fbpx

Svi putevi vode u Peking – 17 arapskih zemalja se pridružilo projektu Novog puta svile

Kineski zid

Azijski div je drugi trgovinski partner arapskog svijeta. U 2017. godini je trgovina između Kine i arapskih zemalja dosegla 190 milijardi dolara.

Ukupno 17 arapskih zemalja potpisalo je sporazume o suradnji s Pekingom u njegovom ambicioznom projektu Novog puta svile, prenosi kineska državna tiskovna agencija Xinhua.

Ovaj tjedan u Šangaju je održan je drugi arapsko-kineski forum na temu “Izgradnja Novog puta svile – Razvoj i prosperitet”, koji je privukao više od 100 predstavnika iz političkih, akademskih i poslovnih krugova iz Kine i preko 10 arapskih država, uključujući Egipat, Libanon i Oman.

Osim što su se pridružile ambicioznom kineskom međunarodnom infrastrukturnom planu, više od desetak zemalja koje su sudjelovale na forumu je uspostavilo strateške ili integrirane strateške saveze s azijskim divom.

“Predstavnici Arapa su svjesni da suradnja na Novom putu svile s Kinom pruža ogromne mogućnosti za napredak reformi i ubrzavanje rasta”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Halil Ebrahim Mohammed Saleh Al-Thawadi, pomoćnik glavnog tajnika Arapske lige, izjavio je na forumu da Novi put svile pokriva suradnju i razmjene na području trgovine, infrastrukture i kulture, a inicijativa je u potpunosti u skladu s razvojnim ciljevima Kine i arapskih država.

Prema pomoćniku glavnog tajnika Arapske lige, Halilu Thawadiju, Peking je drugi najveći trgovinski partner u arapskom svijetu.

Samo u 2017. godini je trgovinska razmjena između dvije strane dosegla obujam od 190 milijardi dolara.

Prema podacima koje je objavio forum, Sueska zona za gospodarsku i trgovinsku suradnju Kina-Egipat je osigurala poslove za više od 3000 Egipćana.

Kina i arapske zemlje su zajedno radile na povezivanju industrijskih parkova u Abu Dhabiju, Suezu i Jazanu s obližnjim lukama.

Forum su zajednički ugostili kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i Kinesko-arapski istraživački centar za reformu i razvoj.

Asia Times javlja kako je ovaj skup, na kojem su postignuti konkretni sporazumi, održan odmah nakon uspješnog 21. sastanka na vrhu Kina-EU u Bruxellesu, te nakon osmog sastanka “Kina + 16” u Dubrovniku, koji je bio usmjeren na zemlje srednje i istočne Europe, koji je s Grčkom, kao najnovijom članicom, na kraju završio kao format “Kina + 17”.

“Iako je Bruxellesu silom uložio detant, Peking, naravno, zadržava svoje prioritete. Posebno je usredotočeni na Grčku i Hrvatsku, a udvaranje Italije nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju s Novim putom svile će se također nastaviti”, piše Asia Times.

“Sada imamo 12 zemalja članica EU i pet balkanskih zemalja koje su predane Novom putu svile ili širim poslovnim dogovorima s Pekingom”, za Asia Times piše Pepe Escobar.

Uz ovaj format, Kina se usredotočila na suradnju s arapskim zemljama, od kojih je do 2018. godine 21 potpisala memorandume o razumijevanju za Novi put svile.

Te nacije nisu samo partneri u kineskom projektu, jer je njih 12 popisalo strateško partnerstvo s Kinom i idući tjedan će se uputiti u Peking na veliki forum “Jedan pojas – Jedan put”.

Katar je vrlo zanimljiv slučaj. Prema trgovcima u Perzijskom zaljevu, Doha može izvesti čak 40% prirodnog plina u Kinu. Katarski uvoz iz Kine, koji dolazi iz Šangaja i Guangzhoua, sigurno će se povećati, a sve to je sve područje Pomorskog puta svile. Katar je s Kinom potpisao memorandum o razumijevanju za pristupanje projektu još 2014. i bio je jedan od osnivača Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB). Također je uspostavio centar za razmjenu valuta za juan, koji služi ne samo Bliskom istoku kao cjelini, već i dijelovima sjeverne Afrike.

Ruski analitičar Dmitrij Orlov usporedio je sadašnju geopolitičku i geoekonomsku situaciju u Europi s “matrioškom”.

“SAD je ispucala vanjska ljuska. Unutra je NATO, de facto okupatorska sila sve do ruske granice, a unutar NATO pakta se nalazi EU, prostor za političke razgovore s ogromnom birokracijom koja izbacuje gomile pravila i propisa”, rekao je Orlov.

“Od ’90-ih pažljivo pratim EU i NATO. U svojim obnovljenim razgovorima s diplomatima iz Bruxellesa se sada ponavljaju tri čimbenika. Prvo, Francuska i Njemačka ozbiljno raspravljaju o formiranju europske vojske kako bi se riješile NATO pakta. Drugo, svima je dosta unilateralizma Trumpove uprave. I treće, mogao bi se pronaći i “win-win” način za povećanje poslovanja s Kinom. Ako se povezujemo, onda putujmo. Sljedeća postaja Novog puta svile je u Pekingu”, zaključio je Pepe Escobar u svom osvrtu na povezivanje arapskog svijeta s Kinom i sve veće izglede da će i europske zemlje slijediti taj put.

Kineski ambiciozni projekt komercijalne infrastrukture širi se na globalnoj razini. Švicarska bi trebala potpisati sporazum o suradnji u ovom području s Pekingom kasnije ovog mjeseca, dok je u ožujku Italija kritizirana od svojih europskih saveznika zato što je postala prva zemlja G7 koja se službeno pridružila inicijativi.

Xinhua / Asia Times

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Zadnje dane, kad god čitam novosti, dođe mi napred stara uzrečica.
“Je** lud zbunjenog”.
Znamo, tko je lud, a EU je najzbunjniji politički entitet u istoriji čovječanstva.
Pa to je strašno…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Baš juče člitam, kako je Kina u posljednih 40 godina povela 700 milijuna Kineza iz siromaštva…. To je više, no što imata EU i USrA ukupno stanovnika… Kina ima več 400 milijona srednjeg razreda…. Tako, da ko ne može, da uvidi, da če biti “one belt one road” višesmijerni put, tome nema spasa….. …. Ko ne shvata, da se “zapad” seli na istok, taj če bez ovog povezivanja, da ostane mali vazalčič imperije,koja neminovno tone sama u svoju prepotentnu i daleko prezaduženu dekadenciju…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Bojim se da je upravo Hrvatska najslabija karika na cijelom Putu svile
Opstrukcija Bexullesa je neminovna a oni koji tamo žele nastavak karijere, neče su baš pretrgnuti u otporu istom
I kako zadovoljiti običaj primanja mita,kad kinezi ne žele ni čuti za tu vrstu “poslovanja” ?
Trst, Kopar i Rijeka zajedno nemaju dovoljno kapaciteta za ozbiljnu konkurenciju sjevernim lukama danas, s tim da Rijeka nema prometnu infrastrukturu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kina će sigurno htjeti graditi prugu do Budimpešte, što će vjerojatno biti uvjet da saniraju RH brodogradnju. Na našima je da se odluče.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Pruga do Budimpešte može i preko Slovenije (teren je težak, ne samo geografski), ako Hrvati ne žele, ne mogu,neće… Ili postroje cijelu gomilu ručica pred ulagače (već viđeno). Kada su već zgodno kupili željezaru u Smederevu (5000 radnika), osim za mostove i građevinarstvo, dalo bi se izvaljati i nešto limova za brodogradnju, uklapa se. Netko već neko vrijeme kupuje dionice klinički mrtvog Uljanika na burzi (trenutno 1,14 HRK), valjda zna što radi.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

??

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

O, ima tu još problema.
Opće je poznato da su ‘svi znali’ za stanje u brodogradilištima…
I nisu poduzimali – ništa.
Zato što se navodno odavno zna namjena i prenamjena tog zemljišta.
Tako da te interesne skupine i nakupine neće baš biti zainteresirane za nastavak života brodogradilišta. A izvući će se na dva načina: reći će da eu ne dozvoljava brodogradnju u nas + opasnost od kineskih ulaganja…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Lucija@
teško da če iči na to izvlačenje pred EU izbore

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Pruga sa Slovenijom je već realna , samo nek se Srbija i Hrvatska plaše EU, pa će posle opet biti kukanje kako su Slovenci pametni….evo u Srbiji se natežemo da na raspalu železnicu potrošimo ruski kredit već skoro 5 godina (kmeee, ljutiće se eu-nato-usa, kmeee) a što nam narod beži u iste te eunatousa i za 1000 evra guli i ostavlja porodice….jbg nema ko da kmeeekne…..

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Budi sretna ako narod bjezi bez porodice, vratit ce se. Nasi (HR) bjeze sa cijelim obiteljima i ne planiraju povratak.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Uljanik je u Puli, i jedina željeznička pruga sa Slovenijom ide od Pule preko Pazina do slovenske granice (Divače).
Žalosna je činjenica da je bilo više kilometara željezničke pruge u Istri u doba Austro-Ugarske prije više od stotinu godina, nego što je danas.
I tunel Učka koji povezuje Istru sa Rijekom i ostatkom Hrvatske je sagrađen samodoprinosom građana sa tih područja u doba bivše države, dok sada zaradu ubiru Francuzi (Bina Istra) od tog istog tunela, a drugi tunel za željezničku prugu kroz Učku nije ni u planovima.
Drugim riječima, sve što se proizvede većih gabarita u brodogradilištu Uljanik u Puli ne može na jeftin i brz način doći kopnom do hrvatskog/europskog tržišta, i Istra ostaje slijepo crijevo.
Lokalna vlast u Istri koja tamo vlada bez prestanka punih 25 godina i dalje misli da se može lagodno živjeti samo od prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište. turizma, vina i maslina, te želi i brodogradilište Uljanik prenamijeniti u hotele i marine.

Rijeka je isto tužna priča – luka ima fantastičan geografski položaj za najkraći kopneni put do bogatog zapadnoeuropskog tržišta a i njihovo brodogradilište 3. Maj će izgleda isto u stečaj skupa sa Uljanikom.
Rijeka je zbog sposobne vlasti koja se ne mijenja sve ove godine grad koji ubrzano izumire – od 1991. do 2011. spali su sa 168.000 na 128.000 stanovnika, a na sljedećem popisu 2021. vidjet će se da se ta tendencija nastavlja.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

LT@
Ne mislim da je pruga uvjet za preuzimanje brodogradilišta. Nakon dubinskog snimanja istih, jedini kriterij če biti ekonomska isplativost.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Pruga naravno nije uvjet, ona je prioritetno za trgovinu, za prijevoz tereta iz luka. Brodogradnju spominjem samo u sklopu mogućih ulaganja, nevezano. Mada, mogućnost prijevoza materijala iz Srbije postoji i sada, preko Slovenije, za Pulu, pruga se u praksi i ne koristi. Ipak, ugraditi svoje limove po poznatoj cijeni u brod itekako doprinosi ekonomskoj isplativosti, bez šume posrednika.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Nikakvo čudo da je Tito visoko cjenjen u Kini, zbog ekonomskog razvoja u velikoj mjeri. Na kraju če Kina uspostaviti ekonomsku povezanost umjesto domorodaca, korak po korak

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Pula-Ljubljana-Zagreb-Beograd, bijaše svakodnevni putnički promet željeznicom. Sa presjedanjem prema Trstu i dalje na zapad, sa presjedanjem prema Beču i dalje, sa pasošem u džepu.
Sada ne treba pasoš ali treba pješačiti

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

I nama kojima treba pasoš, je već svejedno, sve mnogo liči na put bez povratka….kako god razmišljali, Kinezi nam nude nadu, svetlo na kraju tunela i ovaj naš politički ološ koji radi za Brisel i Ameriku, može izgubiti više od naroda, nego od Gazda, može i bez glave ostati, ili možda peške otići da troši oteto…postaje gusto 🙂

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Nama ovo pase jer kada je konkurencija medju velikim drzavama male mogu usicariti vise, ali Kineze ne bi nikako nazvao svjetom na kraju tunela, prije pocetkom nove distopije.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

I ne samo to: brod je finalni proizvod iza kojeg treba stajati prateća industrija, – koje Hrvatska više – nema, pa treba sve kupovati.
A desetljećima je poznato nešto što se zove ‘krocent’…
I to je jedan od uzroka čudnovatih kalkulacija troškova za izgradnju broda.
? ?

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

I ne samo to Lucija.
Danas je u brodogradnji prisutna tehnologija modularne gradnje u suhim dokovima.Tehnologija gradnje na navozu je zastarjela I skupa.
Sve čelične sekcije I oprema koja se ugrađuje u brod spušta se dizalicama okomito na kosu površinu.
Prva stvar koju bi trebalo učiniti je izgradnja suhih dokova I ugradnja dizalica većeg kapaciteta za veće I teže module.
Koliko je ta investicija isplativa bilo kojem ulagaču….

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Problem je to sto HR ne moze to platiti (niti uz Kineski kredit) a tesko da ce EU dati pare.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Nece od toga biti nista, po mojoj procjeni ta prica o brodogradilistima je Kineski PR.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Kinezima nije mito bauk, bez brige, to je dio kulture.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

EHHHH TI KOMUNISTI…….
KINA+16+36+72+144+…………
???

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Ako su Kinezi komunisti ja sam baletan.

Милейковский
Gost
Милейковский
1 godina prije

shvatili su kinezi da smo mi veliki jer pijemo mlijeko….za dvije generacije će nas prerast sa hrvatskim mlijekom poljskog i srpskog porijekla

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

J*b*g*… kako odrediti nacijonalnu pripadnost krava ??

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Zar nije nesto najlogicnije i najnanaj normalnije da ponajstarija civilizacija,narod,drzava stara barem 5.000 g. bude centar svijeta po mnogo cemu.Jos kad tome dodamo cinjenicu da je to narod,drzava nikada nisu bili zlotvori,afresori,pljackasi,lazovi …poput onih s zapada onda se trebamo i svevisnjemu zahvaliti a ne samo Kini sto ce tako da bude….da Kina bude OPET centar svijeta po mnogo cemu…ekonomiji,kulturi…jos kad tome nadodamo savez BRICK …hmm sutrasnjica ljudskog roda je obecavajuca…samo da zapadnjaci s Vatikanom ne smisle neko zlo….

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Mamajev, nije lose biti optimista ali ne budi naivan, Kinezi su nesto bili ali to vise nisu.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Zavisi da li mucu na cirilici ili latinici

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Eto novi gazde stupaju na scenu.Kinezi to rade drugačije od zapadnih, mekše,bar zasad,al kad još ojačaju i umreže pol planete sa sobom na čelu,vidječemo,jer moć i novac koji je povezan s njom rijetko da ne kvare pripadnike ljudske vrste.Carstvo sredine je staro sa lošim iskustom iz Srednjeg vijeka,kad su bili najjači te su se zatvorili od vanjskog svijeta.To je bila greška,a sad rade suprotno od toga.Mi vidimo samo fasadu,al bitna je sila koja stoji iza svjetskih sila,vuče poteze u sjeni,slaže svoje puzle,stvara dojam promjene,al dubinske promjene nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
30
0
()
x