Istina o izlasku SAD-a iz ugovora INF – Odvezat će ruke Washingtonu u sukobu s Kinom

Iranske balističke rakete
27 komentara

Kako prenosi The New York Times, kada su Ronald Reagan i Mihail Gorbačov potpisali Ugovor o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa, druge države nisu imale usporedive arsenale. Sada ima još deset zemalja koje razvijaju ili koriste oružje koje je zabranjeno ovim  ugovorom, pa se SAD ovim sporazumom osjećaju sputane, jer se ne mogu suprotstaviti odoljeti Kini, piše američki list, iako ne treba odbaciti prijetnju koju raskidanje ovog sporazuma sa sobom nosi za Europu, koja bi se ubrzo mogla ponovno pretvoriti u nuklearni poligon.

Bilo je očekivano se da će američki ultimatum Rusiji oko INF sporazuma dobiti glasan odgovor iz Moskve. Međutim, prema novinarima The New York Timesa, to je samo jedna strana problema, možda ne i najgora.

Činjenica je da Sjedinjene Države i Rusija više nemaju monopol na proizvodnju projektila koje su zabranili Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. Danas ova oružja imaju Kina, Iran, Indija, Izrael, Saudijska Arabija, Sjeverna i Južna Koreja, Pakistan i Tajvan, i sve ove zemlje ubrzano razvijaju svoje arsenale.

Međutim, čini se da Washington nije zainteresiran da u novi ugovor dovede sve zemlje koje posjeduju oružje sposobne za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih bojevih glava.

Američki vrh je u tom smislu usmjeren samo na Kinu, koja u Aziji ima oružje koje je iz Europe uklonjeno prije pada Berlinskog zida. Ispada da Bijela optužuje Rusiju da krši sporazum, ali istodobno želi odbaciti okove koji SAD sputavaju da se odupre rastućim silama, posebice Kini.

Međutim, stručnjaci se boje da će, zajedno s INF sporazumom stati i pregovori o postizanju ugovora START III. Barem je takve izjave je dao zapovjednik američkog Zajedničkog stožera, general Joseph Dunford, koji je rekao: “Rusija bi se trebala pridržavati INF sporazuma, što bi stvorilo uvjete za pregovore o drugim sporazumima o kontroli naoružanja, uključujući i one o širenju strateških ofenzivnih oružja”.

U vrijeme potpisivanja INF sporazuma, jedva da je netko mislio na Kinu, koja je tada imala manje od deset interkontinentalnih projektila sposobnih da dosegnu američki teritorij, te nekoliko desetaka raketa srednjeg dometa. Ali s vremenom se sve promijenilo i sada Kina ima nekoliko stotina projektila koji nisu obuhvaćeni ovim sporazumom, jer Peking nije njegov potpisnik.

Štoviše, čak i Sjeverna Koreja sada pokušava steći takve tehnologije, unatoč činjenici da Trump govori o diplomatskim pobjedama u sjevernokorejskom pitanju.

Dok je Barack Obama počeo pričati o povlačenju iz ugovora, Sjedinjene Države su tajno počele razvijati ova oružje kako bi napunile svoje arsenale. U međuvremenu će Trumpova vjerojatno implementirati projektile Tomahawk. Također je u tijeku rad na posebno preciznim projektilima koji nisu zabranjena ugovorom INF. No, njihov domet će se vrlo lako povećati, ako se SAD povuku iz sporazuma, piše NYT.

Međutim, George Shultz, bivši državni tajnik Reaganove administracije, primjećuje kako u ovoj cjelokupnoj situaciji nedostaje diplomacija.

“Sada nije vrijeme za izgradnju velikih nuklearnih arsenala, vrijeme da svijet riješimo ove prijetnje. Izlazak iz ugovora bit će veliki korak natrag. Moramo ga zamijeniti, a ne raskinuti”, rekao je George Shultz za The New York Times.

NYT

INFINF sporazumMihail GorbačovNATORonald ReaganSTARTSTART III
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

pa sad to je pitanje šta amerikanci imaju na umu. vjerojatno, da su im kineski projektili problem onda su trebali prvo pozvati kinu ali I druge države da potpišu ugovor koji su potipasili oni i rusi. možda neki novi ugovor a koji bi bio isti INF-u ili samo proširiti postojeći ugovor. nebi izlazili iz postojećeg. očito je da imaju nešto drugo na umu

Riddick
5 godine prije

Proliferacija nuklearnog naoruzanja je proces koji nije reverzibilan.
Ogranicenja o kojima govore su ponovo privremene mere i pokusaji usporavanja razvoja raketa srednjeg i dugog dometa sirom sveta radi ocuvanja Americke raketne prednosti nad ostatkom sveta ne racunajuci Rusiju i Kinu.
Mislim da sa dosadasnjom neizvesnoscu i impulsivnoscu u spoljnoj politici SAD takva ideja predstavlja preveliki rizik za bilo koju nuklearnu silu van US-NATO bloka i sigurno ce ostati samo lepa zelja George Shultza.
Ovo sto ste Ruse prevarili da uniste svoje rakete vam je poslednja prevara a Rusi su sa najboljim namerama i nadama dugo dugo uprkos krsenjima sporazuma od strane SAD ostajali pri slovu dogovora i godinama uzalud upozoravali na posledice…

spartak
5 godine prije

Kao da su im do sada bile vezane! Imaju sve što žele, ovo povlačenje iz sorazuma je samo formalnost i predstava za javnost.

Siniša
5 godine prije

Izgleda da Rusija više nije kanta za nabijanje…..konačno da i to doživimo.
USA “želi” da preko Rusije usorta Kinu a Kina nije ničiji saveznik već bolesno društvo kao i USA u kojemu je biznis uz ekspanziju jedina vjera…. Rusija treba da jbe mamu svima robovlasnicima od reda, i Kini, i Indiji, i EU, i USA,DE i oca i majku i kućnog ljubimca, FRA i GBR izbriše iz svoga atlasa a ostale stuši kao la kukuraču. Rusiji nije smetalo da USA puleni zadrže sve te rakete a USA želi zbog Kine smostalnog robovlasnika da uništi odnos sa Rusijom…..jbim mamu Putine!!!!

Siniša
5 godine prije

Nije Rusija džabe izbjegavala saradnju sa Kinom, Indijom….USA kzbjegava saradnju s Rusijom, jako plitkoumno i idiotski.

Dub Miroslav
5 godine prije

To oružje na istoku može ugrožavati Kinu jedino razmještanjem na Tajvan, u J.Koreju i Japan. Oni će prvi i stradati. Ameri ne izlažu sebe već svoje saveznike. Balističke rakete s ovim nisu ugrožene i ameri nisu zaštićeni. Dapače. No kreće novi “biznis desetljeća” i povećanje GDP-a za novih 1.000.000.000,00.
Eto, to je dobro kod elektronskog novca. Ne moraš trošiti niti za štampariju!

Sardelino
5 godine prije

Ako sruše sporazum, amerikanci sa svojih položaja rasutim po svijetu mogu raketama sa nuklearnim bojevim glavama i sa kratkim vremenskim terminima dosegnuti kineske i ruske strateške ciljeve a da njihov teritorij ne bude ugražen.Ugroženi bi bili sa istovjetnim ruskim i kineskim raketama samo položaji sa kojih su amerikanci ispalili svoje. Odnosno zemlje gdje se nalaze ti položaji.
Rusko-koneski odgovor trebao bi biti slijedeći:
Svaka ispaljena raketa prema nama smatrati će se raketom sa dalekim dosegom (interkontinentalna).I takav će biti naš reciprocitet.
Ako se ne varam, u zadnje vrijeme je bilo dosta napisa u kojima se spominjalo da amerikanci itekako razmišljaju o razvoju teorije ograničenih nuklearnih sukoba.
“Nebi smelo da može”.

??
5 godine prije

Ne pita amer nikoga i u pravu su. Neki razume samo jezik sile…

minimoris
5 godine prije

Malo sam razmisljao kako i sta sa ovim novim Americkim ludorijama.Evo zakljucka: Amerikanci ovim pokusavaju da ubiju dve muve,a evo kako,optuzujuci Rusiju za krsenje ugovora,probace da Evropljanima uvale jos vise PRO sistema,a druga stvar je da Kineze dovedu jos za sto i da naprave neki trojni ugovor. To je jedno razmisljanje,a sada ono drugo da kazemo koje zadire u teorije zavere ili mozda terije stvarnosti. Ako se dovoljan broj raketa postave oko Rusije,uz udare sa zemlje i svih brodova i podmornica,neki americki generali i politicari smatraju da mogu da uniste veliki deo ruskih strateskih bojevih glava(mislim da je njihovo razmislajnje do 80 %).E sada u teoriji,imaju razmisljanje da Rusi ne bi rizikovali da ispale ostalih 20%,koje Amerikanci mogu da im obore,jer bi tako izgubili kompletan nuklearni arsenal,vec bi to sacuvali.Oni se nadaju da bi tako konvencionalnim oruzijem mogli da Rusiju obore na kolena i nateraju na kapitulaciju,a onda krece muzenje… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Rusi štancajte Rubež u količinama ko njegovog oca SS-20 a kitajci moraju napraviti tisuće dongfengova i liaoninga da ih ne napadnu…………

Bulo
5 godine prije

Kad če SAD uništiti svoje kemijsko oružje, pa da onda može pregovarati o nečemu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI