Najskuplji ratni brod na svijetu „USS Gerald R. Ford“ još uvijek je obična hrpa željeza

USS Gerald R. Ford

“Brod u svom trenutnom stanju u biti i ne može biti raspoređen na dužnost”, upozorava bivša časnica mornarice i demokratska zastupnica američkog Predstavničkog doma, Elaine Luria.

Funkcionira samo 2 od 11 liftova na najskupljom brodu američke mornarice i ostatku vojski svijeta, nosaču zrakoplova nove generacije „ USS Gerald R. Ford“. To je ovaj tjedan izjavila demokratska predstavnica Predstavničkog doma Elaine Luria u intervjuu za Bloomberg. Brod je američke porezne obveznike do sada koštao preko 13 milijardi dolara.

Američka zastupnica, koji je 20 godina bila časnik američke mornarice, rekla je da se u tim uvjetima “brod praktično ne može staviti u službu”, a rješenje njegovih problema bit će dugotrajan proces.

To nije jedini glas alarma. Predsjednik Odbora za oružane službe Senata James Inhofe također je kritizirao nosač zrakoplova, kada je 1. srpnja vodio potvrdnog saslušanje Michaela Gildaya, voditelja pomorskih operacija.

“Brod je mornarica prihvatila nedovršen, i to s gotovo dvije godine kašnjenja, uz probijeni proračun za 2,5 milijardi dolara, a 9 od 11 dizala još uvijek ne rade, dok troškovi i dalje rastu”, objasnio je Michael Gilday, prenosi specijalizirani portal Task and Puprose.

Inhofe je istaknuo da nove tehnologije, “novi radari, katapulti, kabelske stezaljke i topovska dizala”, koje su trebale biti ugrađene u „USS Gerald R. Ford“, nisu testirane niti su integrirane u brod, te da je mornarica prihvatila sporazum “ne razumijevajući ni tehničke rizike, ni troškove, ni uvjete”.

“Rješavanje problema će biti sigurno i učinkovito”

Sa svoje strane, Beci Brenton, glasnogovornik kompanije za brodske konstrukcije Huntington Ingalls, rekao je da će njegova tvrtka “nastaviti surađivati sa svojim partnerima u mornarici na rješavanju problema”.

Po njegovim riječima, tvrtka se obvezuje da će sigurno i učinkovito 11 testirati svih liftova.

Ali problem rada spornih liftova nije jedini na nosaču zrakoplova „USS Gerald R. Ford“. U veljači je objavljeno da je ovaj ratni brod tijekom testova za polijetanje i slijetanje zrakoplova na moru zabilježio najmanje dvadeset kvarova. Svemu se dodaje i činjenica da ponos američke ratne mornarice uopće nije kompatibilan s američkim zrakoplovima F-35 tvrtke Lockheed Martin.

Bloomberg / Task and Puprose

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
StarDam
Gost
StarDam

Meni je fascinantno kako nam Zapad (uspješno) prodaje bajke o važnosti borbe protiv kkrupcije, a naši lopovi su male bebe spram njihovih.

Savonarola
Gost
Savonarola

Dakle,najskuplja kanta koja je ikad plutala.

Jack
Gost
Jack

Da po mišljenju ove guske, koja labrta onako napamet, tek toliko da iskritizira političke protivnike, a u stvari nema pojma o ničemu i ne razlikuje nosač aviona od krstarice!

Ante
Gost
Ante

Kako tvrde ponosi Amerikanci, to je najsuvremeniji nosač zrakoplova na svijetu. Netko je u izgleda doslovce shvatio da je to nosač zrakoplova, ostale funkcije nisu bitne, jer nosač zrakoplova nosi zrakoplove.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kako to da nije kompatibilan s američkim zrakoplovima F-35? To je još veći propust.

nekoime
Gost
nekoime

Ne zaranja dovoljno duboko.

Sasa
Gost
Sasa

Kako američki mediji tvrde, radi se o katapultu. Naime Ford klasa, u koju spada ovaj Ford i još jedan koji će se zvati J.F. Kennedy ima novinu u katapultu. Umjesto dosadašnjeg parnog katapulta (kao na Nimitz klasi), Ford klasa je prešla na elektromagnetski katapult. Koga zanimaju detalji može googlati pojmove EMAL i CATOBAR. Radi se zapravo o tome da je problem u F-35 koji je, svima već poznato, totalno sranje od aviona i da su već na Nimitz klasi tijekom testiranja piloti prijavljivali ogromnu trešnju čitavog okvira zrakoplova i otkazivanje sletnih kotača. Ukratko raspadao se. Iz tog razloga ti recimo mornaričke verzije koje se zovu F-35C nemaju 35mm top kako bi bili lakši i još neke slične preinake u smjeru manje težine. Ovdje se zapravo radi o političkom pitanju i odbijanja priznanja da je avion govno, lakše je optužiti katapult. Ali da ne filozofiramo, službeno objašnjenje koje se može iščitati iz medija je kako novi EMAL katapult ne može ubrzati zrakoplov do dovoljne brzine za siguran uzlet, i onda kreće priča iz ovog članka kako su potrebne dodatne preinake na sustavu da bi podržao f35. Meni običnom smrtniku je potpuna misterija da se radilo na razvoju novog katapulta bez uzimanja u obzir mogućnost lansiranja f35. Uglavnom trenutna priča je kako je probijen buđet koji je zadan od strane mornarice i kako se Senat protivi dodatnim troškovima i odbija dati “uporabnu dozvolu” Ford klasi nosača koji ne mogu lansirari F35. Igre bez granica.

Ante pametnjaković
Gost
Ante pametnjaković

Ako se taj F-35 C ikada nađe u bliskoj borbi to će požaliti zbog nedostatka topa. Taj nedostatak su u prošlosti američki piloti već iskusili kada su ostali nemoćni u bliskoj borbi zbog nedostatka topa na avionu. I sada opet napraviše istu pogrešku koja bi ih mogla skupo koštati.

Jack
Gost
Jack

F 35 ima dobar top cal. 25 mm i jedno kraće razdoblje je softver koji podupire upotrebu tog topa imao nekakve probleme , ali to je već riješeno i top sada normalno funkcionira na sve tri varijante aviona F 35.

Sasa
Gost
Sasa

Jack ili si neinformiran ili namjerno lažeš.
Unlike the land-based F-35A, the F-35Cs do not have an internal 25-millimeter cannon in order to save weight on missions in which it is unlikely to be used.
A da ne govorimo o drugim problemima navedenim u članku, ujedno odgovor i na tvoj drugi post. Ante je sasvim u pravu, ako čitaš mišlhenja i stavove pilota, bez topa nigdje.
Izvor: https://nationalinterest.org/blog/buzz/navys-version-f-35-has-big-problem-39627

Jack
Gost
Jack

E moj Saša, e moj Saša gdje je sada pamet vaša!? F 35 totalnoo sranje? Evo upravo sam na The national interest pročitao tekst, gdje iskusni američki pilot aviona F 35 argumentirano izjavljuje, da F 35 može s lakoćom pobjediti svaki ruski ili kineski avion i da je to pravo čudo moderne vojne tehnologije i da svojim modernim sistemima DAS i EOTS nadmašuje sve što imaju Rusi i Kinezi čiji su avioni 5. generacije to samo “po imenu” i da na primjer ruski Su 57 ima skoro sve sisteme jednake onima u lovcu Su 35, a stealt mu je nekakav kompromis!

Deda
Gost
Deda

Suvišno je pričati o tehnologiji za koju sumnjam da je iko ovdje kompetentan. Ameri su oduvijek imali super avione a Rusi su ih ponekad prestizali i bar neko vrijeme imali bolji avion, jedan ili više.
Kod F-35 mnogo toga smrdi i ne znam na osnovu čega ga je taj pilot toliko nahvalio. Projekat je debelo kasnio a pojeo para i para. Jedno je ono što je zamišljeno a drugo šta je ostvareno. Evo u tekstu primjer superiornog nosača aviona koji baš i ne ispunjava karakteristike koje treba. Sistem MCAS u Boeing 737 MAX, AEGIS pogasio SU-24. Sve to pokazuje da će se tek u eksploataciji pokazati nedostatci a evo neki projekti nikako da dođu u taj period. F-35 do sada nije ništa pokazao ali je već imao nekoliko havarija. S-400 navodno otkriva njegove tajne i nije bezbjedno koristiti ga u njegovoj blizini. Tema je odavno iscrpljena a stvarno stanje će se pokazati tek u budućnosti.

Jack
Gost
Jack

Izraelci su već debelo dokazali kvalitete tog aviona, istina samo u načinu zrak zemlja ali nadajmo se da ćemo jednom imati priliku da vidimo njegovu prezentaciju u modu zrak-zrak. U zadnje vrijeme je u zrak odletjelo nekoliko skladišta raketa iranske vojske u Iraku, po zasluzi F 35 a jadni Irancii ne znaju odkud ih je zadesilo. Evo, prije dva dana je eksplodiralo skladište raketa kratkog dometa u samom Bagdadu koje je bilo u posjedu Šiitskih milicija i ne treba ni malo sumnjati po čijoj zaslugi je eksplodiralo! F 35 odrađuje posao sa distance i protivnik u ne sluti okud ga je potrefilo!

Deda
Gost
Deda

Ih, pio kafu sa Benjaminom pa ti on to ispričao. Aj pozdravi ga kad opet budete srkali.

FATIH
Gost
FATIH

PUSTI VODU U SOLJU……

.

Jack
Gost
Jack

I to ti je došapnula ova američka političarka, kojane razlikuje turistički kruzer od nosača aviona!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dakle, lijepo izgleda, ali ne služi ničemu…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Slabo da će tko dostići australski nosač HMAS Melbourne.
Prepolovio je američki razarač USS Frank E. Evans 1969. godine. Poginulo je 74 članova posade razarača.
Pet godina prije toga, prepolovio je i australski razarač HMAS Voyager. Stradale su 82 osobe.

samo tako
Gost
samo tako

To je taj koji treba pomoči USA/UK ratnicima, čuvarima mora u Hormuškom tjesnacu

Deda
Gost
Deda

Pravo su se razbahatili, krčmili pare na sve strane. Sad kad više nije dovoljno da oružje lijepo izgleda i hvali se na sva usta, nego treba i da pokaže borbenu gotovost, nema ih nigdje.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Superiorna tehnologija

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Lijepo bi se dalo zaraditi na toj hrpi željeza pa makar i kilu po kilu.

samo tako
Gost
samo tako

Razumljivo da se tako jeftino(13 miljardi $ tek) ne može očekivati funcionalni proizvod. Barem 20…. 😆
Nisu ni admirali više naivni

Denis
Gost
Denis

Baš ih briga dok budale plaćaju.

Mate
Gost
Mate

Ne vidim nigdje topove ?!?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Mate
Pa nije to torpedni čamac pa da na snosi podmoebi rnice!?!

MahdI
Gost
MahdI

Pa sta ce im topovi kad nemaju liftove da izvuku municiju iz podpalublja. Kod nas svaki seljak zna resenje. Ugradis kuku na krmi nosaca, pa na prikolicu postavis elevator za dizanje kukuruza (u ovom slucaju topovske djuladi) i etjeftinog resenja zasuper nosac` zrakoplova!!! E onda tek dolaze na red topovi sinko. Mali dobro zapaza, ali nije bas bistar.

Crodaemon
Gost
Crodaemon

lol
Svemu se dodaje i činjenica da ponos američke ratne mornarice uopće nije kompatibilan s američkim zrakoplovima F-35

R2D2
Gost
R2D2

Eto, Kuznetsov je bolji…

Jack
Gost
Jack

Amerika je demokratska država i tamo svako može iznijeti slobodno, svoje mišljenje o svemu pa i vlastito mišljenje o stanju i nedostacima američkog oružja u ovom primjeru je to USS Gerald Ford- E kad bi takve mogućnosti postojale i u Rusiji i u Kini, što bi sve mogli ispričati njihovi “stručnjaci” o nedostacima njihovih brodova i aviona, ali ko pisne nešto kontra, crno mu se piše!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik