Australija radi na iskopavanju milion godina starog leda na Antarktiku

Australija buši Antartic
3 komentara

Australija kopa duboku rupu u zamrznutom kontinentu Antarktiku i nada se pobijediti Kinu i Evropu u potrazi za prozorom u prošlost koji bi mogao uticati na budućnost planete. Australija se uključila u trku iskopavanja milion godina starog leda iz smrznute unutrašnjosti Antarktika.

Australija polaže pravo vlasništva na 42 % ovog kontinenta i jedna je od mnogih zemalja koja tamo ima stalnu istraživačku bazu. Pokretne terenske stanice su izgrađene na sankama. Australijski naučnici se nadaju boljem razumijevanju uticaja nivoa ugljen-dioksida na klimatske promjene.

To žele postignuti bušenjem leda u dubinu od skoro 3 kilometra, a nakon toga vađenjem vazdušnih balončića i leda starih milion godina. Naravno, postoji jaka konkurencija, jer Evropa i Kina takođe rade na bušenjima u blizini. Australijski tim želi da dobije ovu trku tako što će izvaditi najstariji i najdublji led koji se smatra naučnim „svetim gralom“.

„Moramo bušiti više od omotača s ledom od milion godina kako bismo osigurali preciznost i pouzdanost informacija“, kazao je Tas van Ommen, vođa ovog programa.

Državni ministar okoliša Josh Frydenberg je izjavio da se nada da će Australija biti prva u osiguranju naučne vrijednosti projekta kao dijela pojačanog angažmana te zemlje na Antarktiku, a koji datira još od ekspedicije Douglasa Mawsona 1911. godine.

Čini se da će Australija i Evropa locirati svoje bušotine na razdaljini od 30 km u blizini Dome Circea, koja je udaljena 1100 km od australijske stanice Casey. Kina je odabrala Dome Argus, najvišu tačku Antarktika, za svoju bušotinu, iako mnogi vjeruju da to i nije najbolje mjesto za vađenje milion godina starog leda.

„Našu ulogu doživljavamo ne samo kao historiju, već kao i vrlo važnu za budućnost“, kazao je Frydenberg.

antarktikdome argusdome circeistraživanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tata
6 godine prije

….klasičan primjer lažne vijesti i podmetanja istine..kakvo je to novinarstvo ukoliko samo prepisuješ i prenosiš vijest koja ti je plasirana..nitko tamo ne traži to što kaže da traži…traže se isključivo resursi…odrastite.

Zile
6 godine prije

Opet ti. 🙂

Jel to po zadatku.

Lupas brale, za nevjerovatni, a evo zasto.

Kakvih resursa ima u ledu? Citas li ti clanak ili komentare pises napamet? 🙂

Небојша
6 godine prije

Није најјасније шта раде.Али да улажу толика средства и напор да би ископали најстарији лед је више него смијешно. И шта када га ископају ? Данас апсолутно нико у ништа не улаже ако убрзо нема вишеструку корист и добит. Све те лажи око жеље за сазнањем могу да упале код мале дјеце. Нешто раде али шта ? Др. Роберт Џентри је научно јасно доказао да земља није толико стара већ свега око 10 000 год. и да је теза о еволутивном развоју планете лаж.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI