fbpx

Putin se "kladio" na klimatske promjene i Rusija je preuzela vodstvo na Arktiku

Putin se "kladio" na klimatske promjene i Rusija je preuzela vodstvo na Arktiku 1

Iako se stav Washingtona prema globalnim klimatskim promjenama stalno mijenja, Moskva čvrsto vjeruje u njihovo postojanje, ne ulazeći u razloge o uzrocima ove činjenice, što je motiviralo  ruske političare na veće aktivnosti na Arktiku, piše Bloomberg. Prema riječima autora, za razliku od nekih zapadnih kolega, Vladimir Putin se “kladio” na predstojeće topljenje leda na Arktiku, što je omogućilo Moskvi povećanje prisutnosti u regiji i stjecanje ozbiljne prednosti nad Zapadom.

Dok SAD i druge zemlje tek moraju izgraditi teške ledolomce, Rusija je ogroman dio posla već obavila.
Prošli vikend je u Rusiji porinut ledolomac “Ural”, posljednji od tri nuklearna ledolomca “Projekt 22220”, kojima je zadaća “ojačati dominaciju trgovačkog brodarstva u Arktiku”, piše Bloomberg.
Podsjetimo, još dva broda ovog projekta iz prve potpuno ruske serije ledolomaca od raspada Sovjetskog Saveza, “Arktik” i “Sibir”, porinuta su 2016. i 2017. godine. Novi ledolomci zamijenit će stariju sovjetsku flotu kako bi se osigurala plovnost Sjeverne pomorske rute, ali ne nekoliko mjeseci godišnje, već tijekom cijele godine.
VIDEO – Nuklearni ledolomac “Ural” porinut prošlog tjedna

Isporuka robe iz Europe u Aziju i natrag duž Sjevernog pomorskog puta traje 10 do 15 dana manje nego kroz Sueski kanal. Istovremeno, ruska vlada tvrdi da ima kontrolu nad ovim trgovinskim putem, duž cijele rute, unatoč činjenici da put na nekim mjestima navodno ide izvan teritorijalnih voda Rusije, odnosno 200 nautičkih milja od obale zemlje, ističe autor.
“Uvjerenje Moskve da bi kretanje plovila na Arktiku trebalo ostati pod njezinom kontrolom uznemirava Washington. U međuvremenu, Rusija već neko vrijeme ulaže velike napore u obnovu i stvaranje novih vojnih objekata duž arktičke obale. Moskva je već uspjela obnoviti deset starih vojnih zračnih luka i početi izgradnju 13 novih. Sada, ruske oružane snage kontroliraju gotovo cijelu obalu Arktika i, ako bude potrebno, bit će spremne braniti Sjeverni pomorski put”, vjeruje kolumnist Bloomberga.
Sjedinjene Države se u natjecanju s Rusijom za Arktik sada se suočavaju s nedovoljnim brojem ledolomaca. Poznato je da su ledolomci američke Obalne straže stari i neprikladni za Arktik, do te mjere da se ne usude ni poloviti u tom području, osim u nekoliko toplijih mjeseci.

Putin ne želi nagađati o uzrocima zatopljenja, ali tvrdi da je ono očigledno

Sjeverna ruta

FOTO – Sjeverni pomorski put

Prema autoru je mogući razlog zaostajanja Washingtona taj što dvije zemlje imaju različite pristupe o klimatskim promjenama.
Sjedinjene Države su duboko podijeljene između prepoznavanja promjena kao problema koji zahtijeva hitna rješenja i punog skepticizma koji je postao dominantan kod Donalda Trumpa. S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin, iako je izrazio sumnju da ljudska aktivnost uzrokuje klimatske promjene, ne poriče samo postojanje tih promjena”, objašnjava novinar.
Prema Bloombergu, ruski lider vjeruje da čovječanstvo svojim aktivnostima neće moći zaustaviti klimatske promjene i da će se dugoročno morati prilagoditi.
“Priznajući da česte suše i poplave uzrokovane klimatskim promjenama mogu uzrokovati štetu ruskoj poljoprivredi, on također vidi mogućnosti koje zemlji nudi zatopljenje, uključujući veći pomorski promet u Arktičkom oceanu”, kaže autor.
Prema američkoj mornarici, unatoč postupnom topljenju leda na Arktiku, regija će za većinu trgovačkih brodova ostati neprohodna do 2030. godine, prije svega zbog nepredvidivog kretanja ledenih masa u oceanu.
Kremlj je, međutim, odlučio da neće dugo čekati i odlučio se na jačanje Sjevernog pomorskog puta izgradnjom ledolomaca, kao i na izgradnju željeznica do glavnih trgovačkih luka na sjeveru zemlje.

ledolomac americke obalske straze sad

FOTO: ledolomac americke obalske straze sad

U travnju su predstavnici ruskih vlasti rekli da do 2024. godine očekuju povećanje obujma prometa robe na Sjevernom pomorskom putu na 92,6 milijuna tona. Prošle godine je kroz ovaj plovni put prošlo 20,2 milijuna tona robe, što je dvostruko više nego 2017.
Iako je taj rast uglavnom posljedica početka rada kompleksa Yamal LNG, koji preko Arktika izvozi prirodni plin u azijske zemlje, Moskva se nada da će kroz sjevernu rutu konačno preusmjeriti i izvoz ostalih roba, uključujući naftu i ugljen.
“Svi ovi ambiciozni planovi su u biti znak oklade da će u vrijeme kada klimatske promjene Sjevernu pomorsku rutu čine prohodnom tijekom cijele godine Rusija imati potpunu kontrolu nad svim brodovima duž ove rute. Osim toga, tuda će sigurno i aktivno izvoziti vlastite sirovine i proizvode, skraćujući put do Azije”, smatra novinar.
Prema Bloombergu, SAD se neće tako lako suprotstaviti ovoj strateškoj politici, čak ni “sa svom svojom mornaričkom silom”. Rusija je već toliko napredovala da SAD to neće moći nadoknaditi.
“Rusija ne može sebi priuštiti da drži korak sa svojim glavnim rivalima u svim područjima. Na primjer, dok je radila kako bi napredovala u odnosu na druge arktičke sile, Rusija je izgubila prednost u području lansiranja u svemir”, tvrdi autor, ali ne iznosi dokaze gubitka prednosti ruske svemirske i raketne tehnologije.
“Sjeverni pomorski put ima veći prioritet za Putina i jedna je od stvari koju može ponuditi Kini kao dio antiameričkog saveza kojeg gradi zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom”, zaključuje Bloomberg.
“Dakle, želja Rusije da ojača svoju prisutnost na Arktiku prije nego što klimatske promjene dovedu  konkurenciju u regiju se pokazala dobitnom kombinacijom za Kremlj, jer se pristup zapadnih zemalja Arktiku pokazao  previše trom i možda nedovoljno hrabar da se kladi tako visoko kao Putin”, sažima Leonid Davidovich Bershidsky, bivši “ruski” novinar koji iz dragovoljnog egzila od 2014. piše za američki Bloomberg.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
48 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Ne bi se kladio u neko prirodno globalno zatopljenje, ali sam spreman kladiti se bez premišljanja da Rusi već imaju tehnologiju i tehniku kako klimu na krajnjem sjeveru učiniti podnošljivom za eksploataciju tog područja, što zajedno sa Kinom koja svoje pustinje polako pretvara u oranice i pašnjake i Amerikom koja zbog svojih imperijalističkih ambicija i planova, eksperimentira sa meteorološkim oružjima, itekako djeluje na dosadašnja ustaljena atmosferska kretanja, pa imamo snijeg u Sahari i Arabiji, prodore polarnog zraka do Teksasa ili ovakve neuobičajeno duge kišne periode u našim krajevima kao što je slučaj u ovom mjesecu, koji ne pamtim cijeli svoj život tako hladnim i izuzetno mokrim.
Više bi to mogli nazvati poremećaj globalne klime ( nastao zbog interesa velikih mangupa) nego globalno zatopljenje (ali za svjetsko roblje je to ionako nebitno)
PS. Rusi su prihvatili (zapadnu) priču o globalnom zatopljenju jer im to u ovom trenutku odgovara, kako bi u miru mogli razvijati svoje meteorološke tehnologije (i oružja)

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani Globlno zatopljenje i zahlađenje su ciklisi koji se prirodno odvijaju i izmjenjuju za svaki dio zemlje drugačije jer zemlja minja svoj položaj u odnosu na sunce . . . udaljenost, nakošenost, precesiju . . . a to rezultira različitim grijanjem ili hlađenjem sjeverne i južne polutke . . .
Teško je znat koliko Rusi ili Ameri mogu uticat na prirodne procese, ali Ameri su se izjasnili kako provode geoinženjering odnosno kako provaju smanjit insolaciju uštrcavanjem aerosola u stratosferu . . . koliko u tome uspjevaju neznamo jer podatke o tome koliko i šta točno rade mi neznamo. Također neznamo koliko se na umjetan način mogu izazvat lokalni poremećaji i koliko je to ekstenzivno i na primjer upotrebljivo kako bi se na primjer moglo održavat sjeverni put za brodove prohodnim ili omogućit pristup Arktiku za neke duže periode.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ha, vidi stvarno, da mi nisi rekao ne bi ni znao da postoje prirodni ciklusi u globalnom zagrijavanju i hlađenju a biti će i da ono što ti ne znaš, ili ne znaš objasniti, niti ne postoji pa se time ne treba ni opterećivati.
…svakako hvala na trudu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani ”Ne bi se kladio u neko prirodno globalno zatopljenje” – neznan zašto iman dojam da pišeš pizdarije, ako ne u tvojemu prvobitnome komentaru, onda u tvojemu komentaru mojega komentara 🙂

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ne bi se kladio u prirodno globalno zatopljenje U OVOM TRENUTKU.
Kada bi pažljivije bio pročitao moj prvi komentar, iz samoga konteksta si mogao zaključiti što želim reći, ali čitajući tvoje komentare, ponekad vidim da ni ti nisi cjepljen protiv pisanja pi.darija, samo što ja ne grizem baš na svaku;)

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani Pišeš bez logičkig slijeda. Da si odma napisa “U OVOM TRENUTKU” možda bi bilo razumljivo.
Ono šta prvo i vidin kad pročitan to je kontekst.
Da ima pokušaja u intervenciju na klimu to san i napisa, ali san također napisa kako se nemože znat koliko je ta intervencija ekstezivna. Znamo da su se i rakete ispaljivale u oblak kako bi se spriječila krupa.
Jasno ti je da postoje ciklusi, okay, ti ciklusi se vrte u tisućama, desecima i stotinama tosuća godina, a mi živimo manje od 100 i mjerenja postoje još toliko šta je zanemarivo.
Nadalje ti pišeš kako se ne sićaš ovakvoga vrimena, okay, ja se sićan kako je ovakvo vrime, kiša i dugi rukavi, bilo 1984 godine točno do 28.06. Također 2014 je od 6 do 9 miseca padala kiša i bilo oblačno skoro svaki drugi dan. Niko od te godine nije bocu vina zatvorija jerbo nije valjalo ništa.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  otpisani

Uglavnom, tačno je da gotovo cijeli S.M.P. pripada Rusima i da su Ameri i ostali zapadnjaci, obični štakori, koji nemaju ništa svoje već sve što imaju je pokradeno.

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Mak

bitno je da je francuski total i kinezi
vlasnik ruskog lng-a
rusi opet glume pumpnu stanicu

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  kalafat

kalafat
Kad hoćeš, trebaš i moraš puno graditi, treba ti puuunoo love. A Rusi grade i puno toga prema Kini. Putin ima i planove s ruskim Dakekim Istokom…zato pregovara i s Japancima…to uključuje Kurile, pa jest riskantno. Ali ovo? Idealno. I nemoj misliti da Rusi neznaju napisati ugovor. I vjerojatno imaju i sigurne kupce.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

U ovu priču ne vjerujem od samog početka. Prevoziti robu, a pri tome trebati ledolomca, nema nikakvog smisla.
Tko zna, možda Putin navlači drugu stranu, kao što je nekada Donald Regan navlačio Ruse na skupi svemirski program kako bi ih iscrpio.
Zamislimo da postoji globalno zatopljenje, iako sve govori da se hladimo? Taj period ne traje 50 godina, nego stoljećima i tisućljećima. Priroda nije prekidač na zidu s kojim po potrebi digneš i spustiš temperaturu svake godine.
Dovoljno je samo da jedna godina bude atipična i da cijeli projekt propadne.
Dakle, ova priča ne pije vode.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP ima smisla I te kako. kud I kamo se dobije jeftiniji prevoz I pored korištenja ledolomaca. a može se I znatno pojeftiniti tako da jedan ledolomac raščisti put za npr. 10 ili 20 brodova u nizu ali I bez toga dosta skuplje te košta 15 dana plovidbe nego korištenje ledolomca

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

EU kolonija, sve je to u redu što govoriš, osim da brodovi plove u nizu, međutim manipulator je vrlo kreativan i razlog što Bloomberg o tome piše nije samo informativne prirode.
Bojim se da se slične informacije koriste za privolu Rusa da prihvate teoriju globalnog zatopljenja, a time i odgovornosti CO2. Na kraju će svi pristati plaćati porez na CO2, što je finalni dio globalne dominacije.
Rusi k’o fol stječu prednost, a ne vide što se iza priprema. Nadam se da su Rusi puno lukaviji danas, nego su bili prije par desetljeća?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP danski maersk, jedan od najvećih svjetskih operatera u brodskom transportu, je za neke linije krenuo koristiti sjeverni morski put I kažu da im se isplati. toliko o troškovima transporta. s druge strane ovo pisanje bloomberga je trućkanje namjenjeno američkim čitateljima I nema veze sa rusijom tj. nema veze nikakve s tim opkladama za zatopljenje. nema te sile koja rusiji može nametnuti nešto u vezi co2 a da to rusi prihvate. rusi mogu prihvatiti ono što I svi drugi prihvate ali na dragovoljnoj osnovi. evo nedavno ti je neki sud za pomorska prava pokušao nešto nametnuti rusiji a u svezi kerčkog tjesnaca I rusi su odbili takav sud I takav način komuniciranja. to mogu nama poludivljim balkancima prodavati mhuda pod bubrege ali jednoj rusiji ne

laurusri
Gost
laurusri
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

U pravu si osim što je put kraći, ne plaća se ni prolazak kroz Suez koji za suezmax tankere košta cca 400 000,00 eura.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  laurusri

@laurusri hvala ti na informaciji.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  laurusri

laurusri @
Točno. U pravu si. Pa sad neka si svaki od nas uzme karkulator ako mu se neda računati na ruke i neka si predoči kolika je to ušteda za mega kompanije kao što su Maersk, MSC, CGM, China Shiping i da dalje ne nabrajam. To su stotine miljona dolara uštede u par mjeseci. Samo uzmite da Maersk ima preko 400 brodova, što u vlasništvu, što u najmu. Naravno da neče svi sjevernom rutom ali brodovi matice sigurno hoče.
Ali čekaj!!!! Tu su kauboji s svojim sankcijama. Npr. onaj tko bude koristio sjeverni put sankcije??
LP

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Sparkling

da sankcije i kojim putem ce ici.Presmijesno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Put se isplati, jer brodovi i plove u konvojima, odredi se datum sastanka u Istočnoj luci, najvećoj na Pacifiku i ledolomac ide prvi, a brodovi za njim. troškovi osiguranja su minimalni, nema pirata, nema rata, nema ničega, a sigurnost je velika zbog vojnih baza. Uzmi samo 10 brodova x 10 do 15 dana manje plovidbe – goriva, plaća, osiguranja i svih drugih troškova. Zarada je zajamčena, a novac od tranzita ide Rusiji, jer nisu međunarodne vode, što je još jedan plus. Putin se nikada nije izjasnio oko uzroka topljenja leda na Sjevernom polu i samo kaže da je to činjenica. Potpisali su Pariški sporazum, ali imaju ionako male emisije CO2, jer im je većina toga na plin, tako da uopće ne moraju razmišljati o tome. Berdinsky ovo piše za američku publiku, kao, eto čak su i “glupi Rusi” priznali i pogodili. Nisu oni ništa pogodili, već su ledolomci sa zatopljenjem ili bez bili u planu, sjećam se kad i kad, kada je počela utrka za Akrtik ikada je Putin predlagao nekakav savez nevojne zone i “područje dijaloga” , što je, naravno, odbijeno.-

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Problemi su vezani za logistiku brodova koji plove tom rutom (gorivo, servisi, hrana i dr. potrepstine) tj ships shander. Nadalje manipulacije s posadom kao i sama opremljenost brodova za takvu vrstu plovidbe kroz takva mora (posada ludi u zatvorenome). To je jako bitna stavka ako izuzmemo same troskove broda.
Problem je cinjenica da RF jako kasni sa kon terminala za “matice” kao i izgradnjom luke za generalni teret koji se treba nalaziti na Kamcatki (Petropavel).
Tek kada to bude u fazi od 50% moeze se govoriti o “sjevernome putu” kao normalnoj ruti brodova. Do tada sve je nagadjanje.
Investicije na Krimu trose resurse (kako ljude tako i novac).

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  fiveri

onda nisi vidio luke i baze i postaje duž rute.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Onda ne znades kako funkcionira konteinerski transport. Koliko luka na mediteranu i atlanskome oc. posjeti npr “matica” kada ide do Roterdama?
Znas li koliko kosta pilot+remokeri prilikom uplovljavanja?
Koliko se vremena gubi (citaj goriva i radnih sati).
Dam ti 100 eu ako mi pokazes jednu konterinersku luku tj. Terminal s portalnim dizalicama kao sto je u Kopru ili Venecije na sjevernoj ruti (rijecka luka ima dvije)
Pusti portalne dizalice tipa Leibner i sl.
Pogledaj Ust-Luga port i onda ces vidjeti prvu konteinersku luku izgradjenu u RF (samo 50% izgradjenosti s 4 portalne dizalice ) odnosno na ulazu u SanPete. se (kod vrata vekie brane) nalazi druga ali ona je predvidjena za izmjestanje luke iz centra grada i nije u 100% funkciji.
Taj terminal je iz planova SSSR-a, samo je kao i sama brana realiziran u RF.
Pogledaj najaci kont. terminal na mediteranu u Geona (Genova) i to onaj koji je izmjesten izvan grada koji primi 5 “matica” istovremeno i ima istovremeno slaze 6 konteinerskih vlakova( blok vlakova)

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@Laki upravo tako. rusija je ogromno prostranstvo I teško u skorijoj budućnosti da može dostići jednu kinu ili veliku britaniju I usa po emisiji co2. rusij živi sa tim sjevernim morem I koristi ga od pamtivijeka. sjeverna morska flota je gore stacionirana I koristi to more. rus je do sada razvio tehnologije razne primjene koje funkcioniraju na ekstremno niskim temperaturama I sada to polako implementira I u komercijalne svrhe. trebat će amerikanci još puno vremena da dostigne deseti dio ruskih mogućnosti na ekstremno niskim temperaturama

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

pitanje je I koliko se americi isplati ulagati u razvoj tehnologija I proizvodnju tehnike koja će funkcionirati na ekstremno niskim temperaturama a da iz toga nemože izvući neke značajnije benefite I smatram da su oni unaprijed izgubili bitku za artik

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Jos nesto kada se Ameri budu mogli okupati u S. moru kao Rusi, radi zabave, neka se prijave za sport.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ne brkaj Sjevernu rutu i Sjevernu flotu.
Sjeverna ruta se nalazi u Artickome moru-oceanu, dok Sjeverna flota primarno operira u Atlanskome oceanu. Po toj logici Sjeverna flota ide sve do Aljaske? 🙂 🙂

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Da li neznam nešto ili CO2 nastaje izgaranjem ugljikovodika

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  PPP

A Tramp izasao iz dogovora u Parizu o globalnom zatopljenju.A Rusija da prihvati namet na CO2,hahahaha,ne kopcaju se na ledima.

laurusri
Gost
laurusri
1 godina prije
Reply to  eu kolonija
PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  laurusri

Svi vaši argumenti stoje, ali jednu ideju nikada ne treba idelizirati. Ona postaje dobra tek onda kada se propita sa svih strana i svaki detalj stavi u sumnju. Polarni put je sve, samo ne idealan i siguran. Postoji vrlo mali broj studija koji o tome govori i koje su vrlo oprezne. Ova priča nije od jučer. O svemu se intezivno razmišlja već više od 20 godina zbog prijevoza roba između Amerike i Kine koja se naglo razvila. Ovo je kraći put neko ići na Panamski kanal. Dodam li tome da su o tome već pisali Čiječakov 1765., Bering, Forbišer 1500 i neke godine, te puno drugih, stvar doista nije ni nova, ni jednostavna. Već ova činjenica jasno govori da priča o klimatskim promijenama nema veze s idejom. Upravo mi to stvara sumnju. Za usporedbu. Distanca između Engleske i Japana preko Arktika iznosi 16.000 kilometara, preko Sueza oko 21.000 kilometara, a preko Paname 23.000 kilometara. Ušteda u novcu po tankreu iznosi između 3 i 4 milijuna dolara, ne uzimajući u obzir probleme, nego samo distancu i cijenu prolaza kroz Suez i Panamu. E sada malo da vidimo kako to funkcionira u stvarnosti. Tržište plina nije konstantno nego ad hoc. Stalno se… Pročitaj više »

laurusri
Gost
laurusri
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP, nitko ne tvrdi da je prolazak arktičkom rutom nalik krstarenju azurnom obalom, ali budi siguran da nitko neće investirati u flotu od 15 LNG tankera ledolomaca, 3 nuklearna ledolomca, 3 plutajuće elektane da nije siguran u korist koju ista donosi.
Vezano uz prodaju plina sa polja Yamal LNG, 95% kapaciteta je unaprijed zakupljeno čak dvije godine prije prve isporuke i to za deset godina unaprijed, preostalih 5 % je predviđeno za ‘ad hoc’ isporuke.
Kolika je potražnja za plinom sa Yamala govori činjenica da se projekt Artic LNG 2 pokrenuo dvije godine prije predviđenog roka.

Ботовање
Gost
Ботовање
1 godina prije
Reply to  PPP

Допада ми се твој текст.Никако није логике да ледоломац крчи пут броду који није предвиђен за пут кроз лед.То је скупо,неефикасно и веома ризично.Друга је ствар направити комерцијални брод ледоломац који може самостално да делује.Само је питање колико је такав брод економичан у односу на регуларан трговачки брод.
Када је геополитика у питању 100% је могуће да је у питању развлачење…Као што није било логично што је Русија дозволи снабдевање за Авганистан 2001 преко своје територије,иако је то сада сасвим логично зашто је урађено.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

to je ono što analitičari rand korporacije ne razumiju. oni kažu da treba razvući rusiju na više frontova pa spominju ukrajinu I siriju. međutim prirodno širenje rusije će njih razvući da neće znati gdje su im noge a gdje im je glava. to ti je kao kada zamjesiš hljeb a on raste li raste. rusi su veliki logičari I stratezi za razliku od pobješnjelih I ludih konjokradica

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Koja netocna informacija da ne lkazem drugacije jer onda nema kom…..
Ural je zadnji iz serije od tri i po konceptu od proboja leda ocd 3 m.
Ako je istinito on u clanku tada bi sljedeci ledolomci morali “lomiti” led zbog glo. zatop od 3 m i manje.
Hmmm Nova generacija ledolomaca koja se projektira tj. idejni projekt je gotov i sada je konstrukciski dio u razradi kida led od 4 m i jos su snazniji ( uz kompletan novi redizajn broda). Zbog globalnog zatopljenja?
Da li netko misli da sadasenje vodstvo RF igra na pretpostavke i dogovor kao garant?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Klimatske promjene su ciklički procesi i ne ovise o tome šta Washington i Moskva misle. Razlika je samo u načinu i svrsi za koje klimatske promjene Washington i Moskva koriste.

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije

Odlicna tema. I sam sam tek skoro shvatio cemu tolika frka, propast sveta od globalnog zatopljenja, hehe. Na zalost jos uvek nisam dosao do informacije koje godine bi Kina mogla da preusmeri robu na ovaj severni pasaz s juznog kineskog mora, za EU – to je po meni najvaznije geopoliticko pitanje, ali ako je potrebno 10 i vise godina, onda i nisam optimista da ce se svetski rat izbeci.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  ja sam

Pa već je poslala probni teret. Koje ono godine…???

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ja sam

ja sam
ja Jeremija…
Obično postoji više načina da se dođe do istine, u ovom slučaju:
– povjesni podaci,
– prirodoslovni podaci.
– sumnjam da, primjerice, Trump poznaje te stvari…ali on je, vjerojatno, uočio u Pariškom sporazumu dvije riječi. “Transfer gotovine”. 😊
Te mu je odmah ‘sjevnulo’ – fraud.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  ja sam

Radi Kina i na trečoj alternativi, da izbegne J. Kinesko more , pa tako gradi vezu preko Pakistana u luku Gwadar, gdje sada gradi i vojnu bazu…. Velike države nikad strateški ne ovise samo od jednog parametra, ako hoče , da budu velike…

Borna
Gost
Borna
1 godina prije

Evo jedan zanimljiv clanak https://images.app.goo.gl/tJR9JVoeJHzGt7Y99

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
1 godina prije

Sto god sam do sada procito o toj temi, vise mi ova sjeverna ruta lici na izbjegavanje kontakta sa prvim vladarom mora, sto jesu Amerika i njeni savecnici. Zbog toga Kina radi na projektu ozivljavanja Svilnog puta, jer znaju, da tamo nece imati problema sa Nato flotom i svim troskovima, koji stoje iz toga, da obezbjede siguran i ekonomski isplatljiv put.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Po običaju usranci pišu manipulativne gluposti. Ako su rusi sposobni u bliskoj budučnosi otvoriti sjeverni pomorski put ledolomcima kroz svoje teritorijalne vode, što znači dati i naplatiti uslugu, što oni imaju s tim ?
Tko njima brani napraviti to isto sjeverno od Kanade i Aljaske ? Izvolite gospodo, nitko se na svjetu neče zbog toga uznemiravati

Max
Gost
Max
1 godina prije

Rusija je vodeća na tom strateški važnom dijelu zemaljske kugle iz više razloga 1 ima njspremnije vojne utvrde u tom djelu svijeta. Jedina je formirala Arktičku Armiju čiji arsenal obiluje oružjem i opremom otpornon na veliike hladnoće,

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

pitam se cime ce europa placati kineski izvoz. ovdje ce se morati ozbiljno smanjiti konzumerizam i povecati domaca proizvodnja. kina nas tehnoloski stize pa uskoro nece biti proizvoda kojeg ce se moci prodati njima. na kredit davati nece.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

@ Brainstorm
Već davaju na kredit.
A što će tiče proizvodnje i cijele situacije s trgovinom, već imaš rekacije i od SAD-a i Eu-a. A to su sankcije, izolacijska politika, državna intervencija…sve kontra hvaljenom slobodnom tržištu na temelju kojega su pljačkali svijet pustim godinama…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

da li je lomljenje leda opasno po klimu? mnogi od odlomljenih komada leda ce otploviti koju stotinu km u nesto toplija podrucja te se brze i definitivno otopiti. ako se led ne bi diralo ostao bi neotopljen do slijedece zime.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

@ Brainstorm
Lomljenje leda ledolomcima? Svjestan si da se za njima led obnovi u nekoliko sati?
Nikada led nije ništa samostalno urokovao na ovome planetu u smislu klime. Prvo je bilo “s()anje”, a onda je led kao posljedicu toga imao masovno topljenje ili masovnu kreaciju. Imaš sada situaciju da pretpostavljaju da nas je oko prije 12 tisuća godina jedan ili više “kamenčića” pogodio i da je nastalo masovno topljenje leda i porast razine vode (masovni potop). Neki smatraju da je sunce odigralo svoju ulogu, a kamenčići igrali suprotnu ulogu. Jer postoje 2 događaja u razmaku nekih 2000 godina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik