Ruska “nuklearna utvrda” na Arktiku je spremna

tenk T-72
53 komentara

“Nuklearna utvrda” Rusije nalazi se na poluotoku Kola, na kojem je u neprobojnoj hladnoći Arktika uspostavljena obrambena mreža od strateške važnosti. Kremlj je tamo odlučio rasporediti glavninu svog  zastrašujućeg nuklearnog faktora odvraćanja s destruktivnim potencijalom kojeg je nemoguće zamisliti.

Na sjeverozapadnom kraju Ruske Federacije, nad ledenim Barentsovim morem i Bijelim morem, raspoređen je sustav baza na više od 100 000 četvornih kilometara. Tamo su smještene strateških podmornice i bombarderi, svi sposobni za nošenje raketa naoružanih nuklearnim bojevim glavama. U području Severomorska je raspoređena ruska Sjeverna flota, najmoćnija mornarička jedinica Kremlja. Strateški bombarderi s mogućnostima preleta Atlantika, kao što su Tupoljev Tu-160 “Bijeli labud” i Tu-95 “Medvjed”, spremni su za polijetanje iz zračne baze Olenegorsk.

U tom ledenom bastionu, nekoliko stotina kilometara od granice s Finskom i Norveškom, Rusija je postavila neke od ključnih dijelova svoje “nuklearne trijade”. Odavde brodovi i ruske mornarice neprestano isplovljavaju i plove kako bi se na kraju pojavili u međunarodnim vodama izvan europskog kontinenta sa zapadne strane ili direktno na Mediteranu, a strateški bombarderi redovito lete praćeni NATO presretačima.

Zbog svog strateškog položaja, ulaz u Bijelo more, koje vodi izravno u srce ruskog “Heartlanda”, također je zaštićen. Tamo se nalaze glavna brodogradilišta koja dizajniraju i grade novu flotu podmornica. U tvrđavi na Arktiku se nalazi i pet drugih instalacija i skladišta nuklearnog oružja smještenih u Gadževu, uvali Kola, Ščukozaru i Bolšoj Ramozeru.

Odavde će se pokretati sve vrste obrambenih kampanja kojima je cilj zadržati ili dobiti nadmoć na Arktiku ili bilo koje misije u scenariju sukoba ruske sile s NATO paktom u sjevernoj Europi.

Zapadni saveznici, zabrinut zbog vojne sile koju je Rusija rasporedila “tako blizu” granica NATO pakta, te uznemireni rutama koje slijede napadačke podmornice koje nestaju pod arktičkim ledom i ponovno se pojavljuju negdje drugdje, pokušavaju ojačati protumjere za borbu protiv podmornica i nastavljaju provoditi godišnje vježbe pod izgovorom moguće invazije s Istoka.

Godišnjim vježbama “Trident Juncture” i “Allied Spirit” se zapravo želi pokazati Moskvi kako se mobilizacijom većine zapadnih snaga, koja očekuju rusku intervenciju, može obuzdati “velika ofenziva Kremlja”.

Međutim, poluotok Kola je prvi bastion ruske obrane okrenut prema Zapadu, ali s kapacitetom projekcije sile koja može zadržati Sjedinjene Države i saveznike koji su blizu ili izlaze na Arktik.

Prema analitičarima ovo će područje u budućnosti sigurno biti poprište međunarodnih napetosti, prije svega zbog spora oko trgovačkih putova koji će ovdje pronaći “put među ledom”. Kremlj je već najavio plan jačanja vojnih snaga i namjeru da će braniti svoje teritorijalne vode, upozorivši kako će “Rusija štititi nacionalne interese u regiji”, svjesna da se Arktik pretvorio u mjesto gdje se sukobljavaju teritorijalni, vojni i strateški interesi niza država koje vide potencijale i resurse u polarnoj regiji u kojoj ne priznaju granice ruskog akvatorija.

VIDEO – Jedna od prvih brigada na poluotoku Kola 2015. godine

antarktikantartik
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Što se ZAŠTITE svoje zemlje tiče, Rusi su nakon dva pokušaja “drang nach osten” sada pripremljeni.
Nikad više Napoleon, nikad više Hitler.

eu kolonija
5 godine prije

što bi se reklo “što je babi milo to joj se I snilo”. ni manje ni više ljudi su došli u blizinu ruskog hearthlanda. vi dok dođete do ruskog hearthlanda do tada vaše države neće ni postojati. rusi imaju stratešku dubinu vi je nemate. artik je krov planete. artik je blizu američkih sjevernih granica. ruska tehnika radi I na -50°C a vaša neće ni na sobnoj temperaturi. rusima je arktik prirodno okruženje a za vas je to katastrofa I vanredne okolnosti

Mate
5 godine prije

he he he… 😉

sima
5 godine prije

Da ne bude zablude jedina drzava koja nije trula iz nutra ,a i spolja je Engleska za sada i jako opasna

Dečko sa ulice
5 godine prije

Čekam da Rusi izrone sa nuklearnom podmornicom ispred obale Venecuele.
Kao što sam rekao prije nekoliko tjedana.
Očito, Rusi spriječavaju US planove, prije, bolje nego kasnije.
Kinezi i Rusi prate svaki pokret US, Trump i Pompeo, luzeri big time.

Dopizdilomi
5 godine prije

Na svom teritoriju postavljaju arsenal zastrašujućeg nuklearnog faktora odvraćanja s destruktivnim potencijalom kojeg je nemoguće zamisliti dok ameri imaju četiri puta više nuklearnog smeća i postavljaju ga po drugim državama. Da li sam ja glup i ne razumijem ili netko pokušava napraviti budalu od mene.

Laki Topalović
5 godine prije

A da umjesto Google rezultata na engleskom vidiš što će ti dati Оленего́рск , malo bi se iznenadio

fbslo
5 godine prije

Džugašvili, kako ja imam praksu,
oni koji najviše znaju o životu u selu u Rusili ili u nekim getovima američkih gradova,
oni nisu ni do Plitvičkih jezera ili do Paga stigli…

alfa33
5 godine prije

Komentari na određene teme su postali obično prepucavanje,vidim da stalnih starijih čitatelja ima sve manje i njihovih komentara, tako da se više i ne javljaju….valjda sa razlogom……adio pameti…

TOS - 1A
5 godine prije

Rusi samo štite svoju teritoriju. To je to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI