Izazov na Arktiku – Kroz Sjeverni pomorski put će ploviti samo ruski brodovi

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--fbXhmE01--/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/195izud32pjogjpg.jpg
27 komentara

U središtu pozornosti u napetostima između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije je ponovo Arktik. Ruska Državna Duma je 24. prosinca usvojila nove izmjene Zakona o pomorskim trgovinskim rutama. Među novostima, kojima se uglavnom poboljšava regulatorni okvir, usvojena je klauzula o ekskluzivnom pravu na transport nafte i plina kroz Sjeverni pomorski put.

Prema novom zakonu će sada samo ruska plovila moći transportirati naftu i plin tim pravcem. Prema riječima zastupnika Države Dume, time će se kroz Sjeverno more znatno povećati obujam prometa brodovima pod zastavom Ruske Federacije.

“Ako se praksa korištenja ekskluzivnog prava pokaže uspješnom, takva se norma može proširiti i na druga područja naše zemlje”, ranije je izjavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ideju u isključivom pravu na transport ugljikovodika ovom rutom su predstavili ruski sudovi. Čelnik Kremlja vjeruje da će zakon Državne Dume ojačati položaji ruskih pomorskih tvrtki i pogodovati mnogim pomorcima.

Naglašeno je da će zakon donesen od strane Državne Dume imati prijelazno razdoblje od jedne godine i ne odnosi se na postojeće ugovore o prijevozu, kako se ne bi naškodili partnerstvu s raznim zemljama.

Stoga i ne čudi reakcija bivše pomoćnice američkog državnog tajnika Paula Dobriansky, koja je za The Wall Street Journal izjavila kako SADA, NATO i saveznici moraju uložiti sva sredstva i napore kako bi se Rusiju suzdržalo na Arktiku.

“Treba osigurati odgovarajuće resurse, a to su brodovi, podmornice i zrakoplovi, kao i platforme za izviđanje i pomorsku patrolu. SAD bi trebale početi graditi napredne ledolomce i provoditi više vježbi, patrola i treninga. Osim toga, sjedište novog Atlantskog zapovjedništva treba biti u Sjedinjenim Američkim Državama. Sve ove mjere mogu spriječiti jačanje ruske vojske i pokazati da su SAD još uvijek vodeća zemlja u NATO paktu i svijetu”, rekla je Paula Dobriansky.

Hladni rat na Arktiku

podmornica SSN-21 Seawolf
FOTO: Podmornica SSN-21 Seawolf

U svakom slučaju, čak i ako se nađu sredstva za izgradnju vojne infrastrukture na Arktiku, ruski mediji navode kako je to nemoguća misija, jer naprosto nema dovoljno ledolomaca.

Da bi stigle Rusiju na Arktiku, Sjedinjene Američke Države trebaju 120 godina. Čak i da svake tri godine izgrade jedan ledolomac, ove se želje nikada neće ostvariti, uvjeren je novinar agencije FAN Aleksej Gromov, koji je komentirao slučaj.

Osim toga, podsjetio je da samo Rusija ima iskustvo prolaska podmornica na Arktiku i dodao kako se američke podmornice u ekstremnim uvjetima mogu smrznuti u ledu na Arktiku, kao što se već dogodilo 2015. godine.

Dakle, da se ostvare želje Paule Dobriansky, Pentagon bi morao razviti poseban projekt novih podmornica za ove vremenske uvjete.

Podsjetimo, 5. lipnja ove godine je objavljena snimka koju je ruski helikopter Mi-8 snimio još 2015. Na snimci se vidi američka podmornica okovana ledom na Arktiku.

Mi-8 je tada napravio nekoliko krugova iznad podmornice, ali nikoga nije bilo u blizini. Moguće je da je došlo do oštećenja, jer se na ledu vide tragovi korištenja crvene dimne bombe koje se koriste za slanje signala u pomoć.

Pentagon je ranije izvijestio da je u proljeće i ljeto 2015. godine podmornica “SSN-21 Seawolf” šest mjeseci patrolirala na Arktiku i području Sjevernog pola, ali nije bilo nikakvih izvješća o nesreći.

Isto se dogodilo i 2011. godine, kada je u sklopu vježbi “ICEX-2011” u Arktičkom oceanu podmornica “USS Connecticut” klase “SSN 22” izronila i zaledila se, da je pomoćno osoblje otvor moralo oslobađati motornom pilom i pijucima. U toj je vježbi sudjelovala i podmornica “USS New Hampshire” klase SSN 778.

Vježbe “ICEX-2011” je vodio američki mornarički Arktički podmornički laboratorij iz pomorskog baznog punkta Loma San Diego. Kamp je izgrađen posebno za ICEX, a projektirali su ga znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu i osoblje američke, kanadske i britanske mornarice.

Vježbe ICEX 2014. i ICEX 2016 su pokazale nešto bolje mogućnosti američkih podmornica ili su se možda održale u područjima u kojima nije bilo ekstremne polarne zime, jer snimke pokazuju ronioce ispod leda i kako, nakon ručno probijeno otvora, izlaze na ledenu površinu.

VIDEO – Podmornica “SSN-21 Seawolf” 2015. okovana ledom Arktika

VIDEO – Podmornica “USS Connecticut” na vježbama “ICEX-2011”

Sjeverna ruta
FOTO –Sjeverni pomorski put (plavo)

Opširnije: ANALIZA: SAD na Arktiku moraju dokazati da su još uvijek vodeća sila na svijetu

 

Državna DumaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

Sjeverni morski put ako se otvori imat će jednak status kao i bilo koji drugi morski put. Ne znam kako misle da bi tamo plovili samo ruski brodovi? Svakako mogu to odlučiti ali, a da li je pametno? Što bi se dogodilo kad bi na primjer Danska i Švedska odlučile da kroz one silne tjesnace koji si njihove teritorijalne vode mogu ploviti samo njihovi brodovi? Ili da tako odluči Hrvatska? Ili Indonezija sa jednim od najvažnijih pomorskih transportnih koridora?

Jole
6 godine prije

To je svakako bačena rukavica i izazov SAD.Ovdje je Rusija u ogromnoj prednosti i to nije račun bez krčmara,nego realnost.

Ogi
6 godine prije

Nijedan narod na svijetu nema iskustva sa zimom kao rusi. Njihova djeca i na minus 50 idu u skolu. Amerikanci u konfrotaciji sa rusima na Arktiku nemaju nikakve sanse. Rusi već imaju i ledolomce i opremu ali i iskustvo u tim surovim oblastima. Uostalom na karti se vidi koje zemlje i sa koliko teritorije “granice” sa Arktikom i nije problem dogovoriti, ili jeste. Amerikancima je problem i sto je Sibir samo ruski. E pa izvolite, uzmite i Arktik a i “svoj” dio Sibira ako imate mu..!

Laki Topalović
6 godine prije

Ako je netko primijetio, Plavi put su ruske teritorijalne vode, a tko hoće, slobodno mu more, ako ima ledolomce i kako proći gore na sjeveru

antun comb
6 godine prije

a tamo, na prvom videu dje helikopter leti oko podmornice mozes vidjet “garmin” satelitsku antenu za GPS, i jos je zakacili na prozor. ahahaaa pijani rusi ni antenu za GPS ne mogu napraviti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI