razočara u svakom području i kad god joj se pruži prilika.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Oko
Gost
Oko
2 godine prije

Vladimire zenu mi oplodi
da nam dete zemlju u buducnost vodi !

cool
Gost
cool
2 godine prije

Znanjem se riješi, logika uspjeha, ekonomija i politika, obrnuti put vodi u propast. Ljudski život je kratak i nije dovoljan za uspješan svršetak; samo besposličari troše resurs života uzalud.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Jadno je kada te neki siledzija natjera da budes ono sta nisi…veci siledzija od njega!

igi
Gost
igi
2 godine prije

Bez obzira koliko se netko želio pridržavati nečega što nam se čini poznato i blisko, sve što nas sprječava da idemo naprijed mora se eliminirati.”
….ovo je tipična objava rata ukrajini i priprema za bratoubilački rat u režiji USA….vladimir je htio napomenuti da bez obzira koliko nam ukrajinci bili bliski i s njima djelili i krevet i rodbinske i prijateljske veze zbog sigurnosti rusije dušmanin treba biti eliminiran.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  igi

Ne bih baš rekao, bit će prije da se radi o korupciji u Rusiji.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Tačno onako kako sam odavno pisao: “Kad Rusija više ne bude morala da sepretvara da je slaba, korumpirana, nesposobna…. krenuće u nagli razvoj”. Tačnije, počeće da prikazuje razvoj koji traje godinama.
Napad preko vazala je druga stvar. Mnoge evropske države podržavaju SAD dok to podržavanje ne izaziva značajnije posledice po njih. Sankcije prema Rusiji već prelaze liniju prihvatljivih posledica i to se vidi posebno u izjavama privrednika. Vojna konfrontacija sa Rusijom je nivo posledica koje evropske države ne žele da uzmu ni u razmatranje. Čak i da su rukovodstva kupljena, ucenjena, stanovništvo će se u takvoj situaciji masovno pokrenuti – moguće posledice su svima jasne.
Ali i SAD “ima konja za trku” – kreiraće neki događaj bilo politički, vojni ili ekonomski koji će biti takav šok da će ceo svet biti “oduzet” na nekoliko dana. Nekoliko dana za koje će SAD uvesti sve potrebne mere i ubediti stanovništvo da je “za sve kriva Rusija i da nemaju alternativu nego da joj se odmah i zajedno suprotstave”.

Sve vuče ka ovom scenariju, danas je on duplo verovatniji nego pre Putinovog govora ali postoji varijanta u kojoj SAD ne uspeva a to je da su evropske države svesne šta ih čeka i da su napravile dogovor sa Moskvom o “prebegu”. Mala je šansa da se to dogodi ali je poslednja pred militarizacijom posle koje će biti bespomoćni. Kako god da se razvijala situacija promene će biti munjevite i intenzivne.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

G. Putin zna znanje. Svi koji zazivaju rat bi se trebali ohladiti.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Nije se potrebno previse uzbudjivati, nego treba uciniti jednostavne i efikasne poteze. Treba objasniti da ce ruske nuklearne rakete, kako kratkog dometa tako i interkontinentalne, ukoliko USA ne povuce one koje su u njihovom vlasnistvu a nalaze se na teritoriji clanica NATO, uskoro biti na prodaju po povoljnim uslovima za sve prijateljske zemlje. Kao i reciprocitet, za svaku postavljenu raketu protiv raketnog sistema, ide na prodaju jos po jedna nuklearna raketa, dakako, prijateljskim drzavama Rusije. A njih ima na pretek- Iran, Irak (uslov da prvo proteraju USA iz svog dvorista), Liban (koji prvo treba dobro naouruzati sa pvo sistemima), Bolivija, Cile, Argentina (kojoj treba dati siroku podrsku u vezi Falklandskih ostrva a usput jos ponuditi najnovije protivbrodske i PVO sisteme uz povoljne uslove), Cuba itd, itd. Interesanata bi bilo jos mnogo, mislim da USA ne mogu napraviti vise stete Rusiji nego sto vec jesu. Dve tri drzave bi jos mogli naoruzati u blizini Rusije ali bi po USA ovo bila daleko veca pretnja. Naravno, nuklearne rakete bi delimicnio trebale biti pod kontrolom Rusije, da ne bi bile upotrebljne protiv iste.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Ivan

Zapravo ne moraju ni biti prodane, dovoljno da budu iznajmljene za odgovarajucu svotu na neodredjeno vreme, pod odgovarajucim uslovima.

Ime
Gost
Ime
2 godine prije

Voljeli ga ili ne lik je CAR Careva ! Karakter I snaga. Bankstersi se jedu od muke.

fbslo
Gost
fbslo
2 godine prije

ne može se reči,
da je Napoleona i Hitlera sačekala primpremljena Rusija.

Ali ovaj put če biti Rusija spremna, ko nikad dosada. Ne bih ja lomio zube…

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Nema te proxy sile koja moze ugroziti niti 2% Rusije a kamoli da bi je kostalo milione zrtava. Samo mozda da USA direktno napadne Rusiju ali to nije moguce. U ostalom Putin je rekao da Rusija vise nikada nece ratovati na svojoj teritoriji i to je kraj.

Hr--------
Gost
Hr--------
2 godine prije

U zadnjih 5 i više godina su ruski zvaničnici nebrojeno puta ponovili: Nemojte misliti da će se rat voditi na teritoriju Ruske federacije,svatko tko pokrene takav rat (makar i preko proxija) će biti izložen nuklearnom napadu (sada i vidimo kakvom, i čime…). To je prava poanta Putinovog govora,još jednom je to ponovljeno…

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Hr--------

Da,biti ce to pokazna vjezba za malo vece glavonje u EU,Neko sesto culo mi govori da bi to mogla biti Poljska,a ne Ukrajina,koja je vec dobrano rasprckana iznutra,a i Evropa je kako vidim drka.

pisem bajke
Gost
pisem bajke
2 godine prije

ahahaaa, super je ova bajka napisana, ajde sad na google maps pa prosetaj ulicama i gradovima po rusiji, mislit ces da si se vratio u XVlll stoljece.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Zbog cega Rusija , odnosno drzavni vrh i obavjestajne sluzbe ne prebace lopticu preko atlantika u americko dvoriste , odnosno zasto konacno ne odgovore na pravi nacin pa ” asimetricno” americkim raketnim sistemima u poljskoj ili rumuniji , parkiraju svoje na granice usa , zasto ne iskoriste potencijal jednog meksika , hondurasa , nikaragve , kube , salvadora , zasto ako treba i besplatno ne naoruzaju te drzave ?.

vjaceslav
Gost
vjaceslav
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

pa bili su naoružali kubu atomskim oružjem

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Previse skupo Zuki a pored sve te silne tehnike definitivno bezpotrebno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Ne slazem se da je bespotrebno, amerikanci su osim davnog gradjanskog izmedju sjevera i juga sve ratove vodili na tudjem teritoriju ,a najsladje im je u europi zaratiti , tada su u win win situaciji . Upravo zbog toga mogucnost rata treba preseliti i na njihove granice .Pustimo nuklearno oruzje po strani , sto ako postoji dogovor velikih sila da se zarati u europi i to
na nacin kontroliranog rata na teritoriju istocne europe i to konvencionalno , mic po mic , malo ukrajina , pa poljska , pa baltik , pa balkan.

Naime ja nemam racionalnog objasnjenja za vecinu poteza jedne ili druge strane , i da napomenem , u prvom svjetskom ratu masovno su se koristili bojni otrovi ,u drugom samo u konc , logorima , sto ako se u trecem bude koristilo samo konvencionalno oruzje velikog stupnja razaranja ,bas onako potaman za ograniceno ubijanje zive sile i rusenje citavih gradova.

Pa kad pobiju 50 tak milijuna ljudi zakljuce ko bajagi mir , pocnu cistiti rusevine i leseve ispod njih , proleterima koji su prezivjeli osiguraju bonove za hranu , nakon toga krenu u izgradnju infrastrukture sa svojim tvrtkama , potom razrusenim drzavama i prezivjelim gradjanima istih podijele kredite svojih banaka pa opet jovo na novo do cetvrtog svjetskog .

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zuki mogucnost rata na teritoriji USA je sf osim gradjanskog ali mogucnost unistenja njihove teritorije je veoma realna i bas ih to boli;sami su Rusi rekli da je USA vec okruzena,misleci na Rusku mornaricu,dakle Rusi su vec tu a posle ovih zadnjih desavanja i oni/podmornicari mogu ici kuci.

Nevio62
Gost
Nevio62
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Nije skupo
Riješiti se starih raketa tipa Vojvoda i naoružati saveznike
Ako Trump raskine jednostrano nuke sporazum s Iranom onda hitno Iranu dostaviti svu silu oruzja napravljenih 90 godina prošlog stoljeća
Kad Ameri dostave Jewelin Ukrima hitno talibanima isporuciti Konkurse
Na Kubu ponovno otvoriti bazu
Itd itd
Ako si Vlado tako jak kako kažeš onda nije problem da ideš đonom na neprijatelja kojeg glupo zoveš partnerima
Pa da vidimo čija majka će da crnu vunu prede
Ako tako ne budeš djelovao u buduće sve tvoje tvrdnje o snažnoj Rusiji padaju u vodu

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Nevio62

Prebaciti kojeg vojvodu drugu Kim-u !!!!!

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Nevio62

Rusija je ozbiljna drzava sa vodstvom koje strateski razmislja da bi pravila greske i naoruzavala Talibane ili bilo koga ko bi sutra pucao po njima samima. USA prodaja javelina Ukrajini je autogol u svakom pogledu. Za novac kojim je placen mali br lansera sa po 6-8 raketa su Ukrajinci mogli uposliti svoj kadar, projekt SKIF imaju ( kornet njihov i Beloruski) i pokriti citav front odlicnim PO sredstvima. Ovako ce pretplatiti Javelin, namenska se raspada i kadrovi masovno prelaze u Rusiju, Putin ima povod da isto uradi na nekom USA zaristu i slag na tortu je propaganda kad se na Donbasu zarobe Javelini. Twitter politika vs Master Joda

Stjepan
Gost
Stjepan
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Krenula je nova faza djelovanja. Za predpostaviti je da će uskoro biti većih saveznistava s Rusijom, moguče i po raspoređivanju nuklearnog oružja i vjerovatno jos svašta nešto iznenađujuće ??

drvobradi
Gost
drvobradi
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

cemu naoruzavat druge drzave nuklearnim oruzjem, amerikanci po susjedstvu svako malo ruse vlade i instaliraju neke svoje, bacen trud, ruske podmornice se ionako motaju oko americkih obala, a bulave su jako dobre podmornicke rakete, 🙂

eventualno da jedan dan objavi da je na kubi nikla ruska nuklearna baza, cisto da zajebava amere

vjaceslav
Gost
vjaceslav
2 godine prije

u vrijeme kada je nuklearno oružje imala samo amerika, ona tu svoju nadmoć nije iskoristila niti je njime prijetila sovjetskom savezu.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  vjaceslav

Haxahaxaha a cime su ga onomad mogli baciti na USSR,prackom mozda?

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  vjaceslav

Jok tebi su pretili ! Nagasaki i Hirosima su bile pokazne vezbe za Sovjete jer je svakako nakon oslobodjenja Mandzurije kapitulacija Japana bila neminovna i bila pitanje dana. Vecali na nacionalnom vecu sigurnosti da li da bace nuklearku na Koreju ili ne, Pentagon predlagao nuklearno zagaditi granicu Koreje i Kine na sledecih 1000 god . Cak su vecali i u Vijetnamu da li da spice Hanoj taktickom pa je “prevladao zdravi um” i samo su ih agensima zalivali. Dje zivis ti? Cuj nisu pretili? Pacifisti i slobodan svet :). I to nisu bila trabunjanja Megan Keli,CNN i sl. vec zvanicna politika sprovodjena po liniji komandovanja.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

ovaj dole(gore?) sto gleda google…podseca me na pacijenta koji dolazi doktoru i sve zna jer je citao na google-u…takve pravi dokto salje po second opinion…paravo na yahooo

Njofra
Gost
Njofra
2 godine prije

vrlo jednostavna taktika sve zemlje koje imaju amers obrsnbeni stizt u eu automacki postaju suparnici, jer rusi su scijesni ako krene to rakeiranje bit be bitno ko je brzi i uncinkovitiji

pijun
Gost
pijun
2 godine prije

@oko i ja se pridružujem balkanskom haiku

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Da se sprijeci agresija potrebno je u zmelji potencijalnog agresora organizirati diverzantske akcije, Ako Rusi imaju ova specijala i nevidljiva oruzja samo nekoliko sinhroniziranih akcija tim oruzjima prisliti ce amerikance da razmisljaju o diverzantskim akcijama na svojem terenu i da se pocmu baviti problemima u vlastitoj kuci i tada nece imati vremena bviti se problemima izvan kuce. Dakle ili tim novim oruzjima ili nekoliko vrhunskih diverzanta i nekoliko sinhroniziranih akcija u USA tek toliko da zavlada panika, i da prestane uvijerenje o miru u kuci te da se pocme traziti unutarnji neprijatelj.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Svaka čast za frazu “piramidalna struktura” objave vijesti na Zapadu. To je zapravo još jedina hladnoratovska bojišnica koju slobodan čovjek mora dobiti. Sve ostalo uključujući i nuklearke je manje moćno.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Moskva ravnopravno parira ili je ispred u svim segmentima i poljima koji se definišu kao “Rat”?!
Samo na jedno oružje protivnika nema, trenutno, adekvatan odgovor:
Sa čim na Dolar ?!
To što ja ne vidim, ne znači da Moskva ne poseduje 🙂

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Weteran

Slicno kao i funtom sto je bilo..Nema tu razlike bitne…

antun comb
Gost
antun comb
2 godine prije

Ekonomija mu je u q.
Nato se gomila na granicama.
U Siriji ima sve vece gubitke u ljudstvu i tehnici,
Ukrajina se naoruzava…
Da bi zadrzao vlast i nastavio pljacku prijeti oruzjem koje ni u crtanim filmovima ne postoji.
A kako prolaze države kojima rusija nema alternativu to vidimo zadnjih 20-ak godina.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Cara polako ali sigurno sve više stišću u kut i na kraju Caru neće preostati niš drugo nego da jim ebe mamu. I onda ćemo nahebat mi, topovska ovčetina koji ničim veze nemamo………

Ahmed
Gost
Ahmed
2 godine prije

Niko nikad u povjesti Rusiju nije porazio ni napoleon ni hitler pa nece ni trump,ponosan je to i slobodoljubiv narod!

Roko
Gost
Roko
2 godine prije

Američki nacisti bi rado gazili Ruse kao što su na početku rata njemački u WW2, samo što će američki nacisti biti sto puta gori. Njima ništa nije sveto i oskvrnuli su samog čovjeka do mjere da je samo komad mesa koji radi za cheef-a. Bolesno i degenerirano društvo iz SAD-a sada prijeti potpunom uništenja istočnog dijela planete. Nadam se da Rusi znaju šta rade…

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

“Rat je otac svemu, svemu kralj: jedne je izneo kao bogove, druge kao ljude, jedne je učinio robovima, druge slobodnima”, Heraklit

Kakav rat nuklearnim oružjem na bilo čijem teritoriju, kakav rat uopće s bilo kakvim oružjem (osim iznuđene pobune eksploatiranih!), kakav Trump, Putin i ina bjelosvjetska balega!

Heraklit, čak i kad mu je citat izvađen iz cjelokupnog konteksta, i Tito sa svojom politikom nesvrstavanja i miroljubive koegzistencije su carevi nad ovom bagrom, i – ne zvaravajmo se – nad silnim preglupim “domoljubima” svijeta koji bi budalaštine svojih majmunoidnih vođa ostvarivali nuklearnim oružjem. “Domoljubima” toliko blesavim da su spremni i vlastiti dom upropastiti u ime svojih pizdarija.

Uostalom, takvi i zavrijeđuju totalno uništenje – stvar je samo u pogibiji totalno nedužnih stvorova, koji nose atribute iskonskih ljudi. Samo i jedino takve će trebati žaliti, oni koji preostanu.

Nažalost, opet će preživjeti mješavina bagre i ljudi, spremnih da sve počnu “Jovo nanovo!”. 🙂 🙂 🙂

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

pošto je ovo sada noviji i aktualniji članak, da odgovorim ovdje kolegi “Zaboravljeno”, koji mi je replicirao u onom drugom članku “SAD i Rusija su već u ratu, iako on službeno nije objavljen” i koji je rekao da je USA je bila imperijalna tvorevina od trenutka od kad je nastala.

istina je da je SAD bila od samog postanka imperijalna tvorevina u smislu da je nastala od imperijalne sile-V. Britanije. Ali SAD se uopće nisu bavile svjetskom politikom u 18. i 19. stoljeću. SAD se počinju uplitati u svijet, tek krajem 1. svjetskog rata. 1917. kada SAD ulaze u 1. svjetski rat. Dakle 4 godine, nakon što su cio-hazarai 1913. uspostavili FED. I to baš je hazar Edward Bernays , prvi otac PR i propagande, bio taj, koji je sa sa svojom propagandom utjecao da se SAD uključe u 1. svjetsku rat 1917. To je bio dakle početak uplitanja SAD-a u svjetsku plitku i početak “imperijalizma”, ali SAD postaju stvarna imperijalna sila, tek nakon 2. sv. rata, nakon 1945, počinju intervencije i ratovi SAD-a po svijetu, koji ne prestaju ni do danas. Slučajno ili ne, i to se nekako podudara sa nastankom države Izrael 1948. Engleska/Velika Britanija je ranije bila najveća imperijalan sila, u 17, 18 i 19 stolječu sve do 1. sv, rata, kada je na vrhuncu moći imala kolonija večičine koliko 3 Europe, a stvarni vladari Engleske u sjeni su bili Rotschildi, koji su već tada davno prije nastanka FED-a držali engleske i francuske financije u svojim rukama
u stvari SAD nakon 1945. naslijeđuju Englesku, kao najveću svjetsku silu i tako je osiguran nastavak i kontnuitet anglosakonske dominacije u svijetu.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  alan ford

alan ford, hvala. Tvoj još jedan u nizu briljantnih komentara. Zbog Tebe imam običaj pregledati i par dana nakon objave članka. Ti , onako kulerski izneseš sve relevantno. Pozdrav ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik