Kocka je bačena, Trump najavio izlazak iz “nuklearnog” sporazuma

Donald Trump
46 komentara

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, tokom svog obraćanju u Nevadi najavio je povlačenje amerike iz sporazuma o eliminaciji raketa kratkog i srednjeg dometa.

Sve se događa samo dan nakon što su se pojavile špekulacije da savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton pritiska Trumpa da izađe iz ovog sporazuma.

“Razvijaćemo ovo oružje” rekao je Trump pred novinarima okupljenim u Nevadi.

Povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz ovog sporazuma je vjerovatno uvod u najveću krizu u kontroli nuklearnog naoružanja u poslednjih 30 godina.

Sporazum o eliminaciji raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 8. Decembra 1987. tadašnji američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski predsjednik Mikhail Gorbachov. Sporazum je zabranio sve nuklearne i konvencionalne rakete kao i lansere za ove rakete, kratkog dometa (1000 km) i srednjeg dometa (5500 km).

Treba napomenuti da se sporazum nije doticao raketa morskog baziranja.

“Rusija je pogazila sporazum, krše sporazum već godinama i stvarno ne znam zašto Obama nije izašao iz ovog sporazuma”

Ako SAD stvarno izađu iz INF sporazuma, novi START sporazum o kontroli strategijskog naoružanja ističe 2021. svijet će po prvi put u novijoj istoriji tj. od 1972. ostati bez ikakvih ograničenja u pogledu nuklearnog naoružanja.

Na kraju svog obraćanja, upitan da pojasni stav, Trump je rekao: “Ukoliko Rusija i Kina dođu i kažu hajde da svi budemo pametni i da niko od nas ne razvija ova oružja mi ćemo se pridržavati sporazuma, ukoliko oni razvijaju ova oružja onda je za nas neprihvatljivo da mi ostajemo u istom”.

Karta nuklearnog oružja
FOTO: Karta sa trenutnim brojem nuklearnih bojevih glava u svijetu
INF sporazumMikhail GorbachovRonald ReganSTART
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Prije za uništenje života na planeti.

Komunista
5 godine prije

Ovaj lik je totalno neuračunjiv!

velebit2
5 godine prije

“alea iacta est”
Opa, ovo je velika stvar, gotovo kolosalna. Započinje nova trka u naoružanju između slobodnog svijeta i rusije i kine. Cilj je za slomiti ruse i kineze ekonomski kao 90tih. Biti će veselo. Letjeti će perje na sve strane. Nadam se da neću morati ići na rusiju. Druga stvar, spremaju li rusi kakvu navlakušu?

velebit2
5 godine prije

Ne bu bilo trećeg ali bu bilo lokalnih nuklearnih ratova o tome se dosta govori.

Ante
5 godine prije

Amerika je do sada prekršila sve sporazume koje su potpisali sa rusima za vrijeme pada komunizma. Proširili su se do granica sa rusijom iako su rekli da neće. Ameri su postavili rakete uz rusku granicu iako je to sporazumom bilo zabranjeno. Još dok je trajao prvi čečenski rat nisam povezao što se zapravo događa i tko stoji iza tog rata. Poslije je bilo očigledno da im je cilj pokoravanje Rusije pod svaku cijenu. I sada opet imamo hladni rat, ubrzanu militarizaciju i utrku u naoružanju, ponovno uvođenje vojnog roka, nastavak proizvodnje atomskog oružja.

giordano bruno
5 godine prije

How many US have military base in the world
Sjedinjene Države imaju gotovo 800 vojnih baza u više od 70 zemalja i teritorija u inostranstvu.
Koliko to kosta i koliko to smanjuje razvojni budzet + cena rada, koja je mnogo veca nego u Rusiji i Kini.
Uvek je bilo lakse nesto srusiti pa i Unipolarni svet, nego nesto izgraditi.
Ponasanje USA je normalno, jer gubi primat i pokusava da ga zadrzi.
Svako nenormalno ponasanje pokazuje da nesto nije uredu.
Ratovi koje je USA vodila zadnjih pola veka i vise govore da su se borili da ostanu na povrsini vode, pljackom.

Siniša
5 godine prije

Lavrove…hoces li i ovaj put dati “izjavu”.

Siniša
5 godine prije

Gdje,kada?

MilanCZ
5 godine prije

Dobro jutro..izvinite komentatori,vidim dá nerazumijete Trumpovu izjavu ,kóji je konacni cilj.Totalna izolacija Amerike i Trump perfektno to rádi, americká drzavna elita u panici jer svjesni su ako napadnu Rusiju dá bi sada mogli dobití po tintari jer ugovor o kontrolu nepostoji.Dragi mojí komentátoři,treba své to razumjeti a ne pisati ,dá nekázeň sto

MilanCZ
5 godine prije

Má kakav rat, nista od toga

D kid
5 godine prije

Očajni su jer gube. Baš zbog toga su I opasni. Pre će izazvati rat nego da priznaju multipolarni poredak. Koliko poremećenih umova ima na ovoj planeti, pre svega tih najbogatijih. Nikad im dosta.
A Rusiju, siguran sam, neće uspeti da pokore.

Rus
5 godine prije

Rubikon je prijeđen

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo su perverzije, a sljedeći će vojni proračun biti 1000 milijardi dolara. No o tome , “tko je prvi”, tu nema spora. SAD s lanserima Mk 41 VLS u Rumunjskoj, koji mogu lansirati i obrambene rakete i ofenzivne, konvencionalne ili nuklearne. Iako je i ovo što je trenutno na europskom kontinentu sasvim dovoljno da uništi cijeli svijet, tako da 100 ili 1000 komada više ili manje ne znači ništa.

eu kolonija
5 godine prije

potez očajnika. dali ovo znači priznanje amerikanaca da su nemoćni pred avangardom, posejdonom, kinžalima itd.

Siniša
5 godine prije

“”Komentarišući najavu američkog predsednika Donalda Trampa da će SAD istupiti iz tog sporazuma, izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije ukazao je na činjenicu da je Moskva više puta javno demaskirala američku politiku raskidanja Sporazuma. Prema njegovim rečima, Vašington je već godinama išao ka tom koraku, namerno i korak po korak uništavajući sporazumnu osnovu.

„Ta odluka se takođe uklapa u politiku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz onih međunarodnih pravnih sporazuma koji im nameću jednake obaveze sa partnerima i čine koncept sopstvene ’izuzetnosti‘ slabim“, rekao je sagovornik agencije.

„Glavni motiv je san o unipolarnom svetu. Da li će se on ostvariti? Ne”“,””

fenix
5 godine prije

Ovo je dobro za Rusiju jer je Rusija u dalekometnim projektilima i hipersonicnom oruziju daleko ispred Rusi vec koriste i postavljaju Kinzal i Avangard. Situacija nije ista kao 80ih jer prije 30 godina Francuska,Velika Britanija pa cak i Z. Njemacka su bile sile danas cijela EU nema globalni znacaj kao Francuska prije 40 godina tako da je Amerika sada sama. Rusija i Kina su danas stabilne i uredjene drzave sto je najbitnije veoma svjesne sebe i znaju svoj cilj. Sankcije nisu i nedaju rezultate pogotovo Kini Amerikanci grijese kada Rusiju gledaju kao SSSR jer ona je zapravo nasljenik Ruskog carstva koje je bilo veoma uspjesno u politici, vojsci i diplomatiji i to vijekovima a vidimo da Rusija nastavlja tu politiku.

Annabella
5 godine prije

Ono što mene interesira jest kako misle preživjeti nuklearni holokaust. Jer da ne misle, ne bi se tako ponašali. Da samo blefiraju, ne bi razmještali rakete po cijelom svijetu. Ali elita sigurno ne namjerava živjeti sljedećih 100 godina ispod zemlje
Očito tu ima još puno stvari koje ni ne naslućujemo. Koja je uloga umjetne inteligencije čiji se razvoj tako forsira zadnjih godina (ruku na srce, pametni frižideri i slične tričarije nikom zbilja ne trebaju)?
Ako pogledamo zemlje koje su na nišanu (Rusija, Sj. Koreja, Afganistan, Kina/Tibet), sve one imaju nalazišta rijetkih ruda važnih za IT industriju, nije tu u pitanju samo nafta i plin
Ovo možda izgleda kao digresija od teme, ali čini mi se da je povezano.

Croatia
5 godine prije

Ovo Ameri svijesno rade da napakoste europi,ove Rakete od 500-1000 km. su bile namjenjene za rat u eurpi i europskom djelu SSSRa. A naivni Rumuni i poljaci stavljaju sebe na listu za uništenje u prvom mogućem udaru .

Kile
5 godine prije

Izrael vam ima 200 + nuklearki, kartica vam je zastarila malo

alan ford
5 godine prije

vlasnici korporacije SAD, ciohazarska bankomafija po svaku cijenu želi uništenje Rusije, košta šta košta. Zato su na uzicu vezali svog psića Trumpa, kojemu malo pomalo naređuju, da priprema korake za predstojeći nuklearni udar na Rusiju. Paul Craig Roberts bio je podministar u Reganovoj vladi 80-ih godina i odlično poznaje situaciju u SAD. on je više puta rekao, da Washington želi uništenje Rusije. Posebno takozavni “neokonzervativci”, u stvarnosti cionistički hazari, (Roberts kaže; skoro svi neokonzervativci su židovi), koji kontroliraju američku vanjsku politiku, od početka vladavine Busha starijega (od siječnja 1989.) pa do danas, bez obzira tko je predsjednik. Ti cionistički “neokonsi” su izazvali sve ratove SAD-a u zadnjih 29 godina, počevši od 1. zaljevskog rata 1991., pa preko intervencije u Afganistanu 2001. (nakon namješteneih lažnih terorističkih napada 11. 9. u New Yorku i Washingtonu, za koje i Roberts kaže da su namješteni), invazije na Irak 2003., na Libiju 2011., pokretanje “arapskog… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

kako kaže poslovica: jedna slika kaže više nego 1000 riječi: evo tko je stvarni šef Trumpu:
comment image

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI