Pentagonov tajni projekt zaštite nosača zrakoplova ne funkcionira

F-18 SH

Američka mornarica je deklasificirala tajni projekt dizajniran za zaštitu nosača zrakoplova od napada torpeda i priznala da je novac poreznih obveznika bačen u vjetar.

Američki vojni stručnjaci su bili zaduženi da dizajniraju zaštitu od mornaričkih napada potencijalnih američkih protivnika koji bi u sukobu protiv američke flote mogli koristiti torpeda kao autonomne navođene podvodne bombe.

Smatra se da su američki nosači zrakoplova tehnološki visoko opremljeni i da su to plutajuće zrakoplovne baze koje pokreću nuklearni reaktori. Sada, nakon godina tajnog testiranja, Sjedinjene Države napuštaju svoj tajni protupodmornički program.

Američki nosači zrakoplova će biti ranjiviji?

FOTO: nosač aviona, Gerald R. Ford CVN 78

Američka mornarica je odustala od rada na svom obrambenom sustavu protiv torpeda, a sustavi će s pet nosača zrakoplova, na kojima su već postavljeni, biti uklonjeni. Tako je potvrđenu u izvješću kojeg je nedavno objavio Pentagon.

“U rujnu 2018. godine je mornarica obustavila napore na daljnjem razvoju sustava. Mornarica planira vratiti u početno stanje sve nosače zrakoplova tijekom remonta u iduće četiri godine”, navodi se u izvješću.

U izvješću se također navodi da je program, posebno razvijan za zaštitu od torpeda u pet godina, ostvario napredak u otkrivanju i njihovom presretanju, ali nedovoljan. Podaci o pouzdanosti sustava su pretjerano netočni ili čak ne postoje, kaže američka mornarica.

Tako bi brodovi američke mornarice mogli biti bespomoćni protiv podmorničkog oružja u vrijeme kada obavještajni dužnosnici upozoravaju da su ruska i podmornička flota Kine ubrzano rasle i predstavljaju veliku prijetnju za američke brodove.

Nakon završetka Hladnog rata su SAD zanemarile protupodmorničku obranu i usredotočile se na borbu protiv površinskih brodova. No, situacija se promijenila kada je potvrđeno da Rusija, Kina i Iran imaju visokoprecizna i moderna torpeda koja, dok prolaze kroz vodu stotinama kilometara na sat, oko sebe stvaraju takozvani mjehur.

Nova klasa brzih torpeda ne može se kontrolirati i mogu se ispaliti izravno na američke nosače zrakoplova, koji pak imaju male šanse da ih otkriju.

Torpeda čak i ne udaraju izravno u brod,  već se eksplozijom stvara zračni mjehur ispod broda, koji bi trebao saviti ili slomiti kobilicu broda, uzrokujući tako njegovo potonuće.

Ruska torpeda mogu izbjeći obrambene mjere dok kreću prema ciljanom brodu.

Tijekom borbene vježbe na obali Floride 2015. godine se mala francuska podmornica “Sapphire” ušuljala kroz obranu i napravila simulirano lansiranje protiv nosača zrakoplova “USS Theodor Roosevelt” i pola njegovih pratećih brodova, izvijestio je Reuters . U drugim vježbama američke mornarice su čak i staromodne, dizelsko-električne podmornice uspjele odraditi simuliranu zadaću potapanja nosača zrakoplova.

760 milijuna dolara za neuspjeli sustav obrane od torpeda

TB-14A towed decoy, from the AN/SLQ-25A/C "Nixie"

FOTO: Vučeni mamac TB-14A sistem AN/SLQ-25A/C Nixie

Čak i manje tehnološki napredne zemlje, kao što su Sjeverna Koreja ili Iran, mogu koristiti dizelsko-električne podmornice i sakriti se u bučnim obalnim vodama na ključnim rutama američke mornarice.

Na ovaj neuspjeli sustav su Sjedinjene Države potrošile su 760 milijuna dolara, navodi se u izvješću internetskog izdanja The Drive.

U ovim okolnostima američka mornarica može koristiti “Nixies”, mamac kojeg brod vuče za sobom kako bi privukao neprijateljska torpeda, ali je potrebno da se neprijateljske podvodno oružje uoči na vrijeme, što je uz brzinu i relativno kratku udaljenost s kojih se ispaljuju moderna torpeda zahtjevan posao.

Američki nosači zrakoplova su deset čvorova sporiji od običnih torpeda, koji prolaze kroz vodu brzinom od 30 čvorova. U tom scenariju bi nosač zrakoplova, s palubom punom zrakoplova i osoblja, teško mogao izvesti manevar izbjegavanja.

Ruski posebni program ide dalje

Da bi za američku mornaricu stvar bila gora, ruski program “torpeda sudnjeg dana” ide dalje, za vojni internetski časopis Popular Mechanics je pisao Kyle Mizokami, nedugo nakon prezentacije novih oružja od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedan od pet novih sustava nuklearnog naoružanja koje je ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio prošlog tjedna bio je strašni novi “torpedo sudnjeg dana”, koji može prijeći cijeli ocean i pogoditi cilj udarom jačine nekoliko megatona. Video, koji je izvorno bio dio Putinove prezentacije, pojavio se na internetu i objašnjava kako sustav  funkcionira.

“Slike sustava poznatog kao “Posejdon” prvi put su procurile 2015. Detalji su zvučali tako strašno da se u početku sumnjalo da je torpedo stvaran, ali su svi zašutjeli kada su prošlog mjeseca oružje vidjeli u Pentagonu”, piše Kyle Mizokami.

“Posejdon” je prvi od ovakvih sustava oružja. Opisan je kao interkontinentalno autonomno podvodno vozilo s teretom termonuklearne bojeve glave. Oružje je dugo oko 80 metara i ima oblik torpeda. Kako prikazuje videozapis, za postizanje brzine od 100 čvorova, ili 185 kilometara na sat, koristi četiri propelera.

“Posejdon” se prenosi matičnom podmornicom i može biti oslobođen tisućama kilometara od cilja. Oružje je samo-navođeno, što znači da kada se lansira ne treba naredbe za navođenje. Budući da ima nuklearni pogon, sigurno je bučno i lako prepoznatljivo oružje, ali njegova ogromna  brzina otežava presretanje, piše Kyle Mizokami.

“Posejdon” se može koristiti i protiv nosača zrakoplova

Podvodno rusko oružje

Kada stigne do cilja, detonira termonuklearnu bojevu glavu od 100 megatona. Protiv pomorskih ciljeva, poput borbene skupine nosača zrakoplova, ovo je vjerojatno dovoljno snažno oružje da može detonirati miljama udaljeno od neprijateljske flote i još uvijek je uništiti.

Premda borbene skupine obično nosile protupodmorničke zaslone i koristile bi ih u rat, velika brzina i ubojitost Posejdona na tako velikoj udaljenosti obrambenim snagama daje vrlo malo vremena za reagiranje.

Pentagon, naravno, ne navodi uzročno  posljedičnu vezu između svojih nefunkcionalnih protupodmorničkih sustava i ruskog oružja, ali je indikativno da se na odjednom odustalo usavršavati i uklanjati nedostatke neposredno nakon prezentacije novih ruskih oružja u ožujku prošle godine.

Protiv kopnenih ciljeva bi Posejdon bio još razorniji i mogao bi zbrisati s lica zemlje obrisati američke priobalne gradove. “Posejdon”, kao i ostatak super oružja ruske vojske, osmišljen je da zaobiđe američku proturaketnu obranu. Iako je američki balistički proturaketni štit preslab da bi se zaštitio od cjelokupnog ruskog nuklearnog napada, iz perspektive Moskve sve što bi se moglo iskoristiti da se potkopa koncept nuklearnog odvraćanja predstavlja opasnost za sigurnost zemlje, tvrdi Kyle Mizokami.

Izvješće Pentagona (PDF) / The Drive / Popular Mechanics

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
eu kolonija
Gost
eu kolonija

100 godina su amerikanci računali na ocean i na osnovu njega i na stratešku dubinu I smatrali su da su neprijatelji dovoljno udaljeni od njihovih obala I na osnovu toga su krenuli praviti ratove širom svijeta. međutim sada vidimo da ni sama amerika nema više strateške dubine, kao što je nema niti jedan američki saveznik, dok s druge strane rusi I kinezi imaju na preko 40% svoje teritorije stratešku dubinu. ovo je više nego dovoljno da se zaključi kako će se tko provesti u eventualnim budućim sukobima

Mravojed
Gost
Mravojed

Loše kolega . Cjela planeta . Jedan taktički nuklearni se nikad neće ispaliti . I uopće neće biti bitno ako več dođe do toga gdje se tko nalazi . Samo što će ovi koje si gore nabrojao otići prvi gospodinu na razgovor 🙂 .

eu kolonija
Gost
eu kolonija

tako se pričalo I prije 40 godina pa se vojna industrija I dalje razvija I razvijat će se. i dalje se pokušavaju postići što bolje pozicije, ukrajina primjer itd. nije isto kada ti protivničke rakete možeš obarati a on tvoje ne. dakle ima nešto što mi obični smrtnici ne znamo što oni znaju

Brave new world
Gost
Brave new world

Strateška dubina nije više od presudnog značaja. Putin je u jednom obraćanju lani kazao kako u slučaju velikog sukoba nema više povlačenja iza urala kao ww2 i da ko bude vise vladao umjetnom inteligencijom da ce bit pobjednik.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

zašto je amerika u europi, južnoj koreji ili japanu. zašto im treba ukrajina, gruzija ili afganistan. sve to košta. umjetna inteligencija je još daleko a bitno ju je razvijati radi gospodarstva

antiimperijalista
Gost
antiimperijalista

poserem se na “stručnu analizu” i proročanstvo babe vange?postoji jedna staronarodna mudrost, a, koja glasi: što se babi htilo, to se babi snilo!??

Perica
Gost
Perica

Pa zato i paze s kim se kače….sa gologuzanima samo!

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Aludiraš na Srbe?

EU dismr
Gost
EU dismr

Nimitz gori a baba se češka .. 🙂

Riddick
Gost
Riddick

Danas je nemoguće sakriti nosač aviona i njegovu pratnju, zna se tačno koja flota se gde nalazi u kom trenutku u kom pravcu se kreću.
Zaštita u današnje vreme proliferacije oružja je težak problem…
O Rusima i Kinezima da ne trosim reci, sve sto rade imaju vas na umu Ameri.

čitalac
Gost
čitalac

“Američki nosači zrakoplova su deset čvorova sporiji od običnih torpeda, koji prolaze kroz vodu brzinom od 30 čvorova. ”
???
Američki nosači zrakoplova imaju brzinu 30-33 čvora.
Nimitz npr. ima brzinu 30 čvorova.

Šok
Gost
Šok

sa običnim torpedom je nemoguće potopiti nosač aviona , makar pucao cijeli dan, oštetiti možeš potopiti nemožeš, za to je potreban nuklearni.

bobo
Gost
bobo

Na internetu se može naći prijevod knjige Johna Keela, Kosmičko pitanje osmog tornja, u pdf verziji, koja je pisana prije 40 godina, gdje on tvrdi da umjetna inteligencija (superkompjuter) već vijekovima upravlja šou-programom na ovoj planeti zajedno s nama, “regulišući” našu percepciju?! Naravno, s izmanipulisanom percepcijom čovjek će da kaže da je tako nešto nemoguće. A Keel nije bio jedini koji je to tvrdio. Istočna gnostika tvrdi isto, samo bez IT terminolgije s obzirom na vrijeme kad je nastala.

Pajo
Gost
Pajo

Maya = Virtual reality

Šok
Gost
Šok

ovo na videu je stratus6 sa kobaltom, malo su me iznenadili mislio sam da je još na crtaćoj dasci, iznenadio me i po dimenzijama, još samo kaskadnog tellera ubaciti i tri komada spremna za novi western “U 3:10 za Yumu”

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

A kaj, pratiš inače to? Meni ovo kaj si sad reko “špansko selo” !? Ko je kaskadni teller? Jedino znam za trojicu iz Yume?!

Šok
Gost
Šok

Edward Teller je američki fizičar mađarskog porijekla. Radio u Nacionalnom laboratoriju Los Alamos i smatra se izumiteljem američke vodikove-hidrogenske bombe. Kao židov emigrirao je u SAD 1930. godine. Bio je jedan od prvih članova Projekta Manhattan koji je pokrenut s ciljem razvijanja atomske bombe.
tvorac je strategije kojom je pobjeđen waršavski pakt
kaskadna hidrogenska bomba je nešto u stilu ruske babuške, bomba unutar bombe, unutar bombe, jedna drugoj služi kao upalljač
teller je teoretski nešto računao da bi najveća moguća bomba mogla biti oko 10 gigatona, za usporedbu najveća ikad ispaljena je ruska tsar bomba 50 megatona i njezin udarni val je tri puta obišao zemlju
ovu od 10 gigatona možeš ispaliti bilo gdje i sve si spržio, od udarca zemlje na kojoj stojiš pukla bi ti kralježnica, nema ti spasa nikako.
šta će staviti rusi u stratus6 još ćemo vidjeti ali kako su najavili tsar bomba bi mogla biti dječija prskalica u odnosu na ovu, kažu da im trebaju samo tri takve i sve ode u pepeo.
tko preživi pričat će.
u svakom slučaju idemo u blistavu budućnost

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Zanimljivo je da ovi stalni proNATO troleri ne vole komentirati članke koji govore o brojnim propalim projektima američke vojne industrije. Kako to…?

Ante
Gost
Ante

Jedna milja ima 1.609 344 Za one koji baš ne znaju koliko ima jedna milja.

Increment
Gost
Increment

U mornarici i zrakoplovstvu je jedino u upotrebi nauticka milja i jedna NM ima 1852 m. I ima veze s jednom kutnom minutom.

nikud nikam
Gost
nikud nikam

Tko je pominjao milje i gdje? Vidim ima nekih čvorova i kilometara. Da li su bile kopnene ili nautičke milje? Navodno i među njima ima nekakva razlika.

čitalac
Gost
čitalac

@Ante
Brodovi brzinu mjere u čvorovima (Knots): nautička milja / sat.
1 Knots = 1,852 Km/h
Ti si naveo kopnenu milju.

Gaja
Gost
Gaja

Misliš 1852 m/h 🙂 ?

aauuu
Gost
aauuu

sad će marinci biti st homme i mirna bosna

cinik_ri
Gost
cinik_ri

Luppis je sigurno ponosan. Rijeka se na čelo probila opet! Forza Fiume!

Crodaemon
Gost
Crodaemon

Malo ste fulali s krajem clanka, obrana od nuklarnog oruzja ne moze postojat

cinik_ri
Gost
cinik_ri

Inače, dooms day oružje, gore navedeno, je proizvedeno od strane stručnjaka koji proizvode Ladu. Što se čeka, kupimo svi Lade, po strani ostavimo Renaulte, Fiate, Audie, Bmw, Mercedes,…. Treba li dalje nabrajati, pitam se…Ahahahaha… Čekam objavu da je Iran počeo proizvoditi vozila…

Siniša
Gost
Siniša

Jedva čekam da proradi gasovod ka Kini.

Zsphere
Gost
Zsphere

Strucnjaci koji proizvode oruzje gore navedeno su zadnjih 70 godina skrhali vise novca u razvoj vojne tehnologije nego sto su strucnjaci koji proizvode Renaulte, BMW i Mercedese zajedno mogli sanjati da imaju na raspolaganju za razvoj. Pri tom najvise mislim na resurse koje je Sovjetski Savez trosio na razvoj vojne tehnologije a danasnja Rf ne trosi ni 50 dio toga ali ima vec razvijene mnoge tehnologije na stolu i otuda takvi rezultati. Vjerovao ili ne skoro sva ova oruzja su 80% razvijena jos u doba sssr. Takodje ni strucnjaci u Ladi nisu mogli racunati na takve resurse ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik