SAD planiraju izgraditi vojnu infrastrukturu u Australiji usred napetosti s Pekingom

američki mornar
2 komentara

SAD planiraju izgraditi vojnu infrastrukturu u Australiji. Iako planovi o tome spadaju u sporazum o obrani koji je potpisan 2011. godine, njihovo spominjanje ovog tjedna dolazi u vrijeme pojačane napetosti između Washingtona i Pekinga.

Marise Payne, australska ministrica vanjskih poslova, najavila je planove o izgradnji u utorak, rekavši da će “razvoj postrojenja podržati Force Posture Initiatives”, što obuhvaća niz sporazuma o vojnoj suradnji koje su SAD i Australija dogovorili 2011. godine.

Iako Payne nije rekla kakvu će infrastrukturu graditi SAD, izvješće ABC Australia prošli mjesec otkrilo je da je u tijeku planiranje “iza kulisa” i to za izgradnju mornaričke baze u sjevernom gradu Darwinu. Drugo izvješće, objavljeno u nedjelju, otkrilo je kako je  211,5 milijuna dolara izdvojeno za projekt unutar nacrta godišnjeg Zakona o obrani američkog Senata.

Dok Payne je raspravlja o infrastrukturnom planu u smislu vojne suradnje, oči Washingtona vjerojatno će ostati usredotočene na sjever, kada se baza izgradi. SAD su u više navrata „oglašavale alarm“ zbog rastućeg vojnog usmjerenja Kine prema Južnom i Istočnom kineskom moru, čak su i kineski ratni brodovi plovili spornim plovnim putovima kako bi pojačale tvrdnje o “slobodi plovidbe”.

Ranije ovog mjeseca, američki State Department osudio je Peking zbog “ponovljenih provokativnih akcija” prema drugim zemljama jugoistočne Azije, a sve zbog priobalnih nalazišta nafte i plina. Savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton ,upozorio je da je “kinesko prisilno ponašanje prema susjedima iz jugoistočne Azije kontraproduktivno i prijeti regionalnom miru i stabilnost. ”

“U američkim geostrateškim interesima je suradnja s Australijom, ali i održanje prisutnosti na Istočnom i Južnom kineskom moru”, izjavio je Michael Maloof bivši službenik Pentagona. “Zajedno s pokazivanjem onih zemalja koje su u sporu s Kinom zbog prava na mineralne proizvode, ističemo kako Sjedinjene Države podržavaju njihove zahtjeve.”

Usredotočujući se na strogu kinesku politiku Trumpove administracije, Maloof je objasnio da će američka baza u Darwinu pružiti sigurnost drugim saveznicima u regiji, poput Japana i Južne Koreje. Te dvije države su američki saveznici koji bi se, ako izbije sukob sa Sjevernom Korejom, našli na prvoj liniji obrane.

Međutim, iako bi Australija mogla pozdraviti američku bazu kao iskaz solidarnosti usred vanjske politike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa “America First”, Sjedinjene Države vjerojatno neće odbiti svoje međunarodno vojno prisustvo pod Trumpom vlasti, napomenuo je Maloof.

“Kada pogledate sve naše obveze u inozemstvu i ono na što se uprava obavezala, u mnogim slučajevima nepotrebno, ona mora održati tu silu”, rekao je. “S obzirom na mantru Donalda Trumpa da su troškovi za obranu ključni za povećanje zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, da bi opravdali tako visoku vojnu potrošnju, morate imati napetosti i sukobe.”

američka mornaricaMornarička baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
4 godine prije

IMAJU LI DOZVOLU OD VLASNIKA ZEMLJE-ABORIDZINA???

Max
4 godine prije

Ne čudi ovo Australska politika je oduvijek saveznik SAD a

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI