Čudna stvorenja pronađena su kako vrebaju u mraku ispod leda Antarktika

Antarktik
21 komentar

Unatoč ekstremnim temperaturama, vode koje okružuju kontinent na Južnom polu daleko su od napuštenih, jer su životni oblici tu različiti i uključuju, na primjer, tri metra dugačke “nevidljive” grabežljive crve. Ova vrsta stvorenja, koje se nalazi ispod leda, posebno je zaprepastila tvorce novog BBC-evog dokumentarca.

Neobično stvorenje snimila je ekipa nove serije na Antarktiku s njezinom raznolikom i ćudljivom divljinom, u kojoj je sudjelovao TV zvijezda David Attenborough, koji je izložio razne oblike života tamo.

Kreatori emisije postavili su svoje kamere ispod leda kako bi snimili stanovnike Južnog oceana, koji vrvi životom unatoč teškim uvjetima iznad leda, gdje temperature padaju daleko ispod nule.

Prema poznatom prirodoslovcu Attenboroughu, “smrznuta površina na moru krije veliku tajnu”, jer iako su gornji uvjeti neprijateljski, situacija je ispod ledene plohe stabilnija, pa je “život tisućljećima imao vremena za diverzifikaciju”. Jedan od stanovnika ovog mraka je gigantski crv, nevidljiv ljudskom oku. Samo pomoću posebne opreme stvorenje je dovedeno u središte pažnje.

“Ovdje stvorenja rastu do velikih veličina poput grabežljivih nemertejskih crva – dužine tri metra. Oni postaju vidljivi tek kad se kamere postave i tek sada možemo otkriti detalje života tako čudnih stvorenja “, objasnio je Attenborough.

Međutim, još jedno stvorenje je zaokupilo maštu prezentatora. Takozvane nudebranch nadoknađuju njihov slab vid tako što imaju i ženske i muške reproduktivne organe, što im olakšava razmnožavanje.

“Dakle, da bi se pario, jedan nudibranch jednostavno mora pronaći drugi nudibranch i bilo koji će biti dobar za parenje. Ali ovo je izazov kada njihove sićušne oči jedva vide. Neki ipak imaju sreće, međutim, ovo dvoje se međusobno plode i oboje rađaju mlade. Kad je teško pronaći partnera, isplati se činjenica da se ne moraju brinuti oko spola”, rekao je.

Izgleda da su i na Antarktiku morali uskladiti svoje životne navike s Istanbulskom konvencijom, što im je na kraju omogućilo odabrati spol po potrebi.

antarktik
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

..bbc?veliki grabezljivi crvi ? nevidljivi i vrebaju ? …pa sta tu nije jasno ? tipicna enleska mafija..

Son of Alerik
4 godine prije

Dok se oko Arktika vode perfidni geopolitički ratovi, Antarktik je, navodno kao nebitan, ostavljen na miru. Jedini sporazum u današnjoj civilizaciji kojeg bespogovorno svi poštuju je onaj o Antarktiku. Riječ je o kopnu koji je veći od dvije teritorije SAD-a, rekao bi admiral koji je vodio tri ekspedicije na Antarktik. Kinezi govore o ekonomskom iskorištavanju Mjeseca, o istoj eksploataciji Antarktika ne govori nitko. Zar to ne alarmira maštu?
Ali pustimo maštu.
Piramide, Piri Reisova karta iz 16.stoljeća s Antarktikom bez leda, prijepis karte stare na tisuće godina, zabrana leta preko tog kopna, nacistička opsesija tim kopnom…
Ne znamo ništa o Antarktiku, pritom smo programirani da mislimo kako je to ok, normalno i da nemamo što znati. No to Što je ogromno, s potencijalom da civilizaciju promijeni do njenog temelja.

nepoželjni
4 godine prije

…a, dobro ajde, pa čak ispod moje brodice uz dobru volju i malo znanja, mogu uloviti velikog morskog crva koji živi u svojoj rupi i uglavnom je nevidljiv a izgled mu je “stravčan” i jedan je od najvećih predatora na dnu mora. Prosječan primjerak je od metra do metra i pol ali može narasti i do tri metra. …i da, još uvjek je jedan od najboljih mamaca za lov kvalitetne ribe, naročito noću.
…toliko o “čudnom, grabežljivcu”)

martinov
4 godine prije

Di su slike…!

Tim&Dusty
4 godine prije

L.R. (podaci poznati agenciji) poruka iz Vladivostoka: brisati sa foruma account Max Payne kojim se koristio Ante Kovac kao i svaki post koji nije stigao obrisati. Postovi su autorsko pravo i intelektualno vlasnistvo koje vam je uskraceno te krsite copyright ako to ne maknete. Max Payne takodjer podlijeze copyrightu Rockstar Gamesa ciji je Ante Kovac suradnik dijeleci svoja zivotna iskustva za inspiraciju glavnog lika fransize. Za krsenje copyrighta mozete biti sankcionisani. Sve ovo pisano je po odobrenju Programatora Sarguela koji je odobrio da javno objavim britanski identitet Sonny Barnet pa ako imate kakav problem ravno u britansku upravu vodovoda i tuzite ga. Isto tako ovaj nick nam nije vise potreban pa ga blokirajte na nas zahtjev. Usudimo se izaci s pravim imenima Tihomir (Tim, OSAM ili 8 Obavestajna Sluzba ArhiMelek – Borci Slobode u slobodmom prevodu) i stariji brat Rajko (Dusty, Tabul Alba ili Belogardejac, oficir za vezu Sarguelove OA… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Dovoljno je roniti skupa sa kamerom za vidjeti “nevidljivog istambulskog crva”

Weteran
4 godine prije

Tamo živi Čili Vili !

milan
4 godine prije

Eto, sada sam saznao koliko je istambulska konvencija pomak prema naprijed razoja jedinki. Korak ili mnogo koraka naprijed na darvinistickoj lojtrici 🙂 🙂 🙂 .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI