SAD: „S Rusijom ili bez nje, Kina nema što tražiti na Arktiku i to ćemo spriječiti“

Antarktik
48 komentara

Uz topljenje leda na Arktiku, zbog čega se otkrivaju neiskorišteni prirodni resursi vrijedni tisuće milijardi dolara i otvara nova trgovačka ruta, pojavio se novi front globalne konkurencije između Kine, Rusije i SAD-a.

Iako Kina nije arktička zemlja poput Rusije i SAD-a, dio je Arktičkog vijeća i Peking je u Bijeloj knjizi objavljenoj prošle godine, pod nazivom „Kineska arktička politika“, zemlju proglasio „državom blizu Arktika“, što je izazvalo veliku zabrinutost SAD-a.

Kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo je Novi put svile i Pomorski put svile u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“. Međutim, od pokretanja inicijative  2013. godine, arktička prometna ruta, koja može značajno smanjiti vrijeme putovanja između Kine odredišta u Europi, postaje sve stvarnija perspektiva. Iz tog razloga, Bijela knjiga objašnjava širenje na novi “Polarni put svile” kako bi se “olakšala povezanost i održiv ekonomski i društveni razvoj Arktika.”

S obzirom na to da je investicijska banka Morgan Stanley izvijestila da će ulaganja u inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ do 2027. doseći 1200 do 1300 milijardi dolara, lako je vidjeti zašto inicijativa prijeti američkom ekonomskom unilateralizmu, pogotovo ako je u inicijativu u različitom stupnju uključeno preko 60 zemalja.

Iz tog je razloga Pentagon u lipnju ove godine pokrenuo „Arktičku strategiju“, kako bi spriječilo kinesku i rusku eksploataciju novih energetskih rezervi i poremetio novu arktičku pomorsku rutu, naravno pod krinkom osiguravanja “sigurnosti i stabilnosti.”

Iako SAD u svom dokumentu više puta tvrdi da žele “siguran i stabilan” Arktik, njihove se namjere lako vide u ostatku dokumenta. S tim što SAD kinesku „Bijelu knjigu“ spominje samo dva puta, jednom u popisu zemalja Arktika, a drugi put kad objašnjava “mehanizam godišnjeg dijaloga” između SAD-a i Kine “za bilateralne dijaloge o pomorskom i pomorskom pitanju”, sama Kina se spominje 20 puta, a Rusija 26.

Iako kineski dokument poziva na “mirno korištenje Arktika” i “zalaže se za održavanje mira i stabilnosti”, SAD tvrde da će ograničiti Kinu i Rusiju da ne mogu utjecati na regiju prisilnim ponašanjem. Međutim, kineski dokument ima dio posvećen arktičkoj mirovnoj politici koji ističe kako mir i stabilnost na Arktiku “služe temeljnim interesima svih zemalja, uključujući Kinu”.

U usporedbi, američki dokument samo dva puta spominje mir, pri čemu jednom u fusnoti Strategije nacionalne sigurnosti za 2017. godinu koja naglašava neobičnu tvrdnju “očuvanja mira snagom” i “napredovanjem američkog utjecaja”. Napredak “američkog utjecaja” ne smije se zamijeniti ničim drugim nego održavanjem unilateralnosti. Iako SAD opetovano pozivaju na “utemeljeni poredak” na Arktiku, to je problematično ako uzmemo u obzir da jednostrano ponašanje Washingtona želi spriječiti pojavu uravnoteženog multipolarnog svjetskog sustava.

Kako SAD žele zadržati unilateralnost, logično je da je uništiti strateški savez Rusije i Kine na Arktiku. Moguće je da upravo iz tog razloga SAD stalno naglašavaju da su „arktička nacija sa suverenim teritorijem i pomorskim pravima u regiji“, što Kina nikad ne može učiniti, ako je ikad imala namjere, ali Rusija može.

Ako je ovo bila indirektna poruka Sjedinjenih Država Rusiji da imaju zajedničko područje na Arktiku, za razliku od Kine, malo je vjerojatno da će funkcionirati, jer oni u svom dokumentu provokativno tvrde da „Rusija i Kina osporavaju stanje Arktika utemeljenog na pravilima“, bez da se objašnjava kako.

SAD tvrde da “postoji rizik da se kinesko grabežljivo ekonomsko ponašanje na globalnoj razini ponovi na Arktiku” i izravno se usredotočuju na inicijativu „Jedan pojas, jedan put“. Stoga je američka motivacija protiv Kine na Arktiku spriječiti širenje kineske inicijative na Arktik.

„Jedan pojas, jedan put“ je unio radikalne promjene u međunarodnom ekonomskom sustavu s kojima će se okončati američka ekonomska dominacija i stvoriti novi uravnoteženi međunarodni sustav, a SAD su se u očajničkom pokušaju održavanja unilateralnog svijeta uključile u trgovinski rat s Kinom i održavaju režim sankcija protiv Rusije.

Nadaju se da će destruktivni trgovinski rat spriječiti brzi uspon Kine i da će sankcije utjecati na ruski vojni uspon, uz zadržavanje američke hegemonije.

Zbog toga SAD naglašavaju da “održavaju snažne obrambene odnose različitih stupnjeva sa šest od sedam arktičkih zemalja kroz NATO”.

Ističući svoj snažni vojni sigurnosni aparat na Arktiku, američki dokument navodi da usprkos tvrdnji Kine da je „država blizu Arktika“, SAD “ne priznaju takav status” i da Kina “pokušava promijeniti upravljanje arktičkim vodama kroz agresivnu retoriku“, što je u izrazitoj suprotnosti s kineskom „Bijelom knjigom“ koja zapravo naglašava odnose temeljene na “međunarodnim pravilima”, spominjući pri tom nekoliko referenci na Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i Konvenciju Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu.

SAD se u svom dokumentu ne pozivaju na Ujedinjene narode, dovodeći sumnju u vlastite tvrdnje da žele “upravljanje zasnovano na pravilima”.

Stoga, promatrajući kineske i američke službene dokumente o Arktiku, oni su različiti po tome što Washington osporava pravo Kine u novoj eri ekonomskih i transportnih prilika Kina nastavi svoj put mirnog rasta i prosperiteta u inozemstvu uz Rusiju.

SAD nastavlja s politikom ekonomskog i vojnog zastrašivanja radi održavanja unilateralizma.

Arktik je sada najnoviji front za globalnu konkurenciju u borbi za unilateralni ili multipolarni međunarodni sustav, a čini se da će Rusija i Kina i ovdje blisko surađivati kako bi osigurali da njihovi interesi na Arktiku budu zaštićeni od agresivnih manevara.

Info Brics

antarktik
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

To je izgubljena trka i toga su svjesni. Jedino im ostaje da napucaju ekologe da se bune protiv ruskih razvojnih planova i tako rusma nabijaju negativan imidz.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

A-ha, štaš sad….. Xi
(Tramvaj zvan čežnja, Tennessee Williams)

Kuga
4 godine prije

Mokri snovi amerikenjca, ili arogancija na USA nacin.

Son of Alerik
4 godine prije

Doista, što Kina ima tražiti na Arktiku? Ni po međunarodnom pravu, odnosno ni po kojem pravu se Arktik Kine ne tiče. Dok bismo se mogli složiti da je Rusima nedostatno njihovih 17 milijuna km kvadratnih kopna pa im treba još i arktičkih sirovina, a što im pripada po svim pravilima, oko Kine se nemamo što slagati. Njima je Arktik isto što i nama – tuđe i daleko.
Amerikanci štite svoj interes, upravo kao i Rusi.
Jedini agresor u ovoj priči na Arktik bi mogla biti Kina, skrivena pod ruskim skutima. Rusi dakako mogu sa sobom tegliti Kineze i svoj Arktik pretvoriti u kineski Arktik postajući tako do kraja kineska kolonija.

eu kolonija
4 godine prije

situacija je više nego jasna. rusi imaju tehniku I vojnu i komercijalnu da operiraju na arktiku a kinezi imaju novce za investicije. amerikanci nemaju niti jedno niti drugo

Viki
4 godine prije

Oko Arktika bi se eventualno trebale sporiti Kanada i Rusija. Ne vidim šta s Arktikom imaju SAD i Kina koje su zemljopisno prilično udaljene.

neko ime
4 godine prije

Jenkiji mudro izumljavaju oceanske strategije: euroatlantska, pacificka, arkticka…jos samo dvije studije i odose svi oceani na bubanj…ostat ce na kraju samo Ocean gluposti…

milan
4 godine prije

Trump ukinuo carine na 400 kineskih proizvoda 🙂 , koji su to cirkusanti. Moglo se je prije 100 godina sa lažnim informacijama na burzi basnoslovno zaradjivati mjesecima, danas ide jos ali na kratko vremensko razdoblje, zato ih svrstavam u cirkusante. Lažne informacije, lažna sukobljavanja, show, namještena rušenja industrijskih postrojenja, rušenja aviona, vlakova itd., se koriste kada je u igri mogući veliki profit na obzorju ostvarljiv u kratkom vremenu.

Brainstorm
4 godine prije

na kakvu prisutnost kine na artiku se misli? mogu biti prisutni jednako kao u juznom atlantiku, plovuckati sa brodovima u medjunarodnim vodama. mogu valjda staviti naftnu platformu u medjunarodne vode jednako kao i u juzni atlantik? mogu naci neki plicak usred mora i nasuti ga, napraviti umjetni otok? rusi uvlace kineze na artik da dodatno zakompliciraju ali znaju da kinezi ne mogu pustiti korjena ondje. antartika je mnogo zanimljivija. argentina drzi stalno naselje, drugi, ameri i rusi postaje, indija je iskazala interes, cak se i gadafi bio gurao. prava otimacina bi mogla biti oko antartike. artik je ionako more. zanimljivo da su ameri skenirali morsko dno citavog planeta. moze se misliti sto se sprema. neki napredak podmorske tehnologije, dovoljna automatizacija i krenut ce se u rudarenje morskog dna. mora pokrivaju 360/510 djelova planeta. prica se o asteroidima ali pravi dobitak je dubina na moru i kopnu. mislim da smo nedovoljno… Čitaj više »

Mufu fafa
4 godine prije

Rusija i SAD pod hitno zajedničkim snagama moraju obuzdati Kinu

RADOZNALI
4 godine prije

SPRIJEČITI, PRIJETITI, SANKCIONIRATI,….DO KADA ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI