ISW ozbiljno zabrinut zbog “ekspanzije Kremlja” na ruskom Arktiku

Vladimir Putin
31 komentar

U ponedjeljak je Rusija obavijestila Ujedinjene narode da svoj arktički krug širi za 1,2 milijuna kvadratnih kilometara, što je potvrdio prvi zamjenik ministra prirodnih resursa Rusije Denis Hramov. Hramov je istaknuo da Komisija Ujedinjenih naroda o granicama kontinentalnog pojasa može u nadolazećim mjesecima objaviti svoju odluku o zahtjevu Rusije za pristupanje poljima nafte i plina, uključujući greben Lomonosov. Međutim, Komisija je već definirala svoj stav prema zakonskim odlukama Moskve i trenutno se provode postupci predviđeni konvencijom. Ukratko, to znači da je UN obaviješten o donesenoj odluci  i da malo što može utjecati na promjenu stava službene Moskve. Ostatak suradnje će se svesti na ekološka i druga pitanja.

“Ministarstvo zaštite okoliša surađuje s članovima komisije Ujedinjenih naroda o granicama kontinentalnog pojasa i nada se da će preporuke biti pripremljene tako da će uzeti u obzir sav prethodno obavljeni posao ruskih znanstvenika”, rekao je Hramov.

Kao što se moglo očekivati, oglasio se američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW), koji je objavio opširno izvješće o širenju ruskog utjecaja na Arktiku i dominaciji Rusije u arktičkom području kroz kontrolu Sjevernog morskog puta, tranzitnog koridora koji prolazi kroz ruske teritorijalne vode.

ISW se žali kako Rusija proširuje svoj gospodarski i vojni utjecaj na Arktiku kako bi se pripremila da sebi osigura kontrolu nad resursima za koje tvrdi da na njih polaže prava.

“Rusija nastoji proširiti svoje obrambene sposobnosti kako bi stekla stratešku prednost nad Sjedinjenim Državama i Kinom. Kremlj uspostavlja kontrolu nad Sjevernim morskim putem, nakon što je u studenom 2018. potvrdio suverenitet nad Kerčkim tjesnacem u Crnom moru. Rusija pojačava svoje napore kako bi proširila svoju ekonomsku kontrolu nad Arktikom. Ruski predsjednik Vladimir Putin je 20. ožujka najavio početak razvoja velikog Harasavejskog plinskog polja na poluotoku Jamal u sjevernoj Rusiji. Rusko ministarstvo prirodnih resursa je 13. ožujka predstavilo sveobuhvatni plan za Arktik.

Plan uključuje više od stotinu projekata osmišljenih za razvoj mineralnih resursa u regiji, budući da polarni led i dalje opada. Putin sve više daje prednost ulaganjima u Arktik, kojeg vidi kao izvor potencijalnog budućeg gospodarskog rasta Rusije. Arktik trenutno čini 12-15% ruskog BDP-a. Putin je u veljači ove godine potpisao uredbu o dodjeli dodatnih ovlasti Ministarstvu razvoja ruskog Dalekog istoka koje mora uložiti veće napore u društveni gospodarski razvoj Arktika”, navodi se u izvješću kojeg je objavio ISW.

TOR M2DT
FOTO: ešalon TOR M2DT specijalno konstruisanog za arktičke uslove

U ovom se dijelu uglavnom spominju ruski teritoriji na sjeveru i nije jasno što bi moglo biti sporno u njihovu razvoju? Kako je Rusija suverena zemlja, ima sredstava i znanja za razvoj Dalekog istoka i Arktika, nije jasno čemu uzbuna u Washingtonu? No, pogledajmo što još smeta ruske “zapadne partnere”, kako ih vole zvati Putin i Lavrov.

Kremlj također nastavlja graditi vojnu silu na dalekom sjeveru. Zapovjednik ruske sjeverne flote, admiral Nikolaj Evmenov, rekao je da će ruske oružane snage uskoro završiti izgradnju nove baze protuzračne obrane u selu Tiksi iza Arktičkog kruga. Posljednjih godina Rusija širi svoju vojnu prisutnost u regiji, gradi nove vojne objekte koji nadopunjuju snažnu flotu ledolomaca i raspoređivanje sustava protuzračne obrane, uključujući protuzrakoplovne sustave S-400, Tor-M2DT i protubrodske sustave “Bastion”. Kremlj nastoji ojačati položaj Rusije kao dominantne sile na Arktiku, prvenstveno kako bi sebi osigurao nesmetan pristup gospodarskim resursima izvan Arktičkog kruga, kao i duž Sjevernog morskog puta. Rusija će u svjetlu pripreme nove američke arktičke strategije vjerojatno ubrzati ove napore”, navode američki stručnjaci.

Il-76
FOTO: Il-76

Rusija potvrđuje svoju kontrolu nad Sjevernim morskim putem kako bi osigurala pristup obećavajućoj pomorskoj trgovini i stekla stratešku prednost nad Sjedinjenim Državama i Kinom. Prokremljanski list “Izvestia” je 6. ožujka izvijestio kako nova pravila obvezuju strane vojne brodove da Rusiju obavijeste najmanje četrdeset pet dana prije nego što planiraju proći kroz Sjeverni morski put, kako bi dobili upute i pratnju iz Rusije. Kremlj još nije potvrdio navode lista, ali su  ruski dužnosnici ranije najavili da rade na zakonu kojim će se stranim pomorskim snagama ograničiti pristup na Arktiku. To su u Državnoj Dumi rekli u studenom 2018. godine, ubrzo nakon što je Rusija napala ukrajinsku mornaricu u Kerčkom tjesnacu koji Azovsko more povezuje s Crnim morem”, navodi ISW za kojeg je nenajavljeni pokušaj proboja tri ukrajinska vojna broda ispod Krimskog mosta i zaustavljanje ove operacije bio “napad Rusije na ukrajinsku mornaricu”.

“Također, ruski je parlament u prosincu 2018. godine Rosatomu, državnoj korporaciji za atomsku energiju, dao nove ogromne ovlasti za upravljanje i razvoj infrastrukture, sigurnosti i trgovine duž Sjevernog morskog puta. Putin je ambiciozno naredio svojoj vladi da 20 puta poveća godišnji teretni promet duž Sjevernog morskog puta. S obzirom na topljenje polarne ledene površine, ruta će vjerojatno postati sve održivija za komercijalnu uporabu, čime se Rusiji otvaraju nove gospodarske prilike u svjetskoj trgovini. Kremlj namjerava iskoristiti svoju kontrolu nad ovom novom rutom kako bi maksimizirao svoje buduće ekonomske koristi i stekao stratešku prednost nad konkurentima na Arktiku, kao što su Sjedinjene Države i Kina. Kremlj vjerojatno ove napore smatra dijelom svoje šire kampanje širenja utjecaja na glavne morske puteve u svijetu”, tvrde američki stručnjaci, ali daju čudno pojašnjenje “šire kampanje Moskve u kojoj namjerava ovladati glavnim morskim putevima u svijetu”. Obrazloženje je nevjerojatno.

“Kremlj je bio inspiriran nedostatkom reakcije na njegovu nametnutu suverenost nad Kerčkim tjesnacem i zbog odsustva otpora Sjedinjenih Država i NATO-a će vjerojatno nastaviti s provokacijama u međunarodnim vodama”, piše ISW.

Točno je da SAD službeno nisu priznale ujedinjenje Krima s Ruskom Federacijom, stoga Kerčki tjesnac i dio Azovskog mora smatraju ukrajinskim akvatorijem. Ali čak i da je tako, Kerčki tjesnac nikada nisu bile međunarodne vode i postojao je rusko-ukrajinski sporazum koji je regulirao prolazak brodova u plitko Azovsko more i suradnja dvije flote za jamčenje sigurnosti pomorskog tranzita. Kasnije je akvatorij Krima postao ruski i pozivanje na ukrajinski suverenitet je u najmanju ruku smiješno, kao što je smiješna usporedba Kerčkog tjesnaca sa Sjevernim morskim putem koji prolazi kroz ruske vode, što nitko ne može osporiti.

Sjeverni morski put
FOTO – Sjeverni morski put

“Kako bi postigla svoje ciljeve na Arktiku, Rusija bi mogla provoditi zajedničke operacije s Kinom. Rusija nema dovoljno financijskih sredstava za razvoj Arktika. Planom razvoja Ministarstva prirodnih resursa Rusije za regiju su predviđena ulaganja u iznosu od 10 500 milijardi rubalja, što je oko 163 milijarde dolara, ali iz privatnih ulaganja, a ne iz saveznog proračuna. Rusija će možda pokušati dobiti dio ulaganja iz Kine, iako je Kina strateški konkurent Rusiji na Arktiku. U arktičkoj politici 2018. godine se Peking proglasio “silom blizu Arktika” i “Polarni put svile” nazvao  nastavkom svoje inicijative “Jedan pojas – jedan put”. Kina traži pristup Sjevernoj morskoj ruti kako bi ubrzala svoje isporuke u Europu”, piše ISW, ali priznaje da Kina koordinira svoje aktivnosti s Rusijom, iako ne navodi detalje suradnje, koja je mnogo veća od onoga što se pretpostavlja.

Kina je suvlasnik velikog ruskog pogona za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina na poluotoku Jamal i nastavlja ulagati u slične projekte na ruskom dalekom sjeveru. Tijekom simpozija održanog u Pekingu 25. ožujka su se kineski i ruski znanstvenici složili da će surađivati u zajedničkim znanstvenim istraživanjima na Arktiku. Vladimir Putin može osigurati daljnju suradnju tijekom predstojećih sastanaka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u travnju i lipnju 2019. godine”, priznaje ISW i dodaje “kako bi produbljivanje suradnje između Kine i Rusije moglo ograničiti slobodu kretanja Sjedinjenih Država na Arktiku”.

“Dok Pentagon priprema ažuriranu strategiju za Arktik, SAD bi trebale razmotriti potencijalne posljedice suradnje Rusije i Kine, kao i presedan kojeg je Kremlj stvorio s kršenjem međunarodnih normi u pogledu prava na slobodan prolaz pomorskim putevima u Kerčkom tjesnacu”, zaključuje ISW.

Jamal LNG - Total
FOTO: Jamal LNG

Podsjetimo da je think tank Institute for the Study of War (ISW) aktivno financiran od strane Pentagona i glavnih vojnih tvrtki Sjedinjenih Država i njegova su izvješća određeni putokaz i naznake novih politika američkoj vojnog vrha i vojno-industrijskog kompleksa. Međutim, američka strana je priznala da nema brodove i ledolomce koji bi mogli koristiti Sjeverni pomorski put, a nema ni dovoljno specijalnih snaga da pokriva polarni krug Arktika.

Američki ledolomci se bave prikupljanjem znanstvenih podataka, spašavanjem brodova zaglavljenih u ledu i uklanjanjem učinaka izlijevanja nafte. Ali jedan od poznatih američkih ledolomaca, “Polar Star” je izgrađen prije 40 godina i odavno je premašio očekivani životni vijek i često je na remontu. Ledolomac “Hili” je sagrađen 2000. godine i može služiti isključivo za znanstvene svrhe.

Prema najoptimističnijim procjenama američkih stručnjaka, na Arktiku će se novi američki ledolomac pojaviti u sljedećih pet godina, dok Rusija u ovom području ima već 40 takvih brodova. Dakle, stručnjaci priznaju da su Sjedinjene Države trku za Arktik davno prepustile Rusiji.

Ranije smo pisali o geopolitičkim i geostrateškim aspektima utrke za Arktik, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu je prošlog ljeta, nakon zahtjeva Washingtona da ruske teritorijalne vode moraju biti međunarodne, izjavio da je Arktik postao predmetom interesa nekoliko država, što bi moglo izazvati sukobe u toj regiji.

Ruska strana nadograđuje već razvijenu vojnu infrastrukturu na sjeveru zemlje, stvara posebne elitne snage za borbe u polarnim područjima koje čine pripadnici autohtonih naroda iz tog dijela zemlje, jer ostali uglavnom ne znaju kako preživjeti i učinkovito izvršavati vojne zadaće u uvjetima ekstremne zime.

Dakle, tijekom pripreme nove strategije pentagona za Arktik će se sigurno uzeti u obzir sve navedeno, kao i sugestije koje je dao ISW, ali se čini da je bitka za Arktik za SAD odavno izgubljena. Naravno, to ne znači da ova priča ne može poslužiti za pumpanje vojnog proračuna, kao i mnoge druge prije nje. Konačno, svrha raznih think tankova kao što je ISW i jeste da se poveća vojni proračun i sredstva usmjere u vojno-industrijski kompleks, čak i ako to Americi neće dati nikakvu stratešku nadmoć.

 

SAD gube utrku za Arktik – Ruski ledolomci i vojska su bolji i spremniji

Pentagon “napadao” Rusiju i zaglavio u ledu Arktika (VIDEO) 

Izazov na Arktiku – Kroz Sjeverni pomorski put će ploviti samo ruski brodovi

ANALIZA: SAD na Arktiku moraju dokazati da su još uvijek vodeća sila

 

antarktikSjeverni put
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

rusi su trebali uzeti Svalbard
i tako onemogućiti prilaz natou
na svoje sjeverne granice

Moreno
5 godine prije

Osim vojske triba imat i logistiku za operacije u Arktičkome pojasu, i dok ruska vojska nije najjača na svitu, Rusija ima jaču logistiku za Arktički pojas nego sve ostale države zajedno . . . ISW ionako nemože ništa nego ”izrazit zabrinutost” . . . ISW se imbroja računajući kako će se nakon SSSR-a i sama Rusija rasut i politički i vojno i ekonomski . . . i eventualno od Rusa napravit vazale koji bi za njih odrađivali operations u Arktičkome pojasu . . .

Dub Miroslav
5 godine prije

Jadni li su ti njihovi think tank-ovi. Više bi im odgovarao naziv shit tankeri! Što sve neće ljudi za “lovu” objaviti i staviti svoj potpis pod to!?!

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Jbt, kad se sva silna geopolitika svede na to jel’ imaš il’ nemaš ledolomac.
‘Ko nema ledolomac…….. magarac.
Pored svih čuda i čudesa koje ima, može samo sjest’ i plakat’.

nizzde
5 godine prije

Tko zna kako bi svijet izgledao danas da je Aljaska ostala Ruska.

Trubadur
5 godine prije

Ko malo više i dulje prati, zna, da je Arktik gotova priča…. Strateški je Rusija več ovladala Arktik, dok su drugi još u pelenama…. A neki nisu ni to….

Ante
5 godine prije

Za sada Amerikanci imaju toliko jako razvučen vojni proračun da ne mogu ni fizički ništa napravit po tom pitanju. Konkretno mislim na ledolomce kojih Amerika nema dovoljno da bi osigurala nesmetan prolaz za svoje vojne bardove. Taman da žele sagraditi još ledolomaca to bi značilo uzimanje novca negdje drugdje u vojnom proračunu. Sada kada Kina i Rusija zajedno surađuju Amerika može samo lajati kao bijesan pas.

Stephen.
5 godine prije

I Blenkija kao politićkog savjetnika lolllll

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Rusija ima preko 40 ledolomaca,neki od njih najvece grdosije na svijetu a neki od njih na nukl.pogon a imaju samo 1 nosac aviona.

SAD imaju 1,2 ili 3 ledolomca ali zato imaju nosaca aviona zamalo koliko i rusi ledolomaca.Ovaj podatak pametnima kaze mnooogo sta a ko ne razumije …da mu pomognem.Ledolomci sluze u miroljubive i ekonomske svrhe a nosaci aviona sluze u agresije,pljacke,zastrasivanje,ubijanje…itd.

ps
Srecom Rusija ima onu vrstu oruzja s kojima moze da se svjetskim i inim zlotvorima odbrani…inace bi te njihove ledolomce ,,demonkraCIA,, lako unistila ili prisvojila na poznati njihov demoNkrasticni nacin.A u zadnje vrijeme na radost porobljenih potlacenih i zlom unakazenih naroda sirom svijeta Rusija dobija snage da i njima potpomaze da se zlocinaca oslobode ili zastite.

Zadranin
5 godine prije

Kako ove amerokenjce boli svaka kuna (ku*** kuna, rupalj ?) koja se potroši na sav taj razvoj ruskog gospodarstva, a da ni cent nije pao u njihov džep u obliku zarade, ili prošao kroz njihove ruke.

Ima ona: “Nije u šoldima sve.. (nastavak pjesme ne odgovara mome iznesenom stavu, pa ćemo nastavak izostaviti ?).

Koji ljubomorni razbojnici ovi amerokenjci..

Pljuc!

Mölltaler
5 godine prije

Malo je van teme, al čini se da se zaoštrava situacija oko Venezuele. Trump je upozorio da ruska vojska mora napustiti tu državu i da su sve opcije otvorene.

Davor
5 godine prije

Rusija,Kralj Sjevera(Danijel 11:40)

Gavran
5 godine prije

Wtf is ISW?!?….kao da svako tko ima 5 minuta može pametovati o ‘svjetskom poretku’…

Jure
5 godine prije

Čak i severni pol bježi ka Rusiji od zapadnog smrada.

Siniša
5 godine prije

Usvakom slučaju imam osjećaj da su psihopate na USA vlasti donijele suludu odluku;zapucat će po Rusima i praviti se ludi.

Miki maus
5 godine prije

Institut za proucavanje rata?! Zar i to postoji? A, zasto se nezove Institut za istrazivanje ruda i gubljenje vremena, bar originalnije zvuci!

Zvrk
5 godine prije

neću ih ozbiljno shvaćat sve dok opet ne budu naseljavali svalbard. tamo su bila prava ruska naselja. čak je i lenjinov kip ondje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI