Prema najnovijim istraživanjima, 60-70 % svjetske pažnje usredsređeno je na samo 10 domena na mreži

Internet domene
3 komentara

Alarmantna nova istraživanja o ekonomiji na mreži otkrila su da samo 10 domena privlači većinu svjetske pažnje i da su na putu da privuku još više pažnje u narednim godinama.

Višegodišnji istraživački projekat izveli su Paul X. McCarthy, vanredni profesor na UNSW, i Marian-Andrei Rizoiu, predavač računarstva na University of Technology Sydney.

Istraživači su ispitivali globalne trendove u internetskoj raznolikosti i dominaciji, fokusirajući se na obrasce povezivanja na nekoliko najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, kao što su Reddit i Twitter. Ukupno su istražili 5,6 TB podataka koji obuhvataju deceniju globalnih aktivnosti na mreži.

Kada su sagledali dugoročne trendove u načinu na koji se preduzeća takmiče na mreži, otkrili su „dramatičnu konsolidaciju“ u digitalnom svijetu: sve manji broj kompanija koje imaju nesrazmjerno veliki uticaj na svjetsku pažnju.

U 2020. godini domen „.com“ premašio je 150 miliona veb lokacija, a čak i dok se ponude onlajn preduzeća šire, uključujući sve više funkcija, funkcija i aplikacija, broj kompanija koje su na kraju odgovorne za ove ponude se smanjuje.

Istraživači su ispitali šest milijardi korisničkih komentara iz Reddita iz 2006. godine i preko milijardu veza do veb lokacija i mrežnih usluga koje se u njima nalaze.

Analizirali su skup podataka i svakoj vezi dali ocjenu jedinstvenosti, gdje „1“ vodi do sopstvenog domena, dok „0“ vodi do zajedničkog i ponavljajućeg domena kao što je YouTube.

Prije deset godina, na početku vremenskog okvira studije, postojalo je oko 20 različitih domena za svakih 100 ispitanih nasumičnih veza. Taj broj se od tada smanjio na samo pet domena na 100 dijeljenih veza.

Istraživači su zaključili da se između 60 % i 70 % sve pažnje na glavnim platformama društvenih medija fokusira na samo 10 domena.

Takođe su proučavali vezu između 20 milijardi linkova koji su se dijelili tokom tri godine i otkrili su da 1.000 vodećih globalnih veb stranica neprestano raste u autoritetu, vidljivosti i uticaju, dok se svi ostali u tim istim aspektima smanjuju.

Iako se funkcionalnost povećava, čini se da se stvarna raznolikost izvora koji pružaju ove funkcije brzo smanjuje.

Istraživači takođe ističu ono što oni nazivaju „smrtnošću novorođenčadi“ veb lokacija.

Skoro 40 % novih domena registrovanih 2006. preživjelo je prvih pet godina. Međutim, za razliku od toga, samo 3 % onih stvorenih u 2015. godini preživjelo je do danas.

Nalazi istraživača podvlače zapanjujuću realnost: gubitak mrežne raznolikosti nije pogodio samo preduzeća na mreži, već i cjelokupnu mrežnu ekonomiju.

Na primjer, konkurentska prednost koju tradicionalno pruža fizička lokacija kompanije u stvarnom svijetu više se ne primjenjuje kao nekada.

Iako se preduzeća mogu uspostaviti bilo gdje sa stabilnom internet vezom, njihova sposobnost da se suoče sa monopolima u nastajanju u bilo koje značajno vrijeme i da stanu na svoje noge sve je više ugrožena, posebno zbog nedostatka resursa za preseljenje i pronalaženje povoljnije poreske lokacije, kao što to mogu mnogi svjetski tehnološki giganti.

Čini se da vjerovatnoća da novonastalo uspješno poslovanje, bez obzira na nišu ili bazu kupaca, bude obuhvaćeno jednim od rijetkih domena koji dominiraju internet svijetom, vremenom raste sve većom brzinom.

DomenInternetistraživanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zelinčanka
2 godine prije

Znači li to da Schwab ipak ne zatvara internet cyberplandemijom za koji mjesec?

Marxist
2 godine prije

Kapitalistički tehno-totalitarizam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI