Najskuplji ratni brod na svijetu „USS Gerald R. Ford“ još uvijek je obična hrpa željeza

USS Gerald R. Ford
29 komentara

“Brod u svom trenutnom stanju u biti i ne može biti raspoređen na dužnost”, upozorava bivša časnica mornarice i demokratska zastupnica američkog Predstavničkog doma, Elaine Luria.

Funkcionira samo 2 od 11 liftova na najskupljom brodu američke mornarice i ostatku vojski svijeta, nosaču zrakoplova nove generacije „ USS Gerald R. Ford“. To je ovaj tjedan izjavila demokratska predstavnica Predstavničkog doma Elaine Luria u intervjuu za Bloomberg. Brod je američke porezne obveznike do sada koštao preko 13 milijardi dolara.

Američka zastupnica, koji je 20 godina bila časnik američke mornarice, rekla je da se u tim uvjetima “brod praktično ne može staviti u službu”, a rješenje njegovih problema bit će dugotrajan proces.

To nije jedini glas alarma. Predsjednik Odbora za oružane službe Senata James Inhofe također je kritizirao nosač zrakoplova, kada je 1. srpnja vodio potvrdnog saslušanje Michaela Gildaya, voditelja pomorskih operacija.

“Brod je mornarica prihvatila nedovršen, i to s gotovo dvije godine kašnjenja, uz probijeni proračun za 2,5 milijardi dolara, a 9 od 11 dizala još uvijek ne rade, dok troškovi i dalje rastu”, objasnio je Michael Gilday, prenosi specijalizirani portal Task and Puprose.

Inhofe je istaknuo da nove tehnologije, “novi radari, katapulti, kabelske stezaljke i topovska dizala”, koje su trebale biti ugrađene u „USS Gerald R. Ford“, nisu testirane niti su integrirane u brod, te da je mornarica prihvatila sporazum “ne razumijevajući ni tehničke rizike, ni troškove, ni uvjete”.

“Rješavanje problema će biti sigurno i učinkovito”

Sa svoje strane, Beci Brenton, glasnogovornik kompanije za brodske konstrukcije Huntington Ingalls, rekao je da će njegova tvrtka “nastaviti surađivati sa svojim partnerima u mornarici na rješavanju problema”.

Po njegovim riječima, tvrtka se obvezuje da će sigurno i učinkovito 11 testirati svih liftova.

Ali problem rada spornih liftova nije jedini na nosaču zrakoplova „USS Gerald R. Ford“. U veljači je objavljeno da je ovaj ratni brod tijekom testova za polijetanje i slijetanje zrakoplova na moru zabilježio najmanje dvadeset kvarova. Svemu se dodaje i činjenica da ponos američke ratne mornarice uopće nije kompatibilan s američkim zrakoplovima F-35 tvrtke Lockheed Martin.

Bloomberg / Task and Puprose

američka mornaricaUSS Gerald R. Ford
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Dakle, lijepo izgleda, ali ne služi ničemu…

Mate
4 godine prije

Ne vidim nigdje topove ?!?

Savonarola
4 godine prije

Dakle,najskuplja kanta koja je ikad plutala.

Kaj ti
4 godine prije

Superiorna tehnologija

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Slabo da će tko dostići australski nosač HMAS Melbourne.
Prepolovio je američki razarač USS Frank E. Evans 1969. godine. Poginulo je 74 članova posade razarača.
Pet godina prije toga, prepolovio je i australski razarač HMAS Voyager. Stradale su 82 osobe.

Ante
4 godine prije

Kako tvrde ponosi Amerikanci, to je najsuvremeniji nosač zrakoplova na svijetu. Netko je u izgleda doslovce shvatio da je to nosač zrakoplova, ostale funkcije nisu bitne, jer nosač zrakoplova nosi zrakoplove.

Denis
4 godine prije

Baš ih briga dok budale plaćaju.

Dopizdilomi
4 godine prije

Lijepo bi se dalo zaraditi na toj hrpi željeza pa makar i kilu po kilu.

samo tako
4 godine prije

Razumljivo da se tako jeftino(13 miljardi $ tek) ne može očekivati funcionalni proizvod. Barem 20…. 😆
Nisu ni admirali više naivni

Deda
4 godine prije

Pravo su se razbahatili, krčmili pare na sve strane. Sad kad više nije dovoljno da oružje lijepo izgleda i hvali se na sva usta, nego treba i da pokaže borbenu gotovost, nema ih nigdje.

Jack
4 godine prije

Amerika je demokratska država i tamo svako može iznijeti slobodno, svoje mišljenje o svemu pa i vlastito mišljenje o stanju i nedostacima američkog oružja u ovom primjeru je to USS Gerald Ford- E kad bi takve mogućnosti postojale i u Rusiji i u Kini, što bi sve mogli ispričati njihovi “stručnjaci” o nedostacima njihovih brodova i aviona, ali ko pisne nešto kontra, crno mu se piše!

R2D2
4 godine prije

Eto, Kuznetsov je bolji…

Crodaemon
4 godine prije

lol
Svemu se dodaje i činjenica da ponos američke ratne mornarice uopće nije kompatibilan s američkim zrakoplovima F-35

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI