SAD prijete da Rusiji i Kini neće dozvoliti dominaciju Sjevernom pomorskim putem

brod led ledolomac
63 komentara

“Sjedinjene Države neće dopustiti da Rusija i Kina dominiraju Arktikom i kontroliraju Sjeverni pomorski put”, rekao je zapovjednik američke mornarice u Europi i Africi, admiral James Foggo.

Prema njegovim riječima, Arktik i Sjevernu pomorsku rutu bi trebale jednako koristiti sve zemlje Arktičkog vijeća i nitko ne može tvrditi da je to nečije područje.

“Rusija smatra Arktik svojim teritorijem. Ali to je u stvarnosti međunarodni teritorij i zanima nas da ostane slobodan i otvoren za sve”, rekao je admiral Foggo.

Istodobno je dodao da američke tvrtke nisu zainteresirane za korištenje Sjevernog pomorskog puta, jer je njegova dubina premala za američke brodove.

Osim toga, admiral James Foggo je rekao da Kina nije članica Arktičkog vijeća i da nema pravo koristiti arktičke vode.

SAD Sjevernim putem i na Marsu mogu dominirati samo riječima

Trump

Komentirajući izjave zapovjednika američkih pomorskih snaga u Europi i Africi, admirala Jamesa Fogga, generalni direktor ruske istraživačke tvrtke MAR Consult, Dmitrij Šimanov, rekao je kako SAD nemaju pravo kontrolirati Sjeverno more.

Prema mišljenju stručnjaka, “politika u Sjedinjenim Državama više nije samo upravljati zemljom, nego je postala i zabava”.

“Privlačenje pažnje bilo kojim sredstvima je sastavni dio života svakog službenika. Nije tajna da izborna utrka u Sjedinjenim Državama nikada ne prestaje. To je proces u tijeku u kojem se stranke i njihovi predstavnici svim mogućim sredstvima bore za naklonost birača. Izjave čak i od strane vojske mogu imati potpuno reklamni karakter, bez namjere provedbe konkretnih akcija”, rekao je Šimanov.

“Amerikanci vrlo apstraktno zamišljaju svijet izvan svoje zemlje i stoga oduševljeno prihvaćaju bilo kakve izjave o mogućoj dominaciji, bilo na Sjevernom pomorskom putu ili na Marsu”, rekao je stručnjak.

“Ali Sjedinjene Države nemaju ni kapacitet ni pravo kontrolirati Sjeverno more. Naravno, ovdje je vidljiva jasna zadaća da se pokaže protivljenje glavnim rivalima, Kini i Rusiji. Kao što vidimo, riječima se James Foggo vrlo dobro nosi s tim”, istaknuo je Dmitrij Šimanov.

Sjeverni pomorski put – Zbog novih pravila najbolja opcija za tranzitne divove

ANALIZA: Kina pristala na suradnju s Rusijom u razvoju Sjevernog pomorskog puta

Izazov na Arktiku – Kroz Sjeverni pomorski put će ploviti samo ruski brodovi

ANALIZA: SAD na Arktiku moraju dokazati da su još uvijek vodeća sila na svijetu

 

antartikartikSankcijeSjeverni put
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
5 godine prije

Američki visoko rangirani oficiri svakodnevno daju agresivne izjave. To sasvim sigurno nije slučajno, a ni dobro za svjetski mir.

Ivo
5 godine prije

Mauricijus objavio da će dominirati Indijskim oceanom,i neće dozvoliti ni američkoj ni kineskoj floti slobodan prolaz. Izjavu je za medije dao načelnik lokalne ribolovne udruge.

Riddick
5 godine prije

Ovaj region ce imati sve vecu ulogu usled klimatskih promena.
https://youtu.be/dV67yJHoPvw
https://youtu.be/pbrKLnh8wLA

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Ih, neće dozvoliti…. ka da će njih neko pitati.
P.S.
U Imockom ulazi baba u autobus.
Pita vozač:”Dokle gospođo”?
Baba šuti.
”Gospođo, dokle će te”?
Baba šuti.
”Baba, di te đava gonja”?
”A u Split sinko”.
(Meni su Imoćani puno dragi…..)

burt
5 godine prije

druga i četvrta flota američke mornarice koje pokrivaju istočnu obalu Sjeverne Amerike i cijelu srednju i južnu Ameriku su jače od cijele ruske, kinske i iranske mornarice zajedno, a netko priča da bi se bankrotirana Venecuela mogla suprotstavit tolikoj sili, a sjeverni pomorski put je daleko od svih glavnih svjetskih pomorskih koridora tako da nije važan

Laki Topalović
5 godine prije

A sami nemaju čim ići gore, krenula Obalna straža i zaledila se. Izronila podmornica, zaledila se… Kakva je to drvena flota? Usput, američka mornarica je općenito u klincu i više im je brodova na remontu nego u vodama. Na papiru kad otvoriš Wikipediju vidiš silu brodovlja i mornarica, a onda Pentagon kaže da ne može pokrivati ni pola zadaća. (Dobro traže pare da ne odu zrakoplovstvu i slični trikovi, ali je stanje jadno)

Spock
5 godine prije

Čim globalno zatopljenje udari, 6. flota će zagospodariti sjevernim polom, do tada im trebaju Ruski ledolomci 🙂

dsifjgvaucfWEDJqsdc0ascuascxs
5 godine prije

Rusija a pogotovo Kina treba da proući što priča onaj odabrani šef (Goldfajn, no i po frenologiji se vidi koji dnk-a ima) us eskadrile terorista iz zraka. Rusija je u stanju da detektira sve balističke prijetnje na nju, sistem je operativan oko cijele Rusije, problem joj je što sad treba napraviti nešto što će detektirati ciljeve manje uočljive koji mogu uči u unutrašnjost bez detekcije noseći sa sobom mikro i makro dronove i napraviti dar mar jer tamo nema zaštite svih objekata. Kad se vidi kolika je Rusija to je nemoguć zadatak kao što je nemoguće sve objekte zaštiti sa Tor-vima, Pancirima, Bukovima, S-ovima (tim redosljedom jer jedan drugog štite) jer bi broj svih tih nabrojanih protuzraćin sistema bio nemoguć za producirati. Preventivni udar najbolja opcija, Posejdon mijenja pravila igre totalno, samo dva dovoljna za Norfolk i San Dijego i baj baj valokracija. Njihova najveća prednost dubine zaštičenosti oceanima se… Čitaj više »

šeronja
5 godine prije

ne laje pas radi sela, nego radi sebe

Zagor
5 godine prije

Krenula provokacija na Venecuelansko- Brazilskoj granici

Zadranin
5 godine prije

amerokenjski admiral James Fogg.. jak si na riječima, ali kad bi doša gore pokazivat Rusima muda, brzo bi uteka nazad odakle si i došao.. ruska zima u tom dijelu svijeta ne pita za čin. A ni jel si obuka “krzneno donje rublje”.

Mislim da Rusi to zovu “bermuda” – iliti “medvjeđa muda”. ?

Pljuc!

nekoime
5 godine prije

Američko ministarstvo prehrane zabranilo Kinezima jedenje pomoću štapića.

Fatih
5 godine prije

NADA ZADNJA UMIRE.
RUSI SU BILI I OSTAT CE VLADARI SJEVERE RUTE.
NEG BOG CUVA RUSIJU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Konobar
5 godine prije

Ne znam sa kojom flotom Ameri misle da pariraju Rusiji kad imaju samo jedan operativan teski ledolomac dizelas (u kojem je pola delova od drugog rashodovanog) i tri lagana manja ledolomca, dok Rusija ima ukupno 46 ledolomaca od cega cetiri na nuklearni pogon (ostali su dizelasi). Sto bi se narodski reklo: plase jeza golom gu..com.

odisea
5 godine prije

Impotentan muškarac priča samo je_ini.

deki
5 godine prije

Jbt kako se vreme menja, nekada ranije stvarno kad vidis jezivo mocnu americku flotu i sve one silne avione nekako covek je bio svestan da su mocni,brutalni,jaki i izgledali su kao neka nepobediva kaznjenicka expedicija! Danas kad vidim tu flotu sa onim f 16 ,nesto mi vise danas ne deluju kao nekada. I oni su toga svesni pa se ponasaju kao onaj ulicni satro bokser koji je bio faca za tuce u kraju,a koga je vreme pregazilo,pa preti li preti nekom novom klincu iz tog istog kraja koji mu je zavalio par samarcina proslog meseca. Ubrzo ce doci vreme da ce im ograniciti letove i plovidbu po svim teritorijama koje su od strateskog znacaja za Rusiju i Kinu jer ubise ih Rusi sa tim razvojom svakakvih za njih nepoznatih raketa,mina,aviona,kamiona.Ne bi me cudilo da ih matiraju bez oruzja i bez napada jer ovi ce sutra da izmisle neke talasne udare… Čitaj više »

Red Dog
5 godine prije

Ja pocinjem sumnjati da nas podjebavaju. Trolluju.
Kao ono… sto je Srbija manja, time se vice vise: „Srbija do Tokija!“ :/

Red Dog
5 godine prije

Ja pocinjem sumnjati da nas podjebavaju. Trolluju.
Kao ono… sto je Srbija manja, time se vice vise: „Srbija do Tokija!“ :/

Red Dog
5 godine prije

Ja pocinjem sumnjati da nas podjebavaju. Trolluju.
Kao ono… sto je Srbija manja, time se vice vise: „Srbija do Tokija!“ :/

Red Dog
5 godine prije

Ja pocinjem sumnjati da nas podjebavaju. Trolluju.
Kao ono… sto je Srbija manja, time se vice vise: „Srbija do Tokija!“ :/

Amater
5 godine prije

Admiral a lupa gluposti …. i sam zna da nemože ništa, osim skičat i pretit … 🙂

fbslo
5 godine prije

I ja zabranjujem šetanje po Jupiteru, samo, da dođem gore, mamu vam !

Muppet shou
5 godine prije

Americko ludilo poprima nove dimenzije. Pijani starac ulazi u bordel sa mlohavim spolovilom i prijeti da ce poj….i sve dame. Ima li netko tamo koji ih savjetuje sta pametno reci i ciniti.

krezubi glasac
5 godine prije

Burte ti si genije! Ti i trumpeto koja slika bi to bila.

Dopizdilomi
5 godine prije

Isti k kao da Rusi i Kinezi prijete da amerima neće dati dominaciju u Meksičkom zaljevu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI