Putin se "kladio" na klimatske promjene i Rusija je preuzela vodstvo na Arktiku

48 komentara

Iako se stav Washingtona prema globalnim klimatskim promjenama stalno mijenja, Moskva čvrsto vjeruje u njihovo postojanje, ne ulazeći u razloge o uzrocima ove činjenice, što je motiviralo  ruske političare na veće aktivnosti na Arktiku, piše Bloomberg. Prema riječima autora, za razliku od nekih zapadnih kolega, Vladimir Putin se “kladio” na predstojeće topljenje leda na Arktiku, što je omogućilo Moskvi povećanje prisutnosti u regiji i stjecanje ozbiljne prednosti nad Zapadom.

Dok SAD i druge zemlje tek moraju izgraditi teške ledolomce, Rusija je ogroman dio posla već obavila.
Prošli vikend je u Rusiji porinut ledolomac “Ural”, posljednji od tri nuklearna ledolomca “Projekt 22220”, kojima je zadaća “ojačati dominaciju trgovačkog brodarstva u Arktiku”, piše Bloomberg.
Podsjetimo, još dva broda ovog projekta iz prve potpuno ruske serije ledolomaca od raspada Sovjetskog Saveza, “Arktik” i “Sibir”, porinuta su 2016. i 2017. godine. Novi ledolomci zamijenit će stariju sovjetsku flotu kako bi se osigurala plovnost Sjeverne pomorske rute, ali ne nekoliko mjeseci godišnje, već tijekom cijele godine.
VIDEO – Nuklearni ledolomac “Ural” porinut prošlog tjedna

Isporuka robe iz Europe u Aziju i natrag duž Sjevernog pomorskog puta traje 10 do 15 dana manje nego kroz Sueski kanal. Istovremeno, ruska vlada tvrdi da ima kontrolu nad ovim trgovinskim putem, duž cijele rute, unatoč činjenici da put na nekim mjestima navodno ide izvan teritorijalnih voda Rusije, odnosno 200 nautičkih milja od obale zemlje, ističe autor.
“Uvjerenje Moskve da bi kretanje plovila na Arktiku trebalo ostati pod njezinom kontrolom uznemirava Washington. U međuvremenu, Rusija već neko vrijeme ulaže velike napore u obnovu i stvaranje novih vojnih objekata duž arktičke obale. Moskva je već uspjela obnoviti deset starih vojnih zračnih luka i početi izgradnju 13 novih. Sada, ruske oružane snage kontroliraju gotovo cijelu obalu Arktika i, ako bude potrebno, bit će spremne braniti Sjeverni pomorski put”, vjeruje kolumnist Bloomberga.
Sjedinjene Države se u natjecanju s Rusijom za Arktik sada se suočavaju s nedovoljnim brojem ledolomaca. Poznato je da su ledolomci američke Obalne straže stari i neprikladni za Arktik, do te mjere da se ne usude ni poloviti u tom području, osim u nekoliko toplijih mjeseci.

Putin ne želi nagađati o uzrocima zatopljenja, ali tvrdi da je ono očigledno

Sjeverna ruta
FOTO – Sjeverni pomorski put

Prema autoru je mogući razlog zaostajanja Washingtona taj što dvije zemlje imaju različite pristupe o klimatskim promjenama.
Sjedinjene Države su duboko podijeljene između prepoznavanja promjena kao problema koji zahtijeva hitna rješenja i punog skepticizma koji je postao dominantan kod Donalda Trumpa. S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin, iako je izrazio sumnju da ljudska aktivnost uzrokuje klimatske promjene, ne poriče samo postojanje tih promjena”, objašnjava novinar.
Prema Bloombergu, ruski lider vjeruje da čovječanstvo svojim aktivnostima neće moći zaustaviti klimatske promjene i da će se dugoročno morati prilagoditi.
“Priznajući da česte suše i poplave uzrokovane klimatskim promjenama mogu uzrokovati štetu ruskoj poljoprivredi, on također vidi mogućnosti koje zemlji nudi zatopljenje, uključujući veći pomorski promet u Arktičkom oceanu”, kaže autor.
Prema američkoj mornarici, unatoč postupnom topljenju leda na Arktiku, regija će za većinu trgovačkih brodova ostati neprohodna do 2030. godine, prije svega zbog nepredvidivog kretanja ledenih masa u oceanu.
Kremlj je, međutim, odlučio da neće dugo čekati i odlučio se na jačanje Sjevernog pomorskog puta izgradnjom ledolomaca, kao i na izgradnju željeznica do glavnih trgovačkih luka na sjeveru zemlje.

ledolomac americke obalske straze sad
FOTO: ledolomac americke obalske straze sad

U travnju su predstavnici ruskih vlasti rekli da do 2024. godine očekuju povećanje obujma prometa robe na Sjevernom pomorskom putu na 92,6 milijuna tona. Prošle godine je kroz ovaj plovni put prošlo 20,2 milijuna tona robe, što je dvostruko više nego 2017.
Iako je taj rast uglavnom posljedica početka rada kompleksa Yamal LNG, koji preko Arktika izvozi prirodni plin u azijske zemlje, Moskva se nada da će kroz sjevernu rutu konačno preusmjeriti i izvoz ostalih roba, uključujući naftu i ugljen.
“Svi ovi ambiciozni planovi su u biti znak oklade da će u vrijeme kada klimatske promjene Sjevernu pomorsku rutu čine prohodnom tijekom cijele godine Rusija imati potpunu kontrolu nad svim brodovima duž ove rute. Osim toga, tuda će sigurno i aktivno izvoziti vlastite sirovine i proizvode, skraćujući put do Azije”, smatra novinar.
Prema Bloombergu, SAD se neće tako lako suprotstaviti ovoj strateškoj politici, čak ni “sa svom svojom mornaričkom silom”. Rusija je već toliko napredovala da SAD to neće moći nadoknaditi.
“Rusija ne može sebi priuštiti da drži korak sa svojim glavnim rivalima u svim područjima. Na primjer, dok je radila kako bi napredovala u odnosu na druge arktičke sile, Rusija je izgubila prednost u području lansiranja u svemir”, tvrdi autor, ali ne iznosi dokaze gubitka prednosti ruske svemirske i raketne tehnologije.
“Sjeverni pomorski put ima veći prioritet za Putina i jedna je od stvari koju može ponuditi Kini kao dio antiameričkog saveza kojeg gradi zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom”, zaključuje Bloomberg.
“Dakle, želja Rusije da ojača svoju prisutnost na Arktiku prije nego što klimatske promjene dovedu  konkurenciju u regiju se pokazala dobitnom kombinacijom za Kremlj, jer se pristup zapadnih zemalja Arktiku pokazao  previše trom i možda nedovoljno hrabar da se kladi tako visoko kao Putin”, sažima Leonid Davidovich Bershidsky, bivši “ruski” novinar koji iz dragovoljnog egzila od 2014. piše za američki Bloomberg.

antartikledolomacledolomac Projekt 22220Sjeverni put
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
otpisani
4 godine prije

Ne bi se kladio u neko prirodno globalno zatopljenje, ali sam spreman kladiti se bez premišljanja da Rusi već imaju tehnologiju i tehniku kako klimu na krajnjem sjeveru učiniti podnošljivom za eksploataciju tog područja, što zajedno sa Kinom koja svoje pustinje polako pretvara u oranice i pašnjake i Amerikom koja zbog svojih imperijalističkih ambicija i planova, eksperimentira sa meteorološkim oružjima, itekako djeluje na dosadašnja ustaljena atmosferska kretanja, pa imamo snijeg u Sahari i Arabiji, prodore polarnog zraka do Teksasa ili ovakve neuobičajeno duge kišne periode u našim krajevima kao što je slučaj u ovom mjesecu, koji ne pamtim cijeli svoj život tako hladnim i izuzetno mokrim. Više bi to mogli nazvati poremećaj globalne klime ( nastao zbog interesa velikih mangupa) nego globalno zatopljenje (ali za svjetsko roblje je to ionako nebitno) PS. Rusi su prihvatili (zapadnu) priču o globalnom zatopljenju jer im to u ovom trenutku odgovara, kako bi u… Čitaj više »

PPP
4 godine prije

U ovu priču ne vjerujem od samog početka. Prevoziti robu, a pri tome trebati ledolomca, nema nikakvog smisla.
Tko zna, možda Putin navlači drugu stranu, kao što je nekada Donald Regan navlačio Ruse na skupi svemirski program kako bi ih iscrpio.
Zamislimo da postoji globalno zatopljenje, iako sve govori da se hladimo? Taj period ne traje 50 godina, nego stoljećima i tisućljećima. Priroda nije prekidač na zidu s kojim po potrebi digneš i spustiš temperaturu svake godine.
Dovoljno je samo da jedna godina bude atipična i da cijeli projekt propadne.
Dakle, ova priča ne pije vode.

eu kolonija
4 godine prije

to je ono što analitičari rand korporacije ne razumiju. oni kažu da treba razvući rusiju na više frontova pa spominju ukrajinu I siriju. međutim prirodno širenje rusije će njih razvući da neće znati gdje su im noge a gdje im je glava. to ti je kao kada zamjesiš hljeb a on raste li raste. rusi su veliki logičari I stratezi za razliku od pobješnjelih I ludih konjokradica

fiveri
4 godine prije

Koja netocna informacija da ne lkazem drugacije jer onda nema kom…..
Ural je zadnji iz serije od tri i po konceptu od proboja leda ocd 3 m.
Ako je istinito on u clanku tada bi sljedeci ledolomci morali “lomiti” led zbog glo. zatop od 3 m i manje.
Hmmm Nova generacija ledolomaca koja se projektira tj. idejni projekt je gotov i sada je konstrukciski dio u razradi kida led od 4 m i jos su snazniji ( uz kompletan novi redizajn broda). Zbog globalnog zatopljenja?
Da li netko misli da sadasenje vodstvo RF igra na pretpostavke i dogovor kao garant?

Moreno
4 godine prije

Klimatske promjene su ciklički procesi i ne ovise o tome šta Washington i Moskva misle. Razlika je samo u načinu i svrsi za koje klimatske promjene Washington i Moskva koriste.

ja sam
4 godine prije

Odlicna tema. I sam sam tek skoro shvatio cemu tolika frka, propast sveta od globalnog zatopljenja, hehe. Na zalost jos uvek nisam dosao do informacije koje godine bi Kina mogla da preusmeri robu na ovaj severni pasaz s juznog kineskog mora, za EU – to je po meni najvaznije geopoliticko pitanje, ali ako je potrebno 10 i vise godina, onda i nisam optimista da ce se svetski rat izbeci.

Borna
4 godine prije

Evo jedan zanimljiv clanak https://images.app.goo.gl/tJR9JVoeJHzGt7Y99

Bilo kuda, kiki svuda
4 godine prije

Sto god sam do sada procito o toj temi, vise mi ova sjeverna ruta lici na izbjegavanje kontakta sa prvim vladarom mora, sto jesu Amerika i njeni savecnici. Zbog toga Kina radi na projektu ozivljavanja Svilnog puta, jer znaju, da tamo nece imati problema sa Nato flotom i svim troskovima, koji stoje iz toga, da obezbjede siguran i ekonomski isplatljiv put.

samo tako
4 godine prije

Po običaju usranci pišu manipulativne gluposti. Ako su rusi sposobni u bliskoj budučnosi otvoriti sjeverni pomorski put ledolomcima kroz svoje teritorijalne vode, što znači dati i naplatiti uslugu, što oni imaju s tim ?
Tko njima brani napraviti to isto sjeverno od Kanade i Aljaske ? Izvolite gospodo, nitko se na svjetu neče zbog toga uznemiravati

Max
4 godine prije

Rusija je vodeća na tom strateški važnom dijelu zemaljske kugle iz više razloga 1 ima njspremnije vojne utvrde u tom djelu svijeta. Jedina je formirala Arktičku Armiju čiji arsenal obiluje oružjem i opremom otpornon na veliike hladnoće,

Brainstorm
4 godine prije

pitam se cime ce europa placati kineski izvoz. ovdje ce se morati ozbiljno smanjiti konzumerizam i povecati domaca proizvodnja. kina nas tehnoloski stize pa uskoro nece biti proizvoda kojeg ce se moci prodati njima. na kredit davati nece.

Brainstorm
4 godine prije

da li je lomljenje leda opasno po klimu? mnogi od odlomljenih komada leda ce otploviti koju stotinu km u nesto toplija podrucja te se brze i definitivno otopiti. ako se led ne bi diralo ostao bi neotopljen do slijedece zime.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI