Znanstvenici zaprepašteni nakon otkrića prastare zvjezdane prašine na Antarktiku

Antarktik pukotina
142 komentara

Ovo nije prvi put da je najhladniji i najudaljeniji kontinent na svijetu iznenadio istraživače. Godine 2019. američki znanstvenici otkrili su mali komad kometa, koji je bio naslagan unutar asteroida, koji je pogodio naš planet prije milijardi godina.

Međunarodna skupina znanstvenika otkrila je trunčicu zvjezdane prašine, za koju istraživači procjenjuju da je stigla na naš planet prije 4,5 milijarde godina, kada je Zemlja bila stara oko 400 milijuna godina i otprilike u vrijeme nastanka Sunčevog sustava. Prema nalazima njihove studije, objavljene u tjednom časopisu American Physical Society, Physical Review Letters, znanstvenici su bili zapanjeni otkrivši prašinu u obliku kroasana.

“Prikupili smo 500 kilograma površinskog snijega na Antarktiku, otpremili ga u smrznuto stanje u München, otopili i filtrirali te odradili kemijske procese na filterima i u vodi”, objasnio je Dominik Koll, fizičar iz australskog Nacionalnog sveučilišta za fiziku i inženjering.

Istraživači vjeruju da je završio na našem planetu zahvaljujući eksploziji Nove. Zvjezdana prašina nazvana LAP-149 sadrži iznimno visoku razinu izotopa Iron-60. Istraživači kažu da su samo stare i masivne zvijezde, čija težina mora biti desetak puta veća od težine našeg Sunca, sposobne stvoriti takav izotop.

To ukazuje da se zvijezda, koja je eksplodirala, nalazila izvan našeg Sunčevog sustava. “Mora da je to bila supernova, koja nije bila tako blizu da bi nas mogla uništiti, ali nije bila niti predaleko da se razrijedi u svemiru”, rekao je Koll.

antarktikZvijezdana prašina
Pretplatiti se
Obavijesti o
142 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime*
2 godine prije

Ajmo jos malo besmislica 😀

Šele
2 godine prije

Ja iskreno kad pročitam znanstvenik 99% ne vjerujem, pogotovo ako je objavljeno u novinama. Imam 55 godina i pamtim, i pratio sam dosta naučni, znanstveni istraživanja, pogotovo sam bio fan svemira, danas sam došao do svog zaključka, sve je to sranje, ko misli da su Bezos i onaj što je skoćio sa ivice svemira, bili gore, nek vjeruje, ja mislim da se gore ne može, dok se ne otegne

Sven
2 godine prije

Tek ce biti zaprepasteni znanstvenici. Led se topi 6 puta brze. A sto je zarobljeno u tom ledu. Virusi i bakterije iz doba dok je sahara bila dzungla. Ili jos dalje , prije nastanka nas ljudi. Sad sve to odlazi u atmosferu.

Zagten
2 godine prije

Braca Grimm su ameteri u odnosu na babilonske bajke.

Zagten
2 godine prije

A i zeljezo-69 ima poluvrijeme raspada 2,5 mil godina, a oni ga nasli nakon 4,6 mlrd..🤣🤣🤣

Čudan lik
2 godine prije

Da li ste znali:
Da je Antarktika zabranjeni kontinent za nas obične smrtnike?
Da vam treba posebna dozvola neke od 46. država potpisnica Antarktičkog sporazuma kako bi pristupili Antarktici?
Da je tu dozvolu skoro pa nemoguće dobiti?

Pitanja bez odgovora:
Što se tamo skriva od nas, običnih ljudi?
Kakva sve istraživanja “znanstvenici” tamo rade?
Zašto su svi pripadnici elite bili na Antarktici ako se tamo nema što vidjeti osim leda i snjega?
Zašto je Antarktika namjerno zamagljena na google mapama?
Zašto je uopće Antarktika zabranjeni kontinent?

Čudan lik
2 godine prije

Kako ti znaš koji su časopisi ugledni a koji ne?
Ako već pratiš ovakve “ugledne časopise” kako da već ne znaš za ovo “otkriće”?

Flint
2 godine prije

Moj ZIGI našli su ti prašinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI