fbpx

Istina o izlasku SAD-a iz ugovora INF – Odvezat će ruke Washingtonu u sukobu s Kinom

Iranske balističke rakete

Kako prenosi The New York Times, kada su Ronald Reagan i Mihail Gorbačov potpisali Ugovor o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa, druge države nisu imale usporedive arsenale. Sada ima još deset zemalja koje razvijaju ili koriste oružje koje je zabranjeno ovim  ugovorom, pa se SAD ovim sporazumom osjećaju sputane, jer se ne mogu suprotstaviti odoljeti Kini, piše američki list, iako ne treba odbaciti prijetnju koju raskidanje ovog sporazuma sa sobom nosi za Europu, koja bi se ubrzo mogla ponovno pretvoriti u nuklearni poligon.

Bilo je očekivano se da će američki ultimatum Rusiji oko INF sporazuma dobiti glasan odgovor iz Moskve. Međutim, prema novinarima The New York Timesa, to je samo jedna strana problema, možda ne i najgora.

Činjenica je da Sjedinjene Države i Rusija više nemaju monopol na proizvodnju projektila koje su zabranili Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. Danas ova oružja imaju Kina, Iran, Indija, Izrael, Saudijska Arabija, Sjeverna i Južna Koreja, Pakistan i Tajvan, i sve ove zemlje ubrzano razvijaju svoje arsenale.

Međutim, čini se da Washington nije zainteresiran da u novi ugovor dovede sve zemlje koje posjeduju oružje sposobne za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih bojevih glava.

Američki vrh je u tom smislu usmjeren samo na Kinu, koja u Aziji ima oružje koje je iz Europe uklonjeno prije pada Berlinskog zida. Ispada da Bijela optužuje Rusiju da krši sporazum, ali istodobno želi odbaciti okove koji SAD sputavaju da se odupre rastućim silama, posebice Kini.

Međutim, stručnjaci se boje da će, zajedno s INF sporazumom stati i pregovori o postizanju ugovora START III. Barem je takve izjave je dao zapovjednik američkog Zajedničkog stožera, general Joseph Dunford, koji je rekao: “Rusija bi se trebala pridržavati INF sporazuma, što bi stvorilo uvjete za pregovore o drugim sporazumima o kontroli naoružanja, uključujući i one o širenju strateških ofenzivnih oružja”.

U vrijeme potpisivanja INF sporazuma, jedva da je netko mislio na Kinu, koja je tada imala manje od deset interkontinentalnih projektila sposobnih da dosegnu američki teritorij, te nekoliko desetaka raketa srednjeg dometa. Ali s vremenom se sve promijenilo i sada Kina ima nekoliko stotina projektila koji nisu obuhvaćeni ovim sporazumom, jer Peking nije njegov potpisnik.

Štoviše, čak i Sjeverna Koreja sada pokušava steći takve tehnologije, unatoč činjenici da Trump govori o diplomatskim pobjedama u sjevernokorejskom pitanju.

Dok je Barack Obama počeo pričati o povlačenju iz ugovora, Sjedinjene Države su tajno počele razvijati ova oružje kako bi napunile svoje arsenale. U međuvremenu će Trumpova vjerojatno implementirati projektile Tomahawk. Također je u tijeku rad na posebno preciznim projektilima koji nisu zabranjena ugovorom INF. No, njihov domet će se vrlo lako povećati, ako se SAD povuku iz sporazuma, piše NYT.

Međutim, George Shultz, bivši državni tajnik Reaganove administracije, primjećuje kako u ovoj cjelokupnoj situaciji nedostaje diplomacija.

“Sada nije vrijeme za izgradnju velikih nuklearnih arsenala, vrijeme da svijet riješimo ove prijetnje. Izlazak iz ugovora bit će veliki korak natrag. Moramo ga zamijeniti, a ne raskinuti”, rekao je George Shultz za The New York Times.

NYT

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

pa sad to je pitanje šta amerikanci imaju na umu. vjerojatno, da su im kineski projektili problem onda su trebali prvo pozvati kinu ali I druge države da potpišu ugovor koji su potipasili oni i rusi. možda neki novi ugovor a koji bi bio isti INF-u ili samo proširiti postojeći ugovor. nebi izlazili iz postojećeg. očito je da imaju nešto drugo na umu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Kina je odbila i rekla da nije dio INF-a i pitanje obrane nije za pregovore

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

dobro ako je to tako kao što ti pišeš ali zašto onda amerikanci navode kao isključive krivce ruse. zašto su rusi krivi ako se amerikanci povlače iz sporazuma radi kineza jer kinezi odbijaju biti dio istog ugovora.

drugo. potsjeti me kada su vođene neke ozbiljne aktivnosti između amerikanaca I kineza na tu temu. znam da je bilo verbalnih prepucavanja ali nisu mi poznate neke ozbiljnije aktivnosti na tu temu poput poziva na osnivanje nekakve mješane američko-kineske komisije za pitanja strateških projektila itd.

Joža
Gost
Joža
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Zar od Usranaca očekuješ iskren pristup? Oni su prvo odlučili što će, pa onda kreću sa lažima koje bi trebale opravdati njihove postupke. Tako da nije istina da nisu krivi Rusi, ako oni tako odluče. Ako odluče da su čistog obraza, etični kakvi jesu morali okružiti Rusiju i Kinu nuklearnim glavama kratkog dometa iz čiste samoobrane te radi obrane slobodnog svijeta zbog agresije Kine, Rusije, Luksemburga, Kenije, Republike Vanuatu i tebe kao komentatora, te vašeg nepoštivanja dogovorenih sporazuma kojih su se oni sveto držali, uskoro će cijeli slobodni svijet znati kako ste prljavi i kako je netko čist morao reagirati, pa tko će nego najčišći od svih.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Kao izgovor, jbmu miša. jel ima ovdje , nešto stručnije, nekog bivšeg časnika zrakoplovstva, koji je objasnio motore, brzine ubrzanja itd, da s postojećim motorima američke rakete Rusima ne mogu ništa.Slabo se razumijem u oružja, ali je naveo sve neke specifikacije, itd. 1. Balans s Kinom, koja je prejaka, 2.) Uplašiti Evropljane i krkat nam projektile i proturaketnu obranu na naš trošak.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Kinu treba rasturiti, i Indiju, i jbn EU.
PS….LP izvinjavam se zbog direktnosti.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Kinezi uopste nece da razgovaraju na tu temu dok ne zavrse torpeda nalik posejdonu.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

usa imaju na umu ucjenu i krivu procjenu da mogu pobijediti u novoj utrci u naoružavanju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Šok

upravo to je izgleda jedini I isključivi razlog

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Proliferacija nuklearnog naoruzanja je proces koji nije reverzibilan.
Ogranicenja o kojima govore su ponovo privremene mere i pokusaji usporavanja razvoja raketa srednjeg i dugog dometa sirom sveta radi ocuvanja Americke raketne prednosti nad ostatkom sveta ne racunajuci Rusiju i Kinu.
Mislim da sa dosadasnjom neizvesnoscu i impulsivnoscu u spoljnoj politici SAD takva ideja predstavlja preveliki rizik za bilo koju nuklearnu silu van US-NATO bloka i sigurno ce ostati samo lepa zelja George Shultza.
Ovo sto ste Ruse prevarili da uniste svoje rakete vam je poslednja prevara a Rusi su sa najboljim namerama i nadama dugo dugo uprkos krsenjima sporazuma od strane SAD ostajali pri slovu dogovora i godinama uzalud upozoravali na posledice…

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Kao da su im do sada bile vezane! Imaju sve što žele, ovo povlačenje iz sorazuma je samo formalnost i predstava za javnost.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Izgleda da Rusija više nije kanta za nabijanje…..konačno da i to doživimo.
USA “želi” da preko Rusije usorta Kinu a Kina nije ničiji saveznik već bolesno društvo kao i USA u kojemu je biznis uz ekspanziju jedina vjera…. Rusija treba da jbe mamu svima robovlasnicima od reda, i Kini, i Indiji, i EU, i USA,DE i oca i majku i kućnog ljubimca, FRA i GBR izbriše iz svoga atlasa a ostale stuši kao la kukuraču. Rusiji nije smetalo da USA puleni zadrže sve te rakete a USA želi zbog Kine smostalnog robovlasnika da uništi odnos sa Rusijom…..jbim mamu Putine!!!!

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Siniša

A kako bi ti držao pod kontrolom milijardu i nešto stotina milijuna ljudi? Pa valjda je bolje da rade nego da im ti uvališ ko gusari opijum da svi puše u šesnest, po tebi je to prihvatljivije. Svi oni rade za istog gazdu a i nosferatu……………….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Nije Rusija džabe izbjegavala saradnju sa Kinom, Indijom….USA kzbjegava saradnju s Rusijom, jako plitkoumno i idiotski.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

To oružje na istoku može ugrožavati Kinu jedino razmještanjem na Tajvan, u J.Koreju i Japan. Oni će prvi i stradati. Ameri ne izlažu sebe već svoje saveznike. Balističke rakete s ovim nisu ugrožene i ameri nisu zaštićeni. Dapače. No kreće novi “biznis desetljeća” i povećanje GDP-a za novih 1.000.000.000,00.
Eto, to je dobro kod elektronskog novca. Ne moraš trošiti niti za štampariju!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Kina isto kao EU ili USA sa saveznicima ugrožava ovaj svijet, sve ih treba ograničiti.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije

Ako sruše sporazum, amerikanci sa svojih položaja rasutim po svijetu mogu raketama sa nuklearnim bojevim glavama i sa kratkim vremenskim terminima dosegnuti kineske i ruske strateške ciljeve a da njihov teritorij ne bude ugražen.Ugroženi bi bili sa istovjetnim ruskim i kineskim raketama samo položaji sa kojih su amerikanci ispalili svoje. Odnosno zemlje gdje se nalaze ti položaji.
Rusko-koneski odgovor trebao bi biti slijedeći:
Svaka ispaljena raketa prema nama smatrati će se raketom sa dalekim dosegom (interkontinentalna).I takav će biti naš reciprocitet.
Ako se ne varam, u zadnje vrijeme je bilo dosta napisa u kojima se spominjalo da amerikanci itekako razmišljaju o razvoju teorije ograničenih nuklearnih sukoba.
“Nebi smelo da može”.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Sardelino

@Srdelino, pa bilo je i ovdje da i Rusija i Kina ‘razmatraju’ mogucnost ‘preventivnog’ udara kao svoju ‘novu’ strategiju u slucaju nuklearnog rata. Takodje, Putin je svima otvoreno rekao da u slucaju nuklearnog rata, parafraziram, mozda ce Rusi u raj, ali samo par minuta kasnije svi ‘zapadni partneri’ ce biti na putu za pakao. To znaci da, bar Rusi, ne razmisljaju samo o udaru na teritorije sa kojih su lansirane rakete, vec i na ‘gazdu’ cije su, a nije da nemaju cime (satan2 i bulava su u ‘procesu’ serijskog ‘stancovanja’). Takodje su Rusi porucili da im je dovljna ‘po jedna’ satan2 raketa za UK i FR, pametnome dosta (znaci da vec minimum dvije vjerovatno imaju ‘inicijale’ UK i FR na ‘sebi’). Avangard i kindzal su trenutno nepoznanice (koliko ih je operativno), ali ako Rusi budu uspjeli da ‘taktiziraju’ do 2025 bez ‘ogranicenih’ ili ‘neogranicenog’ nuklearnog rata, nakon toga ce oni moci da ‘diktiraju’ uslove jer tada njima nece moci/smjeti da ‘parira’ niko. Do tada je planirano da se kompletira flota Boreja2 – taktickih raketonosaca (1600 termonuklearnih hipersonicnih bojevih glava na Bulavama koje ce nositi), satan2, dovoljan broj kindzala… Sva navedena oruzija ce biti hipersonicna (max domet Bulave – 11000km ‘isporucen’ za 11min), tako da je to, po meni, razlog za Americko ‘primicanje’ Rusiji, jer oni do tada nece imati rakete kojima ce moci parirati Rusiji (hipersonicni motori ne znam da li su uopste u fazi testiranja ili tek razvoja kod Amera, tako da ce tesko biti u serijskoj proizvodnji u ovom periodu). Jedini nacin za ‘nadoknaditi’ zaostatak je ‘primaci’ se Moskvi na ‘udaljenost’ koju njihove rakete mogu ‘prevaliti’ za slican vremenski interval. Sto cemo svi mi u Evropi (pogotovo clanice NATO-a) ‘dobiti’ po bar jednu ili dvije bojeve glave sa ‘svojim imenom’ na nekom satanu2 ili bulavi. Kona takodje ubrzano razvija svoje raketne snage, tako da mislim trenutno onaj koji zaostaje su upravo USA i NATO, pa se koristi prilika/trazi nacin da se ‘upotrijebi’ postojeci arsenal, koji je mozda inferiorniji, ali ga ima dovoljno, ako se nadje dovoljno ‘korisnih idiota’ koji ce dozvoliti njihovo razmjestanje na svojoj teritoriji, ‘dovoljno’ blizu ‘glavnim’ oponentima USrA (trenutno Moskva i Peking).

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Nazgul75

Dozvoliti? :)) ma neće ni znati da to imaju na svojoj teritoriji…

??
Gost
??
2 godine prije

Ne pita amer nikoga i u pravu su. Neki razume samo jezik sile…

minimoris
Gost
minimoris
2 godine prije

Malo sam razmisljao kako i sta sa ovim novim Americkim ludorijama.Evo zakljucka:
Amerikanci ovim pokusavaju da ubiju dve muve,a evo kako,optuzujuci Rusiju za krsenje ugovora,probace da Evropljanima uvale jos vise PRO sistema,a druga stvar je da Kineze dovedu jos za sto i da naprave neki trojni ugovor.
To je jedno razmisljanje,a sada ono drugo da kazemo koje zadire u teorije zavere ili mozda terije stvarnosti.
Ako se dovoljan broj raketa postave oko Rusije,uz udare sa zemlje i svih brodova i podmornica,neki americki generali i politicari smatraju da mogu da uniste veliki deo ruskih strateskih bojevih glava(mislim da je njihovo razmislajnje do 80 %).E sada u teoriji,imaju razmisljanje da Rusi ne bi rizikovali da ispale ostalih 20%,koje Amerikanci mogu da im obore,jer bi tako izgubili kompletan nuklearni arsenal,vec bi to sacuvali.Oni se nadaju da bi tako konvencionalnim oruzijem mogli da Rusiju obore na kolena i nateraju na kapitulaciju,a onda krece muzenje resursa.Mislim to je njihova strategija(Mekinder,a kasnije Bzezinski),e sada hoce li uspeti videce se.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  minimoris

I prije par godina – teško. Sada – nemoguće.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  minimoris

@minimoris, a da bi ta ‘strategija’ bila uspjesna, Rusi treba da ‘ugase’ Nebo-M i Voronjez klase radara, poslju na remont sve Poljane 4D, penzionisu sve posade S400, prekinu gradnju preostalih i potope postojece Boreje, Bastione, kindzale i avangarde ‘izgube’… Cak i prije 10 godina, ova strategija je spadala u wishful thinking, danas je cist SF, a kako vrijeme prolazi a Rusi, kao na ‘traci’ kompletiranu nove ‘igracke’ ovo moze postati njihova ‘strategija’ za USrA. Pogotovu zbog toga sto je vecina novih ruskih ‘igracaka’ ‘mobilna’ tj. premjesta se prema potrebi, a priznaces imaju kuda da ih ‘setaju’ prostora im ne nedostaje. Hint, bio je i ovdne clanak o ruskoj arktickoj vojsci, posto trenutno oni jedini imaju opremu i oruzije koje ‘funkcionise u tim uslovima, kao i flotu ledolomaca koji im mogu obezbijediti rutu u sjevernom moru. Ameri tamo imaju sta? Taj holivudski scenario koji si’ naveo’ moze posluziti za neki filmcic u b kategoriji ili ‘vlazne’ snove pojedinih neocona, realnost je na njihovu, eventualno i tvoju zalost, potpuno drugacija

minimoris
Gost
minimoris
2 godine prije
Reply to  Nazgul75

ako si pazljivo procitao,sta sam napisao,a to je da su to smislili neki generali i politicar,i da su to njihove zelje i planovi,e sada kao sto sam napisao na kraju,hoce li to uraditi i imati uspeha videce se.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Rusi štancajte Rubež u količinama ko njegovog oca SS-20 a kitajci moraju napraviti tisuće dongfengova i liaoninga da ih ne napadnu…………

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije

Kad če SAD uništiti svoje kemijsko oružje, pa da onda može pregovarati o nečemu

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Bulo

Istrest će ga u ratu uz nukleuse i biootrove…………..ovo posljednje je jako izgledno……..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik