Svi putevi vode u Peking – 17 arapskih zemalja se pridružilo projektu Novog puta svile

Kineski zid
30 komentara

Azijski div je drugi trgovinski partner arapskog svijeta. U 2017. godini je trgovina između Kine i arapskih zemalja dosegla 190 milijardi dolara.

Ukupno 17 arapskih zemalja potpisalo je sporazume o suradnji s Pekingom u njegovom ambicioznom projektu Novog puta svile, prenosi kineska državna tiskovna agencija Xinhua.

Ovaj tjedan u Šangaju je održan je drugi arapsko-kineski forum na temu “Izgradnja Novog puta svile – Razvoj i prosperitet”, koji je privukao više od 100 predstavnika iz političkih, akademskih i poslovnih krugova iz Kine i preko 10 arapskih država, uključujući Egipat, Libanon i Oman.

Osim što su se pridružile ambicioznom kineskom međunarodnom infrastrukturnom planu, više od desetak zemalja koje su sudjelovale na forumu je uspostavilo strateške ili integrirane strateške saveze s azijskim divom.

“Predstavnici Arapa su svjesni da suradnja na Novom putu svile s Kinom pruža ogromne mogućnosti za napredak reformi i ubrzavanje rasta”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Halil Ebrahim Mohammed Saleh Al-Thawadi, pomoćnik glavnog tajnika Arapske lige, izjavio je na forumu da Novi put svile pokriva suradnju i razmjene na području trgovine, infrastrukture i kulture, a inicijativa je u potpunosti u skladu s razvojnim ciljevima Kine i arapskih država.

Prema pomoćniku glavnog tajnika Arapske lige, Halilu Thawadiju, Peking je drugi najveći trgovinski partner u arapskom svijetu.

Samo u 2017. godini je trgovinska razmjena između dvije strane dosegla obujam od 190 milijardi dolara.

Prema podacima koje je objavio forum, Sueska zona za gospodarsku i trgovinsku suradnju Kina-Egipat je osigurala poslove za više od 3000 Egipćana.

Kina i arapske zemlje su zajedno radile na povezivanju industrijskih parkova u Abu Dhabiju, Suezu i Jazanu s obližnjim lukama.

Forum su zajednički ugostili kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i Kinesko-arapski istraživački centar za reformu i razvoj.

Asia Times javlja kako je ovaj skup, na kojem su postignuti konkretni sporazumi, održan odmah nakon uspješnog 21. sastanka na vrhu Kina-EU u Bruxellesu, te nakon osmog sastanka “Kina + 16” u Dubrovniku, koji je bio usmjeren na zemlje srednje i istočne Europe, koji je s Grčkom, kao najnovijom članicom, na kraju završio kao format “Kina + 17”.

“Iako je Bruxellesu silom uložio detant, Peking, naravno, zadržava svoje prioritete. Posebno je usredotočeni na Grčku i Hrvatsku, a udvaranje Italije nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju s Novim putom svile će se također nastaviti”, piše Asia Times.

“Sada imamo 12 zemalja članica EU i pet balkanskih zemalja koje su predane Novom putu svile ili širim poslovnim dogovorima s Pekingom”, za Asia Times piše Pepe Escobar.

Uz ovaj format, Kina se usredotočila na suradnju s arapskim zemljama, od kojih je do 2018. godine 21 potpisala memorandume o razumijevanju za Novi put svile.

Te nacije nisu samo partneri u kineskom projektu, jer je njih 12 popisalo strateško partnerstvo s Kinom i idući tjedan će se uputiti u Peking na veliki forum “Jedan pojas – Jedan put”.

Katar je vrlo zanimljiv slučaj. Prema trgovcima u Perzijskom zaljevu, Doha može izvesti čak 40% prirodnog plina u Kinu. Katarski uvoz iz Kine, koji dolazi iz Šangaja i Guangzhoua, sigurno će se povećati, a sve to je sve područje Pomorskog puta svile. Katar je s Kinom potpisao memorandum o razumijevanju za pristupanje projektu još 2014. i bio je jedan od osnivača Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB). Također je uspostavio centar za razmjenu valuta za juan, koji služi ne samo Bliskom istoku kao cjelini, već i dijelovima sjeverne Afrike.

Ruski analitičar Dmitrij Orlov usporedio je sadašnju geopolitičku i geoekonomsku situaciju u Europi s “matrioškom”.

“SAD je ispucala vanjska ljuska. Unutra je NATO, de facto okupatorska sila sve do ruske granice, a unutar NATO pakta se nalazi EU, prostor za političke razgovore s ogromnom birokracijom koja izbacuje gomile pravila i propisa”, rekao je Orlov.

“Od ’90-ih pažljivo pratim EU i NATO. U svojim obnovljenim razgovorima s diplomatima iz Bruxellesa se sada ponavljaju tri čimbenika. Prvo, Francuska i Njemačka ozbiljno raspravljaju o formiranju europske vojske kako bi se riješile NATO pakta. Drugo, svima je dosta unilateralizma Trumpove uprave. I treće, mogao bi se pronaći i “win-win” način za povećanje poslovanja s Kinom. Ako se povezujemo, onda putujmo. Sljedeća postaja Novog puta svile je u Pekingu”, zaključio je Pepe Escobar u svom osvrtu na povezivanje arapskog svijeta s Kinom i sve veće izglede da će i europske zemlje slijediti taj put.

Kineski ambiciozni projekt komercijalne infrastrukture širi se na globalnoj razini. Švicarska bi trebala potpisati sporazum o suradnji u ovom području s Pekingom kasnije ovog mjeseca, dok je u ožujku Italija kritizirana od svojih europskih saveznika zato što je postala prva zemlja G7 koja se službeno pridružila inicijativi.

Xinhua / Asia Times

put svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Zadnje dane, kad god čitam novosti, dođe mi napred stara uzrečica.
“Je** lud zbunjenog”.
Znamo, tko je lud, a EU je najzbunjniji politički entitet u istoriji čovječanstva.
Pa to je strašno…

Trubadur
4 godine prije

Baš juče člitam, kako je Kina u posljednih 40 godina povela 700 milijuna Kineza iz siromaštva…. To je više, no što imata EU i USrA ukupno stanovnika… Kina ima več 400 milijona srednjeg razreda…. Tako, da ko ne može, da uvidi, da če biti “one belt one road” višesmijerni put, tome nema spasa….. …. Ko ne shvata, da se “zapad” seli na istok, taj če bez ovog povezivanja, da ostane mali vazalčič imperije,koja neminovno tone sama u svoju prepotentnu i daleko prezaduženu dekadenciju…

samo tako
4 godine prije

Bojim se da je upravo Hrvatska najslabija karika na cijelom Putu svile
Opstrukcija Bexullesa je neminovna a oni koji tamo žele nastavak karijere, neče su baš pretrgnuti u otporu istom
I kako zadovoljiti običaj primanja mita,kad kinezi ne žele ni čuti za tu vrstu “poslovanja” ?
Trst, Kopar i Rijeka zajedno nemaju dovoljno kapaciteta za ozbiljnu konkurenciju sjevernim lukama danas, s tim da Rijeka nema prometnu infrastrukturu

Fatih
4 godine prije

EHHHH TI KOMUNISTI…….
KINA+16+36+72+144+…………
???

Милейковский
4 godine prije

shvatili su kinezi da smo mi veliki jer pijemo mlijeko….za dvije generacije će nas prerast sa hrvatskim mlijekom poljskog i srpskog porijekla

Crni žutokljunac
4 godine prije

Eto novi gazde stupaju na scenu.Kinezi to rade drugačije od zapadnih, mekše,bar zasad,al kad još ojačaju i umreže pol planete sa sobom na čelu,vidječemo,jer moć i novac koji je povezan s njom rijetko da ne kvare pripadnike ljudske vrste.Carstvo sredine je staro sa lošim iskustom iz Srednjeg vijeka,kad su bili najjači te su se zatvorili od vanjskog svijeta.To je bila greška,a sad rade suprotno od toga.Mi vidimo samo fasadu,al bitna je sila koja stoji iza svjetskih sila,vuče poteze u sjeni,slaže svoje puzle,stvara dojam promjene,al dubinske promjene nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI