Američka mornarica napada ”destabilizirajuće” kineske aktivnosti dok pro-NATO Atlantsko vijeće objavljuje nacrt hladnog rata sa Pekingom

americka mornarica u juznokineskom moru
12 komentara

SAD su optužile Kinu za pojačavanje napetosti u Južnokineskom moru usred novih vježbi. Izjava je uslijedila ubrzo nakon što je ozloglašena pro-NATO lobistička grupa objavila prijedlog anonimnog autora za dugoročni sukob sa Pekingom.

PACOM (Indo-pacifička komanda Sjedinjenih Država) objavila je u petak uveče da kineski vojni letovi tokom protekle sedmice “ni u jednom trenutku” nisu predstavljali nikakvu prijetnju brodovima, mornarima ili avionima američke mornarice, navodi se u izjavi koju je citirao Reuters.

Zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je da kineski ratni avioni nikada nisu ušli na 250 nautičkih milja (463 km) od američke udarne grupe USS Theodore Roosevelt, koja je trenutno raspoređena u Južnokineskom moru.

Bilo je nejasno da li se izjava odnosi na letove Ratnog vazduhoplovstva Narodnooslobodilačke vojske proteklog vikenda u blizini ostrva Tajvan – za koje Kina tvrdi da je njena teritorija, ali njima vladaju poraženi nacionalisti koji su 1949. godine pobjegli sa kopna – ili bilo koje druge aktivnost koje su se možda odvijale između zaliva Tonkin i poluostrva Leizhou, gdje je Kina rekla da će održati neodređene vojne vježbe u nekom trenutku između srijede i subote.

Iako je PACOM opisao kinesku vojnu aktivnost kao dio „obrasca agresivnog i destabilizujućeg ponašanja“ – prema Reutersu – Peking je ranije ove nedjelje rekao da prisustvo američkih brodova u Južnokineskom moru „nije pogodno za mir i stabilnost u regionu.” Sve u svemu, tipičan žargon diplomatskog sparinga između dvije sile.

U četvrtak je, međutim, jedan od najistaknutijih istraživačkih centara američke politike objavio poduži članak – neobično čuvajući identitet svog autora u tajnosti – koji je zagovarao hladni rat 2.0 između Kine i SAD, sa krajnjim ciljem očuvanja globalne hegemonije Washingtona i „promjene režima“ u Pekingu.

Ovaj članak je u osnovi ponovljeni primjer Dugog Telegrama George Kennana iz 1946, koji je izneo strategiju „obuzdavanja“ Sovjetskog Saveza koju bi SAD usvojile u onome što bi postalo izvorni hladni rat već sljedeće godine.

Ovaj „Duži Telegram“ poziva SAD da učine isto u odnosu na Kinu, tako da do 2050. godine SAD i njihovi saveznici „nastave da dominiraju regionalnom i globalnom ravnotežom snaga“, istovremeno sprečavajući Kinu da preuzme Tajvan ili „bilo koji drugi oblik vojne akcije za postizanje svojih regionalnih ciljeva“. Takođe se nada da će predsjednika Xi Jinpinga „zamijeniti umjerenije partijsko rukovodstvo“ i da će kineski narod „dovesti u pitanje i osporiti vjekovni prijedlog Komunističke partije da je drevna kineska civilizacija zauvijek predodređena za autoritarnu budućnost“.

Dokument predstavlja eskalaciju i tona i namjere u vezi sa tvrdim izjavama nekoliko visokih zvaničnika Trumpove administracije – od državnog tužioca Billa Barra do državnog sekretara Mikea Pompea – tokom protekle godine. Nedavno položena zakletva Bidenove administracije brzo je proglasila svoju “čvrstu” posvećenost Tajvanu, dok je Biden ranije rekao da ima za cilj da “obnovi” američko vođstvodemokratije” u svijetu protiv “autoritarnosti”.

američka mornaricaJužno Kinesko morekinaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Kaj 300 milijuna Amerikanaca stvarno kani zajebavati cijeli svijet u nedogled?

burt
3 godine prije

Tajvan ima većinom zastarjelo naoružanje od šezdesetih do osamdesetih, neka artiljerijska oružja i iz drugog svjetskog rata ali kad im SAD dostavi dogovorene suvremene protubrodske rakete i rakete zrak-zemlja kojima mogu napadat ciljeve u Kini to će biti totalno poniženje kineske komunističke vlasti, zato su sad kineski vlastodržsci na kušnji, dali progutat ponos, doživjet poniženje i ugrozit sigurnost Kine dozvoljavanjem da Tajvan dobije to oružje ili napast Tajvan ali u tom slučaju su svjesni da bi se umiješali SAD

3 godine prije zadnji put uredio burt
Max
3 godine prije

I Kina ima svoje planove. Dao bih se kladiti da je autor tog plana Kissinger. A taj je rat već počeo plandemijom

Rijeka-2
3 godine prije

Kazu engleske propagandne novine The Telegraph

China could strip Hong Kongers of their right to vote if they opt to hold British-issued travel documents allowing them to resettle in the UK, experts said last night.

Da bi Kina mogla lisiti one Hong Kongere prava glasanja koji odaberu englesku putovnicu………..pa to je u redu. Tako se radi u mnogim demokracijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI