Američka mornarica brani ulazak u ruske vode ističući moskovska „pretjerana“ pomorska potraživanja

Americka mornarica
27 komentara

Američka mornarica nazvala je ruske pomorske zahtjeve „pretjeranim“ i opisala navodni upad jednog od svojih brodova, USS „John S. McCain“ u ruske vode rutinskom „Operacijom slobode plovidbe“.

Rusko Ministarstvo odbrane izjavilo je u utorak da je USS “McCain” tog jutra uplovio više od dva kilometra u ruske vode u blizini obale ruske daleke istočne prestonice Vladivostoka. Prema Moskvi, USS “McCain” upozoren je od strane razarača klase Udaloy”Admiral Vinogradov”, čija je posada upozorila američki ratni brod, preteći da će ga na silu udaljiti ako je potrebno.

„Izjava Ruske Federacije o ovoj misiji je lažna“, izjavila je kasnije američka mornarica, dodajući da se misija broda odvijala u međunarodnim vodama i „u skladu sa međunarodnim pravom“.

U tvitu, mornarica je rekla da je misija „podržavala prava, slobode i zakonitu upotrebu mora“ i osporila „prekomjerne pomorske zahtjeve Rusije“.

SAD tvrde da je SSSR 1984. nepravilno proglasila svojim zaliv Petar Veliki, kojim je plovio USS “McCain”. Moskva je zapela za sovjetsko razgraničenje svojih voda, koje je određeno povlačenjem prave linije između susjednih obala.

Susret u utorak nije bio prvi put da je USS ”John McCain” umiješan u visoko rizične incidente na moru. 2017. godine 10 američkih mornara je poginulo nakon što se brod sudario sa tankerom pod liberijskom zastavom, što je rezultiralo poplavom i stavljanjem ratnog broda izvan pogona do oktobra 2019. Istraga o tom incidentu upozorila je na previše složen sistem ekrana na dodir koji se koristi za kontrolu brodskog gasa, i nedostatak obuke njegove posade.

Nije prvi put da su SAD prihvatile izvođenje takvih operacija slobode plovidbe u spornim vodama. Američka plovila redovno plove Južnim kineskim morem kako bi osporila sve veće zahtjeve Pekinga na plovnom putu bogatom resursima, a kineska vojska optužila je Washington za “provokativne akcije” kada je američki brod “McCain” prošlog mjeseca plovio pored Paracelskih ostrva na koja Kina polaže pravo.

američka mornaricarusijaruske vode
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
3 godine prije

Ovi “demokrati” još nisu ušli u Bijelu Kuću a već provociraju. Nadam se da će ih baćuška isprašiti onako kako i treba!

mars
3 godine prije

U cijim rukama batina u toga je i pravo i zakon – uvinek bilo i bice. I Rusi i Amerikanci imaju najvece i najmocnije batine, ali u konkretnom slucaju i konkretnom mjestu, ruska batina je ipak malo veca i jaca pa ce se postovati i u praksi sprovoditi ruski zakon, a amerikancima ce preostati da akademsk i medijskii raspravljaju da li je taj ruski zakon dobr ili los, dok ce njihove konkretne i ozbiljne akcije da umjesto ruskog tamo nametnu svoj zakon, ostati samo u domenu teoretskih razmisljanja.

čitalac
3 godine prije

“Moskva je zapela za sovjetsko razgraničenje svojih voda, koje je određeno povlačenjem prave linije između susjednih obala.”
Ako je to istina onda Rusi nemaju pravo. Ne može se povući ravna crta od jedne do druge obale, teritorijalne vode su 12 milja od kopna. Ako je kopno prav obala onda je tako i na moru, a ako nije (a obično je tako) onda je granica ter. voda isprekidana crta uvijek 12 milja od kopna.

mars
3 godine prije

Uostalom, ja licno ne bih imao nista protiv da se ponovi “kubanska kriza” iz 1962. bez obzira sto su danasnje okolnosti i opsta situacija u svijetu daleko opasnije i nepovoljnije nego onda. Rezultat bi mogao biti iznrnadjujuce pozitivan, jer sok-terapija spoznaje realnog vlastitog unistenja moze biti vrlo otrjeznjujuca na lude glave koje bi da tjeraju mak na konac i bile bi spremnije na prihvatljive kompromise i dogovore umjesto diktata i ultimatuma. A ako im ni sok-terapija ne razbistri umove, pa kriza preraste u opsti sukob ne gubi se nista, jer ce te iste usijane glave svakako dovesti svijet do istog nastave li zacrtanim kursom. Zato bi takva jedna sok-terapija po meni bila dobra – ili otreznjenje i relaksacija ili beri kozu na siljak, ali se bar zna na cemu smo i izbjegava se agonija dugog mucenja i mrcvarenja do svakako neizbjeznog kraja.

NWO
3 godine prije

Zapadni partneri.

Sunseeker
3 godine prije

Kme kme samo smo 2 kilometra usli kmeeee…..

Hafez
3 godine prije

USS McCain, a dali postoje USS Al Capone i USS Dillinger?

lekcija
3 godine prije

stize ruska mornarichka baza u port sudan uskoro. vracaju se braca kao nekad

Istražuj
3 godine prije

Ovo je samo cionisticka provokacija…
Bice ovog jos…
I sve cesce i zesce…
Medjutim – Rusi su ovo odigrali odlicno.

ivi.tz
3 godine prije

Zvijer je ranjena,tj usa…a tada je najopasnija.vidi se po čitavom svijetu da su se uzrujali i baš provociraju maksimalno.

Neko ime
3 godine prije

Izaberimo jednog kandidata: Johna “Tanker” McCaina ili Donalda Cooka iz crnomorskog sliva…tu je i “Kontejner” Fitzgerald…te moćni Lake “Fisherman” Champlain…

Dokurčilomi
3 godine prije

Kada bude potonuo više mu se to neće dogoditi.

tuf
3 godine prije

Da i dalje postoji Sovjetski savez ovaj incident ne bi prošao ovako nevino. Brod bi bio zarobljen i izrezan, mornari poslani na ljetovanje u Sibir, a ameri bi mogli slati prosvjedne note u nadi da će kojeg mornara vratiti razmjenom zarobljenika.
Ovako mogu otvoreno provocirati jer znaju da Rusija nije u poziciji simetrično odgovoriti.

Maliboro
3 godine prije

Pomalo gubim strpljenje, odavno sam pripremil kokice i pivkane čekajući da ovi počnu trošiti Minutmene i Bulave. Koji je vrabec njima , kaj hočeju da to propadne i u hrđi se raspadne – kaj neznaju kolika bi to bila šteta za tolke bezveze potrošene novce.

Gurad
3 godine prije

Jedan lep udar sa strane i brod će bit sastavni deo koralnog grebena.

Max
3 godine prije

To su teritorijalne vode Ruske Federacije oko kojih SAD sve ćešće zveckaju oružjem Slijedi li nakon eventa 201 možda i pravi oružani sukob a ne samo ovaj phisološko biološki? Ne bih se čudio..

Max
3 godine prije

Da jest uvertira, Pa plandemija je dio toga da se mase ljudi drže pod kontrolom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI