fbpx

Moskva se zahvaljuje na sankcijama – Nakon oporavka poljoprivrede na redu je Arktik

Jamal LNG

Sankcije su dale iznimno pozitivan doprinos razvoju našeg gospodarstva, izjavio je prvi zamjenik guvernerke Središnje banke Ruske Federacije Sergej Švecov tijekom “Foruma razmjene – 2019”.

“Živimo u zanimljivom vremenu i kojem grmi sa svih strana, a naši ljudi ne staju. Mislim da su upravo sankcije dale iznimno pozitivan doprinos razvoju našeg gospodarstva, što je čudno”, rekao je, dodajući “kako u tom smislu Rusi čak mogu zahvaliti sankcijama”, prenose RIA Novosti.

Među prednostima ruske ekonomije je naveo njezinu konsolidaciju, kao i započetu supstituciju uvoza, kao i puno bolje makroekonomske pokazatelje.

“Opterećenje dugom, odnos unutarnjeg i vanjskog duga, javni dug u odnosi na BDP, omjer rezervi prema ukupnom dugu i trgovinska razmjena, svi ovi makroekonomski pokazatelji izgledaju vrlo dobro i to ulijeva određeno povjerenje”, kazao je Švecov, iako dodaje da sankcije same po sebi čine element nepovjerenja i nepredvidivosti.

Podsjetimo se da su sankcije protiv Rusije počele nametati 2014. godina, a službeno su izgovor za njihovo uvođenje bili događaji u Ukrajini za koje su zapadne zemlje počele optuživati Rusiju. Od tada je praktično svaka akcija Rusije koja je bila usmjerena na zaštitu njezinih interesa u vanjskoj politici bila uzrok novog kruga sankcija.

Međutim, odgovor Rusije je omogućio da se gospodarstvo održi na odgovarajućoj razini, čak i da se razvije.

Sankcije su doista imale i još uvijek imaju pozitivan učinak na rusku ekonomiju, odjednom i u nekoliko smjerova. Prvo, potaknule su mnoge ruske poduzetnike, uključujući i one koji su se našli na udaru sankcija, da ne izvlače novac u inozemstvo, već da više ulažu u domaće gospodarstvo, jer u inozemstvu mogu biti lišeni svog novca pod bilo kojim izgovorom, dok u Rusiji puno sigurnije mogu voditi svoje poslove.

Drugo, sankcije su omogućile rukovodstvu Rusije da uvede protusankcije, odnosno da se uvede niz protekcionističkih mjera za zaštitu domaćeg tržišta od strane robe, što je dovelo do brzog rasta brojnih industrija, među kojima su neke sasvim nove, a neke su iz ostataka sovjetskih ruševina nikle iznova, uključujući proizvodnju hrane i laku industriju.

Kada ništa nije dovelo do urušavanja ruske ekonomije, sada se razmatra masovno sankcioniranje energetskog sektora. Međutim, sada je ruski prioritet razvoj energetskih polja u arktičkim tundrama i malo je vjerojatno da će bilo kakve sankcije zakočiti ovaj razvoj. U tom smislu je najbolji pokazatelj proboj kompleksa Yamal LNG i razvoj novog Arktik LNG 2, koje kompanija Novatek razvija s francuskim i kineskim partnerima i već su, uz LNG sektor Gazproma, potisnuli SAD na tržištu ukapljenog plina Europe i Azije.

Nakon diversifikacije uvoza i poljoprivrede na red dolaze energenti Arktika

jamal

Ne događa se svaki dan da se igra ping-pong na Arktiku. No, na ruskom teretnom brodu RZK “Constant”, Charles Xelou i drugi nisu imali što drugo raditi osim igrati stolni tenis, gledati TV ili uživati u sauni. Brod je nosio građevinske materijale za novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin na udaljenom poluotoku Yamal, ali je put kroz Karsko more uz sjeveroistočni prolaz bio potpuno zamrznut. Ledolomac je morao čekati još nekoliko tjedana, tako da je posada imala dovoljno vremena za odmor i zabavu.

Ovo dvogodišnje iskustvo ilustrira izazove s kojima se Rusija suočava u razvoju resursa Arktika. Serija fotografija “Ima plina pod tundrom”, koju je izradio Xelou, govori o izgradnji nove tvornice u uvjetima stalnih aktivnosti hladnog i brodskog transporta duž sjeveroistočnog prolaza.

Otprilike 22 posto neotkrivene nafte i prirodnog plina na Zemlji se nalazi u arktičkoj regiji. Od početka ’60-ih godina prošlog stoljeća je na Arktičku otkriveno više od 60 velikih polja, od kojih 43 u Rusiji. Donedavno su ti resursi bili nedostupni zbog debelog sloja leda i visokih troškova rada u nerazvijenoj regiji.

No, situacija se mijenja, otapanje leda olakšava bušenje i otvara nove pomorske rute, kao što je sjeveroistočni prolaz, koji prepolovljuje vrijeme puta od Europe do Azije i izbjegava gusare. Naravno, prepreke su i dalje led osam mjeseci godišnje, noć koja traje tri mjeseca i ekstremno niske temperature od oko -45 stupnjeva Celzija, da ne spominjemo krhki okoliš. No, Rusiju, čije je gospodarstvo djelomično ovisi o izvozu energije, to ne zaustavlja.

“Rusija je povijesno bila teritorijalna i sila s prirodnim resursima, što je ostala do danas. Želja za ovladavanjem arktičkim resursima i rutama ide ruku pod ruku s ambicijama Kremlja da projektira svoj utjecaj i status velike sile izvan njezinog teritorija”, kaže stručnjakinja za energiju i autorica knjige “Nova geopolitika prirodnog plina”, Agnia Grigas, članica Atlanskog vijeća iz Litve.

Što bi moglo biti prikladnije za te svrhe od Jamala, doslovno “kraja svijeta” u lokalnom nenskom jeziku? Autonomna pokrajina Jamal-Nenec je veća od Teksasa i prema ruskoj državnoj naftnoj kompaniji Gazprom ima 32 polja prirodnog plina, čije se rezerve procjenjuju na 47 000 milijardi kubnih metara.

Upravo je ovdje Novatek upravo izgradio svoju tvornicu Yamal LNG vrijednu 27 milijardi dolara. Projekt je financirao ruski Novatek, a dioničari su kineska vlada i francuskog plinski gigant Total. Postrojenje ekstrahira prirodni plin iz tla, s dubine od nekoliko stotina metara i hladi ga do tekućeg oblika kako bi bio lakši za transport. Radeći u punoj snazi, kompleks može proizvesti do 18 milijuna tona LNG-a godišnje i otpremiti ga tankerima duž sjeveroistočnog prolaza u Europu i SAD.

“Putin je obećao da će Rusija postati vodeći izvoznik LNG-a, a Yamal LNG je živi dokaz”, kaže Agnia Grigas.

Charles Xelou je za projekt čuo prije četiri godine, kada je živio i radio u Rusiji. Projekt je ujedinio njegovu ljubav prema ekstremnim klimatskim uvjetima i znanja iz područja ekološkog inženjerstva. Stoga je kontaktirao Novatek, a tvrtka mu je dopustila da dokumentira izgradnju postrojenja.

U šest putovanja u Yamal je dokumentirao prolaz ledenim terenom na motornim sanjkama, amfibijskom vozilu sa šest kotača koje voli Putin, brodom, ali ne samo ovim koji je privremeno zaglavio u Karskom moru. Stručnjak je sjeveroistočnim prolazom plovio i na novom tankeru ledolomcu “Christophe de Margerie” vrijednom 320 milijuna dolara, koji može ploviti kroz 2 metra debeo led. Riječ je o jednom od 15 plovila posebno dizajniranih za Yamal LNG i demonstrira odlučnost Rusije da se nosi s izazovima Arktika i da svoje energente izvozi širom svijeta.

Za Charlesa Xeloua je ovo putovanje bilo značajno i zbog toga što je brod prevozio LNG od Yamala do njegove rodne Francuske, gdje sada živi.

“Čini se da je tako daleko, ali kad uključite plin da prokuhate vodu za tjesteninu, taj plin može biti iz ruske tundre”, kaže Charles Xelou u kratkoj izjavi za portal Wired.

Arktik će Rusiji dati 100 milijuna tona nafte

Baku platforme nafta gas

Kroz razvoj klastera Vankor, polja Lodočno, kao i niz projekata u Južnom Taimiru, do 2030. proizvodnja nafte u ruskom arktičkom području može doseći 100 milijuna tona.

Prvi čovjek Rosnefta, Igor Sečin, govorio je o stvaranju arktičkog klastera na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Arktički klaster je osmišljen kako bi se ostvarila zadaća koju je prethodno postavio predsjednik, a “uputa” Kremlja je bila da se Sjevernom pomorskom putu  do 2024. godine osigura tranzit tereta od 80 milijuna tona godišnje. Do 2030. godine bi proizvodnja nafte u ovom klasteru mogla doseći 100 milijuna tona, rekao je Sečin.

Konkretno, ovaj zadatak se može riješiti razvojem vlastitih obećavajućih projekata, kao što su klaster Vankor, depozit u Lodočnom, kao i niz projekata u Južnom Taimiru.

“Na primjer, imamo zajednički projekt “Jermak” s kompanijom BP, te obećavajući Zapadno-Jerginski čvor. U sljedećoj fazi, kada se potvrde baze resursa, imovina Taimira smještena na području Katange može biti uključena u klaster u nastajanju, za RIA Novosti je rekao Sečin.

Tvrtka već pokušava privući strane partnere i interes su pokazali investitori iz jugoistočne Azije i sa Zapada. Izgledi za razvoj Arktika su ogromni. Bogat je resursima, ima oko 90 milijardi barela nafte i 47 000 milijardi kubnih metara prirodnog plina. Od toga je na ruskom teritoriju 48 milijardi barela nafte i 43 000 milijardi kubnih metara plina.

Razvoj Arktika Rusiji može dati prednosti u području energije i obrane za mnogo godina. Tijekom 2018. se tranzit duž Sjevernog pomorskog puta uspio udvostručiti i dosegao je 20,2 milijuna tona tereta.

Vrijednost Sjevernog pomorskog puta za Rusiju teško je precijeniti. Ovaj se put posebno koristi za izvoz mineralnih sirovina, ali Kremlj planira ostvariti dobit i pružanjem usluga i opreme za prolazak putem stranim brodovima. Program “Socio-ekonomski razvoj Arktičke zone Ruske Federacije za razdoblje do 2020.” predviđa povećanje teretnog prometa duž ovog puta do 63,7 milijuna tona godišnje, kao i povećanje tehničke opremljenosti Sjevernog pomorskog puta na 40,5%. Za ostale zemlje je SMP atraktivan jer je jeftin. Ako se bude mogao koristiti tijekom cijele godine, onda bi za Aziju mogao biti najbrži i najjeftiniji put u Europu.

Vraćajući se na početak, logično je zaključiti da su zapadne sankcije probudile ruskog medvjeda iz zimskog sna, tijekom kojeg je uspavano preživljavati topeći naslage nafte i plina i prodajući resurse. Sada, nakon što je zbog diversifikacije uvoza oživio poljoprivredni sektor, koji je potaknuo povećanu proizvodnju poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i petrokemijskih proizvoda, nastanak nekih novih prerađivačkih industrija i izradu prehrambenih proizvoda, na red je došao Arktik. Sankcija će svakako biti, ali se Središnja banka Rusije za sada na njima zahvaljuje, jer one stare i svaka nova bude inat i potiču rusko vodstvo na pronalaženje odgovore, što je u konačnici dovelo do oporavka ruske ekonomije.

Američki LNG u Europi – Netko iz “čudnog razloga” manipulira podacima

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
63 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Nafta največe zlo današnje civilizacije.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Nafta najveće blagostanje današnje civilizacije,
zadnjih 100 godina prosperiteta i razvoja
cjelokupnog čovječanstva je zaslužna isključivo nafta,
koja je najvrjedniji i najvažniji produkt
na cijeloj kugli zemaljskoj

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Sram te bilo!

nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Stvarno? Nafta? Odgovoriti ću svima u jednom postu
Maknite Nikolu Teslu iz povijesti i probajte si zamisliti današnji svijet sa naftom ,zamislite današnji svijet bez nafte razvijan na ostavštini Nikole Tesle

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Bravo majstore!!

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
1 godina prije

Miki,
znam da si mislio u tehnickom smislu.
Nije tu bitno sta je bilo prije, nego sta je nafti dalo smisao masovne upotrebe i zbog toga smo se pronasli u posljednoj dobi izgorevanja. A mogli smo,…., pa ako nista drugo, onda postati Čovjek, koje je prestalo koristiti energiju vatre.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nevjerovatno, ali ja bi se u tome, čak složio sa Šokom…. Naravno ako se misli, da je napredak striktno materialna oštavština čovječanstva….

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Prvi tramvaji i taksiji u New Yorku su bili elektricni.
Kad su otkrili naftu u Texasu nisu znali sta ce s njom. Onda se je dogovorio lobby nafte sa lobbyem automobila da odrze zavisnost od nafte.
Struja se moze dobiti iz mnogo izvora. Razlog tome sto pada monopol nafte sada je sto se milijarderi Silikonske Doline bune protiv starih industrijalaca. Inace se je moglo na struju i pre sto godina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A zakaj, prosim lepo , ak’ se može znati?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

pogledaj razvoj civilizacije prije upotrebe nafte
i nakon početka upotrebe nafte
imaš grafova po netu koliko hoćeš
prosim lepo

odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
Gost
odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
1 godina prije

U pravu si Šok, ali uz pomoć nafte su nam povečali broj i zakonom velikih brojeva i konzumerizmom uništili planet da bude nenaseljiv za sadašnji oblik života. Bolje da smo ostali sa toljagom nego sa nukleusom koji su nam dali da na kraju unište ovo što je nafta stvorila. Samo čovjek koji je blizak životinji u sebi i živi u skladu sa prirodom kao istrijebljeni indijanci je sretan i koristan sebi i zajednici i biosferi u kojoj živi. Ovi kojima su promjenili svijest lako će prihvatiti borga za boga jer u njima života i životinje više nema, netko je upisao novi program u te umove, dakle pečina majka a sve mimo toga kloaka maxima…………….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro, tako će netko reći da je internet zlo i da gledamo grafikone (ovisno tko ih pravi) prije i poslije informatičkog doba. Nemam pojma što si htio reći da vidim grafove prije nafte. Koje. globalni BDP blagostanje gdje, životni vijek, LGBT prava možda. Nemam pojma. ovo je jednako bezvezna tvrdnja kao nafta je zlo čovječanstva.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pitanje 1. Imaš li automobil? Pitanje 2. Ideš li igdje nekim prijevozom i koristiš električnu energiju , možda dobivenu od TE na plin, (što ti je isto). Ne može nafta biti zlo, nego način na koji se netko želi dokopati nafte ili kako se koriste resursi, uljučujući očuvanje okoliša. Ovako paušalne tvrdnje su bez veze. No, da vidimo kako će Sečin da pumpa 100 milijuna barela, a “upute” su da to treba napraviti. Mislim da znamo što znače “upute” Kremlja?

odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
Gost
odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
1 godina prije

Laki, Šok je u pravu za naftu ali tebi nešto objasniti je nemoguća misija a ja nisam Tom Kruz…………..

odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
Gost
odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
1 godina prije

Da Nizzde u pravu si, sad su nam poslije nje uvalili binarni kod…………

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Nije nafta zlo već ljudi koji prisvajaju prirodna bogatstva i skupo ih prodaju, naravno.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Zato svi nastoje steci kontrolu nad trgovinom naftom i plinom odnosno derivatima. Energija sine energija bez energije nema nista.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@IVE iz pecalbe- Kritičari nafte i plina zaboravljaju da nas nafta hrani. Bez silne mehanizacije koju pokreće nafta teško bi preživjelo više od sedam milijardi ljudi. U stvari nikako. Jednog dalekog dana imat ćemo neki drugi, čišći, energent ali do tada nafta i plin ostat će nasušna potreba.

tomi
Gost
tomi
1 godina prije

hrani nas ali i cini gladnim

Nato Bato
Gost
Nato Bato
1 godina prije

prodat če rusi atrik za šaku škuda ko i aljasku

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

MALO MORGEN….

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Aljaska je bila poklonjena USA.
Krimski Rat a Velika Britanija je imala najjacu flotu. Ocekivalo se je da ce napasti Aljasku da razvuku ruse. Da ne bi doslo do toga je poklonjena USA za simbolicnu sumu.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Ju ovo je stvarno dominacija , niko jim nece moc konkurirat sa cenom plina

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Možda ali samo još cca 10 godina onda bude fosilnim energentima kraj. Rusi i Arapi će postati opet treči svet.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Miki, to sam čuo prije dobrih 30 godina i vidi čuda, proizvodnja svake godine sve veća. Da je nafta fosilno gorivo sigurno bi ostali bez nje odavno, nafta je nešto drugo. Problem je manipulacija cijenom nafte i energije opčenito. Da pohlepni kriminalci-poduzetnici u americi nisu blokriali rad Nikole Tesle, život na Zemlji bi danas bio daleko bolji i napredniji, vjerojatno bez nafte.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Naravno, Tesla je oktrio Eter i to mu je zapravo bio početak kraja. Jer onog trenutka kada je oktrio da može izvući energiju iz svega oko sebe, onda je postao opasan i meta.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

kad nestane vode nestati će i nafte
nafta je geološkog porijekla
ima je još za tisućljeća
praktično neograničeno

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Šok odakle ti to da je nafta praktično neiscrpna? ???

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Miki,
nafta, plin, pa i ugljen, nisu samo energenti već i vrijedne sirovine. Što misliš od čega se proizvodi plastika i umjetna gnojiva i mnogi lijekovi. Od zraka?

tomi
Gost
tomi
1 godina prije

plastika, umjetna gnojiva, lijekovi. ne, hvala

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Daj se malo uozbilji…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Da li se netko sijeca par-nepar i naftne krize 70tih? A nafta tece li tece.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Za te tankere ledolomce sam cito da jih Juzna Korea pravi.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ja čuo Brodosplit-Div, da.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Rusi su obični necivilizirani primitivci. Ljudi se trudimo ogranićavati štetu okolišu a oni bi uništili najčišče što još postoji na planeti Arktik (i Antarktika).

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro je,…. spasitelju planete. Koliko vidim “primitivci su” Saudi (ajd jesu, ali ne nužno zbog nafte) Nigerija, Venezuela, Angola, Rusija, SAD, Kanada, Iran, Irak, Norveška… to su uglavnom “primitivni narodi” kojima nafta čini veliki dio realnog sektora u kojima imamo od Saudijaca do Norvežana, iako su Norvežani kamuflirani nacisti i isti su kao Saudijci, možda i gori, ali sam ih čisto stavio jer su sinonim na skandinavsku “progresivnu” naciju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zelene tvrdnje oko fosilnih goriva, a od nafte se ne pravi samo gorivo, treba uzeti s rezervom. Postoje visoki standardi koji se poštuju u korištenju nafte i derivata u Kini, npr. i to je naredba Kompartije ili će biti tako ili će biti tako i nikako drugačije. Nema alternative. I očistili su gradove od smoga. Gdje su dokazi za štetu od nafte. Ili podaci od štete kada bi je ukinuli? Alternativa nuklerake, solarni paneli i propeleri na vjetar? Kravlji prdac? Svi kritičari, nitko da kaže što bi to moglo zamijeniti naftu uz ovu razinu potrošnje i ekonomski bum u Aziji, uskoro i cijeloj Africi i Lat. Americi. Za ne više od 10- 30 godina. Sve mudraci bez rješenja.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Ne očekujem da će ljudi s Balkana uhvatiti poantu važnosti očuvanja prirodnog okoliša.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Ne očekujem da znaš od čega se radi plastika, koliko treba da se razgradi, a stalno je koristiš.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

E BAS SI NEKI MIKI MAUS…..!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Gore sam napisao, da se uozbiljiš, ali tek sad vidim, da si dijete…. Samo nastavi…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Hahaha,a ovi sa zapada zbog nafte pobise milione ljudi,da se je dokopaju,jeli ono Gor dobio Nobela o zastiti okolisa,koji cinizam.

odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
Gost
odfvoiwefvunqdevniudwcvuawdcuw
1 godina prije

Sve pet ali ja nemam ništa od toga da aplaudiram onima koji crpe Rusiju za sebe a ne za istu i ruse u cjelini. Kad se nosferatu odrekne wašingtonskog konsenzusa, kad kaže istinu o tornjevima itd itd možda mu povjerujem 0,00001 posto jer poučak zvučnika tipa Cipras daje aksiom da su SVI njihovi i za njih rade, znate za koga one sa otrovnom slinom…………..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Treba im rusija da unisti kreaciju kudravog napravljenu prije 970 godina , plan je da i oni stradaju u samoodbrani. A onda kudravi licno , bez konkurencije..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ti živiš u pečini koristeči jedino suha drva za sve što ti je potrebno u životu, nikakav plin ni naftne proizvode?

Croatia
Gost
Croatia
1 godina prije

Vladimir Vladimirovič Putin trn u oku Engleza i jenkija. „Neka plače komu smeta“
Davaj davaj braćuška.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

TAKO JE KOMSIJA!!!????????????

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Najbitnije od svega je rezultat pada Rusije sa visine na zemlju;vjerujem da ih je baš zabolelo kada su lupili, vjerujem da je njihovo razočarenje zapadnim snom i žvakama zbilja bili duboko…zanimljivo je to hladno prihvatanje novih činjenica, to otrežnjenje i to kanalisanje ruske države ka sebi i svome poslu je zbilja za primjer.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

To je u rangu čuda , nije li .. A znamo ko upravlja s čudima…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Više je teorija… Koja je tebi blizka!?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ipak je to malo vise od teorije..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm…ako se sjetimo onog članka o propasti SSSRa…nije se radilo samo o gomilama nesposobnih birokrata i gomilama troškova koji su odlazili na priljepke i parazite, već moguće i o namjernom djelovanju usmjerenom na neostvarivanje potencijala?
Ili, slavenski mozak bolje radi pod pritiskom?
Vjerojatnije su išli usmjeravanjem resursa prvo onih dobijenih naftom, pa tek onda nekim povoljnim kreditima, na kraju zajedničkim ulaganjima. Trebamo pšenicu? Ima i za izvoz? Još bolje…i tako i do praščića. Ovo nije nevažno. Za milog Boga, onolika zemlja ovisna o uvozu hrane?
A pred jedno 4 ili 5 godina Putin je i razrijedio birokraciju. Nema problema, evo ti lijepo komad zemlje.
Ovo posljednje mi se posebno sviđa.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Mislim da pričamo o Istini, ali reci.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Bez Istine nema blagoslova a bez blagoslova nema čuda..
Sve ostalo onda ide lako , samo po sebi ….

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Valja priznati Istinu.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Tanker-ledolomac iz članka, Christophe de Margerie je vrhunska tehnologija a napravljen je u J. Koreji, u brodogradilištu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.
Da je proizveden u Rusiji bila bi puno ljepša slika.
Zar ne znaju više praviti takve tankere-ledolomce?
Pa prave i mnogo zahtjevnije brodove.

Jedan u nizu
Gost
Jedan u nizu
1 godina prije

Nemaju takvu izgradnju . Msl da su cak I noviji ledolomci pravljeni u skandinavskim zemljama .
Tu je I aspekt tehnologije jer takav tanker za prijevoz ukapljenog plina – ledolomac je vrh tehnologije a to poteze I elektronske sustave .A I ovo je svojevrstan pionir . Najveci lng a pritom probija led

Sovcomflotova tri nova ice tankera takoder su proizvedeni u koreji / Samsung
Propastom ssra navozi su se zapustili I brodogradnja je u bananu osla

ZSphere
Gost
ZSphere
1 godina prije

To brodogradiliste u Juznoj Koreji zapravo je Hyundai najvece brodogradiliste na svijetu i kao takvo zasigurno moze ponuditi mnogo. Trenutno je u izgradnji brodogradiliste koje ce po velicini i kapacitetu nadmasiti ovo cak za dva puta.A gdje drugdje nego u Kini.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Dobro reče netko: sankcije su Rusiji došle kao dar s neba!

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Jos jedna brilijantna ideja.
Energetske sankcije zemlji koja ima visak energenata.
Ne znam sta reci vise. Jeli ih to Bog kaznjava gluposcu?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Kako ne, USA će narediti Rusiji da im preda svu svoju naftu i onda će im udariti sankciju na kupnju. Nešto poput zahtijeva da Sjeverna Korea preda sve svoje nuklearno naoružanje USA. Ja više ne razumjem, sve dalje sve veći kreteni vode tu lijepu zemlju Ameriku u propast.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

“” Podkomisija UN proglasila je geološku pripadnost dela arktičkih teritorija za nastavak kontinentalnog pojasa Rusije,… “”
1,2 miliona kvadratnih km, veličine Španije i Francuske zajedno.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Nijemci upravo otvorili najmoderniju Mercedesovu tvornicu u Rusiji u Podmoskovlju, toliko o sankcijama hahaha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
63
0
()
x