Čudni oblici života pronađeni duboko ispod leda Antarktika

Antarktik
17 komentara

Vodeći autor studije primijetio je da će naučnici morati da “pronađu način da se približe” novootkrivenim bićima kako bi saznali više o njima.

Posebnu rasu nepokretnih stvorenja otkrili su naučnici ispod ledenjaka Filchner-Ronne na Antarktiku.

Prema EurekAlert!, istraživači su probušili oko 900 metara leda kako bi sakupili uzorke sedimenta, da bi pronašli nepokretne životinje, „slične spužvama i potencijalno nekoliko prethodno nepoznatih vrsta“, pričvršćene za „kamen na morskom dnu“.

„Ovo otkriće je jedna od onih sreća u nesreći koja gura ideje u drugom pravcu i pokazuje nam da je morski život Antarktika nevjerovatno poseban i nevjerovatno prilagođen zaleđenom svijetu“, rekao je dr. Huw Griffiths iz British Antarctic Survey, vodeći autor nove studije objavljene u Frontiers in Marine Science.

Naučnik je takođe primijetio da njihovo otkriće otvara brojna pitanja, poput toga kako su ti organizmi uopšte stigli tamo, koliko dugo tamo postoje i „da li su to iste vrste koje vidimo izvan ledenjaka ili su nove vrste“, a da ne govorimo o tome šta bi im se moglo dogoditi„ ako se ledena ploča sruši“.

„Da bismo odgovorili na naša pitanja, morat ćemo pronaći način da se približimo ovim životinjama i njihovom okruženju – a to je ispod 900 metara leda, udaljeno 260 km od brodova u kojima su naše laboratorije“, dodao je Griffiths. „To znači da ćemo kao polarni naučnici morati da pronađemo nove i inovativne načine da ih proučimo i odgovorimo na sva nova pitanja koja imamo“.

antarktikistraživanjenovootkrivena bića
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Gle, pronasli su naciste ispod Antartika.

Biki
3 godine prije

Ima ispod Antartike puno toga što ne smijemo znati…

Maaja
3 godine prije

Antarktika = ?
Tragaoci ,radoznali znaju za kartu Pirija Rajsa (1513/1520)to je artefakt postignuća kartografije s elementima snimke sa visine. Što se zna o življenju prije nas na ovoj planeti – naravno ima svega kao i u svemu po čemu se počne pretraživati nečije nalaze,uvide,spoznaje,artefakte,knjige di bi bilo puno manje tajni da se objave neke iz vatikanske biblioteke kao i iz jeruzalemske ali pohlepa,glad za dominacijom čini stremljenje ka obmanjivanju i zatiranju činjenica
no razotkrivanje je i tu stiglo….može od admiral Byrd,hajđamp

politicki nekorektan
3 godine prije

…dizni je odavno postao gnojna jazbina puna nacipedofila…lukas filmovi- kreteni prave filmove sa morone…

Max
3 godine prije

Priroda krije svakakve tajne

KORONATIRANANCIJA
3 godine prije

Oduvjek su me zanimali oblici zivota duboko ispod leda na antartic. Sto vise leda to vise znanaosti . Zato se cjebivo cuva na minus 70.

mQstar
3 godine prije

Antartika je jutarnja kava za Buđenje ❄

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI