Tajvan zabrinut zbog internet ranjivosti ako Kina odluči pokrenuti napad

Internet
16 komentara

Rat Rusije i Ukrajine oživljava zabrinutost Tajvana u pogledu krhkosti njegovih internetskih veza.

Ukrajina je uvelike koristila internet kako bi okupila otpor, suprotstavila se ruskom informativnom ratu i zadobila međunarodnu podršku, uključujući pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za oružjem. Unatoč ruskim napadima na njihovu internetsku infrastrukturu, zemlja ima opsežne internetske veze unutar svojih kopnenih granica kako bi ostala online.

To ne vrijedi i za Tajvan, otok sa samoupravom koji prima i šalje oko 95 posto svog podatkovnog i glasovnog prometa putem kabela, koji leže na morskom dnu. Trenutno u zemlji postoji oko 14 kabela, odnosno snopova optičkih vodova, koji dolaze do kopna na četiri lokacije. Ako bi ove kablove na moru presjekle podmornice ili ronioci, ili ako bi vojska udarila u lagano zaštićene sletne postaje većina zemlje ostala bi bez interneta.

Kenny Huang, izvršni direktor Tajvanskog mrežnog informacijskog centra, priznao je da su oni vrlo ranjivi.

Iako još nema jasnih znakova kineske invazije na Tajvan, Peking nije u potpunosti isključio korištenje vojne sile za preuzimanje kontrole nad otokom. “Njihova doktrina pokazuje da bi nastojali postići zračnu, pomorsku i informacijsku superiornost prije nego što pokušaju napad na Tajvan”, rekao je Ivan Kanapathy, koji je prethodno bio zamjenik višeg direktora Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) za Aziju i američki vojni ataše u Taipeiju.

Kanapathy je također rekao da bi, promatrajući ukrajinsku vrlo učinkovitu upotrebu medija, Peking vjerojatno mogao pretpostaviti da bi odvajanje Tajvana od svijeta poboljšalo njegove šanse za uspjeh u slučaju invazije. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na pitanje o kabelima s morskog dna, ali je poručilo da napetost u Tajvanskom tjesnacu ne treba napuhavati.

Internetska ranjivost pravi razlog za zabrinutost u Tajvanu

Zamjenik šefa tajvanske Nacionalne komisije za komunikacije Wong Po-Tsung rekao je da vlada pomno prati internetsku povezanost i da će biti upozorena u roku od sat vremena u slučaju nestanka. Sletne postaje također štite policija, obalna straža i vojska po zakonu te će krenuti u akciju kada bude potrebno.

Kako bismo ilustrirali što se događa tijekom internetske ranjivosti, podmorska vulkanska erupcija ranije ove godine prekinula je jedan kabel koji je povezivao Tongu s internetom, stvarajući gotovo danima zatamnjenje informacija o razmjeru štete na pacifičkom arhipelagu.

Kablovi s morskog dna ključni su za globalno gospodarstvo, a jedno izvješće procjenjuje da je doprinos takvih kabela gotovo 649 milijardi dolara u SAD-u ili oko tri posto njihovog bruto domaćeg proizvoda.

Azijsko-pacifička regija ima neke od najvećih koncentracija otprilike 436 aktivnih kabela s morskog dna koji se protežu na više od 800.000 milja diljem svijeta. Ovi kabeli su obično u privatnom vlasništvu internetskih tvrtki. Međutim, oni također predstavljaju sigurnosni rizik jer se mogu iskoristiti za presretanje podataka.

Tajvan bi još uvijek mogao zadržati određenu vezu s internetom putem satelita čak i ako mu se svi morski kabeli prekinu. No, kapacitet podataka sa satelitskih veza je mali dio kabela s morskog dna, a za primanje veze potrebni su specijalizirani terminali.

Prema Huangu, očekuje se da će Tajvan izgraditi nove kabele kako bi osigurao više izvora internetskih veza, što će vjerojatno dodati još jednu ili dvije postaje za slijetanje u sljedećih pet godina.

InternetPovezanosttajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
łedeno doba
2 godine prije

ajm…
slijedeći sukob.. za još više pogoršavanje i potpuni slom svjetskih lanaca snadbjevanja..

imaju gospodari kaosa koliko god hoćeš spremnih sukoba i mogu ih potpaliti, kad god požele

LZN
2 godine prije

Počet če pravit masovna samoubistva ak jim kinezi blokiraju fejs i instagram na par dana….

Emiliano Zapata
2 godine prije

Ha ha u kakvome svijetu zivimo!?
Ako ih Kinezi napadnu, mogu se samo camcima evakuisati a internet je zadnje sto ce im trebati.

Max
2 godine prije

U moderno doba sve su sile ranjive na udar u četvrtoj dimebziji ili protežnosti elektronskoj jedan udar blokira cijelu državu.

Mali zloco
2 godine prije

Ako pocne brani ce ih USA do poslednjeg stanovnika Tajvana isto kao sto brane Ukrajinu do poslednjeg ukrajinca.

Jozinjo
2 godine prije

Ako Kinezi napadnu Tajvan, nece im nitko moci dostavljati oruzje, a napad ce biti nemilosrdan i ucinkovit, za razliku od ruskog slamperaja I naivnosti u Ukrajini.
Zato Tajvan, pamet u glavu, odmaknite se od Amera i deal sa Kinezima, moze se…

Boba Lazarević
2 godine prije

Mislim da se svi ovdje slažemo oko jedne stvari: da su Rusi htjeli Ukrajincima ukinuti internet, ukinuli bi im ga, zajedno sa strujom i vodom. Može biti mreža ne znam koliko razgranata, uvijek se na kraju svede na par punktova prema van na koje se može šibnuti granata, ako se želi.

A što se tiče nekakve ukrajinske medijske “pobjede” na Zapadu, taj teren je odavno pripremljen za njih putem kolosalne rusofobne kampanje u zapadnim medijima, neviđene još od vremena Hiće. Ukrajinci su samo bili dužni pojaviti se.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

NIKADA Kina nece pokrenut kampanju , protiv VLASTITA naroda !!! Ako , slicnoga I bude to ce bit , jedino , USTANAK , Kineska naroda , Rajske , ” Nizozemske ” – Formoze , contra , strane , vojne , okupacije , KINESKA teritorija – do izgona , PODRZAN od strane , mainland China !!! To – jest , bliska , mogucnost , buduci da mainland China , sada , puno bolje stoji od Formoze te da je I teritorij Formoze a I brojcano – pucanstvo , otprilike , poput JEDNA Kineska grada , dakle – lako za incorporirat . KATASTROFA za USA bi nastupila jer bi tad , ODMAH , doslo do sjedinjenja I dvije Koreje i gubitka , okupacijske zone JAPAN !!! Dakle —– ekstremno zao — primjer !!! Za ZAPADNU EUROPU !!! Sto joj je ciniti !! To moze TOTALNO unistiti I posljednje tragove , onoga sto… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI