Pentagonov tajni projekt zaštite nosača zrakoplova ne funkcionira

F-18 SH
32 komentara

Američka mornarica je deklasificirala tajni projekt dizajniran za zaštitu nosača zrakoplova od napada torpeda i priznala da je novac poreznih obveznika bačen u vjetar.

Američki vojni stručnjaci su bili zaduženi da dizajniraju zaštitu od mornaričkih napada potencijalnih američkih protivnika koji bi u sukobu protiv američke flote mogli koristiti torpeda kao autonomne navođene podvodne bombe.

Smatra se da su američki nosači zrakoplova tehnološki visoko opremljeni i da su to plutajuće zrakoplovne baze koje pokreću nuklearni reaktori. Sada, nakon godina tajnog testiranja, Sjedinjene Države napuštaju svoj tajni protupodmornički program.

Američki nosači zrakoplova će biti ranjiviji?

FOTO: nosač aviona, Gerald R. Ford CVN 78

Američka mornarica je odustala od rada na svom obrambenom sustavu protiv torpeda, a sustavi će s pet nosača zrakoplova, na kojima su već postavljeni, biti uklonjeni. Tako je potvrđenu u izvješću kojeg je nedavno objavio Pentagon.

“U rujnu 2018. godine je mornarica obustavila napore na daljnjem razvoju sustava. Mornarica planira vratiti u početno stanje sve nosače zrakoplova tijekom remonta u iduće četiri godine”, navodi se u izvješću.

U izvješću se također navodi da je program, posebno razvijan za zaštitu od torpeda u pet godina, ostvario napredak u otkrivanju i njihovom presretanju, ali nedovoljan. Podaci o pouzdanosti sustava su pretjerano netočni ili čak ne postoje, kaže američka mornarica.

Tako bi brodovi američke mornarice mogli biti bespomoćni protiv podmorničkog oružja u vrijeme kada obavještajni dužnosnici upozoravaju da su ruska i podmornička flota Kine ubrzano rasle i predstavljaju veliku prijetnju za američke brodove.

Nakon završetka Hladnog rata su SAD zanemarile protupodmorničku obranu i usredotočile se na borbu protiv površinskih brodova. No, situacija se promijenila kada je potvrđeno da Rusija, Kina i Iran imaju visokoprecizna i moderna torpeda koja, dok prolaze kroz vodu stotinama kilometara na sat, oko sebe stvaraju takozvani mjehur.

Nova klasa brzih torpeda ne može se kontrolirati i mogu se ispaliti izravno na američke nosače zrakoplova, koji pak imaju male šanse da ih otkriju.

Torpeda čak i ne udaraju izravno u brod,  već se eksplozijom stvara zračni mjehur ispod broda, koji bi trebao saviti ili slomiti kobilicu broda, uzrokujući tako njegovo potonuće.

Ruska torpeda mogu izbjeći obrambene mjere dok kreću prema ciljanom brodu.

Tijekom borbene vježbe na obali Floride 2015. godine se mala francuska podmornica “Sapphire” ušuljala kroz obranu i napravila simulirano lansiranje protiv nosača zrakoplova “USS Theodor Roosevelt” i pola njegovih pratećih brodova, izvijestio je Reuters . U drugim vježbama američke mornarice su čak i staromodne, dizelsko-električne podmornice uspjele odraditi simuliranu zadaću potapanja nosača zrakoplova.

760 milijuna dolara za neuspjeli sustav obrane od torpeda

TB-14A towed decoy, from the AN/SLQ-25A/C "Nixie"
FOTO: Vučeni mamac TB-14A sistem AN/SLQ-25A/C Nixie

Čak i manje tehnološki napredne zemlje, kao što su Sjeverna Koreja ili Iran, mogu koristiti dizelsko-električne podmornice i sakriti se u bučnim obalnim vodama na ključnim rutama američke mornarice.

Na ovaj neuspjeli sustav su Sjedinjene Države potrošile su 760 milijuna dolara, navodi se u izvješću internetskog izdanja The Drive.

U ovim okolnostima američka mornarica može koristiti “Nixies”, mamac kojeg brod vuče za sobom kako bi privukao neprijateljska torpeda, ali je potrebno da se neprijateljske podvodno oružje uoči na vrijeme, što je uz brzinu i relativno kratku udaljenost s kojih se ispaljuju moderna torpeda zahtjevan posao.

Američki nosači zrakoplova su deset čvorova sporiji od običnih torpeda, koji prolaze kroz vodu brzinom od 30 čvorova. U tom scenariju bi nosač zrakoplova, s palubom punom zrakoplova i osoblja, teško mogao izvesti manevar izbjegavanja.

Ruski posebni program ide dalje

Da bi za američku mornaricu stvar bila gora, ruski program “torpeda sudnjeg dana” ide dalje, za vojni internetski časopis Popular Mechanics je pisao Kyle Mizokami, nedugo nakon prezentacije novih oružja od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedan od pet novih sustava nuklearnog naoružanja koje je ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio prošlog tjedna bio je strašni novi “torpedo sudnjeg dana”, koji može prijeći cijeli ocean i pogoditi cilj udarom jačine nekoliko megatona. Video, koji je izvorno bio dio Putinove prezentacije, pojavio se na internetu i objašnjava kako sustav  funkcionira.

“Slike sustava poznatog kao “Posejdon” prvi put su procurile 2015. Detalji su zvučali tako strašno da se u početku sumnjalo da je torpedo stvaran, ali su svi zašutjeli kada su prošlog mjeseca oružje vidjeli u Pentagonu”, piše Kyle Mizokami.

“Posejdon” je prvi od ovakvih sustava oružja. Opisan je kao interkontinentalno autonomno podvodno vozilo s teretom termonuklearne bojeve glave. Oružje je dugo oko 80 metara i ima oblik torpeda. Kako prikazuje videozapis, za postizanje brzine od 100 čvorova, ili 185 kilometara na sat, koristi četiri propelera.

“Posejdon” se prenosi matičnom podmornicom i može biti oslobođen tisućama kilometara od cilja. Oružje je samo-navođeno, što znači da kada se lansira ne treba naredbe za navođenje. Budući da ima nuklearni pogon, sigurno je bučno i lako prepoznatljivo oružje, ali njegova ogromna  brzina otežava presretanje, piše Kyle Mizokami.

“Posejdon” se može koristiti i protiv nosača zrakoplova

Podvodno rusko oružje

Kada stigne do cilja, detonira termonuklearnu bojevu glavu od 100 megatona. Protiv pomorskih ciljeva, poput borbene skupine nosača zrakoplova, ovo je vjerojatno dovoljno snažno oružje da može detonirati miljama udaljeno od neprijateljske flote i još uvijek je uništiti.

Premda borbene skupine obično nosile protupodmorničke zaslone i koristile bi ih u rat, velika brzina i ubojitost Posejdona na tako velikoj udaljenosti obrambenim snagama daje vrlo malo vremena za reagiranje.

Pentagon, naravno, ne navodi uzročno  posljedičnu vezu između svojih nefunkcionalnih protupodmorničkih sustava i ruskog oružja, ali je indikativno da se na odjednom odustalo usavršavati i uklanjati nedostatke neposredno nakon prezentacije novih ruskih oružja u ožujku prošle godine.

Protiv kopnenih ciljeva bi Posejdon bio još razorniji i mogao bi zbrisati s lica zemlje obrisati američke priobalne gradove. “Posejdon”, kao i ostatak super oružja ruske vojske, osmišljen je da zaobiđe američku proturaketnu obranu. Iako je američki balistički proturaketni štit preslab da bi se zaštitio od cjelokupnog ruskog nuklearnog napada, iz perspektive Moskve sve što bi se moglo iskoristiti da se potkopa koncept nuklearnog odvraćanja predstavlja opasnost za sigurnost zemlje, tvrdi Kyle Mizokami.

Izvješće Pentagona (PDF) / The Drive / Popular Mechanics

američka mornaricaF-18Ford nosač avionaNATOnovo oružjeNuklearno oružjeTB-14A sistem AN/SLQ-25A/C Nixieus navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

100 godina su amerikanci računali na ocean i na osnovu njega i na stratešku dubinu I smatrali su da su neprijatelji dovoljno udaljeni od njihovih obala I na osnovu toga su krenuli praviti ratove širom svijeta. međutim sada vidimo da ni sama amerika nema više strateške dubine, kao što je nema niti jedan američki saveznik, dok s druge strane rusi I kinezi imaju na preko 40% svoje teritorije stratešku dubinu. ovo je više nego dovoljno da se zaključi kako će se tko provesti u eventualnim budućim sukobima

Šok
5 godine prije

ovo na videu je stratus6 sa kobaltom, malo su me iznenadili mislio sam da je još na crtaćoj dasci, iznenadio me i po dimenzijama, još samo kaskadnog tellera ubaciti i tri komada spremna za novi western “U 3:10 za Yumu”

Ante
5 godine prije

Jedna milja ima 1.609 344 Za one koji baš ne znaju koliko ima jedna milja.

čitalac
5 godine prije

“Američki nosači zrakoplova su deset čvorova sporiji od običnih torpeda, koji prolaze kroz vodu brzinom od 30 čvorova. ”
???
Američki nosači zrakoplova imaju brzinu 30-33 čvora.
Nimitz npr. ima brzinu 30 čvorova.

Perica
5 godine prije

Pa zato i paze s kim se kače….sa gologuzanima samo!

Riddick
5 godine prije

Danas je nemoguće sakriti nosač aviona i njegovu pratnju, zna se tačno koja flota se gde nalazi u kom trenutku u kom pravcu se kreću.
Zaštita u današnje vreme proliferacije oružja je težak problem…
O Rusima i Kinezima da ne trosim reci, sve sto rade imaju vas na umu Ameri.

bobo
5 godine prije

Na internetu se može naći prijevod knjige Johna Keela, Kosmičko pitanje osmog tornja, u pdf verziji, koja je pisana prije 40 godina, gdje on tvrdi da umjetna inteligencija (superkompjuter) već vijekovima upravlja šou-programom na ovoj planeti zajedno s nama, “regulišući” našu percepciju?! Naravno, s izmanipulisanom percepcijom čovjek će da kaže da je tako nešto nemoguće. A Keel nije bio jedini koji je to tvrdio. Istočna gnostika tvrdi isto, samo bez IT terminolgije s obzirom na vrijeme kad je nastala.

Ivo Lola
5 godine prije

Zanimljivo je da ovi stalni proNATO troleri ne vole komentirati članke koji govore o brojnim propalim projektima američke vojne industrije. Kako to…?

cinik_ri
5 godine prije

Luppis je sigurno ponosan. Rijeka se na čelo probila opet! Forza Fiume!

cinik_ri
5 godine prije

Inače, dooms day oružje, gore navedeno, je proizvedeno od strane stručnjaka koji proizvode Ladu. Što se čeka, kupimo svi Lade, po strani ostavimo Renaulte, Fiate, Audie, Bmw, Mercedes,…. Treba li dalje nabrajati, pitam se…Ahahahaha… Čekam objavu da je Iran počeo proizvoditi vozila…

Crodaemon
5 godine prije

Malo ste fulali s krajem clanka, obrana od nuklarnog oruzja ne moze postojat

aauuu
5 godine prije

sad će marinci biti st homme i mirna bosna

marina rose
3 godine prije

Pozdravljeni, gospod in gospa
Ponudba posojila med resnim posameznikom in Poštenim.
Jaz sem posameznik, ki odobrim posojila v razponu od 5.000 EUR do 30.000.000 EUR vsem, ki lahko izpolnjujejo pogoje za 2% obrestno mero.
E-naslov: [email protected]  

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI