fbpx

ISW ozbiljno zabrinut zbog “ekspanzije Kremlja” na ruskom Arktiku

Vladimir Putin

U ponedjeljak je Rusija obavijestila Ujedinjene narode da svoj arktički krug širi za 1,2 milijuna kvadratnih kilometara, što je potvrdio prvi zamjenik ministra prirodnih resursa Rusije Denis Hramov. Hramov je istaknuo da Komisija Ujedinjenih naroda o granicama kontinentalnog pojasa može u nadolazećim mjesecima objaviti svoju odluku o zahtjevu Rusije za pristupanje poljima nafte i plina, uključujući greben Lomonosov. Međutim, Komisija je već definirala svoj stav prema zakonskim odlukama Moskve i trenutno se provode postupci predviđeni konvencijom. Ukratko, to znači da je UN obaviješten o donesenoj odluci  i da malo što može utjecati na promjenu stava službene Moskve. Ostatak suradnje će se svesti na ekološka i druga pitanja.

“Ministarstvo zaštite okoliša surađuje s članovima komisije Ujedinjenih naroda o granicama kontinentalnog pojasa i nada se da će preporuke biti pripremljene tako da će uzeti u obzir sav prethodno obavljeni posao ruskih znanstvenika”, rekao je Hramov.

Kao što se moglo očekivati, oglasio se američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW), koji je objavio opširno izvješće o širenju ruskog utjecaja na Arktiku i dominaciji Rusije u arktičkom području kroz kontrolu Sjevernog morskog puta, tranzitnog koridora koji prolazi kroz ruske teritorijalne vode.

ISW se žali kako Rusija proširuje svoj gospodarski i vojni utjecaj na Arktiku kako bi se pripremila da sebi osigura kontrolu nad resursima za koje tvrdi da na njih polaže prava.

“Rusija nastoji proširiti svoje obrambene sposobnosti kako bi stekla stratešku prednost nad Sjedinjenim Državama i Kinom. Kremlj uspostavlja kontrolu nad Sjevernim morskim putem, nakon što je u studenom 2018. potvrdio suverenitet nad Kerčkim tjesnacem u Crnom moru. Rusija pojačava svoje napore kako bi proširila svoju ekonomsku kontrolu nad Arktikom. Ruski predsjednik Vladimir Putin je 20. ožujka najavio početak razvoja velikog Harasavejskog plinskog polja na poluotoku Jamal u sjevernoj Rusiji. Rusko ministarstvo prirodnih resursa je 13. ožujka predstavilo sveobuhvatni plan za Arktik.

Plan uključuje više od stotinu projekata osmišljenih za razvoj mineralnih resursa u regiji, budući da polarni led i dalje opada. Putin sve više daje prednost ulaganjima u Arktik, kojeg vidi kao izvor potencijalnog budućeg gospodarskog rasta Rusije. Arktik trenutno čini 12-15% ruskog BDP-a. Putin je u veljači ove godine potpisao uredbu o dodjeli dodatnih ovlasti Ministarstvu razvoja ruskog Dalekog istoka koje mora uložiti veće napore u društveni gospodarski razvoj Arktika”, navodi se u izvješću kojeg je objavio ISW.

TOR M2DT
FOTO: ešalon TOR M2DT specijalno konstruisanog za arktičke uslove

U ovom se dijelu uglavnom spominju ruski teritoriji na sjeveru i nije jasno što bi moglo biti sporno u njihovu razvoju? Kako je Rusija suverena zemlja, ima sredstava i znanja za razvoj Dalekog istoka i Arktika, nije jasno čemu uzbuna u Washingtonu? No, pogledajmo što još smeta ruske “zapadne partnere”, kako ih vole zvati Putin i Lavrov.

Kremlj također nastavlja graditi vojnu silu na dalekom sjeveru. Zapovjednik ruske sjeverne flote, admiral Nikolaj Evmenov, rekao je da će ruske oružane snage uskoro završiti izgradnju nove baze protuzračne obrane u selu Tiksi iza Arktičkog kruga. Posljednjih godina Rusija širi svoju vojnu prisutnost u regiji, gradi nove vojne objekte koji nadopunjuju snažnu flotu ledolomaca i raspoređivanje sustava protuzračne obrane, uključujući protuzrakoplovne sustave S-400, Tor-M2DT i protubrodske sustave “Bastion”. Kremlj nastoji ojačati položaj Rusije kao dominantne sile na Arktiku, prvenstveno kako bi sebi osigurao nesmetan pristup gospodarskim resursima izvan Arktičkog kruga, kao i duž Sjevernog morskog puta. Rusija će u svjetlu pripreme nove američke arktičke strategije vjerojatno ubrzati ove napore”, navode američki stručnjaci.

Il-76
FOTO: Il-76

Rusija potvrđuje svoju kontrolu nad Sjevernim morskim putem kako bi osigurala pristup obećavajućoj pomorskoj trgovini i stekla stratešku prednost nad Sjedinjenim Državama i Kinom. Prokremljanski list “Izvestia” je 6. ožujka izvijestio kako nova pravila obvezuju strane vojne brodove da Rusiju obavijeste najmanje četrdeset pet dana prije nego što planiraju proći kroz Sjeverni morski put, kako bi dobili upute i pratnju iz Rusije. Kremlj još nije potvrdio navode lista, ali su  ruski dužnosnici ranije najavili da rade na zakonu kojim će se stranim pomorskim snagama ograničiti pristup na Arktiku. To su u Državnoj Dumi rekli u studenom 2018. godine, ubrzo nakon što je Rusija napala ukrajinsku mornaricu u Kerčkom tjesnacu koji Azovsko more povezuje s Crnim morem”, navodi ISW za kojeg je nenajavljeni pokušaj proboja tri ukrajinska vojna broda ispod Krimskog mosta i zaustavljanje ove operacije bio “napad Rusije na ukrajinsku mornaricu”.

“Također, ruski je parlament u prosincu 2018. godine Rosatomu, državnoj korporaciji za atomsku energiju, dao nove ogromne ovlasti za upravljanje i razvoj infrastrukture, sigurnosti i trgovine duž Sjevernog morskog puta. Putin je ambiciozno naredio svojoj vladi da 20 puta poveća godišnji teretni promet duž Sjevernog morskog puta. S obzirom na topljenje polarne ledene površine, ruta će vjerojatno postati sve održivija za komercijalnu uporabu, čime se Rusiji otvaraju nove gospodarske prilike u svjetskoj trgovini. Kremlj namjerava iskoristiti svoju kontrolu nad ovom novom rutom kako bi maksimizirao svoje buduće ekonomske koristi i stekao stratešku prednost nad konkurentima na Arktiku, kao što su Sjedinjene Države i Kina. Kremlj vjerojatno ove napore smatra dijelom svoje šire kampanje širenja utjecaja na glavne morske puteve u svijetu”, tvrde američki stručnjaci, ali daju čudno pojašnjenje “šire kampanje Moskve u kojoj namjerava ovladati glavnim morskim putevima u svijetu”. Obrazloženje je nevjerojatno.

“Kremlj je bio inspiriran nedostatkom reakcije na njegovu nametnutu suverenost nad Kerčkim tjesnacem i zbog odsustva otpora Sjedinjenih Država i NATO-a će vjerojatno nastaviti s provokacijama u međunarodnim vodama”, piše ISW.

Točno je da SAD službeno nisu priznale ujedinjenje Krima s Ruskom Federacijom, stoga Kerčki tjesnac i dio Azovskog mora smatraju ukrajinskim akvatorijem. Ali čak i da je tako, Kerčki tjesnac nikada nisu bile međunarodne vode i postojao je rusko-ukrajinski sporazum koji je regulirao prolazak brodova u plitko Azovsko more i suradnja dvije flote za jamčenje sigurnosti pomorskog tranzita. Kasnije je akvatorij Krima postao ruski i pozivanje na ukrajinski suverenitet je u najmanju ruku smiješno, kao što je smiješna usporedba Kerčkog tjesnaca sa Sjevernim morskim putem koji prolazi kroz ruske vode, što nitko ne može osporiti.

Sjeverni morski put
FOTO – Sjeverni morski put

“Kako bi postigla svoje ciljeve na Arktiku, Rusija bi mogla provoditi zajedničke operacije s Kinom. Rusija nema dovoljno financijskih sredstava za razvoj Arktika. Planom razvoja Ministarstva prirodnih resursa Rusije za regiju su predviđena ulaganja u iznosu od 10 500 milijardi rubalja, što je oko 163 milijarde dolara, ali iz privatnih ulaganja, a ne iz saveznog proračuna. Rusija će možda pokušati dobiti dio ulaganja iz Kine, iako je Kina strateški konkurent Rusiji na Arktiku. U arktičkoj politici 2018. godine se Peking proglasio “silom blizu Arktika” i “Polarni put svile” nazvao  nastavkom svoje inicijative “Jedan pojas – jedan put”. Kina traži pristup Sjevernoj morskoj ruti kako bi ubrzala svoje isporuke u Europu”, piše ISW, ali priznaje da Kina koordinira svoje aktivnosti s Rusijom, iako ne navodi detalje suradnje, koja je mnogo veća od onoga što se pretpostavlja.

Kina je suvlasnik velikog ruskog pogona za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina na poluotoku Jamal i nastavlja ulagati u slične projekte na ruskom dalekom sjeveru. Tijekom simpozija održanog u Pekingu 25. ožujka su se kineski i ruski znanstvenici složili da će surađivati u zajedničkim znanstvenim istraživanjima na Arktiku. Vladimir Putin može osigurati daljnju suradnju tijekom predstojećih sastanaka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u travnju i lipnju 2019. godine”, priznaje ISW i dodaje “kako bi produbljivanje suradnje između Kine i Rusije moglo ograničiti slobodu kretanja Sjedinjenih Država na Arktiku”.

“Dok Pentagon priprema ažuriranu strategiju za Arktik, SAD bi trebale razmotriti potencijalne posljedice suradnje Rusije i Kine, kao i presedan kojeg je Kremlj stvorio s kršenjem međunarodnih normi u pogledu prava na slobodan prolaz pomorskim putevima u Kerčkom tjesnacu”, zaključuje ISW.

Jamal LNG - Total
FOTO: Jamal LNG

Podsjetimo da je think tank Institute for the Study of War (ISW) aktivno financiran od strane Pentagona i glavnih vojnih tvrtki Sjedinjenih Država i njegova su izvješća određeni putokaz i naznake novih politika američkoj vojnog vrha i vojno-industrijskog kompleksa. Međutim, američka strana je priznala da nema brodove i ledolomce koji bi mogli koristiti Sjeverni pomorski put, a nema ni dovoljno specijalnih snaga da pokriva polarni krug Arktika.

Američki ledolomci se bave prikupljanjem znanstvenih podataka, spašavanjem brodova zaglavljenih u ledu i uklanjanjem učinaka izlijevanja nafte. Ali jedan od poznatih američkih ledolomaca, “Polar Star” je izgrađen prije 40 godina i odavno je premašio očekivani životni vijek i često je na remontu. Ledolomac “Hili” je sagrađen 2000. godine i može služiti isključivo za znanstvene svrhe.

Prema najoptimističnijim procjenama američkih stručnjaka, na Arktiku će se novi američki ledolomac pojaviti u sljedećih pet godina, dok Rusija u ovom području ima već 40 takvih brodova. Dakle, stručnjaci priznaju da su Sjedinjene Države trku za Arktik davno prepustile Rusiji.

Ranije smo pisali o geopolitičkim i geostrateškim aspektima utrke za Arktik, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu je prošlog ljeta, nakon zahtjeva Washingtona da ruske teritorijalne vode moraju biti međunarodne, izjavio da je Arktik postao predmetom interesa nekoliko država, što bi moglo izazvati sukobe u toj regiji.

Ruska strana nadograđuje već razvijenu vojnu infrastrukturu na sjeveru zemlje, stvara posebne elitne snage za borbe u polarnim područjima koje čine pripadnici autohtonih naroda iz tog dijela zemlje, jer ostali uglavnom ne znaju kako preživjeti i učinkovito izvršavati vojne zadaće u uvjetima ekstremne zime.

Dakle, tijekom pripreme nove strategije pentagona za Arktik će se sigurno uzeti u obzir sve navedeno, kao i sugestije koje je dao ISW, ali se čini da je bitka za Arktik za SAD odavno izgubljena. Naravno, to ne znači da ova priča ne može poslužiti za pumpanje vojnog proračuna, kao i mnoge druge prije nje. Konačno, svrha raznih think tankova kao što je ISW i jeste da se poveća vojni proračun i sredstva usmjere u vojno-industrijski kompleks, čak i ako to Americi neće dati nikakvu stratešku nadmoć.

 

SAD gube utrku za Arktik – Ruski ledolomci i vojska su bolji i spremniji

Pentagon “napadao” Rusiju i zaglavio u ledu Arktika (VIDEO) 

Izazov na Arktiku – Kroz Sjeverni pomorski put će ploviti samo ruski brodovi

ANALIZA: SAD na Arktiku moraju dokazati da su još uvijek vodeća sila

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
31 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik