fbpx

Gdje bi mogao početi Treći svjetski rat i može li ga uopće biti

rat apokalipsa razaranje
84 komentara
3,795

Svjetski mediji i vojni stručnjaci sve više govore o izbijanju Trećeg svjetskog rata, njegovim mogućim žarištima i scenarijima. Pogoršanje odnosa između Moskve i Washingtona, te između Washingtona i Pekinga nas stvarno tjera na razmišljanje o riziku prijelaza aktualnih napetosti u vojni sukob.  Izbijanje sukoba između velikih sila se predviđa desetljećima, ali se to, srećom, nikada nije dogodilo. Ipak, mnogi u današnjem sučeljavanju velikih sila vide sličnosti s vremenima prije izbijanja dva svjetska rata i ništa ne treba shvatiti olako.

Koja regija može biti točka izbijanja Trećeg svjetskog rata?

“Očekivanje Trećeg svjetskog rata posljednjih godina je postalo tipično obilježje našeg vremena. Svijet je od 1945. uspio izbjeći rat između vodećih svjetskih sila, unatoč brojnim kritičnim trenucima tijekom Hladnog rata, ali danas je sukob supersila ponovno na dnevnom redu”, za časopis The National Interest je rekao je dr. Robert Farley, profesor na američkom vojnom koledžu.

Ranije je britanski tabloid Daily Express objavio članak u kojem je govorio o ruskoj fregati koja se kreće u smjeru Azovskog mora, što su Britanci naveli kao prijetnju od izbijanja Trećeg svjetskog rata. U listopadu je u poljskim medijima zastupnik Europskog parlamenta Janusz Korwin-Mikke govorio o skorom početku novog globalnog rata. Američki, ruski i drugi mediji ne zaostajali za njima.

Dr. Robert Farley takve izglede povezuje s daljnjim jačanjem Kine i očiglednim potpunim odbacivanjem trenutnog svjetskog poretka od strane Rusije. Prema njegovom mišljenju, ključni razlog budućeg sukoba će u svakom slučaju biti raspad sadašnjeg globalnog svjetskog poretka i američke vojne hegemonije.

“Za izbijanje globalnog sukoba je potreban određeni skup proturječja, koja je apsolutno nemoguće riješiti pregovorima. To se može dogoditi i zbog nespremnosti samo jedne od strana da se proturječja riješ mirnim pregovorima i da inzistira na vojnom rješenju sukoba”, rekao je Aleksej Leonkov, urednik ruskog časopisa Arsenal domovine. Leonkov je dodao je da je u posljednje vrijeme ova strana najčešće SAD.

Koje točke u svijetu potencijalno mogu postati točka za izbijanje Trećeg svjetskog rata, koji toliko brine mnoge u svijetu?

“To su svakako područja u kojima je moguć sukob između Kine i Sjedinjenih Država ili sukob Rusija sa Sjedinjenim Državama. Svaki sukob ruskih ili kineskih oružanih snaga s američkim će dovesti do globalnog sukoba s upotrebom strateških nuklearnih snaga”, izjavio je za Pogled ruski general Evgenij Buzinski, viši potpredsjednik Centra PIR, specijaliziranog za istraživanje u području međunarodne sigurnost

Južno kinesko more

Kineska mornarica
FOTO: ilustracija, kineska mornarica

Američki stručnjak Robert Farley vjeruje da bi se Južno kinesko more moglo pretvoriti u područje vojnih operacija između Sjedinjenih Država i Kine. Posljednjih godina su se odnosi između te dvije zemlje uvelike pogoršali, a došlo je čak do trgovinskog rata koji uključuje uzajamno nametanje carina  obostrano uznemiravanje poslovanja kompanija, ali i građana tih zemalja.

“Ako shvate da je to neizbježno, moguće je da se Peking i Washington za rješavanje sukoba odluče za vojnu opciju”, navodi Robert Farley.

“Glavni problem našeg vremena, ako uzmemo vojni aspekt, je sukob između Kine i Sjedinjenih Država. On je, naravno, ekonomski. Kina raste, dok Sjedinjene Države povećavaju svoj dug i za taj problem nema ekonomskog rješenja, pa je sasvim moguće da on bude vojni”, tvrdi i Vadim Kozjulin, profesor na ruskoj Akademiji vojnih znanosti.

Štoviše, imamo i teritorijalni spor oko otoka u Južnom kineskom moru u kojem često dolazi do “bliskih susreta” kineskih i američkih ratnih brodova. Već je bilo presedana kada je Kina zarobila američku podmornicu ili se američka fregata približila Kinezima.

To je trenutno najoštriji sukob i još nema naznaka mirnog rješenja. Za Sjedinjene Države je strateški važno da pokuša riješiti ovu situaciju što je prije moguće, jer Kina s vremenom postaje sve jača. Sjedinjene Države se boje da više neće moći dominirati morima, dok Kinezi ozbiljno razmatraju mogućnost korištenja takozvanog “oružja za blokiranje pristupa određenoj zoni”.

Vrijedi se prisjetiti nedavne najave o povlačenju Sjedinjenih Država iz Ugovora INF, što većina stručnjaka povezuje upravo s pokušajem suzdržavanja Kine.

“Amerikanci se ne žele obvezati ni na što, uključujući ni odredbe ovog sporazuma, iako imaju takvu flotu da u sukobu s Kinom mogu djelovati i bez projektila na kopnu”, rekao je Kozjulin.

Ukrajina

Tocka u raketa
FOTO: raketni sistem Tocka-U

“Nedavni incident u Kerčkom tjesnacu i uvođenje ratnog stanja od strane Kijeva ukazuju na mogućnost destabilizacije situacije u Ukrajini, rekao je američki stručnjak, dr. Robert Farley.

Istaknuo je kako je Moskva teško zainteresirana za kršenje statusa quo prije ukrajinskih predsjedničkih izbora, a Kijevu nedostaje snage i resursa za promjenu borbene situacije “na terenu”. Ali s obzirom na napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država, čak i mali sukob može uništiti krhku ravnotežu koja se  posljednjih godina održava u Ukrajini.

Ruski stručnjak Vadim Kozjulin je također podsjetio na krizu u Kerčkom tjesnacu.

“Sjedinjene Države podupiru Ukrajinu u njezinim akcijama, a NATO čak razmatra mogućnost pružanja pomoći Ukrajincima i sudjelovanju u nečemu sličnom, što dovodi do napete u situaciji u ovoj regiji i našim odnosima sa Sjedinjenim Državama”, istaknuo je Kozjulin.

Aleksej Leonkov je siguran da je upravo sukob u Ukrajini trenutno najgori. Prema njegovim riječima, čak i u medijskom prostoru Sjedinjenih Država se trenutno najviše govori o Ukrajini.

Bliski istok

vojne snage bliski istok
FOTO: Vojna snaga zemalja na Bliskom istoku

Dr. Robert Farley u svom članku piše o Perzijskom zaljevu, ali bi logičnije bilo razmotriti cijelu bliskoistočnu regiju. Vadim Kozjulin smatra da u ovom trenutku rizik od izbijanja Trećeg svijeta na Bliskom istoku nije vrlo visok.

“Tamo imamo dugotrajan sukob od kojeg su svi umorni. Donald Trump povlači svoje trupe iz Sirije i priprema se za izbore, stoga mu ne trebaju nikakva iznenađenja. Osobno mislim da će se suzdržati od bilo kakvih naglih akcija”, objasnio je ruski stručnjak i dodaje kako čak i rat u Jemenu postupno jenjava.

Rat u Jemenu je postao tužan sukob u kojem nema pobjednika i UN pozornost obraća samo na to. Primjetno je da postoji želja da se saudijska koalicija natjera na pregovore i na neki način okonča sukob u Jemenu.

Međutim, iranski je problem poseban. Sjedinjene Države i Izrael imaju isti stav protiv Irana, a Teheran je spreman na odgovor. Kad se nedavno u Perzijskom zaljevu pojavio američki nosač zrakoplova, Iranci su ispalili projektil tik uz njega, pokazujući da imaju spremno oružje. Također su rekli da su spremni blokirati Hormuški tjesnac i zaustaviti sav izvoz zaliha bliskoistočne nafte.

“Ovdje se sukobljavaju interesi mnogih strana i sukob je također moguć”, kazao je Kozjulin.

Aleksej Leonkov je podsjetio da Iran ima vrlo dobre partnere, Kinu i Rusiju, a obje zemlje posjeduju nuklearno oružje. Stoga bi se bilo kakav sukob između Sjedinjenih Država i Irana vrlo brzo razvio u globalni.

Korejski poluotok

koreja

“Unatoč sporazumu između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, Pyongyang nije zaustavio ni usporio proizvodnju nuklearnog oružja i balističkih projektila”, rekao je Robert Farley, stoga odnosi između Washingtona i Pyongyanga mogu pogoršati u bilo kojem trenutku. Međutim, korejsko pitanje utječe na interese Kine i Japana.

Vjerojatnost izbijanja sukoba na Korejskom poluotoku, naravno, ostaje. To je vječna priča, gdje se prvi korak učini prema miru, zatim se vrati korak u rat. Onda Sjeverna Koreja počinje igrati na tu kartu i zbog činjenice da posjeduje nuklearno oružje traži ustupke i to će se nastaviti.

Ipak, razina napetosti oko Sjeverne Koreje je znatno smanjena. Trump sada nije u prilici da otvara ovu temu, jer tu ne može dobiti ništa. Sjeverna Koreja neće pristati na jednostrano nuklearno razoružanje, jer zna cijenu američkih obećanja.

“Čudno zvuči, ali je sada najmirnija točka Sjeverna Koreja”, rekao je ruski stručnjak Aleksej Leonkov, dodajući da se o Sjevernoj Koreji više čak ni ne raspravlja u američkom medijskom prostoru.

Međutim, general Evgenij Buzinski se ne slaže s tim da je sukob u Sjevernom Koreji nemoguć.

“Što znači ta tišina? Danas se smirilo, a sutra će se ponovno razbuktati. Postoje napetosti. U Pyongyangu su razgovori o denuklearizaciji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država stali. Koliko će još strpljenja imati isti taj Trump dok ne kaže da počinje sve bombardirati sve?”, pita se general Buzinski.

Središnja Azija

Astana Kazahstan
FOTO: Astana, Kazahstan

“The National Interest  je identificirao samo četiri velika žarišta sukoba, ali njih ima više. Još uvijek postoji mjesto koje se zove Središnja Azija”, rekao je Aleksej Leonkov.

Situacija u Afganistanu, unatoč činjenici da su Amerikanci rekli da navodno odlaze, i dalje je vrlo napeta.

Zaista, američka vojska i NATO nisu bili u stanju riješiti afganistanski sukob skoro dva desetljeća i nije poznato u što se na kraju može dogoditi.

Možda je to točka na koju će Amerikanci nekako pokušati igrati. Naprimjer, da stvore još jedno žarište napetosti u svijetu, rekao je Leonkov, iako tvrde da vjerojatnost za takvo što nije prevelika.

Arktik

sjeverni morski put
FOTO: sjeverni morski put

Još jedno mjesto sukoba interesa vodećih svjetskih sila bi potencijalno moglo postati Arktik. Ove godine je NATO najavio želju da ojača svoje vojne položaje u regiji i tamo je održao vježbe, a onda su u Sjedinjenim Državama počeli govoriti da od Moskve gube utrku za Arktik i da tu situaciju treba ispraviti, uključujući povećanje vojnog kontingenta u Norveškoj.

Arktik postupno postaje nova točka napetosti i interesi nekoliko država će se tamo sigurno sukobiti. To područje ne uključuje samo Sjeverni pol, nego cijelu subarktičku regiju.

“Sjedinjene Države se mogu odlučiti na provokacije poput one kakvu je Ukrajina provela u Kerčkom tjesnacu i prkosno pokušati ući u ruske teritorijalne vode, navodno da bi pokazali da Sjeverni morski put pripada cijeloj međunarodnoj zajednici. Rusija će biti prisiljena poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječila upad tuđe vojne mornarice u svoje teritorijalne vode i te bi bio lokalni vojni sukob između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država”, rekao je Konstantin Sivkov, prvi potpredsjednik ruske Akademije za geopolitičke probleme.

Venezuela

Protesti u Venezueli
FOTO: protesti u Venezueli

Latinska Amerika, što je neobično, može postati izvor sukoba. To može biti Venezuela, gdje je ekonomska situacija vrlo teška, zemlja trpi pritisak Sjedinjenih Država, a postoje i susjedi koje SAD potiču na vrše pritisak na Caracas.

Dakle, može postojati neka vrsta unutarnjeg ili vanjskog sukoba, koji od lokalnog brzo može prerasti u sukob više zemalja na kontinentu.

Podsjetimo koliko je nedavni dolazak u Venezuelu ruskih strateških bombardera Tu-160 izazvao emocija u Sjedinjenim Državama, gdje su navikli da vojne snage njihovih potencijalnih protivnika ne prilaze američkim granicama.

U isto vrijeme, Amerikanci dugo žele organizirati “Obojenu revoluciju” u Caracasu i svrgnuti Nicolasa Madura. Poželjna je, naravno, neka nova vlada.

Pokretanje vojne operacije protiv Venezuele, pod izgovorom “svrgavanja Madurovog režima”, dugo sanja nekoliko  susjeda Venezuele, najviše od svih američki satelit Kolumbija. Takve ideje se sada čuju i u Argentini, čak i Brazilu. I sam Caracas je odavno uzeo dio teritorija susjedne Gvajane, odnosno dio teritorijalnih voda u kojima je američki ExxonMobil prošle godine otkrio ogromna ležišta nafte.

“Tamo gdje ima nafte, mogu se predvidjeti iznenađenja i očekivati napetosti. Venezuela je samo jedno od tih mjesta”, naglasio je Kozjulin.

Je li Treći svjetski rat bliži nego što se čini?

Ratna razaranja - Portal Logično.com

“Sjedinjene Države kategorički ne žele sudjelovati u Trećem svjetskom ratu u smislu nuklearnog pariteta, jer u tom slučaju ne mogu provoditi opsežne ofenzivne operacije”, siguran je Konstantin Sivkov.

“Sve dok postoji ruski nuklearni raketni potencijal i Rusija kao suverena država, vojni sukobi bit će čisto lokalne prirode i neće se razviti u nuklearne”, rekao je Sivkov.

Aleksej Leonkov je podsjetio da scenariji globalnih sukoba uvijek idu krivim smjerom od predviđanja. Nijedan stručnjak još nije predvidio kako će se odvijati ni Prvi svjetski rat ni Drugi svjetski rat.

U Sjedinjenim Državama postoje određeni krugovi koji inzistiraju na pokretanju lokalnih sukoba. Vjerojatnost postoji i postojat će, ali mislim da je malo vjerojatno da će doći do globalnog sukoba. Još uvijek postoje trezveni ljudi koji shvaćaju da “veterana” Trećeg svjetskog rata neće biti, što je dovoljno da zaustavi svakoga.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
84 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

ZAMISLITE!
Rat je,
a nitko nece da ide u njega?

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

tko ima malo mozga izbjegava ga

alterego
Gost
alterego
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

onda ga nece ni startat.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah A i to se priko noći lako okrene jer po cilome svitu ima onih “za dom spremnih” i onih kojima “bog pomaže”

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Moreno

Tko je na Balkanu ikad htio ratovat. Uvjek smo se branili, više ili manje uspješno…neki put protiv krivog neprijatelja…

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  kiki

tako je

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
A ukinit noc?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ima i onih. nespremnih za dom a spremnih za kafanu

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Što je populacija starija to je više onih za kafanu. Za revolucije i ratove je potrebno imati veliku zdravu i mladu populaciju. Evropa je “stara” slično kao i večina stanovništva velikih sila. Kad netko spomene milion vojnika to izgleda puno dok se ne sjetimo brojki poginulih vojnika u prva dva… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Prije će se usa raspasti po etničkim granicama nego što će započeti treći rat. Zapad nema više novca za ratovanje.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Šok

Ratovanjem se novac zarađuje,oni koji znaju…i zato ih i pokreću i iskoriste..

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
5 mjeseci prije
Reply to  Šok

Nije bilo novaca ni za jedan rat, ali tu su razni zločinci poput Rockfeleri, Morgan i… Kojima je to prilika da daju kredite i kada nitko ne pita za cijenu novca.

Merlin
Gost
Merlin
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Rat je i mnjina to želi pokreće ostali imaju izbor jesi za nas ili si njihov tako da oni koji “neče” neće opet preživiti i tako da imaju izbor … Večina 99% ide uvjek u povjesti pa iako je protivnik 1000 jači , Što su mogli Iračani u svojoj državi… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Svaki rat zavrsava za pregovarackim stolom. Zasto ga zapocinjati bolje je ratovati sa olovkom za pregovarackim stolom 100 godina nego jedan dan ratovati sa oruzjem u ruci.

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

sirotinja umire gladna po blatnjavim rovovima, a huškači, pijani i prežderani na balovima raspravljaju o miru

alterego
Gost
alterego
2 godine prije
Reply to  šeronja

pa sto su otisli u rat uopste?? sami pali sami se ubili.

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Ako je suditi po prognozama svjetskih financijskih stručnjaka da slijedi velika recesija, slična onoj iz 1929.eventualni, ali vrlo izgledni rat voditi će se između svih zainteresisanih. A, ko će pobidit, pričat će ko preživi. Ako preživi?

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  njonjo

Naravno preživjeli će pisati povjest (fabiricirati povjest as usually), a rat bude inscenirao zapad, prisiljen od vlastitog naroda nad kojim će izgubit kontrolu, slićno kao u Francuskoj.

Merlin
Gost
Merlin
2 godine prije
Reply to  Stephen.

” Rat pokreče narod” je naivno jadno loš zaključak. Rat pokreče politika manjina koja koristi narod kojem podjeli oružije inideju i pošalje ga u rat za svoje vlastite interese . Narod je 99,99 % žrtva rata a najmanje koristi ima vojnik sam !!

Merlin
Gost
Merlin
2 godine prije
Reply to  Stephen.

Danas izgubiti kontrolu nad narodom je sekundarne prirode daš im malo oduška i dlje ostaje diktat politike koja se sprovodi nad narodom . Kojega premlatiš zatvoriš evidentiraš i glave koje su vodile “revoluciju” ekonomski i poliktiči dgradiraš ostaju baz posla stanova i e videntirani budu demkratski sređeni nadzirani . To… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Stephen.

U vrijeme Velike depresije u Americi je predsjednik smirivao paniku stampeda gladnih ljudi obećanjem da će se sve srediti za najduže šest mjeseci.I onda su cc DESET GODINA poduzimali sve,mijenjali predsjednike… …tisuće muškaraca poslali na javne radove …itd…ali ništa se nije riješilo dok nisu ušli u rat….I tada počinje oporavak…Kad… Pročitaj više »

shah
Gost
shah
2 godine prije

ako vec mora glasujem za:
1) Pacifik
2) Koreja
3) Venecuela

sto dalje od nas.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  shah

Kod nas neće biti jer nije interes.. Radije s Kinezima jer su velika ekonomska prijetnja nego s Rusima jer nisu prijetnja u ekonomiji ali vojno u dosta pravaca napredniji..

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shah

Naslov je trebao da glasi: Strahovi americkog profesora.
Analitika mu je nula, pa on ne primjecuje da se III svjetski vec vodi. Ako je on profesor vojnicima onda nije cudo sto su mu studenti glupi.
Ovde ima bar 20 komentatora sa jacom analitikom od ovog profesora.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Nama u Srbiji je treci svetski rat vec bio kada nas je 19 drzava bombardovalo 78 dana.
Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona, mi cekamo cetvrti…

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Riddick

to je balkanski rat, koji je poceo 90.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Riddick

Šta misliš kolega Ridik šta bi ti na to odgovorili Sirijci – jesi li video slike njihovih “gradova”, jesi li video kolone izbeglica…? Imali smo mi sreću da se preko nas nisu obračunavali veliki ali je nećemo opet imati.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Pa i oni su prosli 3 sv rat a i Iracani i Afganistanci i mnogi drugi…

stefano
Gost
stefano
2 godine prije
Reply to  shumadinac

dragi prijatelji shumy i riddick vidim postajete kako se to kod mene kaže plači mačci, pa ako hoćete postaviti ću vam slike kako je moj prekrasni obožavani gradić iz kojeg nikad nisam otišao niti želim napustiti. izgledao 91 , pa probaj usporediti sa sirijom

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick Je Srbija je posebna, tamo su najprij došle demokratske bombe, pa tek onda obojena inače je običaj da ako ne uspije podmićivanje vladara (Hrvatska) onda ide atentat na vladara (Venezuela), ako ni to ne ide onda ide obojena (Ukrajina), ako ni to neda rezultate onda idu demokratske bombe i… Pročitaj više »

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
5 mjeseci prije
Reply to  Riddick

E Srbi idite i jebite majke, žene i kčeri 7800 dana svima koji su vas bombardirali 78 dana, valjda ima 1000 obdarenoj Srba.

Lesinar
Gost
Lesinar
2 godine prije

Problem je Amerika koja je prestala graditi fina auta mustang 1964 i ostale konstruktivne stvari nego glume siledziju po svijetu.
Žive od užasa i ratova i taj koncept ne odbacuju. Protiv Rusije nemaju šanse a još protiv Kine su pečeni čevapi u sekundi.
Ali budali teško objasniti.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Lesinar

Amerikanci se ne žele obvezati ni na što, uključujući ni odredbe ovog sporazuma, iako imaju takvu flotu da u sukobu s Kinom mogu djelovati i bez projektila na kopnu”, rekao je Kozjulin.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Lesinar

mozes li objasniti kako to amerika ne gradi fina auta mustang od 1964 a moja gospoda vozi mustang 2016 a upravo su 2019 u prodaji

alterego
Gost
alterego
2 godine prije

ako ima dovoljno mase i negativno nabijene energije u masama onda ce politicari masama i ispuniti zelju-gurnuti ih u rat.
oni ce sve to gledati preko tv.

NekiGost
Member
NekiGost
2 godine prije

Mislim da ima još jedno potencijalno žarište koje nije spomenuto.

Naš dragi Balkan, nažalost…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Pogledajte kako potpuno suprotna mišljenja imaju razni analitičari. Ratu uvek prethodi konfuzija a sada je konfuzija svuda prisutna. Takođe, veliki rat se ne dešava iznenada, potrebno je pripremiti masu a učestalost ovakvih tekstova radi tome u prilog. Još malo pa će i kladionice postaviti kvote… “Svaki sukob ruskih ili kineskih… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

MAT,
KAO RIJESENJE ZA RAT?

Pletač Pruća
Gost
Pletač Pruća
2 godine prije

Ajd pogađaj oćel biti rata, kad KAPITAL s Goljama se „karta“? „Raub“ igra, refa i aduti; I šta misliš, ko će izgubiti? Ko će „djelit“? A ko karte sjeći? Ko će „primit“? Ko pod „refom ići“? Šta će Goljo, je§an i otuđen? A šta Gazda, spreman i udružen? Recept poznat!… Pročitaj više »

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Svaki rat prvo počne u nečijoj ludoj glavi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Amerika je svoju sudbinu vezala za bliski istok jos 70-tih godina tako da nema sumnje da ce je tu i zavrsiti.. Tu ce početi a već je počelo..

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Alen

Moguće.
U Siriji je već mini Svetski rat?
Broj država učesnica, direktno i indirektno, ….
Negde sam pročitao: više od osamdeset?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Weteran

“Doci ce pod 80 zastava” – isjecak iz hadisa o pocetku melhama (veliki rat)..

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Alen

dobra opservacija, ima i u Bibliji gdje ce biti Armagedon.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shah

Dolina eufrata ?

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Alen

sjeverni izrael. s jedne strane oni kojo nose pecat zvijeri bez kojeg se ne moze ni kupovati ni prodavati (oib, barkod, cipiranje), a s druge strane oni koji se tome protive. knjiga otkrivenja

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shah

A ovo :Off 9:14 Gde govori šestom andjelu koji imaše trubu: Odreši četiri andjela koji su svezani kod reke velike Eufrata.
Off 9:15 I biše odrešena četiri andjela koji behu pripravljeni na sahat, i dan, i mesec, i godinu, da pobiju trećinu ljudi.

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Alen

e to je to da.

Milanče
Gost
Milanče
2 godine prije

“To su svakako područja u kojima je moguć sukob između Kine i Sjedinjenih Država ili sukob Rusija sa Sjedinjenim Državama. Svaki sukob ruskih ili kineskih oružanih snaga s američkim će dovesti do globalnog sukoba s upotrebom strateških nuklearnih snaga”,–molim Vas novinari,ostavite se coravog posla i takvih smjesnih piskaranja.Ona drzava koja… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Milanče

Dobra opservacija, ali zaključak? Tko nema nuklearno oružje? Drugo, suprotno uvaženom komentatoru malo niže: rat počinje kad netko ima nešto što hoće onaj drugi. Nafta. Ali mogu i rude. A slabo su branjene…min.500 milijardi… Već znamo o kome se radi: i to nije sve. I Srbija ima ruda. Treći razlog:… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Četvrto: destabilizacija eu: i sad su primjetna neslaganja oko Kosova. Izgovot za vlastite vojske.
Peto: utjecaj na plinovode ili sve što smeta Rusiju i Kinu…

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Svjetski nuklearni rat može započeti i bez želje zaraćenih strana. Mnogi su ratovi tako počeli, pa čak i 2. svjetski (Hitler nije vjerovao da će VB održati obećanje dano Poljskoj ta da će napad na Poljsku proći). Novi rat može početi i stihijski, zbog nečije greške, tvrdoglavosti, inata, političkog sljepila,… Pročitaj više »

Milanče
Gost
Milanče
2 godine prije
Reply to  spartak

Znas li ti uopce zasto je poceo 1 a 2.svjetski rat,ako neznas malo pruci sve to.Nuklearni rat nec epoceti,nema sanse,malo jace face tim upravljaju nego obicni diletanti.A ova tvoje:”Jedini način sprečavanja ratova je kolektivno odbijanje poslušnosti cijelog naroda svojim vladama ako one žele u napadački, osvajački rat.”Shvacas ti uopce sto… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  spartak

Slazem se. Medutim zaboravljas kako se manipulira narodom. Dovoljno je srusiti nekoliko zgrada u NY, te pronaci neprijateljske putovnice u rusevinama te krenuti u preventivno-obrambeni rat!

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Kada je počeo II WW?
Napadom na Poljsku!?
Ili dogovorenim komadanjem Češkoslovačke?!
Tako i ovaj Treći, koji je u toku:
-Prve oružane operacije počele su bombardovanjem Srbije!
Kulminacija će bti sa Kinezima i Evropa?
Finiš?
Pogledati “Pobesneli Maks”.
Ko preživi – najebo je !?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Weteran

Ko prezivi , molit ce da mu je biti na mjestu onoga koji nije prezivio.. Hadis o melhama..

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Weteran

bokte weteran, pa 10 god prije bombardovanja srbije, su gushteri shapeshifteri podmetnuli bankara Slobu da rasturi SFRJ. Mozda si mlad, ali ako ces posteno razmisljat, Sloba je mobilizirao JNA i srpske paravojne formacije kako bi čapio dio bosne i dio rvacke. da je poslusao Gianni de Michelisa i pristao na… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shah

Nije sloba sam mobiliziran , i u bosnu su u to vrijeme stigli efendije,profesori i intelektualci s americkih sveucilista , u Hr je stigla eminentna dijaspora takoder iz usa..Dakle citava ekipa je bila bazdarena u usa .. Naravno svakoj ekipi je bilo saptano razlicito u uho…

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  shah

Nisam ja “Ветеран” zato što mi se svidelo to ime! “Ako ti kažem ko sam, moraću da te ubijem” 🙂 – šala 🙂 Elem: Režirani, Dogovoreni Bratoubilački rat na ovim prostorima nema veze sa bombardovanjem 1999 ? I pre 1991 je bilo desetine sukoba, a ja (i ostali ) ne… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Weteran

Hajd nek i ti napisa vise od par rijeci 🙂 , dobar komentar..

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije

Rat već traje počeo je virtualno završit će sa big bangom

Miljenko
Gost
Miljenko
2 godine prije

Pohapsiti sve mulitmilionere, akcionare vojnih industrija kao i akcionare farmaceutskih industrija i sviih ostalih industrija koja se ne razvijaju humano i svijet ce biti spasen

Did
Gost
Did
2 godine prije

A nas balkance ko jebe jel

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije

Volio bi da Logićno malo poprati ovo tvz ostavljanje Irana na vjetrometini od strane Rusije i KIne. Kao Geopolitika news.

https://www.geopolitika.news/analize/zoran-meter-iran-sve-izoliraniji-povlace-se-kineski-i-ruski-investitori/

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Kihot

Vidi, Zoran Meter je napravio “false flag” portal. Bivši RH obavještajac koji kao sada piše protiv globalista. Onda ti podvali jedan ovakav članak,. To je taktika stara koliko internet i novine. Napišeš 100 pro-ovih ili onih i onda uvališ ovakvu vijest . Takav je Al-Masdar koji je , uz navodnu… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Kaj je vama ljudi moji,pa Indija i Kina zajedno imaju preko 2 i pol milijarde stanovnika,pa ti ratuj,mnoge zemlje nemaju ni toliko metaka a “pušu” se jer im Ameri drže leđa,pih….takvima da daš samo batine nalupaju te ko konja kad se sjete….svašta se danas u svijetu naziva “država”…..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Ljubav je trazila od nas mir, a onda nam zlo podari krvavi pir. Ljubav je trazila od nas pjesme, a onda nam zlo jezik u korijenu skrese. Ljubav je trazila od nas da tecemo, a onda nam zlo naredi da cepic u slavinu mecemo. Ljubav je trazila da placemo i… Pročitaj više »

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

Korea,Bliski Istok i Latinska Amerika su dosta moguća mjesta nekih velikih ratova,ali ne svjetskog rata. Čak i ako se WW3 desi,on neće biti nikakav nuklearni rat ili slično. To će biti hrpa manjih ratova koji će trajati 10-15 godina. Korporacije će prodavati oružje svim stranama i tako će zaraditi,a banke… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Najžešči se sukobi očekuju na liniji Montana-Wyoming-Colorado-New Mexico, očekivanoj liniji razgraničenja između Kine i Rusije.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  nekoime

Sto bi Rusija ratovala pritiv Kine na okupiranoj teritoriji Meksika i u Navaho Republici? Rusi nisu zainteresovani ni za Aljasku, kazu da imaju previse zemlje, a ti pominjes neke jos udaljenije vukojebine. Kad meksikanci vrate sto im je oteto, kad indijanci uzmu svoje, ono sto ostane ide kinezima za otplatu… Pročitaj više »

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije

S obzirom da je prvi svjetski rat započeo na ovim prostorima mislim da bi bilo prigodno da i zadnji svjetski rat isto tako ovdje započne.

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije

Mislim da je pravo pitanje hoće li nas potamaniti nuklearke ili zagađena okolina,3ww je već ali ne oružjem nego ekološka kataklizma kojoj neizbježno idemo u susret, 3 sv rat i možda izbjegnemo ,ali eko kat teško.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
2 godine prije

Treci svetski rat izbice u Juznom kineskom moru i to oko neke banalne stvari. Kina tamo pumpa misice i zauzima borbeni stav, njihov predsednik je najavio vojsci da se pripremi. USA jos od Obame prebacuje u taj deo sveta vecinu mornarice. Prva stvar koju je Tramp uradio, ne zaboravite, primio… Pročitaj više »

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Arcibald Rajs

Da. Nek se u novom ratu mlate nasi ljepsi komadi.
Tv nek prenosi
Budem navijao za male kineskinje.
Ako kineskinje dobiju, mogu sa Nama radit sto im pase.
Tak se veselim

Keko
Gost
Keko
2 godine prije
Reply to  Arcibald Rajs

Zreo komentar

Merlin
Gost
Merlin
2 godine prije

Treči svjetski rat mije uopče pitanje dali če ga biti nego samo pitanje momenta kad kreniti . Treči svjetski rat kao i uvjek u prošlosti počinjje najjači. Time je sve rečeno i jasno.- zna se ……. Zamislite ovo što smo gledali i dogodilo se i dalko više toga “Zbog ruskog… Pročitaj više »

Mira
Gost
Mira
2 godine prije

Posto je Nostradamus predvidio jednog sotonu na prestolju a to je Americki predsjednik on ce biti ubijen i docice do teeceg svjetskog rata. Americki ptwdsjednik je toliko nepromisljen da sam sebi stvara kaos i nezna se iz toga izvuci, njegova mrrznja prema svima je nemoguca sam nezna sto je san… Pročitaj više »

Mario Lončarević
Gost
Mario Lončarević
2 godine prije

Zašto mi moramo voditi ratove bogataša,neka ih oni sami vode,ja nemam ništa protiv svoga susjeda ili bilo koga a ako ču ratovati onda ču ratovati protiv tih što su započeli rat u svoju korist,protiv korporacija i naših samoprozvanih vođa.

Jao jao
Gost
Jao jao
2 godine prije

Vidis vidis..svugdhe amerika…
Dok kod njih ne budu gorijele kuce, mrtvih zena I djece, nema mira

Toni Maroni
Gost
Toni Maroni
2 godine prije

zadnja rečenica u članku daje odgovor na sve.

Guest
Gost
Guest
2 godine prije

Mene strah zbog jednog razloga, 91 godine poneko tiho kaže biće rata, a gomila nas ostalih kaže “Ma kakav te rat spopao, ne budali” Neki već počeli pucat po selu, mi otišli do grada i sjeli na kavu kao da se ništa ne dešava, ljudi pričaju šale se….., a pet… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

ja mislim da se 3. svjecki rat neće niti desit

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Gledam prikazivanje arsenala pojedinih drzava pa se sijetih Njgoseve:
BOJ NE BIJE SVIJETLO ORUZIJE DO SRCE JUNACKO.
I da dodam: svaki nepozvani vojnik pod oruzijem izvan svoje domovine je agresor i zlocinac osim ako nije povan u odbranu suvereniteta drzave u kojoj se nalazi.

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
5 mjeseci prije

Razmontirati zločinačku USA na sastavne faktore, automatski znači prestanak većine svjetskih problema i manje šanse za eventualni rat. Dakle slobodarski ljudi svih zemalja svijeta ujedinite se i pomozite da GENOCIDNA ZLOČINAĆKA USA prestane postojati. Ali vlasnici USA razni Rockfeleri, Morgani i slični imaju šansu zaraditi kroz veliki rat zato ga… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik