SAD navodno poslale dva nosača zrakoplova u Južno kinesko more

Nosac aviona USS 68
24 komentara

Peking je u petak odbacio Pentagonove kritike zbog kineskih vojnih vježbi, koje se odvijaju u Južnom kineskom moru, optuživši “neregionalne zemlje” da utječu na stabilnost regije.

“Wall Street Journal” citirao je zapovjednika američke udarne skupine, kontraadmirala Georgea M. Wikoffa, o tome da američka mornarica šalje dva nosača zrakoplova u Južnokinesko more, kako bi sudjelovali u vojnoj vježbi.

Na to područje u subotu bi trebali stići američki nosači Nimitz i USS Ronald Reagan, kao i nekoliko pratećih brodova, javlja Wikoff.

“Svrha je pokazati izravan signal našim partnerima i saveznicima da smo posvećeni regionalnoj sigurnosti i stabilnosti”, istaknuo je, bez detaljiziranja točnog mjesta američkih vježbi.

Kontraadmiral dodao je da vježbe nisu odgovor na one koje trenutno izvodi Peking u Južnom kineskom moru, vježbe koje je ranije Pentagon opisao kao “vježbe koje su kontraproduktivne i koje ne doprinose smirivanju napetosti i održavanju stabilnosti”.

Navode Wikoffa ponovio je glasnogovornik Sedme flote SAD-a, Joe Jeiley, koji je rekao da “djelovanje dviju udarnih grupa u Južnom kineskom moru pruža napredne mogućnosti obuke za naše snage” i daje “zapovjednicima borbenih snaga značajnu operativnu fleksibilnost, ako te snage budu pozvane, kao odgovor na razvoj regionalne situacije”.

“Prisutnost dvaju nosača nije odgovor na bilo kakve političke ili svjetske događaje. Ova napredna sposobnost jedan je od mnogih načina na koje američka mornarica promiče sigurnost, stabilnost i prosperitet širom Indijskog oceana”.

Izjava dolazi nakon što je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian odbacio kritike američkog Ministarstva obrane zbog vježbi Pekinga u Južnom kineskom moru, za koje je rekao da se provode u okviru suvereniteta Kine.

”U prividnom pozivanju na SAD, glasnogovornik je dodao da određene “neregionalne zemlje”, koje izvode vojne vježbe u Južnom kineskom moru, utječu na stabilnost regije”.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Pentagon u izjavi, koja je nastala u četvrtak, naveo kako su kineske “vojne vježbe najnovije u dugom nizu akcija NRK-a [Narodna Republika Kina], koje Kina radi kao potvrđivanje nezakonitih pomorskih zahtjeva, koji za cilj imaju stavljanje u nepovoljan položaj kineskih susjeda u jugoistočnom dijelu Azije”.

Američki državni tajnik Mike Pompeo opisao je kineske vježbe kao “vrlo provokativne”, poručivši kako se SAD “protivi nezakonitim tvrdnjama Pekinga [prema Južnom kineskom moru]”.

Osim Kine, na otoke Spratly i Paracel, koji se nalaze među teritorijima oko kojih se češće vode sporovi, prava polažu Filipini, Vijetnam, Bruneji, Malezija i Tajvan. Kina je ”de facto” vršila kontrolu nad Paracelsima od 1974.

SAD nema nikakvih zahtjeva prema teritoriju, no američka mornarica povremeno izaziva Peking, provodeći takozvane misije “Slobode plovidbe” u Južnom kineskom moru, što dovodi do oštrih kritika Pekinga, budući da iz Pekinga takve operacije nazivaju ”provokacijama”.

američka mornaricavojni manevri
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Predlažem Kini da napravi flotu velikih dronova, pa neka ta flota vježba iznad Američkog nosača. Jeftinije opcija, ali za amare to će biti kao da su zagrizli u najkiseliji limun.

Mister x
3 godine prije

Malo premalo.

Mister x
3 godine prije

Malo premalo.

tihobl
3 godine prije

Svaka cast na preciznom izrazavanju u naslovu. SAD navodno poslale dva nosača zrakoplova u Južno kinesko more – sve je receno u jednoj recenici. Samo nastavite sa preciznim izrazima umjesto politicki korektnih.

alex
3 godine prije

Sada bi Kinezi mogli provesti vježbu gađanja velikih ciljeva…idealna prigoda…😁

Zadranin
3 godine prije

Hmm, nosači aviona. Još jedna velika meta za kineske protubrodske rakete.

Bolje reći da su nosači amerokenjskih lijesova.

Samo se dirajte u kineski osinjak.

P***!

MatijaVZHR
3 godine prije

“Slanjem ratnih brodova spremnih za obračun šaljemo poruku našim partnerima da smo posvećeni sigurnosti i stabilnosti, dijalogu te naravno, miru u svijetu.” Kao i inače. ČITATELJI PORTALA LOGIČNO, SVI KOJI IMATE PRAVO GLASA U HRVATSKOJ Danas, više nego ikada u proteklih 30 godina, vaši životi, životi vaših obitelji i njihova egzistencija, ovise o tome da izađete na izbore. Vašim glasom PROTIV HDZ-a i RESTART koalicije ćete ONEMOGUĆITI uspostavu totalitarne orvelijanske diktature u Hrvatskoj, planirane pogrome Kill Billa cijepljenjem i uspostavu potpune kontrole i nadzora nad vašim životima, vašim mislima te svijet u kojem će sloboda govora postati stvar prošlosti. Spriječite da o vašim životima odlučuju kojekvi neustavni stožeri, psihopate tipa Alemka Markotić i strani mediji i strani NGO pod Šoroševom i Rockefellerovom kontrolom te zloćudna medicinsko-farmaceutska mafija. Pomozite uspostaviti jednu drugačiju Hrvatsku, bez plavo-crvene, istospolne korumpirane i trule zajednice. Danas je nebitno jeste li Hrvat, Srbin, Mađar, Slovak, Talijan, Nijemac… Čitaj više »

weufnviuwebvbwerbvewurvuqewr
3 godine prije

Valjda je Kim spreman…………….

Weteran
3 godine prije

Godinama govorim:
Velike su šanse za Veliki rat do 2025 godine!?

Max
3 godine prije

Oštra provokacija SAD a ali bzuspješna. Vidjet ćemo što će biti dalje provokacije će se nastaviti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI