Xi tvrdi da su SAD pokušale da isprovociraju Kinu da napadne Tajvan

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
16 komentara

Xi Jinping je rekao da su SAD pokušale da isprovociraju kinesku vojsku da napadne Tajvan, ali da Peking nije uhvatio mamac, objavio je Financial Times u subotu, pozivajući se na izvore.

Prema ljudima koji su upoznati sa pitanjem koje citira list, Xi je to rekao tokom privatnog sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u aprilu 2023. Kineski predsjednik je navodno također prenio zabrinutost zbog navodnih pokušaja Washingtona da prevari Peking da izvrši invaziju -vladao ostrvo svojim zvaničnicima.

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom pod svojom politikom jedne Kine. Ostrvo je samoupravno od 1949. godine kada su nacionalisti pobjegli s kopna uz pomoć SAD-a nakon što su izgubili Kineski građanski rat od komunista. Financial Times je opisao Xijeve prijavljene primjedbe von der Leyen kao prvi put kada je jednom stranom lideru rekao da SAD pokušavaju natjerati Peking na invaziju na Tajvan. Kineski predsjednik je navodno također objasnio da bi sukob sa SAD bio štetan za Kinu i poremetio njene planove za “veliko podmlađivanje” do 2049. Projekat, također poznat kao ‘Kineski san’, ima za cilj stvaranje “moderne socijalističke zemlje koja je prosperitetna, jaka, demokratska, civilizovana i harmonična.”

Kina je dugo optuživala SAD da podstiču tenzije oko Tajvana i osuđivala prodaju oružja Vašingtona Tajpeju. Peking je također protestirao zbog posjeta najviših američkih zvaničnika ostrvu, uključujući bivšu predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, tvrdeći da se time krši suverenitet Kine. U tom kontekstu, Kina redovno izvodi vojne vježbe u Tajvanskom moreuzu.

Xi je 2022. godine rekao da, iako Peking traži mirno ponovno ujedinjenje sa ostrvom, “nije isključio upotrebe sile” da bi postigao taj cilj. U martu je šef američke indo-pacifičke komande, admiral John Aquilino, sugerirao da će kineska vojska biti spremna za invaziju na Tajvan do 2027. Zvaničnici u Pekingu negirali su da imaju bilo kakve kratkoročne planove za upotrebu sile protiv ostrva, optužujući Sjedinjenih Američkih Država da “povećavaju narativ Kine o prijetnji”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će Washington braniti Tajvan ako ga napadne Kina, iako je kasnije priznao da će tačan odgovor “zavisiti od okolnosti”.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 mjeseci prije

u okolnostima faze dronova moguce je zamraciti nebo milijunima dronova.
faza dronova ce ubrzo doci svom kraju jer ce se razviti oruzja da ih automatski tamane.

Max
4 mjeseci prije

Jasno da Kina nije nasjela.

Ico
4 mjeseci prije

Putin je izjavio da će Amerikanci isprovocirati Kineze da vojno napadnu Tajvan.
Slavko Kulić je dvije godine prije Specijalne vojne operacije u Ukrajini kazao da će Amerikanci Putina isprovocirati da vojno intervenira u Ukrajini.

Dawor
4 mjeseci prije

Na sreću Kinezi su pametniji od Rusa

Mučki Provokator
4 mjeseci prije

Kao sta su isprovocirali ruse da udju u u-krajinu samo je razlika da su ruki morali zastititi svoje od ukrasa koji su ih ubijali…

Tadija sa
4 mjeseci prije

Čemu ih napadati,kad je samo pitanje vremena za referendum pripojenje matici državi,što je i logično.

anik
4 mjeseci prije

Ja mislim, da če mnogo prije puknuti v Koreji…

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“…nisam setkarao po Kini vec zivim u Kini i to jako dugo tak da meni tesko mozes prodavati zapadnjačke propagandne nebuloze. Ljudi ovdje generalno vec sad zive bolje nego na zapadu. A zive sve bolje i bolje. Politika me po defaultu ne zanima, ali me zanima dobar život. I to je jedino sto je važno. I zivciraju me sranja tipa Ujguri jer sam bio tamo. I te nebuloze nemaju veza s istinom Jer Kina je sada znatno drugačija od vremena kad su disidenti napustili Kinu. Otvorio sam svoju firmu ovdje jednostavnije nego sto bih je otvorio doma. Realno sve funkcionira beskrajno jednostavno i smisleno. Tocno kako je kapitalizam trebao izgledati. Da, istina oni kopiraju. I iskopirali su najbolje od kapitalizna i komunizma. I zato su sad (a ne onda kad su bili u kurcu) postali trn u oku Americi. A ti disidenti su sigurno pretrpjeli svašta. Ali stvari se mijenjaju.… Čitaj više »

goran
4 mjeseci prije

ja neznam šta tajvan ima jesti govna,oni su oduvijek bili dio kine i kina ima potpuno pravo povratit otok pod skute majke države kine

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Ovomjesečni Izvještaj o kineskim direktnim investicijama u Europu u 2023. godini otkriva kako se njih čak 44.1 posto odnosilo na Mađarsku. Na drugom mjestu je “velika trojka” – Ujedinjeno Kraljevstvo (uključeno iako nije član EU), Njemačka i Francuska – koja je zajedno primila 35.3 posto kineskih ulaganja, 6.0 posto odnosi se na ostatak srednje Europe, a 14.7 posto na ostalu Europu, piše Forbes. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó prošlog mjeseca rekao je kako su Kinezi u Mađarsku uložili 16 milijardi eura, što ih čini najvećim investitorom u toj državi. Istovremeno, dok kineska ulaganja u Mađarsku rastu, ona u Europu padaju. Nakon rekordne 2021. godine u kojoj su kineski ulagači uložili dvije milijarde eura, u 2023. godini ih je uloženo tek 377 milijuna Južnokorejske tvrtke također su povećale svoj otisak izravnih stranih ulaganja u Mađarskoj – vjerojatno zato što je zemlja domaćin nekoliko vodećih proizvođača automobila, nudi jeftinu i kvalificiranu radnu snagu, dijeli milijune… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI