fbpx

SAD: „S Rusijom ili bez nje, Kina nema što tražiti na Arktiku i to ćemo spriječiti“

Antarktik

Uz topljenje leda na Arktiku, zbog čega se otkrivaju neiskorišteni prirodni resursi vrijedni tisuće milijardi dolara i otvara nova trgovačka ruta, pojavio se novi front globalne konkurencije između Kine, Rusije i SAD-a.

Iako Kina nije arktička zemlja poput Rusije i SAD-a, dio je Arktičkog vijeća i Peking je u Bijeloj knjizi objavljenoj prošle godine, pod nazivom „Kineska arktička politika“, zemlju proglasio „državom blizu Arktika“, što je izazvalo veliku zabrinutost SAD-a.

Kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo je Novi put svile i Pomorski put svile u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“. Međutim, od pokretanja inicijative  2013. godine, arktička prometna ruta, koja može značajno smanjiti vrijeme putovanja između Kine odredišta u Europi, postaje sve stvarnija perspektiva. Iz tog razloga, Bijela knjiga objašnjava širenje na novi “Polarni put svile” kako bi se “olakšala povezanost i održiv ekonomski i društveni razvoj Arktika.”

S obzirom na to da je investicijska banka Morgan Stanley izvijestila da će ulaganja u inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ do 2027. doseći 1200 do 1300 milijardi dolara, lako je vidjeti zašto inicijativa prijeti američkom ekonomskom unilateralizmu, pogotovo ako je u inicijativu u različitom stupnju uključeno preko 60 zemalja.

Iz tog je razloga Pentagon u lipnju ove godine pokrenuo „Arktičku strategiju“, kako bi spriječilo kinesku i rusku eksploataciju novih energetskih rezervi i poremetio novu arktičku pomorsku rutu, naravno pod krinkom osiguravanja “sigurnosti i stabilnosti.”

Iako SAD u svom dokumentu više puta tvrdi da žele “siguran i stabilan” Arktik, njihove se namjere lako vide u ostatku dokumenta. S tim što SAD kinesku „Bijelu knjigu“ spominje samo dva puta, jednom u popisu zemalja Arktika, a drugi put kad objašnjava “mehanizam godišnjeg dijaloga” između SAD-a i Kine “za bilateralne dijaloge o pomorskom i pomorskom pitanju”, sama Kina se spominje 20 puta, a Rusija 26.

Iako kineski dokument poziva na “mirno korištenje Arktika” i “zalaže se za održavanje mira i stabilnosti”, SAD tvrde da će ograničiti Kinu i Rusiju da ne mogu utjecati na regiju prisilnim ponašanjem. Međutim, kineski dokument ima dio posvećen arktičkoj mirovnoj politici koji ističe kako mir i stabilnost na Arktiku “služe temeljnim interesima svih zemalja, uključujući Kinu”.

U usporedbi, američki dokument samo dva puta spominje mir, pri čemu jednom u fusnoti Strategije nacionalne sigurnosti za 2017. godinu koja naglašava neobičnu tvrdnju “očuvanja mira snagom” i “napredovanjem američkog utjecaja”. Napredak “američkog utjecaja” ne smije se zamijeniti ničim drugim nego održavanjem unilateralnosti. Iako SAD opetovano pozivaju na “utemeljeni poredak” na Arktiku, to je problematično ako uzmemo u obzir da jednostrano ponašanje Washingtona želi spriječiti pojavu uravnoteženog multipolarnog svjetskog sustava.

Kako SAD žele zadržati unilateralnost, logično je da je uništiti strateški savez Rusije i Kine na Arktiku. Moguće je da upravo iz tog razloga SAD stalno naglašavaju da su „arktička nacija sa suverenim teritorijem i pomorskim pravima u regiji“, što Kina nikad ne može učiniti, ako je ikad imala namjere, ali Rusija može.

Ako je ovo bila indirektna poruka Sjedinjenih Država Rusiji da imaju zajedničko područje na Arktiku, za razliku od Kine, malo je vjerojatno da će funkcionirati, jer oni u svom dokumentu provokativno tvrde da „Rusija i Kina osporavaju stanje Arktika utemeljenog na pravilima“, bez da se objašnjava kako.

SAD tvrde da “postoji rizik da se kinesko grabežljivo ekonomsko ponašanje na globalnoj razini ponovi na Arktiku” i izravno se usredotočuju na inicijativu „Jedan pojas, jedan put“. Stoga je američka motivacija protiv Kine na Arktiku spriječiti širenje kineske inicijative na Arktik.

„Jedan pojas, jedan put“ je unio radikalne promjene u međunarodnom ekonomskom sustavu s kojima će se okončati američka ekonomska dominacija i stvoriti novi uravnoteženi međunarodni sustav, a SAD su se u očajničkom pokušaju održavanja unilateralnog svijeta uključile u trgovinski rat s Kinom i održavaju režim sankcija protiv Rusije.

Nadaju se da će destruktivni trgovinski rat spriječiti brzi uspon Kine i da će sankcije utjecati na ruski vojni uspon, uz zadržavanje američke hegemonije.

Zbog toga SAD naglašavaju da “održavaju snažne obrambene odnose različitih stupnjeva sa šest od sedam arktičkih zemalja kroz NATO”.

Ističući svoj snažni vojni sigurnosni aparat na Arktiku, američki dokument navodi da usprkos tvrdnji Kine da je „država blizu Arktika“, SAD “ne priznaju takav status” i da Kina “pokušava promijeniti upravljanje arktičkim vodama kroz agresivnu retoriku“, što je u izrazitoj suprotnosti s kineskom „Bijelom knjigom“ koja zapravo naglašava odnose temeljene na “međunarodnim pravilima”, spominjući pri tom nekoliko referenci na Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i Konvenciju Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu.

SAD se u svom dokumentu ne pozivaju na Ujedinjene narode, dovodeći sumnju u vlastite tvrdnje da žele “upravljanje zasnovano na pravilima”.

Stoga, promatrajući kineske i američke službene dokumente o Arktiku, oni su različiti po tome što Washington osporava pravo Kine u novoj eri ekonomskih i transportnih prilika Kina nastavi svoj put mirnog rasta i prosperiteta u inozemstvu uz Rusiju.

SAD nastavlja s politikom ekonomskog i vojnog zastrašivanja radi održavanja unilateralizma.

Arktik je sada najnoviji front za globalnu konkurenciju u borbi za unilateralni ili multipolarni međunarodni sustav, a čini se da će Rusija i Kina i ovdje blisko surađivati kako bi osigurali da njihovi interesi na Arktiku budu zaštićeni od agresivnih manevara.

Info Brics

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

To je izgubljena trka i toga su svjesni. Jedino im ostaje da napucaju ekologe da se bune protiv ruskih razvojnih planova i tako rusma nabijaju negativan imidz.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Misliš da je ekolog zadnji izbor?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

To im je jednio u arsenalu na raspolaganju. Osim ekologa i novinara drugih snaga nemaju za poslati gore.
Sjeti se fijaska vojne vjezbe u skandinaviji kad su im se vojnici smrzi, a elektronika otkazala (pa su krivili ruse da su im pokvarili elektroniku). Da su zakazali vjezbe jos sjeevernije to bi bila katastrofa sa dosta mrtvih.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

I Eskimi koriste frižidere.
Da im se hrana ne smrzne!!!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Da, ali si poznti da udaraju s leđa.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Elektronika otakzala , jasno ti je da sto je hladnije to bolje i brze radi. Pa avioni lete na -60 i manje.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

A-ha, štaš sad….. Xi
(Tramvaj zvan čežnja, Tennessee Williams)

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ima sta traziti. Svaka zamlja ima pravo na dio Arktika onoliko koliko je siroka (odsjecak od meridijana do meridijana). Rusija je vec zauzela svoj dio kolaca.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ima li kraja ovom kurbinom piru……..!?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton :
Rodni kraj ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Blanche…I have always depended on the kindness of strangers?
Između zbilje ( kakva jest), tko ne bi odabrao svijet fantazije?
Ali, problem je što Stanley a ima i previše…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Lucija
Zašto sam otišao blues…..
P.S.
Prijatno sam iznenađen……. 🙂

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Mokri snovi amerikenjca, ili arogancija na USA nacin.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Doista, što Kina ima tražiti na Arktiku? Ni po međunarodnom pravu, odnosno ni po kojem pravu se Arktik Kine ne tiče. Dok bismo se mogli složiti da je Rusima nedostatno njihovih 17 milijuna km kvadratnih kopna pa im treba još i arktičkih sirovina, a što im pripada po svim pravilima, oko Kine se nemamo što slagati. Njima je Arktik isto što i nama – tuđe i daleko.
Amerikanci štite svoj interes, upravo kao i Rusi.
Jedini agresor u ovoj priči na Arktik bi mogla biti Kina, skrivena pod ruskim skutima. Rusi dakako mogu sa sobom tegliti Kineze i svoj Arktik pretvoriti u kineski Arktik postajući tako do kraja kineska kolonija.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Soa
Možda ipak postoje ljudi koji – surađuju?
Ono, potpisuju sporazume i drže ih se?
Ili je Hdz ovcima teško vjerovati u to?

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Jel’ to Soa of… HDZ maher??

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Lucija
Hdz ovci ne mogu vjerovati u to iz prostog razloga što to znači ne postojanje prevare i krađe!?!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Oće past neki zid…. na Arktiku??
Da ne dođu… Meksikanci….. Mongoli….. i tako ti… neki….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Dovoljno je postojanje jednog zida. Kineskog.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Nemoj bit cicija…..
Zidić vamo, zidić tamo……..
Suhozid čak……..
P.S.
Ako im se ukaže Lovre Kuščević…….
Pa krenu izmjene prostornih planova…….Arktika…..
Ništa ih neće dopast……..

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

SoA
Trump se ne slaže s tobom. Kako to?

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Soa of, što ameri imaju raditi u južnom i istočnom KINESKOM moru, sredozemnom i crnom moru, sjevernom i baltičkom MORU?? TREBAM LI POSTAVITI JOŠ PONEKO GEOGRAFSKO PITANJCE POVEZANO SA SVIJETSKIM LUTANJIMA amera, brita, vrancuza i sl.??
ZANIMLJOVO JE; svako bauljanje po svijetu jednih jest ispravno, a od onih nekih drugih je opasan zločin…!? 🤔🤔

spanjolac
Gost
spanjolac
1 godina prije

doista, šta američki razarač ima raditi u južnom kineskom moru? ah da, treba uvesti demokraciju na tajvan…

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Mislis da ocuvaju demokraciju. Treba, je.. ga. Odmaknuli oci za sekund , a kinezi nasrali se na sve Spratly otocice, mada svih ostlaih 8 ili koliko drzava ima bolje argumente.

radoznali
Gost
radoznali
1 godina prije

Kina ima potpoisan sporazum sa Islandom .

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

situacija je više nego jasna. rusi imaju tehniku I vojnu i komercijalnu da operiraju na arktiku a kinezi imaju novce za investicije. amerikanci nemaju niti jedno niti drugo

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Rusija ima proračunski suficit, imaju više od 7 bilijuna rubalja akumulirano u Nacionalnom fondu za socijalnu skrb, oko 520 milijarda dolara deviznih pričuva i sad im trebaju Kinezi dati novac!? Svašta.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

investicije. I u novatekov projekat lng-a sa jamala su kinezi investirali. dakle ima posla sasvim dovolljno I za ruse I za kineze

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Investirali su i Francuzi, i Katarci, ali ne zato što Rusi nemaju novca, već zato što su prisiljeni dijeliti svoje resurse s drugima u zamjenu za tehnologiju. Rusija postaje sve ovisnija o Kini i to nije dobro za nju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa kako mi se čini zapad je uveo sankcije rusiji na investicije I tehnologije a kina nije. dakle netko se ozbiljno zahebao na zapadu kada su mislili tako slomiti rusiju. odlika supersile poput rusije I jeste u tome da može sebi birati suradnike pa I na polju investicija I tehnologija. s druge strane rusima se otvara ogromno kinesko tržište za izvoz hrane pored energenata

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Lako da lakše ne može biti, Rusija se okrenula Kini bla-bla jer sankcije,itd. A Zapad razvio Kinu. Onda stisli Rusiju i ova se okrenula Kini, gdje bi drugo. A ovi to nisu mogli ni pretpostaviti jer ih vode budale. Što ako nisu budale?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

“a zapad razvio kinu”. dakle zapad je surađivao sa kinom na slamanju sssr-a. I to je sve. sve ostalo je djelo kineskog naroda I rukovodstva. I sadašnja 5g tehnologija je djelo kineskih ruku I vidi taj isti “zapad” uvodi sankcije kini i na 5g tehnologiju I na ostalo. doduše ne sav “zapad” jer ostali znaju što je kinesko tržište. na kraju krajeva ne šalje kina tenkove na rusiju već šalje investicije na arktik umjesto amerikanaca I zašto bi se sada tu rusija mjeśala protiv kine a u korist amerikanaca. meni se čini da su ameri uveli sankcije I rusiji a ne samo kinezima

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

5g tehnologija je djelo kineskih ruku, svasta. Da nije i Nikola Tesla kinez.
5G nije izum nego standard.

RADOZNALI
Gost
RADOZNALI
1 godina prije

Ispada , da si amerikanci uveli sankcije sami sebi. Dogoročno gledano. Ili vide da je sve što se do sada planiralo pošlo niz vodu pa rade ono jedino što im preostaje..podmeču spretnijima,pametnijima, poštenijima, jačima… neka i ostane na tome. Nedaj bože rata

igi
Gost
igi
1 godina prije

jesu..da nije tako ne bi danas iran bio na granicama izraela a šiitske brigade špartale irakom i vršile ogroman iranski utjecaj…ljudi se ne snalaze izvan okvira hladnog rata..ovo danas je za njih geopolitički prekomplicirana situacija…

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Uzmu tebe za savjetnika i rijesen problem. Svi propadnete !

kerfnovnwervnwerfvewrvewr
Gost
kerfnovnwervnwerfvewrvewr
1 godina prije

Kolera zna igru braće mu i zato je samo malo zagonetan a neće da nastavi da objasni jer se ti planovi prepričavaju samo među krvnim srodstvom.

igi
Gost
igi
1 godina prije

…zanimljivo..odmah se sjetih 30tih prošlog stoljeća…kada je zapad za tehnologiju tražio žito umjesto zlata računajući da će time nemirima oslabiti SSSR…kao da djelom vidim deya vu.

radoznali
Gost
radoznali
1 godina prije

Pa sami nemogu sve. Zbog čega se nebi razvijali i uz pomoč kineskog kapitala

RADOZNALI
Gost
RADOZNALI
1 godina prije

Neka tako ostane još 5-10 godina i sve bude kako treba

Viki
Gost
Viki
1 godina prije

Oko Arktika bi se eventualno trebale sporiti Kanada i Rusija. Ne vidim šta s Arktikom imaju SAD i Kina koje su zemljopisno prilično udaljene.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Aljaska, prijatelji , Aljaska izbija na Arktik

Viki
Gost
Viki
1 godina prije

Laki u pravu si … previdio sam Aljasku, a nije baš tako mala

neko ime
Gost
neko ime
1 godina prije

Jenkiji mudro izumljavaju oceanske strategije: euroatlantska, pacificka, arkticka…jos samo dvije studije i odose svi oceani na bubanj…ostat ce na kraju samo Ocean gluposti…

milan
Gost
milan
1 godina prije

Trump ukinuo carine na 400 kineskih proizvoda 🙂 , koji su to cirkusanti. Moglo se je prije 100 godina sa lažnim informacijama na burzi basnoslovno zaradjivati mjesecima, danas ide jos ali na kratko vremensko razdoblje, zato ih svrstavam u cirkusante. Lažne informacije, lažna sukobljavanja, show, namještena rušenja industrijskih postrojenja, rušenja aviona, vlakova itd., se koriste kada je u igri mogući veliki profit na obzorju ostvarljiv u kratkom vremenu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

na kakvu prisutnost kine na artiku se misli?
mogu biti prisutni jednako kao u juznom atlantiku, plovuckati sa brodovima u medjunarodnim vodama. mogu valjda staviti naftnu platformu u medjunarodne vode jednako kao i u juzni atlantik? mogu naci neki plicak usred mora i nasuti ga, napraviti umjetni otok?
rusi uvlace kineze na artik da dodatno zakompliciraju ali znaju da kinezi ne mogu pustiti korjena ondje.
antartika je mnogo zanimljivija. argentina drzi stalno naselje, drugi, ameri i rusi postaje, indija je iskazala interes, cak se i gadafi bio gurao. prava otimacina bi mogla biti oko antartike. artik je ionako more.
zanimljivo da su ameri skenirali morsko dno citavog planeta. moze se misliti sto se sprema. neki napredak podmorske tehnologije, dovoljna automatizacija i krenut ce se u rudarenje morskog dna. mora pokrivaju 360/510 djelova planeta. prica se o asteroidima ali pravi dobitak je dubina na moru i kopnu.
mislim da smo nedovoljno u 3D, hocu reci … u dubini podzemlja. dodatni kilometar dubine za rudarenje, automatizirano rudarenje, daljinski upravljano, AI upravljano. ne vidim neku veliku konkurentsku prednost dubokog mora u odnosu na dubinu zemlje ispod kopna.
pomorski put – kao i sve druge varijante transporta iz kine ima ozbiljnu manjkavost: sto ce se prevoziti jednog dana kad kupac (europljani) ne bude mogao nista dati zauzvrat?

Mufu fafa
Gost
Mufu fafa
1 godina prije

Rusija i SAD pod hitno zajedničkim snagama moraju obuzdati Kinu

RADOZNALI
Gost
RADOZNALI
1 godina prije

SPRIJEČITI, PRIJETITI, SANKCIONIRATI,….DO KADA ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
48
0
()
x