Moskva izražava žaljenje zbog američke namjere da odustane od Sporazuma o otvorenom nebu

Ugovor o otvorenom nebu
8 komentara

SAD su ranije optuživale Rusiju za zloupotrebu odredbi ugovora, tvrdeći da je Moskva nepravedno ograničavala letove SAD-a kroz njezin zračni prostor.

Pentagon nema ništa za reći u vezi najavljivanja napuštanja Ugovora o otvorenom nebu i dalje je predan sporazumima, koji služe unaprjeđivanju američke sigurnosti, izjavio je u četvrtak glasnogovornik. Ranije toga dana, New York Times je izvijestio, pozivajući se na izjave visokih dužnosnika Trumpove administracije, da Washington planira u petak izvijestiti Moskvu o svojoj namjeri da se povuče iz Ugovora o otvorenom nebu.

Moskva još nije dobila službenu obavijest od Washingtona o svojoj odluci da napusti Ugovor o otvorenom nebu, ali ako se to dogodi, to će biti šteta, rekao je Vladimir Ermakov, šef Odjela za neširenje i kontrolu oružja pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.

“Ako se to dogodi, naravno, to će biti velika šteta. Ali, nažalost, to ide u skladu s općom politikom trenutne američke administracije koja ima za cilj poništiti sve sporazume o kontroli naoružanja. Ovaj sporazum je presudan u smislu osiguravanja predvidivosti i uzajamnog povjerenja u Europu, ali i šire”, nastavio je diplomat.

U ožujku, američki ministar obrane, Mark Esper rekao je da su SAD zabrinute ugovorom, s obzirom na to kako on sada izgleda, uključujući ograničenja postavljena u vezi s letovima u blizini ruskih granica s Abhazijom i Južnom Osetijom, dvije republike koje se žele osamostalit iod Gruzije, koje Moskva priznaje kao neovisne zemlje, dok Washington ne.

Ugovorom o otvorenom nebu, koji je stupio na snagu 2002. godine, uspostavlja se program nenaoružanih letova iz zračnog nadzora nad cijelim teritorijom država koje su članice sporazuma. Trumpova namjera da se povuče iz Ugovora o otvorenom nebu smatrat će se dodatnim dokazom da također želi povući Sjedinjene Države iz novog ugovora START, navodi se u izvješću.

STARTUgovor o otvorenom nebu
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sedban
3 godine prije

Sto god se dogodi u svijetu Amerika optuzi drugog, iako je u 90% slucajeva ona sama uzrok. Zasto Amerika treba razlog za sankcije, za prekrsiti neki ugovor, za nekog napasti, za unistiti njegov financijski sistem ili rasturati mu drzavu? Neki Nubijski narod je napao Kartagu. Kartaga je zaratovala s Nubijom a onda je Rim napao Kartagu. Rim je opravdao rat s time jer po ugovoru Kartaga nije smila ratovati bez odobrenja Rima. Zasto je Rim trebao opravdanje za napasti Kartagu? Zar ga nije mogao napasti i bez razloga? Zasto Amerika optuziva Rusiju i to preko fake news koje nadodavaju sto im se svidi kad mogu izaci iz ovog ugovora i bez laganja? Amerika bi htjela da ovaj ugovor i dalje vrijedi izmedju Rusije i njenih vazala u europi koji su u NATO pa da oni daju Americi sve podatke. Pa ako su Rusi glupi nek dozvolu njemackim i poljskim avionima… Čitaj više »

sedban
3 godine prije

Ako je istina da Rusija “vara” u ovom sporazumu zasto su
deset EU drzava osudile americko ponasanje
a to su ove zemlje

In a joint statement on Friday, foreign ministers from ten European countries — Belgium, Czech Republic, Finland, France, Germany, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Spain and Sweden — said they regretted the US decision….

Max
3 godine prije

Ameri sve više soliraju i povlače jednostrane poteze.

Borik
3 godine prije

Ovo su samo igre oko novog potpisivanja uovora o ograničenju nuklearnog naoružanja u koje usa želi uvući imeđu ostalog i kinu ali se ova nećka jer još nije ravnopravan partner u pegovorima pošto nema razvijenu nuklearnu trijadu.Bit će ovakvih poteza još dok voda ne dođe do grla. Onda sljedi potpis i razoružavanje koje će ići do neke prihvatljive mjere.Trajat će to.

Deda Pera
3 godine prije

Aman da ste bar okvirno procitali opis sporazuma, tamo je jasno navedeno da se let i marsuta prvo najave i odobre. Svaka drazava ima pravo da dozvoli i odbije prelet preko neke oblasti trajno ili samo u nekom vremenskom intervalu. Tipicni primer su bile oblast kaljingrada i havaji. Sporazum zapinje vec duze vreme jer ameri nisu hteli da “azuriraju” tehniku u avionima sto startno ogranicava druge i koriscenju novije ili kvalitetnije opreme, pre leta je kontrala opreme a tokom leta misilm da je u avionu i “domacin” za svaki slucaj. Stvar je prosta, razvoj spijunskih sateleta je obesmislio ovo amerima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI