Gdje bi mogao početi Treći svjetski rat i može li ga uopće biti

rat apokalipsa razaranje
85 komentara

Svjetski mediji i vojni stručnjaci sve više govore o izbijanju Trećeg svjetskog rata, njegovim mogućim žarištima i scenarijima. Pogoršanje odnosa između Moskve i Washingtona, te između Washingtona i Pekinga nas stvarno tjera na razmišljanje o riziku prijelaza aktualnih napetosti u vojni sukob.  Izbijanje sukoba između velikih sila se predviđa desetljećima, ali se to, srećom, nikada nije dogodilo. Ipak, mnogi u današnjem sučeljavanju velikih sila vide sličnosti s vremenima prije izbijanja dva svjetska rata i ništa ne treba shvatiti olako.

Koja regija može biti točka izbijanja Trećeg svjetskog rata?

“Očekivanje Trećeg svjetskog rata posljednjih godina je postalo tipično obilježje našeg vremena. Svijet je od 1945. uspio izbjeći rat između vodećih svjetskih sila, unatoč brojnim kritičnim trenucima tijekom Hladnog rata, ali danas je sukob supersila ponovno na dnevnom redu”, za časopis The National Interest je rekao je dr. Robert Farley, profesor na američkom vojnom koledžu.

Ranije je britanski tabloid Daily Express objavio članak u kojem je govorio o ruskoj fregati koja se kreće u smjeru Azovskog mora, što su Britanci naveli kao prijetnju od izbijanja Trećeg svjetskog rata. U listopadu je u poljskim medijima zastupnik Europskog parlamenta Janusz Korwin-Mikke govorio o skorom početku novog globalnog rata. Američki, ruski i drugi mediji ne zaostajali za njima.

Dr. Robert Farley takve izglede povezuje s daljnjim jačanjem Kine i očiglednim potpunim odbacivanjem trenutnog svjetskog poretka od strane Rusije. Prema njegovom mišljenju, ključni razlog budućeg sukoba će u svakom slučaju biti raspad sadašnjeg globalnog svjetskog poretka i američke vojne hegemonije.

“Za izbijanje globalnog sukoba je potreban određeni skup proturječja, koja je apsolutno nemoguće riješiti pregovorima. To se može dogoditi i zbog nespremnosti samo jedne od strana da se proturječja riješ mirnim pregovorima i da inzistira na vojnom rješenju sukoba”, rekao je Aleksej Leonkov, urednik ruskog časopisa Arsenal domovine. Leonkov je dodao je da je u posljednje vrijeme ova strana najčešće SAD.

Koje točke u svijetu potencijalno mogu postati točka za izbijanje Trećeg svjetskog rata, koji toliko brine mnoge u svijetu?

“To su svakako područja u kojima je moguć sukob između Kine i Sjedinjenih Država ili sukob Rusija sa Sjedinjenim Državama. Svaki sukob ruskih ili kineskih oružanih snaga s američkim će dovesti do globalnog sukoba s upotrebom strateških nuklearnih snaga”, izjavio je za Pogled ruski general Evgenij Buzinski, viši potpredsjednik Centra PIR, specijaliziranog za istraživanje u području međunarodne sigurnost

Južno kinesko more

Kineska mornarica
FOTO: ilustracija, kineska mornarica

Američki stručnjak Robert Farley vjeruje da bi se Južno kinesko more moglo pretvoriti u područje vojnih operacija između Sjedinjenih Država i Kine. Posljednjih godina su se odnosi između te dvije zemlje uvelike pogoršali, a došlo je čak do trgovinskog rata koji uključuje uzajamno nametanje carina  obostrano uznemiravanje poslovanja kompanija, ali i građana tih zemalja.

“Ako shvate da je to neizbježno, moguće je da se Peking i Washington za rješavanje sukoba odluče za vojnu opciju”, navodi Robert Farley.

“Glavni problem našeg vremena, ako uzmemo vojni aspekt, je sukob između Kine i Sjedinjenih Država. On je, naravno, ekonomski. Kina raste, dok Sjedinjene Države povećavaju svoj dug i za taj problem nema ekonomskog rješenja, pa je sasvim moguće da on bude vojni”, tvrdi i Vadim Kozjulin, profesor na ruskoj Akademiji vojnih znanosti.

Štoviše, imamo i teritorijalni spor oko otoka u Južnom kineskom moru u kojem često dolazi do “bliskih susreta” kineskih i američkih ratnih brodova. Već je bilo presedana kada je Kina zarobila američku podmornicu ili se američka fregata približila Kinezima.

To je trenutno najoštriji sukob i još nema naznaka mirnog rješenja. Za Sjedinjene Države je strateški važno da pokuša riješiti ovu situaciju što je prije moguće, jer Kina s vremenom postaje sve jača. Sjedinjene Države se boje da više neće moći dominirati morima, dok Kinezi ozbiljno razmatraju mogućnost korištenja takozvanog “oružja za blokiranje pristupa određenoj zoni”.

Vrijedi se prisjetiti nedavne najave o povlačenju Sjedinjenih Država iz Ugovora INF, što većina stručnjaka povezuje upravo s pokušajem suzdržavanja Kine.

“Amerikanci se ne žele obvezati ni na što, uključujući ni odredbe ovog sporazuma, iako imaju takvu flotu da u sukobu s Kinom mogu djelovati i bez projektila na kopnu”, rekao je Kozjulin.

Ukrajina

Tocka u raketa
FOTO: raketni sistem Tocka-U

“Nedavni incident u Kerčkom tjesnacu i uvođenje ratnog stanja od strane Kijeva ukazuju na mogućnost destabilizacije situacije u Ukrajini, rekao je američki stručnjak, dr. Robert Farley.

Istaknuo je kako je Moskva teško zainteresirana za kršenje statusa quo prije ukrajinskih predsjedničkih izbora, a Kijevu nedostaje snage i resursa za promjenu borbene situacije “na terenu”. Ali s obzirom na napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država, čak i mali sukob može uništiti krhku ravnotežu koja se  posljednjih godina održava u Ukrajini.

Ruski stručnjak Vadim Kozjulin je također podsjetio na krizu u Kerčkom tjesnacu.

“Sjedinjene Države podupiru Ukrajinu u njezinim akcijama, a NATO čak razmatra mogućnost pružanja pomoći Ukrajincima i sudjelovanju u nečemu sličnom, što dovodi do napete u situaciji u ovoj regiji i našim odnosima sa Sjedinjenim Državama”, istaknuo je Kozjulin.

Aleksej Leonkov je siguran da je upravo sukob u Ukrajini trenutno najgori. Prema njegovim riječima, čak i u medijskom prostoru Sjedinjenih Država se trenutno najviše govori o Ukrajini.

Bliski istok

vojne snage bliski istok
FOTO: Vojna snaga zemalja na Bliskom istoku

Dr. Robert Farley u svom članku piše o Perzijskom zaljevu, ali bi logičnije bilo razmotriti cijelu bliskoistočnu regiju. Vadim Kozjulin smatra da u ovom trenutku rizik od izbijanja Trećeg svijeta na Bliskom istoku nije vrlo visok.

“Tamo imamo dugotrajan sukob od kojeg su svi umorni. Donald Trump povlači svoje trupe iz Sirije i priprema se za izbore, stoga mu ne trebaju nikakva iznenađenja. Osobno mislim da će se suzdržati od bilo kakvih naglih akcija”, objasnio je ruski stručnjak i dodaje kako čak i rat u Jemenu postupno jenjava.

Rat u Jemenu je postao tužan sukob u kojem nema pobjednika i UN pozornost obraća samo na to. Primjetno je da postoji želja da se saudijska koalicija natjera na pregovore i na neki način okonča sukob u Jemenu.

Međutim, iranski je problem poseban. Sjedinjene Države i Izrael imaju isti stav protiv Irana, a Teheran je spreman na odgovor. Kad se nedavno u Perzijskom zaljevu pojavio američki nosač zrakoplova, Iranci su ispalili projektil tik uz njega, pokazujući da imaju spremno oružje. Također su rekli da su spremni blokirati Hormuški tjesnac i zaustaviti sav izvoz zaliha bliskoistočne nafte.

“Ovdje se sukobljavaju interesi mnogih strana i sukob je također moguć”, kazao je Kozjulin.

Aleksej Leonkov je podsjetio da Iran ima vrlo dobre partnere, Kinu i Rusiju, a obje zemlje posjeduju nuklearno oružje. Stoga bi se bilo kakav sukob između Sjedinjenih Država i Irana vrlo brzo razvio u globalni.

Korejski poluotok

koreja

“Unatoč sporazumu između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, Pyongyang nije zaustavio ni usporio proizvodnju nuklearnog oružja i balističkih projektila”, rekao je Robert Farley, stoga odnosi između Washingtona i Pyongyanga mogu pogoršati u bilo kojem trenutku. Međutim, korejsko pitanje utječe na interese Kine i Japana.

Vjerojatnost izbijanja sukoba na Korejskom poluotoku, naravno, ostaje. To je vječna priča, gdje se prvi korak učini prema miru, zatim se vrati korak u rat. Onda Sjeverna Koreja počinje igrati na tu kartu i zbog činjenice da posjeduje nuklearno oružje traži ustupke i to će se nastaviti.

Ipak, razina napetosti oko Sjeverne Koreje je znatno smanjena. Trump sada nije u prilici da otvara ovu temu, jer tu ne može dobiti ništa. Sjeverna Koreja neće pristati na jednostrano nuklearno razoružanje, jer zna cijenu američkih obećanja.

“Čudno zvuči, ali je sada najmirnija točka Sjeverna Koreja”, rekao je ruski stručnjak Aleksej Leonkov, dodajući da se o Sjevernoj Koreji više čak ni ne raspravlja u američkom medijskom prostoru.

Međutim, general Evgenij Buzinski se ne slaže s tim da je sukob u Sjevernom Koreji nemoguć.

“Što znači ta tišina? Danas se smirilo, a sutra će se ponovno razbuktati. Postoje napetosti. U Pyongyangu su razgovori o denuklearizaciji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država stali. Koliko će još strpljenja imati isti taj Trump dok ne kaže da počinje sve bombardirati sve?”, pita se general Buzinski.

Središnja Azija

Astana Kazahstan
FOTO: Astana, Kazahstan

“The National Interest  je identificirao samo četiri velika žarišta sukoba, ali njih ima više. Još uvijek postoji mjesto koje se zove Središnja Azija”, rekao je Aleksej Leonkov.

Situacija u Afganistanu, unatoč činjenici da su Amerikanci rekli da navodno odlaze, i dalje je vrlo napeta.

Zaista, američka vojska i NATO nisu bili u stanju riješiti afganistanski sukob skoro dva desetljeća i nije poznato u što se na kraju može dogoditi.

Možda je to točka na koju će Amerikanci nekako pokušati igrati. Naprimjer, da stvore još jedno žarište napetosti u svijetu, rekao je Leonkov, iako tvrde da vjerojatnost za takvo što nije prevelika.

Arktik

sjeverni morski put
FOTO: sjeverni morski put

Još jedno mjesto sukoba interesa vodećih svjetskih sila bi potencijalno moglo postati Arktik. Ove godine je NATO najavio želju da ojača svoje vojne položaje u regiji i tamo je održao vježbe, a onda su u Sjedinjenim Državama počeli govoriti da od Moskve gube utrku za Arktik i da tu situaciju treba ispraviti, uključujući povećanje vojnog kontingenta u Norveškoj.

Arktik postupno postaje nova točka napetosti i interesi nekoliko država će se tamo sigurno sukobiti. To područje ne uključuje samo Sjeverni pol, nego cijelu subarktičku regiju.

“Sjedinjene Države se mogu odlučiti na provokacije poput one kakvu je Ukrajina provela u Kerčkom tjesnacu i prkosno pokušati ući u ruske teritorijalne vode, navodno da bi pokazali da Sjeverni morski put pripada cijeloj međunarodnoj zajednici. Rusija će biti prisiljena poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječila upad tuđe vojne mornarice u svoje teritorijalne vode i te bi bio lokalni vojni sukob između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država”, rekao je Konstantin Sivkov, prvi potpredsjednik ruske Akademije za geopolitičke probleme.

Venezuela

Protesti u Venezueli
FOTO: protesti u Venezueli

Latinska Amerika, što je neobično, može postati izvor sukoba. To može biti Venezuela, gdje je ekonomska situacija vrlo teška, zemlja trpi pritisak Sjedinjenih Država, a postoje i susjedi koje SAD potiču na vrše pritisak na Caracas.

Dakle, može postojati neka vrsta unutarnjeg ili vanjskog sukoba, koji od lokalnog brzo može prerasti u sukob više zemalja na kontinentu.

Podsjetimo koliko je nedavni dolazak u Venezuelu ruskih strateških bombardera Tu-160 izazvao emocija u Sjedinjenim Državama, gdje su navikli da vojne snage njihovih potencijalnih protivnika ne prilaze američkim granicama.

U isto vrijeme, Amerikanci dugo žele organizirati “Obojenu revoluciju” u Caracasu i svrgnuti Nicolasa Madura. Poželjna je, naravno, neka nova vlada.

Pokretanje vojne operacije protiv Venezuele, pod izgovorom “svrgavanja Madurovog režima”, dugo sanja nekoliko  susjeda Venezuele, najviše od svih američki satelit Kolumbija. Takve ideje se sada čuju i u Argentini, čak i Brazilu. I sam Caracas je odavno uzeo dio teritorija susjedne Gvajane, odnosno dio teritorijalnih voda u kojima je američki ExxonMobil prošle godine otkrio ogromna ležišta nafte.

“Tamo gdje ima nafte, mogu se predvidjeti iznenađenja i očekivati napetosti. Venezuela je samo jedno od tih mjesta”, naglasio je Kozjulin.

Je li Treći svjetski rat bliži nego što se čini?

Ratna razaranja - Portal Logično.com

“Sjedinjene Države kategorički ne žele sudjelovati u Trećem svjetskom ratu u smislu nuklearnog pariteta, jer u tom slučaju ne mogu provoditi opsežne ofenzivne operacije”, siguran je Konstantin Sivkov.

“Sve dok postoji ruski nuklearni raketni potencijal i Rusija kao suverena država, vojni sukobi bit će čisto lokalne prirode i neće se razviti u nuklearne”, rekao je Sivkov.

Aleksej Leonkov je podsjetio da scenariji globalnih sukoba uvijek idu krivim smjerom od predviđanja. Nijedan stručnjak još nije predvidio kako će se odvijati ni Prvi svjetski rat ni Drugi svjetski rat.

U Sjedinjenim Državama postoje određeni krugovi koji inzistiraju na pokretanju lokalnih sukoba. Vjerojatnost postoji i postojat će, ali mislim da je malo vjerojatno da će doći do globalnog sukoba. Još uvijek postoje trezveni ljudi koji shvaćaju da “veterana” Trećeg svjetskog rata neće biti, što je dovoljno da zaustavi svakoga.

antarktikantartikbliski istokHladni ratHladni rat 2Islamska državaNATOTreći svjetski ratUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

ZAMISLITE!
Rat je,
a nitko nece da ide u njega?

šeronja
5 godine prije

sirotinja umire gladna po blatnjavim rovovima, a huškači, pijani i prežderani na balovima raspravljaju o miru

njonjo
5 godine prije

Ako je suditi po prognozama svjetskih financijskih stručnjaka da slijedi velika recesija, slična onoj iz 1929.eventualni, ali vrlo izgledni rat voditi će se između svih zainteresisanih. A, ko će pobidit, pričat će ko preživi. Ako preživi?

shah
5 godine prije

ako vec mora glasujem za:
1) Pacifik
2) Koreja
3) Venecuela

sto dalje od nas.

Riddick
5 godine prije

Nama u Srbiji je treci svetski rat vec bio kada nas je 19 drzava bombardovalo 78 dana.
Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona, mi cekamo cetvrti…

Lesinar
5 godine prije

Problem je Amerika koja je prestala graditi fina auta mustang 1964 i ostale konstruktivne stvari nego glume siledziju po svijetu.
Žive od užasa i ratova i taj koncept ne odbacuju. Protiv Rusije nemaju šanse a još protiv Kine su pečeni čevapi u sekundi.
Ali budali teško objasniti.

alterego
5 godine prije

ako ima dovoljno mase i negativno nabijene energije u masama onda ce politicari masama i ispuniti zelju-gurnuti ih u rat.
oni ce sve to gledati preko tv.

NekiGost
5 godine prije

Mislim da ima još jedno potencijalno žarište koje nije spomenuto.

Naš dragi Balkan, nažalost…

shumadinac
5 godine prije

Pogledajte kako potpuno suprotna mišljenja imaju razni analitičari. Ratu uvek prethodi konfuzija a sada je konfuzija svuda prisutna. Takođe, veliki rat se ne dešava iznenada, potrebno je pripremiti masu a učestalost ovakvih tekstova radi tome u prilog. Još malo pa će i kladionice postaviti kvote… “Svaki sukob ruskih ili kineskih oružanih snaga s američkim će dovesti do globalnog sukoba s upotrebom strateških nuklearnih snaga” – ovo je jedno od potpuno pogrešnih razmišljanja. Rusi su u epizodama sa oborenim avionima pokazali da će učiniti sve da izbegnu jačanje konfrontacije. Ni Kinezi nisu mnogo drugačiji po tom pitanju a masovna upotreba nuklearnog oružja je opcija kada nema drugog načina da se odbrani samo jezgro države – a pošto ni jedna sila nije dovoljno jaka da ugrozi drugu duboko na njenoj teritoriji… Zaboravite Artik, SAD nema nikakvih kapaciteta za to. Rusija sa druge strane neće rizikovati rat sa SAD zbog Venecuele, ona nema… Čitaj više »

Pletač Pruća
5 godine prije

Ajd pogađaj oćel biti rata,
kad KAPITAL s Goljama se „karta“?
„Raub“ igra, refa i aduti;
I šta misliš, ko će izgubiti?

Ko će „djelit“? A ko karte sjeći?
Ko će „primit“? Ko pod „refom ići“?
Šta će Goljo, je§an i otuđen?
A šta Gazda, spreman i udružen?

Recept poznat! Isproban sto puta!
Goljo mora u rat bez „aduta“!
Popu&iće, opet krvariti!
A kapital i dalje vladati!

Duhovnici, zahvaliće Golji,
Molit za nji` u bogomolji!
Tješiće im djecu, udovice,
i već sutra, od njih tražit p§ce.

jezevakucica
5 godine prije

Svaki rat prvo počne u nečijoj ludoj glavi.

Alen
5 godine prije

Amerika je svoju sudbinu vezala za bliski istok jos 70-tih godina tako da nema sumnje da ce je tu i zavrsiti.. Tu ce početi a već je počelo..

Milanče
5 godine prije

“To su svakako područja u kojima je moguć sukob između Kine i Sjedinjenih Država ili sukob Rusija sa Sjedinjenim Državama. Svaki sukob ruskih ili kineskih oružanih snaga s američkim će dovesti do globalnog sukoba s upotrebom strateških nuklearnih snaga”,–molim Vas novinari,ostavite se coravog posla i takvih smjesnih piskaranja.Ona drzava koja ima nuklearno oruzje se nenapada.To proizivanje i izmisljanje treceg svejtskog rata moze samo onaj tko veze o geopolitici nema i pise dezinformacije.Te izjave gospodina Aleksej Leonkov je cista izmisljotina novinara,nista drugo.Rata nece biti,radi puno stvari koje mnogi analiticari ,novinari nerazumiju pa moraju pisati dezinformacije kako bi imali sto vise napaljenih citaoca koji misle da se blizi kraj svjeta.Mozete mirno spavati,rata nece biti a tome govori mnogo stvari o kojima pojma mnogi nemaju.

spartak
5 godine prije

Svjetski nuklearni rat može započeti i bez želje zaraćenih strana. Mnogi su ratovi tako počeli, pa čak i 2. svjetski (Hitler nije vjerovao da će VB održati obećanje dano Poljskoj ta da će napad na Poljsku proći). Novi rat može početi i stihijski, zbog nečije greške, tvrdoglavosti, inata, političkog sljepila, bahatosti, vlastohleplja, častohleplja, nacionalističkog ponosa, predrasuda itd, dug je to popis. A kad jednom rat krene, onda ga je gotovo nemoguće u zametku zaustaviti već on stane nakon silnih razaranja. Usporedba s iskrom ili bačenim opuškom cigarete koji zapali šumu otrcana je ali i najbolji opis kako se nesreće događaju. Jedini način sprečavanja ratova je kolektivno odbijanje poslušnosti cijelog naroda svojim vladama ako one žele u napadački, osvajački rat. Samo ako je obrambeni rat posrijedi, onda se može uzati oružje u ruke, inače ne. Na primjer Usanci se ne bi smjeli nigdje boriti po svijetu već samo ako bi netko… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Kada je počeo II WW?
Napadom na Poljsku!?
Ili dogovorenim komadanjem Češkoslovačke?!
Tako i ovaj Treći, koji je u toku:
-Prve oružane operacije počele su bombardovanjem Srbije!
Kulminacija će bti sa Kinezima i Evropa?
Finiš?
Pogledati “Pobesneli Maks”.
Ko preživi – najebo je !?

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Rat već traje počeo je virtualno završit će sa big bangom

Miljenko
5 godine prije

Pohapsiti sve mulitmilionere, akcionare vojnih industrija kao i akcionare farmaceutskih industrija i sviih ostalih industrija koja se ne razvijaju humano i svijet ce biti spasen

Did
5 godine prije

A nas balkance ko jebe jel

Kihot
5 godine prije

Volio bi da Logićno malo poprati ovo tvz ostavljanje Irana na vjetrometini od strane Rusije i KIne. Kao Geopolitika news.

https://www.geopolitika.news/analize/zoran-meter-iran-sve-izoliraniji-povlace-se-kineski-i-ruski-investitori/

mladen3x
5 godine prije

Kaj je vama ljudi moji,pa Indija i Kina zajedno imaju preko 2 i pol milijarde stanovnika,pa ti ratuj,mnoge zemlje nemaju ni toliko metaka a “pušu” se jer im Ameri drže leđa,pih….takvima da daš samo batine nalupaju te ko konja kad se sjete….svašta se danas u svijetu naziva “država”…..

Georgij Žukov
5 godine prije

Ljubav je trazila od nas mir,
a onda nam zlo podari krvavi pir.

Ljubav je trazila od nas pjesme,
a onda nam zlo jezik u korijenu skrese.

Ljubav je trazila od nas da tecemo,
a onda nam zlo naredi da cepic u slavinu mecemo.

Ljubav je trazila da placemo i skacemo,
a onda nas zlo nabi u zeljezne gace.

Ljubav je dobila, na kraju svega,
onakvo govno, kakvo zlu treba.

Ernest (Miller) Hemingway / Georgij Žukov

anti-sistem
5 godine prije

Korea,Bliski Istok i Latinska Amerika su dosta moguća mjesta nekih velikih ratova,ali ne svjetskog rata. Čak i ako se WW3 desi,on neće biti nikakav nuklearni rat ili slično. To će biti hrpa manjih ratova koji će trajati 10-15 godina. Korporacije će prodavati oružje svim stranama i tako će zaraditi,a banke će još više zadužiti zemlje. To su glavni ciljevi. Naravno,tu je i depopulacija…

nekoime
5 godine prije

Najžešči se sukobi očekuju na liniji Montana-Wyoming-Colorado-New Mexico, očekivanoj liniji razgraničenja između Kine i Rusije.

Fitcher
5 godine prije

S obzirom da je prvi svjetski rat započeo na ovim prostorima mislim da bi bilo prigodno da i zadnji svjetski rat isto tako ovdje započne.

Odisea
5 godine prije

Mislim da je pravo pitanje hoće li nas potamaniti nuklearke ili zagađena okolina,3ww je već ali ne oružjem nego ekološka kataklizma kojoj neizbježno idemo u susret, 3 sv rat i možda izbjegnemo ,ali eko kat teško.

Arcibald Rajs
5 godine prije

Treci svetski rat izbice u Juznom kineskom moru i to oko neke banalne stvari. Kina tamo pumpa misice i zauzima borbeni stav, njihov predsednik je najavio vojsci da se pripremi. USA jos od Obame prebacuje u taj deo sveta vecinu mornarice. Prva stvar koju je Tramp uradio, ne zaboravite, primio poziv sa Tajvana!!! Americki dug raste, deficit sa Kinom isto, kulminira trgovinskim ratom koji je u toku. Tramp polako povlaci vojsku, sa svih tacaka gde moze biti ugrozena i tako oslobadja dosta resursa za buduci sukob. Japan promenio pacifisticku politiku koju je vodio od WW2. Ceka se samo poslednja kulminacija koja ce biti u vidu blokade izvoza nafte iz Irana svima a posebno Kini koja je vec iznajmila sve iranske tankere. USA nece cekati da Kina postavi funkcionalne vojne baze na putu svile, pokusace da je ogranici pre toga. Pretpostavljam da ce kapisla biti nesto oko Iranskog (kineskog) tankera, potopljenog… Čitaj više »

Merlin
5 godine prije

Treči svjetski rat mije uopče pitanje dali če ga biti nego samo pitanje momenta kad kreniti . Treči svjetski rat kao i uvjek u prošlosti počinjje najjači. Time je sve rečeno i jasno.- zna se ……. Zamislite ovo što smo gledali i dogodilo se i dalko više toga “Zbog ruskog sukoba u UKrjini /Ameri zabrinuti nije u NATO savezuznaći ne moraš biti a da te Amerika ne štiti / , gdje smo gledali kako lete ruski avioni rakete po Ukrajini 2 mjeseca bez porestanka bombanja sa podporom 39 država angažiranih tada gledali gdje se ruše mostovi gađaju Hidrocentrale Kineska Ambasada , Tv postaje te prdsjednikova vila ili autobusi sa civilima i vlakovi ) Pardon da nisam neku drugu agresiju na Balkanu bez UNO mandta zamijenio ? Narvno to nije razlog za rat sa Amerikom Nikome ne pada na pamet rasturanje Sirije Afganistana Libije Iraka to sve skupa je samo poklon… Čitaj više »

Mira
5 godine prije

Posto je Nostradamus predvidio jednog sotonu na prestolju a to je Americki predsjednik on ce biti ubijen i docice do teeceg svjetskog rata. Americki ptwdsjednik je toliko nepromisljen da sam sebi stvara kaos i nezna se iz toga izvuci, njegova mrrznja prema svima je nemoguca sam nezna sto je san a sto jw java, dok se neprobudi. Iz toga sna ro iskoristavaCIA i utdarae da Vam se priqblizi. IA onda ce doci do teecev svjetakog rata.
PAMET U VLAVU NORMALNI LJUDItamo gdje ima koristi nesto sto bi teebalo stati na kraj toj razornoj i bolesnoj Cii, oni su isto kao sto je bio Mengel-najveci uno poremecena osoba. Molimo Vas da nedozvoli

Mario Lončarević
5 godine prije

Zašto mi moramo voditi ratove bogataša,neka ih oni sami vode,ja nemam ništa protiv svoga susjeda ili bilo koga a ako ču ratovati onda ču ratovati protiv tih što su započeli rat u svoju korist,protiv korporacija i naših samoprozvanih vođa.

Jao jao
5 godine prije

Vidis vidis..svugdhe amerika…
Dok kod njih ne budu gorijele kuce, mrtvih zena I djece, nema mira

Toni Maroni
5 godine prije

zadnja rečenica u članku daje odgovor na sve.

Guest
5 godine prije

Mene strah zbog jednog razloga,
91 godine poneko tiho kaže biće rata, a gomila nas ostalih kaže “Ma kakav te rat spopao, ne budali”
Neki već počeli pucat po selu, mi otišli do grada i sjeli na kavu kao da se ništa ne dešava, ljudi pričaju šale se…..,
a pet kilometara dalje se već ratuje.
Želim reći (za one koji nisu shvatili) da taj 3 svjetski može početi a da nismo ni svjesni da je počeo i možda već je….:((((

Toni
3 godine prije

ja mislim da se 3. svjecki rat neće niti desit

Ive
3 godine prije

Gledam prikazivanje arsenala pojedinih drzava pa se sijetih Njgoseve:
BOJ NE BIJE SVIJETLO ORUZIJE DO SRCE JUNACKO.
I da dodam: svaki nepozvani vojnik pod oruzijem izvan svoje domovine je agresor i zlocinac osim ako nije povan u odbranu suvereniteta drzave u kojoj se nalazi.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
Mali Ivica
3 godine prije

Razmontirati zločinačku USA na sastavne faktore, automatski znači prestanak većine svjetskih problema i manje šanse za eventualni rat. Dakle slobodarski ljudi svih zemalja svijeta ujedinite se i pomozite da GENOCIDNA ZLOČINAĆKA USA prestane postojati.
Ali vlasnici USA razni Rockfeleri, Morgani i slični imaju šansu zaraditi kroz veliki rat zato ga i potiču, a samo stotinjak vrhunskih snajperista i ti vlasnici USA i svijeta se ubrzano sele, ne na Mars već u krematoriju i potom u dubine oceana.

3 godine prije zadnji put uredio Mali Ivica
Ivan Grozomorni
2 godine prije

Treći svijetski rat, nije pitanje hoće li izbiti u Evropi nego je pitanje kada će izbiti.
U oba prethodna cilj je bio Rusija i opet će biti, ali kako reče Njegoš; “Tvrd je orah voćka čudnovata ne slomi ga al’ zube polomi.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI