fbpx

SAD gube utrku za Arktik – Ruski ledolomci i vojska su bolji i spremniji

SAD gube utrku za Arktik – Ruski ledolomci i vojska su bolji i spremniji 1

“Američka flota ledolomaca je u užasnom  stanju. Sjedinjene Države su davno utrku za Arktik prepustile Rusiji”, za NBC News piše Sabrina Shankman, izvjestiteljica za InsideClimate News fokusiran na područje Arktika.

Američki ledolomci se trebaju baviti prikupljanjem znanstvenih podataka, spašavanjem brodova zaglavljenih u ledu i uklanjanjem učinaka izlijevanja nafte u najudaljenijim dijelovima Zemlje. Osim toga, oni štite interese Sjedinjenih Država izvan Arktičkog kruga, obzirom da otapanje leda otvara nove mogućnosti trgovanja u regiji, navodi NBC News.

Ali jedan od poznatih američkih ledolomaca, “Polar Star”, izgrađen je prije 40 godina i odavno je premašio očekivani životni vijek i često je na remontu. Ledolomac “Healy” je sagrađen 2000. godine i može služiti isključivo za znanstvene svrhe.

Prema najoptimističnijim kalkulacijama američkih stručnjaka, na Arktiku će se novi američki ledolomac pojaviti u sljedećih pet godina, dok Rusija u ovom području ima već 40 takvih brodova. Dakle, stručnjaci priznaju da su Sjedinjene Države utrku za Arktik davno prepustile Rusiji.

“Činjenica je da su Sjedinjene Države ignorirale Arktik. Izgubili smo budućnost glavne pomorske rute između Azije i Europe. Mi ćemo prepustiti kontrolu nad oceanom Rusiji i Kini”, rekao je američki kongresmen John Garamendi.

Ovo je točno, prije svega zato što je Rusija zakonom odredila tko i pod kojim uvjetima može ploviti kroz njezine teritorijalne vode Sjevernog pomorskog puta, iako su iz Washingtona naknadno tražili da ruske vode i put Sjevernim morem trebaju biti “međunarodni koridor”. Osim toga, Moskva i Peking razvijaju stratešku suradnju u tom području, prije svega u sektoru tranzita.

Rusija gradi i tankere-ledolomce za prijevoz ukapljenog plina klase “Christophe de Margerie”, koji bez pomoći uobičajenih ledolomaca koji “krče put” brodovima iza sebe mogu  ploviti brzinom 19,5 čvorova na sat na otvorenom moru i 5 čvorova na sat u ledu debljine 1,5 metara.

Prošle godine krajem kolovoza je ruski brod “Christophe de Margerie”, vlasništvo ruske tvrtke Sovkomflot, bio prvi komercijalni LNG tanker koji je prvi put hladnu sjevernu rutu od Europe do Azije preplovio bez pomoći ledolomca.

VIDEO – Brod “Christophe de Margerie” i ruta koju je isplovio bez pomoći ledolomaca

Američki stručnjaci se nadaju da će ipak uspjeti nadoknaditi izgubljeno vrijeme i da će sustići ili se barem približiti ruskim postignućima u ovom sektoru.

“Mi smo najveća pomorska sila na svijetu i samo se nadamo da će brod sagrađen ’70-ih godina moći nastaviti ploviti”, izjavila je za NBC News Heather Conley, politička analitičarka i stručnjak za Arktik američkog Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona.

Ranije smo pisali o geopolitičkim i geostrateškim aspektima utrke za Arktik, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu je u kolovozu, nakon zahtjeva Washingtona da ruske teritorijalne vode moraju biti međunarodne, izjavio da je Arktik postao predmetom interesa nekoliko država, što bi moglo izazvati sukobe u ovoj regiji.

U lipnju je čelnim Pentagona James Mattis priopćio kako Sjedinjene Države trebaju pojačati svoje aktivnosti na Arktiku i tamo proširiti prisutnost američke Obalne straže.

Ruska strana gradi i već ima razvijenu vojnu infrastrukturu na sjeveru zemlje, stvara posebne elitne snage za borbe u polarnim područjima koje čine pripadnici autohtonih naroda iz tog dijela zemlje, jer ostali uglavnom ne znaju kako živjeti i učinkovito provoditi vojne zadaće u uvjetima ekstremne zime. Za ove snage se izrađuje i oružje od posebnih materijala, jer su se tradicionalni materijali za proizvodnju pješačkog naoružanja pokazali nefunkcionalnima i opasnima po vojnike pri hladnoći od, na primjer, minus 50 stupnjeva Celzija.

U sklopu opreme 80. motorizirane divizije je i helikopter Mi-8AMTSh-VA, posebna varijanta helikoptera Mi-8 namijenjena za djelovanje na Arktiku, koji može funkcionirati i na minus 60 stupnjeva Celzija.

General Šojgu i potencijalni sukob na Arktiku

Arktik i situacija nakon ranijih neuspjelih pregovora o razgraničenju

FOTO – Arktik i situacija nakon ranijih neuspjelih pregovora o razgraničenju

“Arktik je postao predmetom interesa nekoliko država koji bi mogli izazvati sukobe u ovoj regiji”, rekao je ranije ove godine ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Zaštita nacionalnih interesa Rusije u arktičkom području i njegov aktivni razvoj ostaju prioritet naše vojske. Arktik je zbog svojih resursa danas postao područje od teritorijalnih i vojno-strateških interesa brojnih država. To bi moglo dovesti do povećanja potencijala sukoba u regiji”, rekao je general Šojgu na sastanku odbora Ministarstva obrane na ovu temu.

Rekao je da su ledolomci iz Južne Koreje, Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Država i Kine sada na sjeveru.

Prema ruskom ministru obrane, Sjeverna flota provodi sveobuhvatni plan Ministarstva obrane kako bi razvila sposobnosti snaga i postrojbi na Arktiku za razdoblje do 2020. godine i kako bi se pripremile za moguće prijetnje.

Ove godine je flota je dobila ledolomac “Ilja Muromec”, brodom logističke podrške “Elbrus”, fregatu “Admiral Gorškov”, velikim desantni brod “Ivan Gren”, završavaju se i radovi na vojnom tankeru “Akademik Pašin”. Na Arktiku se nastavila ispitivati nova vojna oprema.

Mi-8AMTSh-VA

FOTO: Mi-8AMTSh-VA

“U ekstremnim uvjetima provodi se testiranje posebnih modela vojne opreme i navigacijskih pomagala”, objasnio je ministar.

Na obali Arktika se grade vojne ispostave, povećava borbena sposobnost Sjeverne flote i sustav upravljanja.

Istovremeno s američkim prijetnjama je i Zajednički odbor britanskog Ministarstva obrane pripremio izvješće u kojem se navodi da Velika Britanija treba igrati veliku ulogu u poslovima na Arktiku i da mora ojačati obrambenu sposobnost u tom području.

No, kao što su  primijetili stručnjaci u izjavama za NBC News, američka strana ne samo da nema ni adekvatne ledolomce, nego je i razvoj snaga za moguće u ekstremno hladnim uvjetima tek u fazi planiranja, dok je ruska vojska prošle godine počela testirati nove modele različitih vrsta oružja i vojne opreme na Arktiku, koji je proglašen područjem od posebnog nacionalnog interesa.

VIDEO – Testiranje posebnih modela vojne opreme proizvedene za područje Arktika

Opširnije o temi:

Sjeverni pomorski put – Zbog novih pravila najbolja opcija za tranzitne divove

Izazov na Arktiku – Kroz Sjeverni pomorski put će ploviti samo ruski brodovi

SAD: Ruske vode i put Sjevernim morem trebaju biti “međunarodni koridor”

ANALIZA: Kina pristala na suradnju s Rusijom u razvoju Sjevernog pomorskog puta

ANALIZA: SAD na Arktiku moraju dokazati da su još uvijek vodeća sila u svijetu

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Ja mislim da svima koji nisu Rusi treba uvesti plaćanje cestarine. 🙂

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Mislin da ih to i čeka

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Koliko je jadno ovo, da su izgubili rutu između Azije i Evrope, to bi bilo kao kada bi Rusi rekli izgubili smo rutu od njujorka do Floride!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Bitka za artik će započeti kada se artik otopi, za sada se samo razmještaju figure.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

To je bilo jasno kada su još sovjetski ledolomci izvlačili zarobljene kitove na ledu kod Aljaske. Ako ne tada, onda kada je postavljena ruska zastava na dno Arktika.

Mister NO
Gost
Mister NO
1 godina prije

Jos nije dozrelo vrijeme za Arktik. Rusi se pametno i na vrijeme pripremaju. Ljudi je sve vise, resursa sve manje a i promjena klime cini svoje, tako da i nekoc nepristupacna podrucja postaju zanimljiva za istrazivanje i exploataciju. Jos nije dozrelo vrijeme za Arktik, ali skoro ce…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Šjor Mister
A možda uskoro pristupačna mista postanu krajne nepristupačna i negostoljubiva. Testiranje na Arktiku da bi se uskoro koristilo puno, puno južnije u istim ili gorim uvjetima. Možda…

Mister NO
Gost
Mister NO
1 godina prije

Mislis da ce se Antarktik poceti cackati? Mozda i hoce ali zasad je logisticki puno izvedivije po Arktiku zbog blizina baza i maticnog teritorija zemalja pretendenata. A mozda je sve ovo samo uvertira velike utrke za Antarktik. S obzirom na postivanje medjunarodnih pravila i dogovora zadnjih godina, cudim se da je i taj dogovor (o ne gradnji vojnih baza i ne pretendiranja na teritorij juznog pola) opstao dosad… Ipak mastu mi golica onaj dogadjaj sa cini mi se 6. flotom iz 1946 tamo negdje na jugu. Tko zna sto se sve dolje skriva.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Mister NO

Zanimljivo da si spomenuo da tko zna što se dolje skriva… jako dobro pitanje, a odgovora nigdje. Potpuno je za nevjerovati da o jugu samo možeš dobiti predivne dokumentarce i ništa drugo.
U krajnjem slučaju da je kopno pokriveno golim ledom, bilo bi od strateške važnosti. A nitko ništa ne pita, nema članaka, kao da je Antartika zabranjena tema.
Kako bilo, nećemo uskoro saznati zašto je to područje of limitis.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Ne. Nego bi Europa mogla bit okovana ledom u skoroj budućnosti

neko
Gost
neko
1 godina prije

ne kontam
zar nije zemlja ravna ploca?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Posto smo demokratija na osnovu glasanja ovde plebicitno trocetvrtinskom vecinom smo izglasali da jeste , tako da jeste izgleda , istinu treba prilagodjavati vecinskom misljenju.
Tek nedavno je ispravljena istorijska nepravda naneta od strane Ferdinanda Magelana , Kopernika , Galilea Galileja , Keplera , Isaka Njutna i niza drugih sarlatana i prevaranata.
Dzaba su goreli na lomaci i bili zatvarani, u eri interneta hiper informisanja i telekomunikacija smo konacno prozreli njihovu
bednu varku.
Jednim glasanjem ponisteno je 500 godina mejnstrim nauke o zemlji , udzbenici ce morati ponovo da se pisu.
Dzaba ste se trudili ciokaubojgusari sve vase karte i globusi jednim potezom otisli su na smetliste istorije.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Pa čemu čuđenje. Obrazovanje je u grdnom padu od 80- ih. A u prosvjeti se provodila negativna selekcija…
Postoci ljudi koji ništa ne znaju o vrlo poznatim ljudima i fenomenima idu od 30-60%… u eu….

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Mislim da je biti glup u danasnje vreme stvar izbora , svako svoju glavu puni podatcima koje on smatra da su istina , 3/4 ljudi koji su poverovali u teoriju Ravne zemlje su to putem interneta saznali,prema tome opravdanja za ovako velike gluposti po meni nema ni u prosveti.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Vjerojatno si mlađi…za to treba malo više vremena na internetu. Obrazovsnje se vidi odmah. Razmisli. OSAM GODINA osnovne. U tih 8 god.nitko mu nije predočio niti jedan dokaz da je zemlja okrugla. Ako se radi o tvrdnji, to nije dovoljno…koliko učenika je otišlo npr.na zvjezdarnicu?
Koliko često se nosio globus na sat?
Nezaboravimo da se plaćaju porezi, iz kojih se finsncira obrazovanje.
Ja tu vidim odgovornost.
Naravno da može svak sam. Ali radi li to? Mali je to broj…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ne radi se o tome da oni nisu imali dosta dokaza da je zemlja okrugla slazem se kada bi izasao napolje i posmatrao svet oko sebe moja ogranicena cula ne bi mogla da dodju do bilo kakvog zakljucka sta se nalazi iza brda ili pucine sam covek je nemoguce da dodje do takvih zakljucaka , radi se o tome da oni veruju u ravnu zemlju , tu je srz problema ta teorija je puna gluposti koje prkose logici e to mi nije jasno.
I to masovno su poverovali u te stvari, to je stvarno fenomen kojim sam ja zadivljen, kako je moguce da u 21 veku ljudi se vrate 5 vekova unazad po znanju o svetu oko sebe , prosto neverovatno.
Internet je imao kljucnu ulogu definitivno i preoblikovao je nacin na koji se informisemo , ali RAVNA ZEMLJA ?!?! Zasto nisu iskoristili internet da se bolje informisu vec obratno?!?
Negde sam procitao da je realnost po nekada najludja od svih fantazija?

Molltaler
Gost
Molltaler
1 godina prije

@Riddick Od te petorice koje si naveo niti jedan nije gorio na lomači, a zatvaran (u kućnom pritvoru) je jedino Galileo. Prema tome ne iznosi neistine.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

@Molltaler
Djordano Bruno je spaljen na lomaci zbog kosmickog pluralizma i teorije da je svemir beskonacan i nema centar njega i ostale sam pomenuo u delu: “i mnogi drugi sarlatani” (sarkazam) nemoguce je nabrojati sve ciji rad ravnozemaljci u vrhuncu neznanja odbacuju i pokusavaju da obesmisle svojim glupostima.
Galileo Galilej je bio 9 godina u kucnom pritvoru(do smrti) morao je da negira svoja otkrica i navodno je pred smrt rekao cuveno: “Ipak se okrece” kao simbol naucnika koji je ziveo i radio u jednoj eri gde se zbog naucnih pogleda moglo pasti u nemilost vlasti.
Danas nakon stotina godina ljudi i dalje vecinski veruju u Ravnu zemlju kao i nekada , eto , dzaba su se borili …

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Riddick
Apple Copyright 1767
Isaac Newton

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Haha nije lose , samo nastavi imas moju podrsku(lajk) ???

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Vasco da Gama je poduzeo tri morska putovanja.
Na jednom od njih je umro.
Na kojem po redu?

Običan tip
Gost
Običan tip
1 godina prije

Da nije na prvom?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ovaj Mi-8 moze da sluzi i spasavanju americkih mornara sa podmornica koje se zaglave u ledu: https://youtu.be/3RPqpqPkHVM

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”……….da ruske vode i put Sjevernim morem trebaju biti “međunarodni koridor”.”
Reka bi moj dida, ”mogu im puvat……”

Mister ?
Gost
Mister ?
1 godina prije

Opet rusi bolji od amera….dokle vise???
Pa ako je amer toliko nesposoban kako nas xebe sve ove godine? Rekao bi i jedni i drugi i treci rade za 1% naroda na planeti a mi i Nase buduce generacije ce to lijepo da placaju

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

A nekad se pevalo za vreme JBT Amerika i Engleska bice zemlja proleterska.
Sada svi postali kapitalisti, sta im bi ?

Mister ?
Gost
Mister ?
1 godina prije

Prilagodili se i plivaju niz vodu

STEVO
Gost
STEVO
1 godina prije

Ma ameri nemaju ništa osim svojeg bahatog i beskrupuloznog obraza. Ne mogu rusima ni po inteligenciji parirati a kamoli po naoružanju.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Ex SSSR a danas Rusija su tata mata za ledolomce i posjeduju ih najvise na svijetu pa i onih na nuklearni pogon ogromnih tonaza.
Isti slucaj je i s USA-SAD ali ne u ledolomcima vec u nosacima aviona.

Za pametne ovaj podatak znaci mnogo i mnoge zakljucke iz ovoga mogu da izvuku.

Sto se tice Arktika cujem da bacuske prave mnoga vrsta oruzja-orudja koja besprekorno rade na minus 50 pa i 60 .To su napravili pod Putinom i jedini su u svijetu koji su u tome uspjeli.A ruski deo Arktika zauzima skoro 70% i tu lezi ihahaa basnoslovna bogatstva plus Sibir ….moga bi bacuska narednih milinijuma samo da sjedi prodaje bogatsva i najbogatiji na svijetu da budu…naravno kad bi bili ljudi ljudima…a posto tako nije…zato bacuska mora prvo najbolje oruzje da pravi da svo to bogatstvo odbrani…,znamo od koga.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Većina patenata je iz SSSRa…mora čovjek imat mir za razmišljanje….
Npr ima jedan koji …hm radi nešto sa zrakom ispred nosa aviona. Pri velikim brzinama, otpor zraka postaje sve ozbiljnija stvar.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Nedavno bila trka tenkova na -20.
T-34, T-72, T-90.
Pogodite koji je pobjedio.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
31
0
()
x