Moskva poziva Washington na suzdržavanje od ulaska u ruske teritorijalne vode ili će Rusija u suprotnom biti prisiljena na oštre protumjere

Americka mornarica
43 komentara

Izjava je uslijedila zbog ranijeg incidenta u kojem je sudjelovao USS John S McCain koji je, prema ruskom mišljenju, neovlašteno prešao pomorsku granicu zemlje za 2 km kod japanskog mora.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije je osudilo prelazak razarača USS John S. McCain u ruske teritorijalne vode, u zaljevu Petra Velikog.

U izjavi, Ministarstvo je priopćilo da incident kvalificira kao otvorenu provokaciju usmjerenu na kršenje mira i reda, napominjući kako Rusija zadržava pravo na osvetu.

Ruski stav o vodnom području dobro je poznat Washingtonu, dodalo je Ministarstvo ističući kako su neprihvatljivi bilo kakvi pokušaji sumnje u suverenitet Rusije nad njezinim unutarnjim vodama.

Ranije je rusko Ministarstvo obrane izjavilo da je razarač američke mornarice ušao u ruske teritorijalne vode za oko dva kilometra (1,08 nautičkih milja), u zaljevu Petra Velikog. Nakon što je dobio upozorenje od velikog protupodmorničkog broda ruske Tihooceanske flote Admiral Vinogradov, američko je plovilo odmah otplovilo u neutralne vode.

Američka Sedma flota odgovorila je izjavom da USS John McCain nije “protjeran” niti iz jedne zemlje. Razarač je u tim vodama navodno izveo operaciju kako bi osigurao slobodu plovidbe. Američka vojska također je dala izjave o tome da se Sjedinjene Države ne slažu s time da je zaljev Petra Velikog, “povijesna luka,” prema međunarodnom pravu. U izjavi se tvrdi da su sustav, pod kojim je zaljev Petra Velikog postao dio ruskih teritorijalnih voda, proglasile vlasti Sovjetskog Saveza 1984. godine.

američka mornaricarusijaruske vodeteritorijalne vodeus navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
3 godine prije

Il’ je povijesna luka pa je crta ravna između dva rta, il’ se prati linija obale, pitanje je sada?

Pera
3 godine prije

SAD-isti traze ‘guzici cep’ i dobit ce ga. Kad – tad !

Chen
3 godine prije

To je Ok.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Kako bi se sad provokatori usrali da npr. veliki ruski ratni i teretni brodovi s neidentificiranim teretima iz Murmanska krenu prema Kubi… U čas bi proglasili cijeli sjeverni Atlantik odmah iza Britanije svojim teritorijalnim vodama…

Amazon
3 godine prije

Trebali su ga potopit JER ETO SAD SE NE SLAŽE DA JE TO DIO RUSKE FEDERACIJE. Rusi su ispali budale jer ovi će im sad tu paradirati isto kao i Kinezima sve dok netko ne potopi brod. Brutalno je to znam da i šteta ali bađo mora znat da mu se mogu razbit zubi tek onda je shvatio!

3 godine prije zadnji put uredio Amazon
Slavko
3 godine prije

Da su bili prosječna vojna sila i u kojem trenutku, ne bi ti i tvoji lajali, već grizli i trgali. Znaš koji je implicitni pokazatelj nečije moći? Lajete na njega i obigravate kao oko vruće kaše. Stalno vam je u mislima i stalna vam je tema.

Komunjara
3 godine prije

Počeli i oni upozoravat, k’o Iranci. Umjesto da malo plove kanalom između Havane i Key Westa

Sparkling
3 godine prije

Astra, za boga miloga što si uporan s tim GDP-om.
Daj nam samo reci od kuda ti ti podaci o Ruskom GDP??
Samo nam nemoj reći da su podaci s CNN-a? Ili nekog sličnog zapadnog “demokratskog” news kanala. Možda wikipedija? Budi vjerodostojan i daj link.

BanOvan
3 godine prije

Al’ ZaSra a na sta bili cili tvoji USrAnc,zaoje tako zanosno lajes, da nemaju nukse?
A tek da ne stampaju one $u$ke zbog kojih ce prije ili poslije prdnuti u cabar. Pa onda skevri o BDP-eju

Chen
3 godine prije

Krim je koštao direktora svemira 700 miiljardi dolara. To ništa ne znači jer su se oni dedolarizirali, a imaju zlata da svim rusima pozlate zube.

mario
3 godine prije

Znači ako netko nekoga stalno ugnjetava kao naprimjer izrael susjedne zemlje ili ako netko stalno iskazuje pretenzije prema svim zemljama kao naprimjer amerika, tvoj zaključak je NEMOJ SE SA ROGATIM BOSTI. Ni traga suosjećajnosti, istinoljubivosti, pravičnosti… Šta ti misliš o sebi?

m.ivanisevic
3 godine prije

Ako su prosječna vojna sila zašto ti cijelo vrijeme imaš poriv da to “dokazuješ”. Pa valjda je svima jasno da su prosječni. Sinko Kina nije ni do koljena Rusiji u vojnoj tehnologiji, a što se tiče nosača aviona 800 kilometara je jučerašnji testni domet Cirkona, a koliki mu je stvarni domet samo direktor zna.

3 godine prije zadnji put uredio m.ivanisevic
Max
3 godine prije

SAD testira Rusko strpljenje a to možda i neće dobro završiti. Kad tome dodamo i američko ispaljivanje raketa iz Rumunjske prema Krimu dobijemo koktel opasnih namjera i suludih poteza koji mogu izazvati rat

Pasko
3 godine prije

Budalo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI